Enter your email address: Subscribe Pinnacle:    

SSC CGL TIER 2 Paper 3 Statistical Investigator : Part – 6

SSC CGL TIER 2 Statistical Investigator : Part – 6

SSC CGL TIER 2 Statistical Investigator  : Part – 6

Q76. The standard deviation of a series is 5.What should be the value of the fourth order central moment so that the distribution is mesokurtic?

(a) Less than 1875

(b) More than 1875

(c) Equal to 625

(d) Equal to 1875

Q77. A smoothed frequency polygon is called

(a) Frequency Curve

(b) Ogive

(c) Histogram

(d) None of the above

Q78. A relative frequency of a frequency distribution having more than one class

(a) must be a positive proper fraction

(b) must be a non-negative proper fraction

(c) may be greater than unity

(d) may be negative

Q79. In drawing the histogram of a given frequency distribution on each class interval are

(a) erect rectangles with heights proportional to the frequency of the corresponding class interval

(b) erect rectangles whose height is proportional to the ratio of the frequency to the width of the class interval

(c) erect rectangles whose height is proportional to the ratio of the frequencies to the sum of the frequencies

(d) None of the above

Q80. When both the upper and limits are included in the class intervals in case of a frequency distribution, the classes are called

(a) interval classes

(b) Exclusive classes

(c) inclusive classes

(d) Wide classes

Statistical Investigator SSC CGL TIER 2 Paper 3
Q81. Relative frequency of a class is computed by

(a) dividing the midpoint of the class by the sample size

(b) dividing the frequency of the class by the midpoint

(c) dividing the sample size by the frequency of the class

(d) dividing the frequency of the class by the sample size

Q82. If the standard deviation of a distribution 15, the quartile deviation of the distrib is

(a) 15

(b) 12.5

(c) 10

(d) 15.5

Q83.The sum of deviations of the Ist 10 natural numbers from 5-5 is

(a) 11/2

(b) (102 – 1) / 12

(c) 0

(d) 102 – 1

Q84. If AM and coefficient of variation of y are 10 and 40 respectively what is the variance of (15-24) ?

(a) 8

(b) 4

(c) 64

(d) None of the above

Q85. The mean and SD of Y are p and q respectively , then SD of Y – P /q   is

(a) -1

(b) 1

(c) ab

(d) a/b

Q86. If the SD of Y is 3, what is the variance of (5-2Y)?

(a) 36

(b) 6

(c) 1

(d) 9

Q87. The mean and SD for p, q and 2 are 3 and 1 respectively the value of pq would be

(a) 5

(b) 6

(c) 12

(d) 3

Q88. ____ is useful in averaging ratios, rates and percentage.

(a) A.M.

(b) G.M.

(c) H.M.

(d) None

Q89. GM is useful in construction of index number

(a) True

(b) False

(c) Both

(d) None

SSC CGL TIER 2 Statistical Investigator
Q90. More laborious numerical calculations involves in G.M. than A.M.

(a) True

(b) False

(c) Both

(d) None

 

SOLUTION BELOW:-

Sr. No. Answers
76. D
77. A
78. B
79. B
80. C
81. D
82. C
83. C
84. C
85. B
86. A
87. A
88. B
89. A
90. A

For More Articles You Can Visit On Below Links :

SSC CGL 2018 & 2019 Online Preparation New Batch

400 most important questions for SSC CGL Math Pinnacle

India’s 1st Hard Drive Course for SSC CGL 2018 & 2019

750 Most Important Questions For SSC CGL Economics

Spot The Error : 10 Important Questions from CGL 2016 Exam

Statistical Investigator SSC CGL TIER 2 Paper 3 : Part – 2

Indian History General Knowledge Questions Part 42/200

SSC CGL Statistics / SSC CGL Tier 2 / SSC CGL Paper 3 JSO

Practice Question Papers of Reasoning for SSC CGL PDF

SSC CGL Paper 3 | Tier 2 JSO Study Material | SSC CGL Tier 2 Preparation | Day 3

Now Get All Notifications And Updates In Your E-mail Account Just Enter Your E-mail Address Below And Verify Your Account To Get More Updates :

Enter your email address: Subscribe Pinnacle: