Enter your email address: Subscribe Pinnacle:    

Statistical Investigator SSC CGL TIER 2 Paper 3 : Part – 2

Statistical Investigator SSC CGL TIER 2  Paper 3 : Part – 2

Statistical Investigator SSC CGL TIER 2  Paper 3 : Part – 2

Q16. What is the purpose of a summary table?

(a) This is the only way to present categorical data in numerical form.

(b) To see differences between or among categories.

(c) To sum the values of responses to a survey.

(d) To list data to create a bar or pie chart.

 

Q17. A graphical representation of a frequency distribution is called a__________________ .

(a) scatter diagram

(b) stem-and-leaf plot

(c) time-series plot

(d) histogram

 

Q18. You have a summary table and a simple bar chart (like the ones at the beginning of the           chapter) indicating where customers prefer to do their banking. How could you                         enhance the bar chart to provide both visual and actual information?

(a) Use vertical lines on the bar chart to show the values more precisely.

(b) Add values to the bar chart like what is commonly done on a pie chart.

(c) Only the summary table can show the actual values for the data.

(d) The bar chart and summary table must be presented together in order to represent this data.

 

Q19. It might be said that the stem-and-leaf display is really a quick and easy way of                      creating a rudimentary chart or diagram for numerical data. If so, which chart is used to describe categorical data does it most closely resemble?

(a) The stem-and-leaf display most closely resembles a rudimentary bar chart.

(b) The stem-and-leaf display most closely resembles a rudimentary pie chart.

(c) The stem-and-leaf display most closely resembles a rudimentary Pareto chart.

(d) The stem-and-leaf display does not resemble any of the above charts or diagrams.

 

Q20. The width of a class interval in a frequency distribution (or bar chart) will be                              approximately equal to the range of the data divided by the ______________ .

(a) Average of the data set

(b) Number of class intervals

(c) Highest value in the data set

(d) Lowest value in the data set

 

Statistical Investigator SSC CGL TIER 2 Paper 3
Q21.

6

Which of the above histograms represents the graph of city restaurant meal prices with an interval of $8?

(a) Neither histogram

(b) Both histograms

(c) Only the histogram on the right

(d) Only the histogram on the left

 

Q22. When constructing a frequency distribution, which of the following rules must be followed?

(a) The width of each class is equal to the lowest value in the data set.

(b) The midpoint of each class must be an integer.

(c) The number of classes must be an even number.

(d) Adjacent classes cannot overlap.

 

Q23. 

8

The rule of thumb for creating a frequency distribution is to divide the data into 5-15 classes. While larger numbers of classes allow for larger data sets, how do you know exactly how many classes to use?

(a) If in doubt about the number of classes, select 10 since it is the midpoint between 5 and 15 classes.

(b) Any number of classes between 5 and 15 is sufficient.

(c) Determine the width of the class interval, then calculate the number of classes.

(d) Select the number of classes that provides definition to the shape of the data.

 

Q24. The following numbers represent exam scores in an accounting class:

      78, 93, 85, 81, 73, 96, 72, 86, 90, 85

      If a stem-and-leaf diagram is developed from this data, how many stems will be used?

(a) 10

(b) 4

(c) 3

(d) 5

 

 

Q25.

9

In the above figure of wine imports into the United States, what three guidelines for developing good graphs have not been followed?

(a) Distorted data, unnecessary adornment, no scales for either axis.

(b) Distorted data, X axis not labeled, no title.

(c) Distorted data, unnecessary adornments, vertical axis not properly labeled.

(d) Unnecessary adornment, vertical scale does not begin at zero, no title.

 

Q26. Considering the various types of tables and charts introduced in this chapter, which table, chart, diagram or plot would you use to depict categorical data for two variables in a visual format?

(a) scatter plot

(b) contingency table

(c) pie chart

(d) side-by-side bar chart

 

Q27. The cumulative frequency for a particular class is equal to 35. The cumulative frequency for the next class will be _________________ .

(a) 35 minus the next class frequency.

(b) equal to 65.

(c) 35 plus the next class frequency.

(d) less than 35.

 

Q28. Which of the following would be most helpful in the construction of a pie chart?

(a) Ogive

(b) Frequency distribution

(c) Relative frequencies

(d) Cumulative percentages

 

Q29.

14

The table above shows the frequency and relative frequencies for 7 groups of restaurant meal prices. How was the value of 0.36 obtained for the relative frequency of meals costing $32 but less than $40?

(a) The number of data points is 50, so divide 18 by 50.

(b) (18 x 2)/100 = 0.36.

(c) The midpoint of the class is $36, so divide 36 by 100.

(d) (18/100) x 2 = 0.36.

 

Statistical Investigator SSC CGL TIER 2 Paper 3
Q30. The highest bar in a histogram represents?

(a) The class with the lowest relative frequency.

(b) The class with the highest cumulative frequency.

(c) The class with the lowest frequency.

(d) The class with the highest frequency.

 

SOLUTIONS: 

 

Sr. No. Answers
1. B
2. D
3. B
4. A
5. B
6. B
7. D
8. D
9. C
10. C
11. D
12. C
13. C
14. A
15. D

For More Articles You Can Visit On Below Links :

SSC CGL 2018 & 2019 Online Preparation New Batch

400 most important questions for SSC CGL Math Pinnacle

India’s 1st Hard Drive Course for SSC CGL 2018 & 2019

750 Most Important Questions For SSC CGL Economics

Spot The Error : 10 Important Questions from CGL 2016 Exam

SSC CGL 2018 Online Preparation new batch starting from 18th December

Indian History General Knowledge Questions Part 42/200

SSC CGL Statistics / SSC CGL Tier 2 / SSC CGL Paper 3 JSO

Practice Question Papers of Reasoning for SSC CGL PDF

SSC CGL Paper 3 | Tier 2 JSO Study Material | SSC CGL Tier 2 Preparation | Day 3

Now Get All Notifications And Updates In Your E-mail Account Just Enter Your E-mail Address Below And Verify Your Account To Get More Updates :

Enter your email address: Subscribe Pinnacle: