SSC CGL Tier 1 exam analysis I 4th March 2020 3rd Shift

SSC CGL Tier 1 exam analysis I 4th March 2020 3rd Shift

Dear students 

We are going to analyse every shift exam here for on going ssc cgl tier 1 exams. You will find maximum questions here. Those students who are appearing in the exam are requested to kindly provide questions.

To join ssc cgl tier 2 JobAssure program click here 

How to send questions to us?

Students can send questions to us through whatsapp 8295688244,

Pinnacle official facebook page

or Youtube community tab

Date 4th March 2020 Shift 3 (Evening)

Maths : Total questions : 25

Topic No. of questions   Level
Geometry 2 Easy to Moderate
Trigonometry 3 Easy
Mensuration 2 Easy to Moderate
Algebra 2 Easy
DI 4-5 Easy to Moderate
Partnership/ 1 Easy
Profit and loss /discount 1-2 Easy
Percentage 1-2 Easy
Average 2 Easy to Moderate
Work and time/ pipes and cistern 1 Easy to Moderate
Time distance, train/Boats 1 Easy to Moderate
SI/ CI  1 Easy to Moderate
Overall  25 Easy to Moderate

Overall observation and good attempt and accuracy : 15-16

Questions asked :

 

Questions are updated when we get from students

Reasoning 

Topic No of questions  Level
Coding-Decoding 3  Easy
Statement & conclusion  1 Easy
Odd One Out 2-3 Easy
Counting of Fig. 1 (Rectangle) Easy to Moderate
Embedded Figures 1 Easy
Cubes and Dice    
Analogy Verbal 3 Easy
Mirror Image 1 Easy
Words Arrangement    
Venn Diagram 1 Easy to Moderate
Mathematical Operations    
Series Non Verbal 3-4 Easy
Blood Relation 1 Difficult
Paper cut and fold 1 Easy
Series 1 Easy
Puzzle    
Completion of Figure    
Missing number 2 Easy to Moderate
Misc 2 Easy
Overall  25 Easy

Overall observation and good attempt and accuracy – 22

Questions asked :

Q1. DENTIST : DOCTOR :: CHEMISTRY: ?

Ans- (SCIENCE)

Q2. 1537, 1539, 1543, _____, 1557

Ans- (1549)

Q3. 10, 20, 43, ?

Ans- (79)

Q4. DAG: FCI :: HEK: ?

Ans- All numbers are +2, (JGM)

Q5. Odd One Out

HYDERABAD

AURANGABAD

CHENNAI

GANGTOK

Ans: aurangabad, all are capital except aurangabad)

Q6. GI : IK :: LM : ?

Ans – PO

Q7. Syllogs : State1: all singers are dancers

State 2 : no dancer is plumber

Conc 1: some dancers are singers

Conc2:  some plumbers are singer

Conc3: no singer is plumber

Ans- Conclusion 2 is false.

Questions are updated when we get from students

General Awareness 

Topic No. of questions  Level
Current affairs 7-8 Moderate
History 3 Easy
Geography 3  
Indian polity 1 Moderate
Economics 2 Moderate
General science 6 Easy
Misc GK 3 Easy
Overall  25 Moderate
     

Overall observation and good attempt and accuracy : 14-16

Questions asked :

Overall observation and good attempt and accuracy : 14-16

Questions are updated when we get from students

English 

Topic  No. of questions  Level
Error Recognition 2 Easy
Cloze test 5 Easy
Parajumbles 2 Moderate
Sentence improvement  2 Easy
Idioms & Phrases 2 Easy
Spellings 3-4 Easy
One word substitution 2 Easy
Antonyms 2 Easy to Moderate
Synonyms 2 Moderate
Others 2 (Fill in the blanks) Easy
overall  25 Very Easy

Overall observation and good attempt and accuracy -23 to 24

Questions asked :

Q1. Synonym of FURY

Ans. Rage, anger, wrath, outrage

Q2. Synonym of SOLITARY

Ans. Lonely

Q3. error spotting on the use of “no sooner than”

Ans. They had no sooner arrived than they were arguing.

Q4. passage based on “chocolate factory establishment”

Q5. Idiom: “hold water”

Ans. meaning appear to be valid, reasonable

Q6. sentence improvement : your advice (benefit to me).

Ans. your advice benefitted me.

Q7. incorrect spelling : ELICIT

ANS. Elicit means ‘to draw out a reaction from something/ someone. Ex. I tried to elicit a smile from my son.

Not to be confused with ‘illicit’ which means illegal.

Q8. one word substitution : ‘a conceited, self centered person’

Ans. EGOTIST

Q9. Antonym of SPARSE

Ans. Abundant, thick. Sparse means ‘thinly dispersed or scattered’

Q10. Incorrect spelling ‘Ignorance’

 

Questions are updated when we get from the students

SSC CGL tier 1 2020 ( 3rd March -9th March 2020) all shifts exam analysis will be updated according to the exam conducted 

ssc cgl tier 1 3rd March  afternoon shift click here

ssc cgl tier 1  3rd March evening shift click here 

ssc cgl tier 1 4th March morning shift click here

ssc cgl tier 1 4th March afternoon shift click here

ssc cgl tier 1 4th March evening shift click here 

ssc cgl tier 1 5th March morning shift click here

ssc cgl tier 1 5th March afternoon shift click here

ssc cgl tier 1 5th March evening shift click here 

ssc cgl tier 1 6th March morning shift click here

ssc cgl tier 1 6th March afternoon shift click here

ssc cgl tier 1 6th March evening shift click here 

ssc cgl tier 1 7th March morning shift click here

ssc cgl tier 1 7th March afternoon shift click here

ssc cgl tier 1 7th March evening shift click here 

ssc cgl tier 1 8th March morning shift click here

ssc cgl tier 1 8th March afternoon shift click here

ssc cgl tier 1 8th March evening shift click here 

ssc cgl tier 1 9th March morning shift click here

ssc cgl tier 1 9th March afternoon shift click here

ssc cgl tier 1 9th March evening shift click here