9817390373,8295688244
Sscglpinnacle Dhaka

SSC CGL Tier 2 | Paper 3 JSO Questions with Detailed Solution

Validity: 9 Months
What you will get
Course Highlights
  • Based on latest Pattern
  • English Medium eBooks
Click to Bookmark
SSC

SSC CGL Tier 2 | Paper 3 JSO Questions with Detailed Solution

SSC CGL Tier 2 | Paper 3 JSO Questions with Detailed Solution

Dear Aspirants,

Paper-3 will be those Candidates who have applied for the post of JSO in SSC CGL Tier 2. In this Article we are sharing some important questions of Paper 3  to boost your preparation. The paper consists of questions based on definitions, logic and formulae. You can access separate questions for SSC CGL

We wish you good luck for the upcoming SSC Exams.

Q1. Estimation is possible only in case of a:

(a)Parameter

(b)Sample

(c)Random sample

(d)Population

Answer: (c)

A simple random sample is a sample of size n drawn from a population of size N in such a way that every possible sample of size n has the same chance of being selected.

1. Objective: Take a sample from the population, measure some characteristic on each of the sampled units, and use this information to estimate (infer) the characteristic in the entire population.

2. Simple random sampling is the most basic sampling procedure to draw the sample.

3. Simple random sampling forms the basis for many of the more complicated sampling procedures.

4. Simple random sampling is easy to describe but is often very difficult to carry out in the field where there is not a complete list of all the members of the population.

 Q2. A formula or rule used for estimating the parameter is called:

(a)Estimation

(b)Estimate

(c)Estimator

(d)Interval estimate

Answer: (c)

In statistics, an estimator is a rule for calculating an estimate of a given quantity based on observed data: thus the rule (the estimator), the quantity of interest (the estimated) and its result (the estimate) are distinguished.

Q3. An estimator is a random variable because it varies from:

(a)Population to sample

(b)Population to population

(c)Sample to sample

(d)Sample to population

Answer: (c)

An estimator is a random variable because it varies from Sample to sample.

Q4. For any unknown parameter, how many interval estimate exist?

(a)1

(b)2

(c)Many

(d)3

Answer: (c) Many

Q5. Which is not true for the sample variance 

(a) is consistent

(b) is m.l.e.

(c) is unbiased

(d)is moment estimator

Answer: (c)

Q6. In a one-way classified data, an unbiased estimator of error variance is

(a)SSB

(b)MSE

(c)TSS

(d)MSB

Answer: (b)

Q7. When every member of the accessible population has an equal chance of being selected to participate in the study, the researcher is using

(a)Simple random sampling.

(b)Stratified random sampling.

(c)Convenience sampling.

(d)Purposive sampling.

Answer: (a)

A simple random sample is one in which every member of the population has an equal chance of being selected to participate in the study.

Q8. Which of the following is an example of a random sampling method?

(a)Systematic sampling

(b)Convenience sampling

(c)Purposive sampling

(d)Cluster random

Answer: (d)

Cluster random is a random sampling method.

Q9. Suppose that a researcher conducted a study of student morale in a middle school. The researcher wanted to generalize the results to all middle school students in the district. Under which of the following conditions would ecological generalizability have been threatened?

(a)The school is located in a high socioeconomic neighbourhood

(b)The school is an all-girls school

(c)The school is a private school

(d)This is the first year in a new school building

Answer: (d)

Ecological generalizability has to do with generalizing to other settings and conditions. All else being equal, the student morale in a new school building could be expected to be higher than in an old, run-down building. The other possible answer to this question has to do with population generalizability, that is, the ability to generalize to different types of people.

Q10. The best sample is one that is

(a)A systematic sample.

(b)Convenient.

(c)Representative of the population.

(d)Purposefully selected.

Answer: (c)

The purpose of sampling is to select a group of individuals that adequately represents the larger population of individuals. Some methods of sampling provide good samples, but representation is the goal in obtaining a sample.