9817390373,8295688244
Sscglpinnacle Dhaka
ssc test series ad1

SSC CGL Tier 2 English : Spot the Error | Practice Set

Validity: 9 Months
What you will get
Course Highlights
  • Based on latest Pattern
  • English Medium eBooks
Click to Bookmark
SSC

SSC CGL Tier 2 English : Spot the Error | Practice Set

SSC CGL Tier 2 English : Spot the Error | Practice Set

Dear Aspirants,

SSC CGL Tier 2 is to be held from 17 Feb to 22 Feb 2018 as per official SSC notification. English holding 200 marks in CGL Tier 2 can either make or break your chances of getting your dream job. Today in this Post we are sharing questions based on CGL Tier 2 Spot the Error. Students are requested to attempt these questions carefully, analyse their answers and learn better.

We wish you good luck for the upcoming SSC Exams.

 

Directions:(1-5) In question no. 1 to 5 some parts of the sentences have errors and some are correct. Find out which part of the sentence has an error. If the sentence is free from error the answer is d.

Q1. (a) Many times the news has been published/(b) in the papers that the end of the world will be certain /(c) if a nuclear war breaks out./(d) No error.

(a)a

(b)b

(c)c

(d)d

Answer: (d)

Many times the news has been published /(b) in the papers that the end of the world will be certain /(c) if a nuclear war breaks out./ (d) No error.

Q2. (a) We discussed about the problem so thoroughly /(b) on the eve of the examination /(c) that I found it very easy to work it out. /(d) No error.

(a)a

(b)b

(c)c

(d)d

Answer: (a)

We discussed about the problem so thoroughly /(b) on the eve of the examination /(c) that I found it very easy to work it out. /(d) No error.

Q3.(a) She reluctantly said that /(b) if nobody else was doing it /(c) she will do it. /(d) No error.

(a)a

(b)b

(c)c

(d)d

Answer: (c)

She reluctantly said that /(b) if nobody else was doing it /(c) she will do it. /(d) No error.

Q4. (a) He will end up his work /(b) in the city /(c) by the end of the year./(d) No error.

(a)a

(b)b

(c)c

(d)d

Answer: (a)

He will end up his work /(b) in the city /(c) by the end of the year./(d) No error.

Q5. (a) Though child marriage /(b) has been banned, /(c) the custom still prevailed among some groups in India. /(d) No error.

(a)a

(b)b

(c)c

(d)d

Answer: (c)

Though child marriage/(b) has been banned, /(c) the custom still prevailed among some groups in India./(d) No error.

Directions: In question no. 6 to 10 find out which part of the sentence has an error corresponding to the appropriate letter a, b, c, d.

Q6. Work hard (a) / lest you will (b) / fail in the exam (c) / No error (d).

(a) a

(b) b

(c) c

(d) d

Answer: (b)

Work hard (a) / lest you will (b) / fail in the exam (c) / No error (d).

Answer : The answer is (b). With ‘lest’ the auxiliary verb used is ‘should’ and not ‘will’. Also remember that ‘lest’ has a negative meaning. So ‘not’ is never used with ‘lest’

Q7. Amit hates (a) / his brother (b) / drinking everyday (c) / No error (d)

(a) a

(b) b

(c) c

(d) d

Answer: (b)

Amit hates (a) / his brother (b) / drinking everyday (c) / No error (d)

Answer : The answer is (b). The noun before a gerund (here drinking) should always be in its possessive case. So ‘brother’s’ instead of ‘brother’.

Q8. This town isn’t very well known (a)/and there isn’t much (b) / to see (c)/so a few tourists come here (d)

(a) a

(b) b

(c) c

(d) d

Answer: (d)

This town isn’t very well known (a) / and there isn’t much (b)/ to see (c) /so a few tourists come here (d)

Answer : Here the error lies in the part (d) . As the town is not popular nobody comes here. Negative meaning is expressed. So ‘few’ instead of ‘a few’.

Q9. Wherever they go (a) / Indians easily adapt to (b) / local circumstances (c) / No error (d)

(a) a

(b) b

(c) c

(d) d

Answer: (b)

Wherever they go (a) / Indians easily adapt to (b) / local circumstances (c) / No error (d)

Answer : Answer (b). With words like adapt prostrate, enjoy, absent, devote etc. reflexive pronoun is added. ‘adapt themselves’ instead of ‘adapt’.

Q10. I don’t understand (a) / why he is (b) / so angry at me (c) / No error (d).

(a) a

(b) b

(c) c

(d) d

Answer: (c)

I don’t understand (a) / why he is (b) / so angry at me (c) / No error (d).

Answer: Answer (c). With angry prepositions ‘with’ and ‘at’ can be used. Angry with a person and angry at something. Here angry ‘with’ instead of angry ‘at’.