Enter your email address: Subscribe Pinnacle:    

Statistical Investigator SSC CGL TIER 2 Paper 3 : Part – 1

Statistical Investigator SSC CGL TIER 2  Paper 3 : Part – 1

Statistical Investigator SSC CGL TIER 2 Paper 3 : Part – 1

Q1. The science of collecting, organizing, presenting, analyzing and interpreting data to                 assist in making more effective decisions is called:

(a) Statistic

(b) Parameter

(c) Population

(d) Statistics

 

Q2. Methods of organizing, summarizing, and presenting data in an informative way are               called:

(a) Descriptive statistics

(b) Inferential statistics

(c) Theoretical statistics

(d) Applied statistics

 

Q3. The methods used to determine something about a population on the basis of a sample         is called:

(a) Inferential statistics

(b) Descriptive statistics

(c) Applied statistics

(d) Theoretical statistics

 

Q4. When the characteristic being studied is non – numeric, it is called a:

(a) Quantitative variable

(b) Qualitative variable

(c) Discrete variable

(d) Continuous variable

 

Q5. When the variable studied can be reported numerically, the variable is called a:

(a) Quantitative variable

(b) Qualitative variable

(c) Independent variable

(d) Dependent variable

 

Statistical Investigator SSC CGL TIER 2
Q6. A specific characteristic of a population is called:

(a) Statistic

(b) Parameter

(c) Variable

(d) Sample

 

Q7. A specific characteristic of a sample is called:

(a) Variable

(b) Constant

(c) Parameter

(d) Statistic

 

Q8. A set of all units of interest in a study is called:

(a) Sample

(b) Population

(c) Parameter

(d) Statistic

 

Q9. A part of the population selected for study is called a:

(a) Variable

(b) Data

(c) Sample

(d) Parameter

 

Q10. Listing of the data in order of numerical magnitude is called:

(a) Raw data

(b) Arrayed data

(c) Discrete data

(d) Continuous data

 

Q11. Listings of the data in the form in which these are collected are known as:

(a) Secondary data

(b) Raw data

(c) Arrayed data

(d) Qualitative data

 

Q12. Data that are collected by anybody for some specific purpose and use are called:

(a) Qualitative data

(b) Primary data

(c) Secondary data

(d) Continuous data

 

Q13. The data which have under gone any treatment previously is called:

(a) Primary data

(b) Secondary data

(c) Symmetric data

(d) Skewed data

 

Q14. The data obtained by conducting a survey is called:

(a) Primary data

(b) Secondary data

(c) Continuous data

(d) Qualitative data

 

Q15. A survey in which information is collected from each and every individual of the                      population is known as:

(a) Sample survey

(b) Pilot survey

(c) Biased survey

(d) Census survey

 

 

Statistical Investigator SSC CGL TIER 2
 

SOLUTIONS : 

Sr. No. Answers
1. D
2. A
3. A
4. B
5. A
6. B
7. D
8. B
9. C
10. B
11. B
12. B
13. B
14. A
15. D

For More Articles You Can Visit On Below Links :

SSC CGL 2018 & 2019 Online Preparation New Batch

400 most important questions for SSC CGL Math Pinnacle

India’s 1st Hard Drive Course for SSC CGL 2018 & 2019

750 Most Important Questions For SSC CGL Economics

Spot The Error : 10 Important Questions from CGL 2016 Exam

SSC CGL 2018 Online Preparation new batch starting from 18th December

Indian History General Knowledge Questions Part 42/200

SSC CGL Statistics / SSC CGL Tier 2 / SSC CGL Paper 3 JSO

Practice Question Papers of Reasoning for SSC CGL PDF

SSC CGL Paper 3 | Tier 2 JSO Study Material | SSC CGL Tier 2 Preparation | Day 3

Now Get All Notifications And Updates In Your E-mail Account Just Enter Your E-mail Address Below And Verify Your Account To Get More Updates :

Enter your email address: Subscribe Pinnacle: