Chat with us, powered by LiveChat Physics Archives | Page 2 of 8 | SSC CGL, SSC CHSL, Exam Preparation

Mobile : +91-9817390373 , +91-9729327755( 9am-5pm | Mon to Sat) | Email : [email protected]

On all online courses and test series : SSC CGL online coaching course 2018 & 2019 T1 +T2+ T3 + T4 , SSC CGL Hard Drive course 2018 & 2019 T1 + T2 + T3 + T4 , SSC CGL Tier 1 Course, SSC CGL English course T1 + T2 , SSC CGL Advance math 2000 Q. hard questions series , SSC CGL Math T1 + T2 , SSC CGL Complete GK Course, SSC CGL 200 Online Tests Series".

Archive for the ‘Physics’ Category

Heat-theory Physics-day-1 Target ssc cgl 2018 Tier 1

Heat-theory Physics-day-1 Target ssc cgl 2018 Tier 1

Heat and Temperature

  • A reliable measure of the hotness of an object is its temperature.
  • Temperature is measured by a device called thermometer.

MEASURING  TEMPERATURE

  • The thermometer that measures our body temperature is called a clinical thermometer.
  • A clinical thermometer consists of a long, narrow, uniform glass tube. It has a bulb at one end. This bulb contains mercury. Outside the bulb, a small shining thread of mercury can be seen.
  • The scale we use is the celsius scale, indicated by °C.
  • India has adopted the celsius scale and we should read that scale. The other scale with the range 94–108 degrees is the Fahrenheit scale (°F). It was in use earlier.
  • A clinical thermometer reads temperature from 35°C to 42°C.
  • The normal temperature of human body is 37°C.

Is the body temperature of every person 37°C?

The temperature of every person may not be 37°C. It could be slightly higher or slightly lower. Actually, what we call normal temperature is the average body temperature of a large number of healthy persons.

The clinical thermometer is designed to measure the temperature of human body only. The temperature of human body normally does not go below 350C or above 420C. That is the reason that this thermometer has the range 350C to 420C.

Heat-theory
CAUTION

Do not use a clinical thermometer for measuring the temperature of any object

other than the human body. Also avoid keeping the thermometer in the sun or near a flame. It may break.

LABORATORY  THERMOMETER

Different types of thermometers are used for different purposes. The maximum and minimum temperatures of the previous day, reported in weather reports, are measured by a thermometer called the maximum-minimum thermometer. The range of a laboratory thermometer is generally from –10°C to 110°C

Why does the mercury not fall or rise in a clinical thermometer when taken out of the mouth?

A kink in a thermometer prevents mercury level from falling on its own.

There is a lot of concern over the use of mercury in thermometers. Mercury is a toxic substance and is very difficult to dispose of if a thermometer breaks. These days, digital thermometers are available which do not use mercury.

Specific Heat

  • It is the amount of energy needed to change the temperature of 1kg of substance by 10C.
  • Water has the maximum specific heat.
  • Radon has the lowest specific heat capacity.

Latent Heat

  • The amount of heat absorbed or released as a result of a phase change is called latent heat.
  • Latent heat of vapourisation is maximum at 00C and it decreases when we further increase the temperature.

TRANSFER OF HEAT

Heat is transferred or propagated by three processes. They are…

Conduction

  • This is the process in which heat is transferred without bodily movement of the particles of the medium.
  • All metals are good conductors of heat.
  • Almost all the liquids and gases are poor conductor of heat.
  • Best conductor of heat….Silver.

Convection

  • This is the process in which heat is transferred by the bodily movement of the particles of medium.
  • Convection does not takes place in solids.
  • Convection takes place in liquids and gases.
  • Mercury is the only liquid which is heated by convection.
  • Earth’s atmosphere is heated by convection.
  • Land and sea breezes are an example of convection. 

Radiation

  • This is the quickest way of transmission the heat.
  • This process does not require any medium for the transmission of heat.
  • Heat from the Sun reaches the Earth by radiation.

LAND AND SEA BREEZE

The people living in the coastal areas experience an interesting phenomenon. During the day, the land gets heated faster than the water. The air over the land becomes hotter and rises up. The cooler air from the sea rushes in towards the land to take its place. The warm air from the land moves towards the sea to complete the cycle. The air from the sea is called the sea breeze. To receive the cooler sea breeze, the windows of the houses in coastal areas are made to face the sea.

At night it is exactly the reverse. The water cools down more slowly than the land. So, the cool air from the land moves towards the sea. This is called the land breeze.

What you have learn

  • Our sense of touch is not always a reliable guide to the degree of hotness of an object.
  • Temperature is a measure of the degree of hotness of an object.
  • Thermometer is a device used for measuring temperatures.
  • Clinical thermometer is used to measure our body temperature. The range of this thermometer is from 35°C to 42°C. For other purposes, we use the laboratory thermometers. The range of these thermometers is usually from –10°C to 110°C.
  • The normal temperature of the  human body is 37°C.
  • The heat flows from a body at a higher temperature to a body at a lower temperature.
  • There are three ways in which heat can flow from one object to another.
  • These are conduction, convection and radiation.
  • In solids, generally, the heat is transferred by conduction. In liquids and gases the heat is transferred by convection. No medium is required for transfer of heat by radiation.
  • The materials which allow heat to pass through them easily are conductors of heat.
  • The materials which do not allow heat to pass through them easily are called insulators.
  • Dark-coloured objects absorb radiation better than the light-coloured objects. That is the reason we feel more comfortable in light coloured clothes in the summer.
  • Woollen clothes keep us warm during winter. It is so because wool is a poor conductor of heat and it has air trapped in between the fibres.

Heat-theory
 

For More Articles You Can Visit On Below Links :

SSC CGL 2018 & 2019 Online Preparation New Batch

400 most important questions for SSC CGL Math Pinnacle

India’s 1st Hard Drive Course for SSC CGL 2018 & 2019

750 Most Important Questions For SSC CGL Economics

Algebra Part 1: Advance math questions series 2000

Plant Nutrition MCQs Biology day-1 Target ssc cgl 2018

Some Important English Grammar Tips for SSC CGL

Chemistry-day-4 metals-non-metals mcqs Target ssc cgl 2018

Practice English Questions Answers For SSC CGL Exam

Adolescence-questions Biology-day-8 Target-ssc-cgl-2018

 

Now Get All Notifications And Updates In Your E-mail Account Just Enter Your E-mail Address Below And Verify Your Account To Get More Updates :

Enter your email address: Subscribe Pinnacle:

Physics Quiz for SSC CGL 2018 : Pinnacle Coaching Center

Physics Quiz for SSC CGL 2018 : Pinnacle Coaching Center

Motion in a Plane

Q1. When a body moves with a constant speed along a circle

(a) its velocity remains constant

(b) no force act on it

(c) no work is done on it

(d) no acceleration is produced in it

Q2. Which of the following is not a vector quantity?

(a) speed

(b) velocity

(c) torque

(d) displacement

Q3. In uniform circular motion

(a) both velocity and acceleration are constant

(b) acceleration and speed are constant but velocity changes

(c) both acceleration and velocity changes

(d) both acceleration and speed are constant

Q4. A body is revolving with a constant speed along a circle. If its direction of motion is reversed but the speed remains the same, then

(a) the centripetal force will not suffer any change in magnitude

(b) the centripetal force will have its direction reversed

(c) the centripetal force will suffer any change in direction

(d) the centripetal force would be doubled

Q5. When a body moves with a constant speed along a circle

(a) no work is done on it

(b) no acceleration is produced in the body

(c) no force act on the body

(d) its velocity remains constant

Q6. A body is travelling in a circle with constant speed. It

(a) has a constant velocity

(b) is not accelerated

(c) has an inward radial acceleration

(d) has an outward radial acceleration

Q7. When a particle is in uniform circular motion it does not have

(a) radial velocity and radial acceleration

(b) radial velocity and tangential acceleration

(c) tangential velocity and radial acceleration

(d) tangential velocity and transverse acceleration

Physics Quiz
Q8. A body is moving with a constant speed v in a circle of radius r. its angular acceleration is

(a) vr

(b) v/r

(c) zero

(d) vr2

Q9. What happens to a centripetal acceleration of a revolving body if you double the orbital speed v and halves the angular velocity ω ?

(a) the centripetal acceleration remains unchanged

(b) the centripetal acceleration is halved

(c) the centripetal acceleration is doubled

(d) the centripetal acceleration quadrupled

Q10. A stone of mass m is tied to a string of length l and rotated to a circle with a constant speed v if the string is released the stone flies

(a) radially outward

(b) radially inward

(c) tangentially outward

(d) with an acceleration mv2/l

Q11. If a particle moves in circle describing equal angles in equal interval of times, its velocity vector

(a) remains constant

(b) change in magnitude

(c) changes in direction

(d) changes both in magnitude and direction

Q12. In the projectile motion, if air resistance is ignored, the horizontal motion is at

(a) constant acceleration

(b) constant velocity

(c) variable acceleration

(d) constant retardiation

Q13. A stone is just released from the window of a moving train along a horizontal straight track. The stone will hit the ground following a

(a) straight line path

(b) circular path

(c) parabolic path

(d) hyperbolic p[ath

Q14. A bullet is dropped from same height when another bullet is fired horizontally. They will hit the ground

(a) one after the other

(b) simultaneously

(c) depends on observer

(d) none of the above

Q15. Two bullets are fired horizontally with different velocities from the same height. Which will reach the ground first?

(a) slower one

(b) faster one

(c) both will reach simultaneously

(d) it cannot be predicted

Explanation:

Ans 1. (c) On circular motion, the force acts along the radius and displacement at a location is perpendicular to the radius i.e., θ =90°

As work done Physics Quiz for SSC CGL 2016 = FS cos 90°=0

Ans 2. (a) A vector quantity has both magnitude and direction. In the given options, speed has only magnitude; therefore, it is non vector or scalar quantity.

Ans 3. (c) in the circular motion with constant speed, acceleration is always inward, its magnitude is constant but direction changes hence acceleration changes so does velocity K.E. is constant.

Ans 4.(a) A body is revolving with a constant speed along a circle. If its direction of motion is reversed but the speed remains the same, then the centripetal force will not suffer any change in magnitude.

Ans 5.(a) Body moves with constant speed, it means that it perform uniform circular motion. In this motion the direction of motion is always perpendicular to centripetal force. Hence the work done by centripetal force is always zero.

Ans 6. (c) body moves with constant speed it means that tangential acceleration =0 and only centripetal acceleration exists whose direction is always towards the center or inward.

Ans 7.(c) It has only tangential velocity and radial acceleration or centripetal acceleration.

Ans 8.(c) Since the circular motion is uniform, therefore there is no change of angular velocity. Thus angular acceleration is zero.

Ans 9.(a) Since centripetal acceleration

aC= v2/r=rω2=vω because v=rω

so there is no change if we double v and halve ω

Ans 10.(c) In uniform circular motion, the body move with tangential velocity (vT) and  aC. if aC=0 then it implies that the body is no longer bound to rotate in circle and so no change in the direction of velocity. Hence it move tangentially to the circle outward with velocity vT.

Ans 11. (c) Since velocity is defined as v= ∆s/∆t=r ∆θ/∆t where s= P1 P2=r.θ, is an arc to circle, which is swept by the particle in ∆t time , r is radius of circle which is constant in uniform circular motion and θ is angular displacement in ∆t time.

Hence if particle is a circle describe equal angles in equal intervals of time, its speed remains same but the direction changes due to centripetal acceleration aC.

Ans 12.(b) If air resistance is ignored then there is no acceleration in horizontal direction in the projectile motion. Hence the particle moves with constant velocity in horizontal direction.

Ans 13.(c) The horizontal velocity of the stone will be the same as that of the train. In this way the horizontal motion will be uniform. The vertical motion will be controlled by the force of gravity. Hence it is accelerated motion. The resultant motion is a parabolic trajectory.

Ans 14.(b) In both the cases the initial velocity in the vertical downward direction is zero. S they will hit the ground simultaneously.

Ans 15.(c) The time taken to reach the ground depends on the height from which the projectile is fired horizontally. Here height is same for both the bullets and hence they will reach the ground simultaneously.

Physics Quiz
For More Articles You Can Visit On Below Links :

SSC CGL 2018 & 2019 Online Preparation New Batch

400 most important questions for SSC CGL Math Pinnacle

India’s 1st Hard Drive Course for SSC CGL 2018 & 2019

750 Most Important Questions For SSC CGL Economics

Algebra Part 1: Advance math questions series 2000

Plant Nutrition MCQs Biology day-1 Target ssc cgl 2018

Some Important English Grammar Tips for SSC CGL

 

Now Get All Notifications And Updates In Your E-mail Account Just Enter Your E-mail Address Below And Verify Your Account To Get More Updates :

Enter your email address: Subscribe Pinnacle:

Physics MCQ Quiz for SSC CGL exam by Pinnacle

Physics MCQ Quiz for SSC CGL exam by Pinnacle

Choose the correct answers :Physics

Physics Quiz:

Q1. When boiling water is poured into a tumbler made of thick glass, the glass breaks. This is because

(a) Glass is brittle

(b) Glass conducts heat very quickly

(c) Glass is a poor conductor of heat. This leads to a difference in temperatures between the outer surface and the inner surface of the glass. This temperature gradient is responsible for glass breaking

(d) Glass gets molten at the boiling temperature of water

Q2. Sweating gets us more comfort on a dry day than on a wet day. This is because

(a) Evaporation of sweat from the surface of the skin is quicker on a wet day because of high humidity and on a dry day it is just the opposite.

(b) Evaporation of sweat from the surface of the skin is quicker on a dry day because of low humidity and on a wet day it is just the opposite

(c) Both of these

(d) None of these

Q3. During nuclear fission

(a) Positrons are produced

(b) X-rays are produced

(c) High energy neutrons are produced

(d) Electrons are produced

Q4. An atom is composed of simple particles called

(a) Isotopes, isobars, positrons

(b) Neutrons, protons, deutrons

(c) Neutrons, protons, electrons

(d) Deutrons, neutrons, photons

Q5. Even when exposed to the hot sun water in the open pond remains cool. This is because

(a) Water is a poor conductor of heat

(b) Water absorbs heat and distributes it to the bottom layers

(c) Water keeps evaporating from the surface and so no heat gathers

(d) The statement is not true

Q6. Some of the metal tea-pots are provided with wooden handles, because

(a) Wood is a bad conductor of heat and so the handle will never get hot

(b) It is only a decorative fitting

(c) Wood handles provide better grip

(d) By providing wooden handles tea inside the pot will not get cold easily

Q7. When stored in a tank, water has

(a) Kinetic energy

(b) Potential energy

(c) Momentum

(d) None of the above

Q8. The ammonium compound used in the manufacture of dry cells is

(a) Ammonium sulphate

(b) Ammonium phosphate

(c) Ammonium chloride

(d) Ammonium nitrate

Q9. If an electric current is allowed to flow through a wire kept vertical, the magnetic field produced will be

(a) Parallel to the wire

(b) Perpendicular to the wire

(c) Zero

(d) Dependent on the voltage

Q10. The shooting star that lands on earth is known as

(a) Asteroid

(b) Holocaust

(c) Meteorite

(d) Satellite

Q11. Spot the semi conductor

(a) Gold

(b) Silver

(c) Silicon

(d) Copper

Q12. An electrician has to wear rubber gloves while attending to live wires because

(a) There will be mechanical damage to the palm of the electrician by the rough metallic surfaces

(b) Rubber being a bad conductor of electricity gives him protection against a possible electric shock

(c) Rubber gloves give excellent grip on wires and nuts

(d) None of the above

Physics
Q13. When water freezes

(a) It contracts

(b) It expands

(c) It undergoes an irreversible chemical reaction

(d) It undergoes a reversible chemical reaction

Q14. Boiling point of water is

(a) 100°C

(b) 212°F

(c) 80° R

(d) All of the above

Q15. The particles that move around the nucleus of an atom and are negatively charged are

(a) Electrons

(b) Neutrons

(c) Photons

(d) Positrons

Q16. Super conductors are those which have the

(a) Highest resistance to electricity

(b) Lowest resistance to heat

(c) Highest resistance to heat

(d) Lowest resistance to electricity

Q17. Copper wire should not be used as a heating mantle which is electrically heated. This is because

(a) Copper has the highest resistance to electricity

(b) Copper is a good conductor of heat

(c) Copper has the least resistance to electricity

(d) Copper is a bad conductor of heat

Q18. Atoms having the same number of neutrons in their nuclei but different mass numbers of protons are called

(a) Isotones

(b) Isotopes

(c) Isobars

(d) None of the above

Q19. Atomic species having the same mass number and the same atomic number but different radioactive properties or energy state are known as

(a) Isotopes

(b) Isomers

(c) Isotones

(d) Isobars

Q20._________of the eye controls the light entering it.

(a) Iris

(b) Cornea

(c) Retina

(d) Schlera

Q21. In a vacuum flask the double wall glass container has reflective silvered outer shell. This helps to avoid heat loss by

(a) Conduction

(b) Convection

(c) Radiation

(d) Oscillation

Q22. The period of lunar eclipse is longer, when

(a) The moon is moving at a very slow speed

(b) The moon is nearer to the earth

(c) The moon is at the farthest point from the earth

(d) The eclipse occurs at nights

Q23. The definition of rocket is

(a) A projectile that moves up by the propulsion of expelled gases

(b) A vehicle that takes up a satellite to its orbit

(c) A weapon that is used to drop chemical bombs in enemy’s territory

(d) None of the above

Q24. Atomic nuclear dimensions are in the order of

(a) 10-12m

(b) 10-8m

(c) 1010m

(d) 10-11m

Q25. Thermometers use mercury because

(a) It is a liquid metal

(b) It is cheaper

(c) It is available in its purest form

(d) It does not stick to the glass

Q26. Dr. C.V. Raman is associated with the

(a) Theory of evolution

(b) Scattering of light waves when they pass through some solutions

(c) Scattering of ultrasonics as they pass through tissues

(d) Scattering of X-rays from the surface of crystals

Q27. Rails are not laid as a continuous piece. There is a gap between pieces of certain lengths. This is so, because

(a) It is cost effective

(b) It makes handling of rails easier

(c) It allows for the expansion of rails during summer

(d) It provides grip for the wheels

Q28. To hear beats, it is essential that the two sound waves in air should

(a) Be travelling in opposite directions

(b) Be travelling in the same direction

(c) Have slightly different amplitude

(d) Have slightly different wavelengths

Q29. When the length of the vibrating string is halved, the pitch of the sound produced by the string will be

(a) Halved

(b) Doubled

(c) The same

(d) Quadrupled

Q30. The speed of light is

(a) 3×1010 cm/sec.

(b) 2×1010 cm/sec.

(c) 7×1010 cm/sec.

(d) 1.28x1010cm/sec.

Q31. A body weighs______ in vacuum as/than in air.

(a) Less

(b) More

(c) Zero

(d) Constant

Q32. In very big yards and in highways_________ lamps are used

(a) Helium vapour

(b) Sodium

(c) Argon

(d) Nitrogen

Q33. The common insulator used upon electric live wires is

(a)Porcelin

(b) Glass

(c) Rubber

(d) Lead

Q34. Of the following which would give the mass unit ?

(a) Power x Time

(b) Force/Acceleration

(c) Momentum/Time

(d) Force x displacement

Q35. Atoms with the same atomic number and different atomic weight are called

(a) Isomers

(b) Isotopes

(c) Isotones

(d) Isobars

Q36. Meteorology is a science devoted to the study of

(a) Earth

(b) Planets

(c) Atmosphere and its phenomena

(d) Comets

Q37. Astronomy is a science devoted to the study of

(a) Predictions

(b) Heavenly bodies

(c) Palm lines

(d) None of the above

Q38. The mass of a body is

(a) The matter of which it is made

(b) The volume of the body

(c) The total quantity of matter contained in it

(d) None of the above

Q39. The weight of a body is

(a) The mass of the body

(b) The volume of the body

(c) The force with which it is attracted by the gravity

(d) Initial velocity of the body

Q40. The sun’s temperature is maintained by the thermonuclear reactions associated with

(a) Nitrogen

(b) Hydrogen

(c) Oxygen

(d) Water

Q41. When a gun shot is fired, the gun is pushed backward, because

(a) It is impossible to design a gun without this phenomenon

(b) Every action has an equal and opposite reaction

(c) This happens only among inexperienced gunmen

(d) Both (a) and (b)

Q42. A cricket ball is thrown at maximum distance when thrown at an angle of

(a) 15°

(b) 30°

(c) 45°

(d) 90°

Q43. Atomic number of an atom is the number of

(a) Neutrons

(b) Protons

(c) Protons and neutrons

(d) Protons and electrons in its nucleus

Q44. Electricity when discharged through _______produces an intense orange-red glow ?

(a) Argon

(b) Sodium vapour

(c) Neon

(d) Mercury vapour

Q45. A blunt knife fails to cut, while a sharp knife cuts, because

(a) In case of a sharp knife the force per unit area is more than that of a blunt knife

(b) In case of a blunt knife the force per unit area is more than that of a sharp knife

(c) In case of a sharp knife the force per unit area is less than that of a blunt knife

(d) In case of a blunt knife the force per unit area is less than that of a sharp knife

Q46. A jet plane flies faster than a turbo propelled plane, because

(a) Jet plane has a very powerful engine

(b) Jet plane has such a shape that is possible to fly faster

(c) Jet plane moves forward against its own exhaust

(d) Jet plane displaces air very quickly

Physics
Q47. An artificial satellite of the earth is said to be in a geostationary orbit when

(a) It does not move at all

(b) It moves along with the earth and remains stationary in relation to the earth

(c) It responds to the remote control orders from the earth

(d) It moves around the earth

Q48. The apparent loss in weight of a wholly or partially submerged body in a fluid is equal to the weight of the fluid displaced by it. This was arrived at by

(a) Archimedes

(b) Newton

(c) Einstein

(d) None of the above

Q49. The difference between a pyrometer and a thermometer is that

(a) The pyrometer cannot be used beyond a range

(b) The pyrometer is not in direct contact with the material whose temperature is measured

(c) The pyrometer is useful only in case of gases and vapours

(d) The pyrometer measures temperature by convection

Q50. As a man circles round the earth in a satellite, his

(a) Mass and weight become constant

(b) Mass and weight become zero

(c) Mass remains constant while weight becomes zero

(d) Mass becomes zero while weight remains constant

Physics : ANSWERS
1. (c) 2. (b) 3. (c) 4. (c) 5. (c)
6. (a) 7. (b) 8. (c) 9. (b) 10. (c)
11. (c) 12. (b) 13. (b) 14. (d) 15. (a)
16. (d) 17. (c) 18. (a) 19. (b) 20. (a)
21. (c) 22. (c) 23. (a) 24. (a) 25. (d)
26. (b) 27. (c) 28. (d) 29. (b) 30. (a)
31. (b) 32. (b) 33. (c) 34. (b) 35. (b)
36. (c) 37. (b) 38. (c) 39. (c) 40. (b)
41. (b) 42. (c) 43. (b) 44. (c) 45. (a)
46. (c) 47. (b) 48. (a) 49. (b) 50. (c)

For More Articles You Can Visit On Below Links :

SSC CGL 2018 & 2019 Online Preparation New Batch

400 most important questions for SSC CGL Math Pinnacle

India’s 1st Hard Drive Course for SSC CGL 2018 & 2019

750 Most Important Questions For SSC CGL Economics

General Studies Practice Set Questions Answers SSC CGL 2017

Video Lecture Basic to Advance English for SSC CGL

GK Study Notes On Sports For SSC CGL Tier 1 2018 Examination

SSC CHSL Physics MCQ Quiz : Pinnacle Online Coaching

Biology MCQ Quiz : SSC CGL exam Pinnacle Coaching

 

Now Get All Notifications And Updates In Your E-mail Account Just Enter Your E-mail Address Below And Verify Your Account To Get More Updates :

Enter your email address: Subscribe Pinnacle:

 

Study Material of Physics on Sound / SSC CGL & CHSL Exam Tier 1 2018

Study Material of Physics on Sound:

 

souund

Sound ::

Sound is a vibration that propagates as a typically audible mechanical wave of pressure and displacement, through a transmission medium such as air or water. In physiology and psychology, sound is the reception of such waves and their perception by the brain.Humans can hear sound waves with frequencies between about 20 Hz and 20 kHz. Sound above 20 kHz is ultrasound and below 20 Hz is infra sound. Other animals have different hearing ranges.

Study Material of Physics
Wavelength ::

the wavelength of a sinusoidal wave is the spatial period of the wave—the distance over which the wave’s shape repeats, and thus the inverse of the spatial frequency. It is usually determined by considering the distance between consecutive corresponding points of the same phase, such as crests, troughs, or zero crossings and is a characteristic of both traveling waves and standing waves, as well as other spatial wave patterns. Wavelength is commonly designated by the Greek letter lambda (λ). The concept can also be applied to periodic waves of non-sinusoidal shape.The term wavelength is also sometimes applied to modulated waves, and to the sinusoidal envelopes of modulated waves or waves formed by interference of several sinusoids.

wave

Amplitude ::
The amplitude of a periodic variable is a measure of its change over a single period (such as time or spatial period). There are various definitions of amplitude (see below), which are all functions of the magnitude of the difference between the variable’s extreme values. In older texts the phase is sometimes called the amplitude.

sound-waves1

 Frequency ::
In physics, the number of crests of a wave that move past a given point in a given unit of time. The most common unit of frequency is the hertz (Hz), corresponding to one crest per second. The frequency of a wave can be calculated by dividing the speed of the wave by the wavelength.

Sound-3_qrd2edECHO ::

The delay is proportional to the distance of the reflecting surface from the source and the listener. Typical examples are the echo produced by the bottom of a well, by a building, or by the walls of an enclosed room and an empty room. A true echo is a single reflection of the sound source.

REVERBERATION ::

Reflected-sound-reverberation-1

Reverberation is the collection of reflected sounds from the surfaces in an enclosure like an auditorium. It is a desirable property of auditoriums to the extent that it helps to overcome the inverse square law drop off of sound intensity in the enclosure.

Study Material of Physics
AUDIBLE RANGE ::

The human ear responds to sounds with frequencies in the range from 20 Hz to 20,000 Hz. This is called the audible range of the human ear. Examples of vibrating sources that produce sound in the audible range of frequencies are drums, guitar strings, tuning fork, human vocal cords and diaphragms of loudspeakers.

In audible sound waves whose frequencies are less than 20 Hz are in the infrasonic range. Sources of infrasonic waves include earthquakes, thunder, volcanoes and waves produced by vibrating heavy machinery. The hearing ranges of elephants and whales extend into the infrasonic region.

Frequencies above 20,000 Hz are in the ultrasonic range. The audible range of dogs, cats, moths and mice extends into ultrasound frequencies. They can hear very high frequencies that humans cannot.

 

For More Articles You Can Visit On Below Links :

SSC CGL 2018 & 2019 Online Preparation New Batch

400 most important questions for SSC CGL Math Pinnacle

India’s 1st Hard Drive Course for SSC CGL 2018 & 2019

750 Most Important Questions For SSC CGL Economics

Spot The Error : 10 Important Questions from CGL 2016 Exam

SSC CGL 2018 Online Preparation new batch starting from 18th December

Indian History General Knowledge Questions Part 42/200

SSC CGL Paper 3 | Tier 2 JSO Study Material | SSC CGL Tier 2 Preparation | Day 3

Polity Test SSC CGL CHSL (Part-I) :Pinnacle Coaching

SSC CHSL Reasoning MCQs : Reasoning Analogy Questions PDF

Now Get All Notifications And Updates In Your E-mail Account Just Enter Your E-mail Address Below And Verify Your Account To Get More Updates :

Enter your email address: Subscribe Pinnacle:

SSC CHSL Physics MCQ Quiz : Pinnacle Online Coaching

SSC CHSL Physics MCQ Quiz for SSC CGL Exam :

Choose the correct answers :Physics MCQ 

Q1. When boiling water is poured into a tumbler made of thick glass, the glass breaks. This is because

(a) Glass is brittle

(b) Glass conducts heat very quickly

(c) Glass is a poor conductor of heat. This leads to a difference in temperatures between the outer surface and the inner surface of the glass. This temperature gradient is responsible for glass breaking

(d) Glass gets molten at the boiling temperature of water

Q2. Sweating gets us more comfort on a dry day than on a wet day. This is because

(a) Evaporation of sweat from the surface of the skin is quicker on a wet day because of high humidity and on a dry day it is just the opposite.

(b) Evaporation of sweat from the surface of the skin is quicker on a dry day because of low humidity and on a wet day it is just the opposite

(c) Both of these

(d) None of these

Q3. During nuclear fission

(a) Positrons are produced

(b) X-rays are produced

(c) High energy neutrons are produced

(d) Electrons are produced

Q4. An atom is composed of simple particles called

(a) Isotopes, isobars, positrons

(b) Neutrons, protons, deutrons

(c) Neutrons, protons, electrons

(d) Deutrons, neutrons, photons

Q5. Even when exposed to the hot sun water in the open pond remains cool. This is because

(a) Water is a poor conductor of heat

(b) Water absorbs heat and distributes it to the bottom layers

(c) Water keeps evaporating from the surface and so no heat gathers

(d) The statement is not true

Q6. Some of the metal tea-pots are provided with wooden handles, because

(a) Wood is a bad conductor of heat and so the handle will never get hot

(b) It is only a decorative fitting

(c) Wood handles provide better grip

(d) By providing wooden handles tea inside the pot will not get cold easily

Q7. When stored in a tank, water has

(a) Kinetic energy

(b) Potential energy

(c) Momentum

(d) None of the above

Q8. The ammonium compound used in the manufacture of dry cells is

(a) Ammonium sulphate

(b) Ammonium phosphate

(c) Ammonium chloride

(d) Ammonium nitrate

Q9. If an electric current is allowed to flow through a wire kept vertical, the magnetic field produced will be

(a) Parallel to the wire

(b) Perpendicular to the wire

(c) Zero

(d) Dependent on the voltage

Q10. The shooting star that lands on earth is known as

(a) Asteroid

(b) Holocaust

(c) Meteorite

(d) Satellite

Q11. Spot the semi conductor

(a) Gold

(b) Silver

(c) Silicon

(d) Copper

Q12. An electrician has to wear rubber gloves while attending to live wires because

(a) There will be mechanical damage to the palm of the electrician by the rough metallic surfaces

(b) Rubber being a bad conductor of electricity gives him protection against a possible electric shock

(c) Rubber gloves give excellent grip on wires and nuts

(d) None of the above

Q13. When water freezes

(a) It contracts

(b) It expands

(c) It undergoes an irreversible chemical reaction

(d) It undergoes a reversible chemical reaction

Q14. Boiling point of water is

(a) 100°C

(b) 212°F

(c) 80° R

(d) All of the above

Q15. The particles that move around the nucleus of an atom and are negatively charged are

(a) Electrons

(b) Neutrons

(c) Photons

(d) Positrons

Q16. Super conductors are those which have the

(a) Highest resistance to electricity

(b) Lowest resistance to heat

(c) Highest resistance to heat

(d) Lowest resistance to electricity

Q17. Copper wire should not be used as a heating mantle which is electrically heated. This is because

(a) Copper has the highest resistance to electricity

(b) Copper is a good conductor of heat

(c) Copper has the least resistance to electricity

(d) Copper is a bad conductor of heat

ssc chsl Physics MCQ
Q18. Atoms having the same number of neutrons in their nuclei but different mass numbers of protons are called

(a) Isotones

(b) Isotopes

(c) Isobars

(d) None of the above

Q19. Atomic species having the same mass number and the same atomic number but different radioactive properties or energy state are known as

(a) Isotopes

(b) Isomers

(c) Isotones

(d) Isobars

Q20._________of the eye controls the light entering it.

(a) Iris

(b) Cornea

(c) Retina

(d) Schlera

Q21. In a vacuum flask the double wall glass container has reflective silvered outer shell. This helps to avoid heat loss by

(a) Conduction

(b) Convection

(c) Radiation

(d) Oscillation

Q22. The period of lunar eclipse is longer, when

(a) The moon is moving at a very slow speed

(b) The moon is nearer to the earth

(c) The moon is at the farthest point from the earth

(d) The eclipse occurs at nights

Q23. The definition of rocket is

(a) A projectile that moves up by the propulsion of expelled gases

(b) A vehicle that takes up a satellite to its orbit

(c) A weapon that is used to drop chemical bombs in enemy’s territory

(d) None of the above

Q24. Atomic nuclear dimensions are in the order of

(a) 10-12m

(b) 10-8m

(c) 1010m

(d) 10-11m

Q25. Thermometers use mercury because

(a) It is a liquid metal

(b) It is cheaper

(c) It is available in its purest form

(d) It does not stick to the glass

Q26. Dr. C.V. Raman is associated with the

(a) Theory of evolution

(b) Scattering of light waves when they pass through some solutions

(c) Scattering of ultrasonics as they pass through tissues

(d) Scattering of X-rays from the surface of crystals

Q27. Rails are not laid as a continuous piece. There is a gap between pieces of certain lengths. This is so, because

(a) It is cost effective

(b) It makes handling of rails easier

(c) It allows for the expansion of rails during summer

(d) It provides grip for the wheels

Q28. To hear beats, it is essential that the two sound waves in air should

(a) Be travelling in opposite directions

(b) Be travelling in the same direction

(c) Have slightly different amplitude

(d) Have slightly different wavelengths

Q29. When the length of the vibrating string is halved, the pitch of the sound produced by the string will be
(a) Halved

(b) Doubled

(c) The same

(d) Quadrupled

Q30. The speed of light is

(a) 3×1010 cm/sec.

(b) 2×1010 cm/sec.

(c) 7×1010 cm/sec.

(d) 1.28x1010cm/sec.

Q31. A body weighs______ in vacuum as/than in air.

(a) Less

(b) More

(c) Zero

(d) Constant

Q32. In very big yards and in highways_________ lamps are used

(a) Helium vapour

(b) Sodium

(c) Argon

(d) Nitrogen

Q33. The common insulator used upon electric live wires is

(a)Porcelin

(b) Glass

(c) Rubber

(d) Le

Q34. Of the following which would give the mass unit ?

(a) Power x Time

(b) Force/Acceleration

(c) Momentum/Time

(d) Force x displacement

Q35. Atoms with the same atomic number and different atomic weight are called

(a) Isomers

(b) Isotopes

(c) Isotones

(d) Isobars

Q36. Meteorology is a science devoted to the study of

(a) Earth

(b) Planets

(c) Atmosphere and its phenomena

(d) Comets

Q37. Astronomy is a science devoted to the study of

(a) Predictions

(b) Heavenly bodies

(c) Palm lines

(d) None of the above

Q38. The mass of a body is

(a) The matter of which it is made

(b) The volume of the body

(c) The total quantity of matter contained in it

(d) None of the above

Q39. The weight of a body is

(a) The mass of the body

(b) The volume of the body

(c) The force with which it is attracted by the gravity

(d) Initial velocity of the body

Q40. The sun’s temperature is maintained by the thermonuclear reactions associated with

(a) Nitrogen

(b) Hydrogen

(c) Oxygen

(d) Water

Q41. When a gun shot is fired, the gun is pushed backward, because

(a) It is impossible to design a gun without this phenomenon

(b) Every action has an equal and opposite reaction

(c) This happens only among inexperienced gunmen

(d) Both (a) and (b)

Q42. A cricket ball is thrown at maximum distance when thrown at an angle of

(a) 15°

(b) 30°

(c) 45°

(d) 90°

Q43. Atomic number of an atom is the number of

(a) Neutrons

(b) Protons

(c) Protons and neutrons

(d) Protons and electrons in its nucleus

Q44. Electricity when discharged through _______produces an intense orange-red glow ?

(a) Argon

(b) Sodium vapour

(c) Neon

(d) Mercury vapour

Q45. A blunt knife fails to cut, while a sharp knife cuts, because

(a) In case of a sharp knife the force per unit area is more than that of a blunt knife

(b) In case of a blunt knife the force per unit area is more than that of a sharp knife

(c) In case of a sharp knife the force per unit area is less than that of a blunt knife

(d) In case of a blunt knife the force per unit area is less than that of a sharp knife

ssc chsl Physics MCQ
Q46. A jet plane flies faster than a turbo propelled plane, because

(a) Jet plane has a very powerful engine

(b) Jet plane has such a shape that is possible to fly faster

(c) Jet plane moves forward against its own exhaust

(d) Jet plane displaces air very quickly

Q47. An artificial satellite of the earth is said to be in a geostationary orbit when

(a) It does not move at all

(b) It moves along with the earth and remains stationary in relation to the earth

(c) It responds to the remote control orders from the earth

(d) It moves around the earth

Q48. The apparent loss in weight of a wholly or partially submerged body in a fluid is equal to the weight of the fluid displaced by it. This was arrived at by

(a) Archimedes

(b) Newton

(c) Einstein

(d) None of the above

Q49. The difference between a pyrometer and a thermometer is that

(a) The pyrometer cannot be used beyond a range

(b) The pyrometer is not in direct contact with the material whose temperature is measured

(c) The pyrometer is useful only in case of gases and vapours

(d) The pyrometer measures temperature by convection

Q50. As a man circles round the earth in a satellite, his

(a) Mass and weight become constant

(b) Mass and weight become zero

(c) Mass remains constant while weight becomes zero

(d) Mass becomes zero while weight remains constant

Physics MCQ : ANSWERS
  1. (c) 2. (b) 3. (c) 4. (c) 5. (c)
  2. (a) 7. (b) 8. (c) 9. (b) 10. (c)
  3. (c) 12. (b) 13. (b) 14. (d) 15. (a)
  4. (d) 17. (c) 18. (a) 19. (b) 20. (a)
  5. (c) 22. (c) 23. (a) 24. (a) 25. (d)
  6. (b) 27. (c) 28. (d) 29. (b) 30. (a)
  7. (b) 32. (b) 33. (c) 34. (b) 35. (b)
  8. (c) 37. (b) 38. (c) 39. (c) 40. (b)
  9. (b) 42. (c) 43. (b) 44. (c) 45. (a)
  10. (c) 47. (b) 48. (a) 49. (b) 50. (c)

 

For More Articles You Can Visit On Below Links :

SSC CGL 2018 & 2019 Online Preparation New Batch

Improve English Skills Questions & Answers of Aug 8 Evening SSC CGL

India’s 1st Hard Drive Course for SSC CGL 2018 & 2019

Reasoning Practice Set Previous Paper For SSC CGL / CHSL

Spot The Error : 10 Important Questions from CGL 2016 Exam

SSC CGL 2018 Online Preparation new batch starting from 18th December

Indian History General Knowledge Questions Part 42/200

SSC CHSL 2016 Reasoning Solved paper | last year Question paper

SSC CGL 2017 Tier 1 | Previous Year G.K. Questions with Solution

SSC CGL 2017 Tier 1: Previous Year Reasoning Solved Questions

Now Get All Notifications And Updates In Your E-mail Account Just Enter Your E-mail Address Below And Verify Your Account To Get More Updates :

Enter your email address: Subscribe Pinnacle:

Important Physics MCQ for SSC CGL 2018 : SSC CHSL 2017

Important Physics MCQ for SSC CGL 2018 : SSC CHSL 2017

Q 1. The slope of the velocity time graph for retarded motion is

(a) positive

(b) negative

(c) zero

(d) can be positive, negative or zero

Q2. Which of the following can be zero, when a particle is in motion for some time?

(a) distance

(b) displacement

(c) speed

(d) none of them

Q3. Which of the following decreases in motion along a straight line with constant retardation while the body is moving away from the origin

(a) Speed

(b) Acceleration

(c) Displacement

(d) none of the above

Q4. If distance covered by a particle is zero , what can you say about its displacement?

(a) it may or may not be zero

(b) it cannot be zero

(c) it is negative

(d) it must be zero

Q5. If displacement of a partical is zero, distance covered by it

(a) may be zero or may not be zero

(b) it must be zero

(c) it must not be zero

(d) all are true

Q6. The numerical ratio of displacement to distance is

(a) always less than one

(b) always equal to one

(c) always more than one

(d) equal to or less than one

Q7. The numerical ratio of average velocity to average speed is

(a) always less than one

(b) always equal to one

(c) always more than one

(d) equal to or less than one

Q8. A body moving with uniform velocity is in equilibrium.

(a) true

(b) false

(c) may be true or false

(d) can’t say

Important Physics MCQ
Q9. The location of a particle has changed. What can we say about the displacement and the distance covered by the particle.

(a) neither can be zero

(b) one may be zero

(c) both may be zero

(d) one is positive, other is negative

Q10. Which of the following is not an example of linear motion.

(a) an aeroplane  moving on a straight track with increasing speed

(b) a body in uniform circular motion

(c) wheel rotating at uniform speed on road

(d) a body rolling down an inclined plane

Q11. A body cannot have a

(a) zero speed and non zero acceleration

(b) non zero speed and zero acceleration

(c) constant velocity and a varying speed

(d) constant speed and a varying velocity

Q12. A passenger in a moving train tosses a coin. If the coin falls behind him, the train must be moving with

(a) an acceleration

(b) a deceleration

(c) a uniform speed

(d) any of the above

Q13. A body is imparted motion from rest to move in a straight line. If it is then obstructed, by an opposite force, then

(a) the body may necessarily change direction

(b) the body is sure to slow down

(c) the body will necessarily continue to move in the same direction at the same speed

(d) none of the above

Q14. At the top of the trajectory of a projectile, the acceleration is

(a) the maximum

(b) the minimum

(c) zero

(d) g

Q15. The slope of velocity time graph for motion with uniform velocity is equal to

(a) final velocity

(b) initial velocity

(c) zero

(d) none of the above

Explanations: 

Ans. 1 (b) The slope of velocity time graph denotes acceleration. For a retarded motion acceleration is negative.

Ans. 2 (b) Displacement may be zero because final position of the particle may coincide with its initial position.

Ans. 3 (a) When a body moves along a straight line with constant retardation, its speed goes on decreasing.

Ans. 4 (d) Distance covered by a particle is zero only when it is at rest. Therefore, its displacement must be zero.

Ans. 5 (a) When displacement is zero, particle may be at rest, therefore, distance travelled=0.

Again, when displacement is zero, final position coincide with the initial position, distance travelled is not zero.

Important Physics MCQ
Ans. 6 (d) As displacement less than equal to distance, therefore, the ratio is equal to or less than one.

Ans. 7 (d) From the previous question, it follows that average velocity is equal to or less than one.

Ans. 8 (a) No net force act on a particle moving with uniform velocity. Therefore, it is in equilibrium

Ans. 9 (a) When location of a particle has changed, it must have covered some distance and undergone some displacement.

Ans. 10 (b) A body in uniform circular motion is moving in a plane and is two dimensional motion.

Ans. 11 (c) Constant velocity means a constant speed in a particular direction.

Ans. 12 (a) As the coin falls behind him, force due to air must be backward. Therefore the train must be acceleration forward.

Ans. 13 (b) The apposing force must cause retardation, due to which the body is sure to slow down.

Ans. 14 (d) The acceleration due to gravity is acting throughout the motion of projectile.

Ans. 15 (c) The velocity time graph for uniform motion is a straight line parallel to time axis. Its slope is zero.

 

For More Articles You Can Visit On Below Links :

SSC CGL 2018 & 2019 Online Preparation New Batch

Improve English Skills Questions & Answers of Aug 8 Evening SSC CGL

India’s 1st Hard Drive Course for SSC CGL 2018 & 2019

Reasoning Practice Set Previous Paper For SSC CGL / CHSL

Spot The Error : 10 Important Questions from CGL 2016 Exam

SSC CGL 2018 Online Preparation new batch starting from 18th December

Indian History General Knowledge Questions Part 42/200

SSC CGL 2017 Tier 1 | Previous Year G.K. Questions with Solution

SSC CGL 2017 Tier 1: Previous Year Reasoning Solved Questions

 

Now Get All Notifications And Updates In Your E-mail Account Just Enter Your E-mail Address Below And Verify Your Account To Get More Updates :

Enter your email address: Subscribe Pinnacle:

 

Physics Important notes for SSC CGL / CHSL exam : GK

Physics Important notes for SSC CGL / CHSL exam : GK

FACTS TO REMEMBER : Important

  • Speed of light is maximum in vacuum.
  • Longitudinal waves can’t be polarized.
  • Rainbow are always formed in direction opposite to the sun.
  • The frequency of visible light varies between 400 nm to 700 nm.
  • Colour blindness was first discovered by Homer (1976).
  • Focal distance of tens is maximum for red light and minimum for violet fight
  • 3-D Image is known as hologram.
  • If a transparent material is invisible in any liquid, then both of them have the same refractive index.
  • Magnifying glass is convex lens of small focal length­s’- If two mirrors are at an angle of 75° then the number of images is 5.
  • Human eyes have convex lens.

Physics Important notes

  • Raman Effect is related to scattering.
  • Optical fibers works on the principle of total internal reflection.
  • Hypo or radium thiosulphate is used for fusing in photography.
  • Power of sunglass is zero.
  • Heat energy are transmitted as infra-red rays.
  • The first use of telescope for research was by Galeleo Galilie of Italy in 1609.
  • Power measures the degree of divergence or convergence and is mea­sured in diopetres.
  • Negative sign denotes divergence or a concave lens.
  • Positive sign is for convergence or a convex lens.
  • Air bubble in water behaves as concave lens.
  • As temperature of medium increases, its refractive index increase.
  • Refractive index of a material is independent of angle of incidence.
  • The angle of deviation in refractions is given by d = (i – r),i = angle of incidence and r = angle of refraction.
  • 100°C = 212°F = 373 K=80R
  • Bolometer is used for detection of infra-red rays.
  • Specific heat of water is 1.0 calorie/gm-°C.
  • Two thinner blankets are more warmer than a single blanket equal to their width.
  • Colour cloths are good absorber of heat.
  • Ammonia is used as a coolant in refrigerator.
  • If there is a relative motion between the source and the observer, then the frequency of sound heard by the observer might be different from the frequency of the source. (Doppler’s effect).
  • Echo forms due to reflection of sound.
  • When two sound sources of nearly same frequency are played together. then beats occur.
  • Number of beats per sound equal to difference between the frequen­cies of sources.
  • The frequency of sound produced byy supersonic engines are above au­dible range.
  • The same note from ‘Sitar” and ‘Veena’ have different quality.
  • There is a coating of iron oxide on tape used in tapere-corder.
  • The pitch of sound depends upon the frequency. If n is the frequency of open organ pipe and we close an end of the organ pipe, then the frequency will be n/2
  • At room temperature velocity of sound is 330 m.
  • There is no change in velocity, wavelength and frequency of refractive wave.
  • Audible frequency ranges from 20Hz to 20,000 Hz.
  • There is no change in frequency of sound when it changes medium but its velocity, direction and intensity will be changed.
  • The direction of wave is independent of velocity, wavelength and frequency.
  • The velocity of sound is increased with increasing density of the medium.
  • Sensation of sound is for 1/10 second.
  • Receiver of telephone converts electrical energy into sound energy.
  • Wave is formed by repeated vibrations of particles of medium in which the wave is formed.
  • Pulse is a wave set up by single disturbance of short duration.
  • The change in frequency due to Doppler’s effect is dependent on the velocities of observer and source.
  • A stationary wave is characterized by the appearance of nodes and an­tinodes.
  • There is a decrease of 2 in atomic number and decrease of 4 in mass number after emission of an a particle.
  • There is an increase of 1 in atomic number after emission of a P particle.
  • There is no effect of y radiation upon atomic as well as mass number.
  • Neutron was discovered by Chadwick.  Important physics notes by Pinnacle
  • Carbon dating is used in determining age of fossils.
  • Atomic mass unit (amu) is equal to — of the mass of
  • 1 amu = 1.6 kg  1 amu = 931 MeV
  • Binding energy is the amount of energy required to separate each nucle­ons from the nucleus.
  • In nuclear fission, a greater nuclei is broken into smaller nuclei and there is a huge amount of energy released. Atom Bomb works on nuclear fission.
  • When two or more smaller nuclei are jointed together to form a large nuclei, the process is called nuclear fusion. A great amount of energy is released. Hydrogen bomb works on principle of nuclear fusion. Nuclear fusion is the source of the Sun’s energy.
  • Cadmium is a good absorber of neutrons, used as controller in atomic reaction.
  • Nuclear reactor is used for controlled chain reaction.
  • Heavy water. Graphite or Berilium oxide are used as moderator in nuclear reactor. (: heavy water).
  • Polonium is first human made element.
  • Mass of neutron is slightly greater than that of proton.
  • Elements having atomic number greater than 83 must be radioactive.
  • Cobalt-60 is normally used in radiation therapy.
  • Before X-ray, Barium is given to the patient because Barium is good absorber of X-ray radiation.
  • X-rays is used for determing structure of crystals.
  • V The unit of Plank’s is J/S,
  • Proton is ionized hydrogen atom.
  • Cryogenic engine is used in space shuttle.
  • Titanium is known as metal of future.
  • Uranium oxide is known as yellow cake.
  • Tritium is radioactive isotopes of Hydrogen.
  • Tuning of radio is an example of resonance.
  • Cobalt-60 is used in Leukemia treatment
  • Cybernetics is study of communication between human and machine.
  • The filament of Halogen lamp is made of tungsten-iodine mixture.
  • Ceramic is used in Super-conductivity.
  • A transformer which increases the applied e.m.f. of an alternating cur­rent is called Step-up transformer.
  • transformer, which decreases applied e.m.f. of alternating current is called step-down transformer.
  • A device which convert mechanical energy into electric energy is called dynamo. However, if it produces a fairly large amount of power, it is called Generator.
  • Generator is based on the principle of electromagnetic induction.
  • in generator, armature consists of laminated soft iron core, from the centre of which passes a steel axle.
  • Slip sings of generator are made of gun metal.
  • Brushes of generator are made out of carbon or gun metal.
  • Coulumb is the unit of electric charge (coulumb = ampere/second).
  • 1 coulumb = 6.25
  • Magnetic effect of electric current was discovered by Weston.
  • Ammeter is used in DC as well as in AC. Important physics notes by Pinnacle
  • Resistance of Ammeter is very low.
  • Resistance of Voltmeter is very high.
  • Volmeter measures potential difference between two points.
  • A parallel combination of a galvanometer and a small resistance is equivalent to an ammeter.
  • A series combination of a galvanometer and a high resistance is equivalent to a voltmeter.
  • Ammeter is always connected in series while voltmeter is always con­nected in parallel.
  • Electron volt is the unit of energy.
  • 1 ev = 1.6J
  • Watt is the unit of electric power, watt = volt x ampere =
  • Kilowatt hour (KWH) is also the unit of electric power 1 KWH = 3.6 x J
  • The resistance of low power (watt) bulb is high.
  • Filament of electric bulb is of Tungsten.
  • Wire of electric heater is made of nichrome.
  • Fuse wire is made up of lead and tin.
  • Transformers work on the principle of electromagnetic induction.
  • A step-up transformer can convert low voltage, high frequency AC to high voltage, low frequency AC.
  • A step-low transformer converts high voltage, low frequency AC to low voltage, high frequency AC.
  • Transformer works on AC only.
  • Transformation ratio of step-up transformer is always greater than 1.
  • Ohm-meter is the unit of specific resistance.
  • Lead is used in storage battery.
  • Sliver is the best conductor of electricity.
  • Heating effect of current doesn’t depend upon the direction of current.
  • AC can’t be used in electroplating.
  • Soft iron is used in electric magnet.
  • Preventing formation of eddy currents, laminated cores are used in transformer.
  • Electric current is a continuous flow of electron.
  • Capacity of battery is shown in ’Ampere-hour’.
  • Chemical energy is stored in battery.
  • Specific resistance of any conductor depends upon material of conductor and temperature.
  • Dilute HCI is used in car battery.
  • AC is not suitable for charging of storage battery.
  • With increase in temperature there is decrease in resistance of Car­bon, Silicon and Platinum.
  • Muscovite is a common separator in electrical industries.
  • Dry cell is primary cell. Important physics notes by Pinnacle
  • Cadmium cell is called standard cell.
  • The frequency of AC mains in India is 50HZ.
  • The voltage difference of AC mains is 230V.
  • The resistance of Mercury is zero at 4K.
  • Copper is the most suitable for electric wire, because it has maximum number of free electrons.
  • Candalescent of tube-light is always greater than that of electric bulb of the same power

1 KW = 1.34 HP

    • Mica is a common insulator in electric industries.
    • Fluorine is often added to toothpaste in the form of fluoride ions.
    • Both fluorine and chlorine are added to water supplies for their germi­cidal properties.
    • Rhodium is the rarest metal.
    • Helium has the lowest boiling point of any element.
    • Osmium is the densest element.
    • Tungsten has the highest boiling point of all the elements. Hence, it is used for filaments in electric bulbs.
    • Cesium is used in atomic clocks.
    • Pure silicon is a semi-conductor and is used in electronic devices as the base for minute integrated circuits (ICs).
    • Mercury is the only metal which is liquid at room temperature. It is very poisonous and affects mental health.
    • 1 meter distance is equal to the length of 1,650,763.73 wavelength of pure orange lights emitted from Kr-86.
    • If a body is dropped vertically down, and another is projected horizon­tally then both will reach the ground simultaneously but with different velocity.
    • The ratio to distance traveled in 1st, 2nd, and 3rd seconds of freely falling body is 1:3:5.
    • The ratio of maximum height reached by different bodies projected up­wards with different velocity  is equal to
    • If a body is dropped from top of a tower of height h and another body is thrown up simultaneously with velocity u from the foot of the tower, then both of them would meet after time h/u.
    • Choke coil works on principle of electro-magnetic induction.

Physics Important notes

  • If a person projected a ball outside from a moving car, then the path of the ball is a straight line for the person sitting in the car, but It should be a parabola for an observer on the ground.
  • Retro-rocket is used for deceleration of rocket in space.
  • The shape of rain drop is spherical due to surface tension.
  • Goniometer is used in determining angle of
  • Lactometer is used to determining purity of milk.
  • The height of mercury column in barometer is independent of the di­ameter of glass-tube containing mercury.
  • The frequency of second pendulum is 2s.
  • Clouds are flying due to their least density and viscosity of air.
  • Viscosity of gases increases with increase in temperature.
  • The force of attraction between atoms of the same material is called cohesive force.
  • The force of attraction between atoms of different material is called adhesive force.

For More Articles You Can Visit On Below Links :

SSC CGL 2018 & 2019 Online Preparation New Batch

400 most important questions for SSC CGL Math Pinnacle

India’s 1st Hard Drive Course for SSC CGL 2018 & 2019

750 Most Important Questions For SSC CGL Economics

Spot The Error : 10 Important Questions from CGL 2016 Exam

Chemistry study material / Target Tier 1 SSC CGL & SSC CHSL (Part-1)

Indian History General Knowledge Questions Part 42/200

SSC CGL 2017 Tier 1 | Previous Year G.K. Questions with Solution

Practice Question Papers of Reasoning for SSC CGL PDF

Physics for SSC CHSL : SSC CGL and other Competitive exams

Now Get All Notifications And Updates In Your E-mail Account Just Enter Your E-mail Address Below And Verify Your Account To Get More Updates :

Enter your email address: Subscribe Pinnacle:

General Science for SSC CGL Part 10: 500 Important Questions of Science for CGL & CHSL Part-10

General Science for SSC CGL Part 10: 500 Important Questions of Science for CGL & CHSL Part-10

Dear Readers,

This article contains General Science Important Questions for CGL, CHSL and other SSC Exams. General science is a part of the General Awareness section of SSC Tier-1 examination. It includes questions on Physics, Chemistry & Biology. Practice these Questions well and take test to keep yourself at par with your competition.

You can access Important Notes for General Science i.e. Physics, Chemistry and Biology on our website. If you regularly follow the content provided on our website regarding G.S. section questions, it will help you to score well in G.S. section. Work hard believe in yourself and follow these simple tricks and tips to crack the prestigious SSC-CGL Exam.

We also provide the PDF solution and video solution for each & every previous year paper of SSC CHSL & SSC CGL, both Tier 1 and Tier 2 on our website.

We hope this will be helpful in your Examination.

General Science for SSC CGL Part 9
Q451._______is the alloy steel used for making automobile parts and utensils.

(a) Chromium steel

(b) Nickel steel

(c) Stainless steel

(d) Tungsten steel

Q452. Rodentia Sciurus is the scientific name of

(a)Mouse

(b)Platypus

(c)Squirrel

(d)Beaver

Q453. The reactions in which oxidation and reduction occur simultaneously are called____ .

(a)Feral reactions

(b)Redox reactions

(c)Demug reactions

(d)Kerol reactions

Q454. Who discovered nitrogen?

(a)Faraday

(b)Heisenberg

(c)Hooke

(d)Rutherford

Q455. Azadirachata indica is the scientific name of

(a)Neem

(b)Teak

(c)Silver Oak

(d)Tulsi

Q456. Octopus belongs to the phylum

(a)Mollusca

(b)Cnideria

(c)Echinodermata

(d)Chordata

Q457. What is the full form of PVC?

(a)Phosphonil vinyl Carbonate

(b)Polyvinyl S Carbonate

(c)Polyvinyl Carbonate

(d)Polyvinyl Chloride

Q458. Aromatic hydrocarbons contain at least _____ benzene like ring in their molecules.

(a)Four

(b)Three

(c)Two

(d)One

Q459. ____ is a typically one­celled, reproductive unit capable of giving rise to a new individual without sexual fusion.

(a)Egg

(b)Spore

(c)Sperm

(d)Seed

Q460. Bacteria was discovered by

(a)Antonie van Leeuwenhoek

(b)Belarus

(c)Hugo de Vries

(d)Robert Brown

Q461. Which among the following is false about alpha particles?

(a)They have high ionizing power

(b)They have high penetrating power

(c)They have high kinetic energy

(d)They are positively charged helium nuclei

Q462. Which among the following is not a characteristic of oxidation reaction?

(a)It involves addition of hydrogen

(b)It involves addition of oxygen

(c)It involves loss of electrons

(d)It involves addition of electronegative element

Q463. Achras sapota is the scientific name of

(a)Custard Apple

(b)Gulmohar

(c)Tamarind

(d)Chiku

General Science for SSC CGL Part 10
Q464. Prawn belongs to the phylum

(a)Arthropoda

(b)Cnideria

(c)Echinodermata

(d)Chordata

Q465.What does a catalyst do in a reaction?

(a)Changes potential energy of reactions

(b)Changes kinetic energy of reactants

(c)Changes potential energy of products

(d)Changes activation energy

Q466. Adding which substance gives green colour to glass?

(a)Calcium oxide

(b)Iron oxide

(c)Chromium oxide

(d)Manganese oxide

Q467. Plant cell wall is made up of

(a)Cellulose

(b)Glucose

(c)Sucrose

(d)Fructose

Q468. The study of Fungi is also known as

(a)Cytology

(b)Myology

(c)Mycology

(d)Neurology

Q469. _____fiber is used in making for brushes.

(a)Kevlar

(b)Nylon-66

(c)Terylene

(d)Lexan

Q470. Acids turn _____litmus______.

(a)red, blue

(b)green, yellow

(c)blue, red

(d)yellow, green

Q471. Which of the following plants have root nodules?

(a)Leguminous plants

(b)Parasitic plants

(c)Epiphytic plants

(d)Aquatic plants

Q472. Earth-worms belongs to the phylum

(a)Protozoa

(b)Cnidaria

(c)Annelida

(d)Mollusca

Q473. The mass of proton and mass of ________ is same.

(a)Neutrons

(b)Electrons

(c)Isoprone

(d)Alpha particle

Q474. Using which of the following processes can one separate a solute from its solution?

(a)Sedimentation

(b)Evaporation

(c)Filtration

(d)Condensation

Q475. Mangifera indica is the scientific name of

(a)Guava

(b)Mango

(c)Amla

(d)Jack fruit

Q476. Crabs belongs to the phylum

(a)Mollusca

(b)Cnidaria

(c)Arthropoda

(d)Platyhelminthes

Q477. Who invented the modern periodic table?

(a)Faraday

(b)Mendeleev

(c)Newton

(d)Bohr

Q478. Isobars have _______.

(a)Same mass numbers but different atomic numbers

(b)Different mass numbers but same atomic numbers

(c)Same mass and atomic numbers

(d)Different mass and atomic numbers

Q479. Who is known as the father of Green Revolution?

(a)Dr. Robert Nucleus

(b)Dr. Ian Wilmut

(c)Dr. NE Borlaug

(d)dr. JV Bose

Q480. ­Panthera Tigris is the scientific name of

(a)Panther

(b)Tiger

(c)Whale

(d)Goat

Q481. Glass is also called ________.

(a)Supercooled liquid

(b)Super liquid

(c)Ideal liquid

(d)Distilled liquid

Q482. Pentane has _____ structural isomers.

(a)1

(b)2

(c)3

(d)4

Q483. Halophytes are plants that grow in

(a)Fresh water

(b)Cold water

(c)Ponds

(d)Salt water

Q484. Felis Catus is the scientific name of

(a)Cat

(b)Dog

(c)Mouse

(d)Porcupine

Q485. What is used to prevent freezing of fuel in space crafts?

(a)Benzene

(b)Glycol

(c)Acetylene

(d)Ester

General Science for SSC CGL Part 9
Q486._____ is the major component of natural gas.

(a)Acetone

(b)Methane

(c)Chlorine

(d)Hexane

Q487. Which of the following induces nitrogen fixation in soil?

(a)Protozoa

(b)Bacteria

(c) Fungi

(d)Algae

Q488. Which of the following is the largest known cell?

(a)Eukaryotic cell

(b)Prokaryotic cell

(c) Mycoplasma

(d)Ostrich eggs

Q489. The lowest layer of atmosphere is called _______.

(a)Stratosphere

(b)Troposphere

(c)Genosphere

(d)Exosphere

Q490. Which among the following is used to generate light, to weld metals?

(a)Ethylene

(b)Acetylene

(c)Glycol

(d)Oxalic acid

Q491. Mendel is known as

(a)Father of Physiology

(b)Father of Geology

(c) Father of Genetics

(d)Father of Biology

Q492. Which of the following are also known as Suicidal bag of Cells?

(a)Lysosomes

(b)Lycosome

(c)Nucleus

(d)Chromosome

Q493. Which atmospheric layer contains ozone layer?

(a)Genosphere

(b)Zonosphere

(c)Stratosphere

(d)Ionosphere

Q494. _______ fiber is used in making bulletproof vests.

(a)Nylon-66

(b)Terylene

(c) Kevlar

(d)Lexan

Q495. Which one of the following is an insectivorous plant?

(a)Utricularia

(b)Sequoia Gigantia

(c)Nostoc

(d)Bryophyta

Q496.  ______________ is a multibranched polysaccharide of glucose that serves as a form of energy storage in animals and fungi.

(a)Cellulose

(b)Glycogen

(c)Pectin

(d)Chitin

Q497. Which of the following gas leaked in the Bhopal Gas tragedy in December 1984?

(a)Methyl isocyanate

(b)Methyl isochlorate

(c)Methyl Phosphate

(d)Methyl Isopropate

Q498. ________ is used for making vinegar.

(a)Tartaric acid

(b)Malic acid

(c)Oxalic acid

(d)Acetic acid

Q499. Photosynthesis in plants takes place in

(a)Stem

(b)Leaves

(c)Roots

(d)Flower

Q500. Insects that transmit diseases are known as

(a)Pathogens

(b)Vectors

(c)Drone

(d)Scalars

 

General Science Part 1: Click Here

General Science Part 2: Click Here

General Science Part 3: Click Here

General Science Part 4: Click Here

General Science Part 5: Click Here

General Science Part 6: Click Here       

General Science Part 7: Click Here

General Science Part 8: Click Here

General Science Part 9: Click Here

 

 

 For More Articles You Can Visit On Below Links :

Now Get All Notifications And Updates In Your E-mail Account Just Enter Your E-mail Address Below And Verify Your Account To Get More Updates :

Enter your email address: Subscribe Pinnacle:

Subscribe For Latest Updates

Signup for our newsletter and get notified when we publish new articles for free!




error: Content is protected !!