Enter your email address: Subscribe Pinnacle:    

SSC Exam 2018 General Knowledge Sample Paper | CGL Tier 1

SSC Exam 2018 General Knowledge Sample Paper | CGL Tier 1

SSC Exam 2018 General Knowledge Sample Paper | CGL Tier 1

Q1. Who invented the hot air balloon?

गरम हवा के गुब्बारे का आविष्कार किसने किया?

(a)  Montgolfier brothers/  मोंटगोल्फियर भाइयों

(b)  Wright brothers/  राइट भाइयों

(c)  Lisitsyn brothers/  लिसित्सिन भाइयों

(d)  Walton brothers/ वाल्टन भाइयों

Q2. Which nation won the highest number of medals at 2016 Rio Olympics?

2016 के रियो ओलंपिक्स में किस देश ने सबसे अधिक पदक जीते थे?

(a) Great Britain/  ग्रेट ब्रिटेन

(b)  USA/ यूएसए

(c)  China/  चीन

(d)  Russia/  रूस

Q3. Group of Monuments at Hampi is located in?

हम्पी के स्मारकों के समूह कहां स्तिथ है?

(a) West Bengal/  पश्चिम बंगाल

(b)  Gujarat/  गुजरात

(c)  Karnataka/  कर्नाटक

(d)  Tamil Nadu/  तमिल नाडु

Q4. Who pioneered diagnostic ultrasound?

नैदानिक (डाइग्नोस्टिक) अल्ट्रासाउंड की खोज किसने की?

(a) Alexander Fleming/  अलेक्ज़ेंडर फ्लेमिंग

(b)  Ian Donald/  इयान डोनाल्ड

(c)  A. Laveran/   ए. लेवैरन

(d)  Robert Koch/  रॉबर्ट कोच

SSC Exam 2018 General Knowledge
Q5. Which of the following pair is CORRECT?

  1. Summer Olympics 2020 – Tokyo
  2. Summer Olympics 2016 – Rio de Janeiro
  3. Summer Olympics 2012 – London

निम्नलिखित में से कौन सा युग्म सही है?

  1. ग्रीष्म ओलम्पिक 2020 – टोक्यो
  2. ग्रीष्म ओलम्पिक 2016 – रियो डि जेनेरो
  3. ग्रीष्म ओलम्पिक 2012 – लंदन

(a) Only I and II/  केवल I तथा II

(b)  Only I and III/  केवल I तथा III

(c)  Only II and III/  केवल II तथा III

(d)  All are correct/  सभी सही हैं

Q6. Prime Minister of which country attended the recently organised river festival ‘Namami Brahmaputra’ in India?

किस देश के प्रधानमंत्री ने हाल ही में भारत में आयोजित ‘नमामी ब्रह्मपुत्र’ नदी महोत्सव में हिस्सा लिया था?

(a) Bhutan/  भूटान

(b)  China/  चीन

(c)  Nepal/  नेपाल

(d)  Bangladesh/  बांग्लादेश

Q7. What was invented by J. B. Dunlop?

जे. बी. डनलप ने किसका आविष्कार किया था?

(a) Airplane/  हवाई जहाज़

(b)  Car/ कार

(c)  Rubber Tyre/  रबर टायर

(d)  Rubber Boot/  रबर के जूते

Q8. At which of the following stadium Sachin Tendulkar scored his 100th international century?

सचिन तेंदुलकर ने निम्नलिखित में से किस स्टेडियम में अपना वा अंतर्राष्ट्रीय शतक बनाया था?

(a) Wankhede Stadium/  वानखेड़े स्टेडियम

(b)  Sher-e-Bangla Stadium/  शेर-ए-बांग्ला स्टेडियम

(c)  Shahid Chandu Stadium/  शहीद चन्दू स्टेडियम

(d)  Barabati Stadium/  बाराबती स्टेडियम

Q9. Who amongst the following is a renowned vocalist?

निम्नलिखित में से कौन एक प्रसिद्ध गायक है?

(a) Kaushalaya Reddy./  कौशल्या रेड्डी

(b)  Manjit Bawa/  मनजीत बावा

(c) Raja Ravi Verma/  राजा रवि वर्मा

(d)  Pt. Jasraj/  पंडित जसराज

Q10. Albert Sabin is known for developing _____.

अल्बर्ट साबिन को _______ विकसित करने के लिए जाना जाता है |

[a] smallpox vaccine / चेचक का टीका

(b) polio vaccine / पोलियो का टीका

(c) penicillin / पेनिसिलिन

(d) hepatitis B vaccine / हेपेटाइिटस बी का टीका

Q11. Match the following.

निम्नलिखित का मिलान कीजिये |

[a] 1-b, 2-a, 3-c

(b) 1-c, 2-a, 3-b

(c) 1-b, 2-c, 3-a

(d) 1-c, 2-b, 3-a

Q12. Who amongst the following is a renowned Indian classical dancer?

निम्नलिखित में से कौन एक प्रसिद्ध भारतीय शास्त्रीय नृत्यांगना है?

[a] Palghat Mani Iyer / पलघट मनी अय्यर

(b) Madhumati / मधुमती

(c) Sonal Mansingh / सोनल मानिसंह

(d) Siddheshwari Devi / सिद्धेश्वरी देवी

SSC Exam 2018 General Knowledge
For More Articles You Can Visit On Below Links :

SSC CGL 2018 & 2019 Online Preparation New Batch

400 most important questions for SSC CGL Math Pinnacle

India’s 1st Hard Drive Course for SSC CGL 2018 & 2019

750 Most Important Questions For SSC CGL Economics

Online GK Test | General Knowledge Quiz | GK Test questions

SSC CGL CHSL Exam 2018 : Previous Year Exam Questions / Sol.

SSC General Awareness Section Question/Ans. for SSC 2018 Exam

 

Now Get All Notifications And Updates In Your E-mail Account Just Enter Your E-mail Address Below And Verify Your Account To Get More Updates :

Enter your email address: Subscribe Pinnacle: