Enter your email address: Subscribe Pinnacle:    

SSC CGL chemistry MCQs (Day-1) : Acids-Bases-Salts important questions Target ssc cgl 2018

SSC CGL chemistry MCQs (Day-1) : Acids-Bases-Salts important questions

SSC CGL chemistry MCQs : Acids-Bases-Salts important questions

Q1. Which among the following stage is suitable indicator when solution of sodium carbonate is mixed with sulphuric acid?

(a) Methylene blue

(b) Methyl red

(c) Phenolphthaline

(d) Methyl orange

Q2. Which of the following vegetable oils does not contain essential fatty acids?

(a) Sunflower oil

(b) Mustard oil

(c) Coconut oil

(d) Groundnut oil

Q3. The most suitable vessel for storing concentrated sulphuric acid is

(a) Copper vessel

(b) Aluminium vessel

(c) Glass vessel

(d) Earthen vessel

Q4. Metal carbonate on reaction with dilute acid release

(a) CO2

(b) CO

(c) H2O

(d) H2

Q5. Which of the following is used to remove rust stains on cloth?

(a) Kerosene

(b) Lime

(c) Oxalic acid solution

(d) Petrol

SSC CGL chemistry MCQs
Q6. The add used in lead storage cells is

(a) phosphoric acid

(b) hydrochloric acid

(c) nitric acid

(d) sulphuric acid

Q7. Drinking soda is

(a) Alkaline

(b) Acidic

(c) Neutral

(d) Oxidant

Q8. Tartaric acid is the constituent of

(a) bleaching powder

(b) baking powder

(c) washing powder

(d) plaster of paris

Q9. Aspirin is

(a)Methoxy benzoic acid

(b)Methyl Salicilate

(c) Acetyl Salicilic acid

(d) Phenyl Salicilate

Q10. What is the chemical name for baking soda?

(a) Sodium carbonate

(b) Sodium bicarbonate

(c) Sodium nitrite

(d) Sodium nitrate

Answer key

  1. d.
  2. a.
  3. c.
  4. a.
  5. c.
  6. d.
  7. b.
  8. b.
  9. c.
  10. b.

SSC CGL chemistry MCQs
 

For More Articles You Can Visit On Below Links :

SSC CGL 2018 & 2019 Online Preparation New Batch

400 most important questions for SSC CGL Math Pinnacle

India’s 1st Hard Drive Course for SSC CGL 2018 & 2019

750 Most Important Questions For SSC CGL Economics

One word substitution for SSC exams: Starting from T

Vocabulary Spellings With Meaning In Hindi For SSC CGL Tier 1 2018

Important Notice related to exam dates SSC CGL 2017 Tier 1 : Staff Selection commission

 

Now Get All Notifications And Updates In Your E-mail Account Just Enter Your E-mail Address Below And Verify Your Account To Get More Updates :

Enter your email address: Subscribe Pinnacle: