Enter your email address: Subscribe Pinnacle:    

SSC CGL Tier 1 2015 Evening shift answer key

SSC CGL Tier 1 2015 Evening shift answer key 

SSC CGL Tier 1 2015 Evening shift answer key

Evening Shift

Paper codes: 4230357, 4230555, 4230308, 4230335, 4239250, 4239219, 4239108, 4238982, 4198003

Since questions are same and only order is different. So we are providing answer key, analysis,explanation, viewpoint for 1 set which is applicable for all sets.

We will discuss 4198003 , as we provide questions and complete solution so you can tally yourquestions- answers.

Morning Shift

Evening shift

For GK section in this article we are discussing

In next article we will discuss English , cut off.

GK portion

Gk portion was easy to moderate. Above 25 should be a good score. Only 3 questions from History, 18 question from science. GK traditional 11 questions. Only 1 current affairs.
GK section questions. For complete paper click here 

Evening         Shift 9th August SSC CGL
Topic No. of Questions
History : 3 Ancient India 1
Medieval India 1
Modern India 1
World History 0
Polity : 6 6
Economics : 6 Indian Economy 3
Economics 2
Geography : 7 Indian Geography 1
Physical geography 6
World Geography 0
Science : 18 Botany 2
Zoology 4
Chemistry 4
Physics 3
Environment 2
Computer 3
Defence/space 0
GK : 11 Sports 0
Books 1
Awards 1
Others 8
Current GK 1
GK
51 C
52 C
53 B
54 D
55 A
56 C
57 B
58 D
59 C
60 A
61 C
62 B
63 A
64 A
65 D
66 D
67 B
68 A
69 D
70 D
71 D
72 D
73 B
74 B
75 B
76 C
77 B
78 C
79 B
80 B
81 C
82 D
83 D
84 B
85 D
86 C
87 B
88 D
89 C
90 B
91 B
92 A
93 D
94 B
95 C
96 C
97 C
98 C
99 B
100 D

 

For Test series Tier 2: 

Pinnacle has launched India’s most comprehensive Test series for Tier 2 which will include 80 Tests with quality explanation/ short cut methods/approach.

 

SSC CGL
SSC CGL Tier 2 Test Series PDF
SSC CGL
Tier 2 Test Series

GK Questions 

  1. Mahatma Gandhi began his political activities in India first from:

(a) Kheda                                            (b) Sabarmati

© Champaran                                   (d) Dandi

  1. When is International ‘Yoga Divas’ is celebrated?

(a) 25th April                        (B)21 july

(c) 21st June                        (d) 21st May

  1. What is the fascist view of state?
  2. A) State is under the control of a king

(b) State is the instrument of exploitation in the hands of few.

© Nation state is unquestionably sovereign

(d) State enhances the ideal of individualism

 

  1. The oldest form of composition of Hindustani vocal music is

(a) Ghazal                                            (b) none of the options

(C) Thumri                                                           (d) Dhrupad

  1. Which of the following costs is related to marginal cost?

(a) Variable Cost                                               (b) Prime Cost

(c) Fixed Cost                     (d) implicit Cost

  1. The Battle of Plassey was fought in year

(A) 1761                               (B) 1576

(C) 1757                                (D) 1775

  1. State Bank of India was previously known as:

(A) Co- operative Bank of India

  (B) Imperial Bank of India

(C) Canara Bank

(D) Syndicate Bank

  1. Which was the first hydel power project in India?

(A) Palli vassal in Kerala

(B) Nizamnagar in Andhra Pradesh

(C) Paikara in Tamilnadu

  (D) Siva Samudram in Karnataka

  1. What is ordinary law?

(A) Laws made by the common people.

(B) Laws made by the Supreme Court

    (C) Laws made and enforced by the Government

(D) Laws made by the High Court

  1. A Fuse wire is characterised by

   (A) High resistance and low

(B) High resistance and high melting point

(C) Low resistance and low

(D) Low resistance and high

 

  1. The classical Dance of Andhra Pradesh is

(A) Baratanatyam

(B) Kathakali

   (C) Kuchipudi

(D) Odissi

 

  1. Waksman got the Noble prize for the discovery of:

(A) Chloromycetin

   (B) Streptomycin

(C) Penicillin

(D) Neomycin

 

  1. “Don’t Laugh: we are Police”, This book was compiled by:

  (A) Bishan Lal Vohra I.G. P

(B) None of the options

(C) Shatnti Swaroop I. G.

(D) K. P. S. Gill D. G. P.

 

  1. When one gene pair hides the effect of the other unit, the phenomenon is referred to as:

(A) Epistasis

(B) Non e of the options

(C) Mutation

(D) Dominance

 

  1. Heavy metals got their name because compared to other atoms they have

(A) Higher atomic masses

(B) Higher atomic radii

© Higher densities

    (D) Higher atomic numbers

  1. Autocracy means

(A) Rule by the representatives

(B) Rule by King

(C) Rule by few

   (D) Absolute rule by one

 

  1. Who is considered founder of the Gupta Empire?

(A) Samudra Gupta

    (B) Srigupta

(C) Chandra Gupta1

(D) Chandra Gupta11

 

  1. Who discovered the first antibiotic?

(A) A Fleming

(B) Louis Pastour

(C) W Fleming

(D) C Waksman

 

  1. Spring tides occur on

(A) The day when the moon’s position is in its firstquarter

(B) Full moon day only

(C) New moon day only

  (D) Full moon day as well as on new moon day

 

  1. For a missile launached with a velocity less then the earth’s escape velocity, the total energy is

(A) either positive or negative

(B) Positive

(C) Zero

(D) Negative

 

  1. The Liquidity Preference Theory of Interest was propounded by:

(A) Adam Smith                                (B) Alfred Marshall

(C) David Ricardo                              (D) J.M. Keynes

 

  1. On 2nd June 2015 a Conference on Make in India-indigenisation of currency was organized by the department of Economic Affairs, Ministry of Finance, Govt, of India. Who inaugurated the Conference?

(A) Prime Minister                           (B) Finance Secretary

(C) Governor R.B.I.                          (D) Finance Minister

 

  1. The earth completes one rotation on its axis in:

(A) 23 hrs.30 min                              (B) 23 hrs.56min

(C) 23hrs.10min                                                (D) 24hrs.

 

  1. Photo chemical smog is a resultant of the reaction among

(A) co, and peroxy acetyl nitrate in the presence of Sunlight

(B)  and peroxy acetyl nitrate in the presence of Sunlight

(C) High concentration of  and CO in the evening

(D) co, and  at low temperature.

 

  1. The mediterranean region are characterized by heavy rain in:

(A) Summer                                       (B) Winter

© Spring                                              (D) Autumn

 

  1. The Women’s Reservation Bill seeks how much reservation for women in the State assembies and Lok Sabha?

(A) 30%                                                                (B) 25%

  (C) 33%                                                 (D) 36%

 

  1. Which one of the following is the correct sequence of ecosyhstem in the order of decreasing productivity

(A) Oceans, mangroves, lakes, grassland                               (B) Mangroves, grasslands, lakes, oceans

(C) Mangroves, oceans,                grassland lakes                  (D) Oceans, lakes grassland, mangroves

 

  1. The Dynamo converts

(A) Electrical energy into Mechanical Energy

(B) None of these

   (C) Mechanical energy into

(D) Mechanical energy into Magnetic Energy

 

  1. The ore of Aluminium is

(A) Fluorspar                                      (B) Bauxite

(C) Chalco pyrites                             (D) Hematite

 

  1. In which year did Dada Saheb Phalke produce the first Feature film?

(A) 1910                                               (B) 1913

(C) 1912                                                (D) 1911

 

  1. The Environment (Protection) Bill was passed by the Parliament of India in-

(A) 1972                                               (B) 1984

    (C) 1986                                                (D) 1981

 

  1. Cyanide poisoning causes death in second because

(A) It cause cardiac arrest                             (B) It causes Lysis of red blood cells.

(C) It denatures enzymes of the heart/muscle

  (D) It breaks the electron transport chain

 

  1. Who Directed in the film on the dacoit queen phoolan Devi?

(A) Abbas Mastan                            (B) Anil Kapoor

(C) Shashi Kapoor                            (D) Shekhar Kapoor

 

  1. Microbial Type Culture Collection Centre is situated at:

(A) Bangalore                                    (B) Chandigarh

(C) New Delhi                                    (D) Hyderabad

 

  1. Indian first talkie film produced in 1931 was

(A) Neel Kamal                                  (B) Shakuntala

(C) Indra Sabha                                 (D) Alamara

 

  1. The name of the upper house of the Indian Parliament is:

(A) Senate                                          (B) House of Lords

(C) Rajya Sabha                                 (D) Legislative assembly

 

  1. GEF, an international aid-giving agency has the full form

(A) Global Economic Found                         (B) Global Environment fund

  © Global Energy Fund                                   (D) Global Environment Fund

 

  1. In the grass lands, trees do not replace the grasses as a part of an ecological succession because of

(A) Insect and fungi                                        (B) Limited sum light and paucity of nutrients

(C) None of the options                                                (D) water limits and fire

 

  1. When a helium atom loses an electron it becomes:

(A) An alpha particle                                       (B) A proton

   © A positive helium ion                                                (D) A negative hbelium ion

 

  1. Liberalism stand for

(A) a movement & an attitude

    (B) Freedom in social  political and economic aspects

© self – emancipation

(D) religious orthodoxy

 

  1. Molybdenum deficiency affects the activity of:

(A) chlorate reductase                                   (B) Nitrate reductase

(C) All of the given options                          (D) Nitrogenase

 

  1. Xenobiotics which are inherently resistant to microbial attack are called as:

(A) Recalcitrant                                 (B) Persistent

(C) Earth rotation                             (D) All of the given options

 

  1. Earthquakes are caused by

(A) Earth revolution                        (b) Denudation

(C) Earth rotation                             (D) Tectonism

 

  1. Which of the following can be found as pollutants in the drinking water in some parts of India

Select the correct answer using the code given below.

1 – Aresenic

2- Sorbitol

3- Fluoride

4- Formaldehyde

5- Uranium

(A) 1, 2, 3, 4, and 5                           (B) 1, 3 and 5

(C) 1 and 3                                           (D) 2, 4, and 5

 

  1. The father of computer is

(A) Charles Dickens                         (B) Love lice

   (C) Charles Babbage                       (D) Oliver twist

 

  1. The business in stock markets and other securities markets is regulated by:

(A) State and exchange Bank

(B) Sole Trade and Exchange

© Securities and Exchange

(D) Stock and Exchange Bank of India

 

  1. Fascism believes in the application of the principle of:

(A) Utilitarianism                              (B) Dictatorship

  © Totalitarianism                             (D) Democracy

 

  1. Raga Kameshwari was composed by

(A) Uday Shankar                             (B) Ustad Amzad Ali Khan

   (C) Pandit Ravi Shankar                 (D) None of the options

 

  1. The technology used in the electronic printer is called

(A) Micro technology                     (B) Micro array

(C) Micro encapsulation                                (D) Micro millimetric

 

  1. PSW stands for

(A) Primitive status word                              (B) Processor status word

(C) Process status word                                                (D) Program status word

error: Content is protected !!