SSC CGL Tier 1 exam analysis I 4th March 2020 2nd Shift

SSC CGL Tier 1 exam analysis I 4th March 2020 2nd Shift

Dear students 

We are going to analyse every shift exam here for on going ssc cgl tier 1 exams. You will find maximum questions here. Those students who are appearing in the exam are requested to kindly provide questions.

To join ssc cgl tier 2 JobAssure program click here 

How to send questions to us?

Students can send questions to us through whatsapp 8295688244,

Pinnacle official facebook page

or Youtube community tab

Date 4th March 2020 Shift 2 (Afternoon)

Maths : Total questions : 25

Topic No. of questions   Level
Geometry 3 Easy to Moderate
Trigonometry 3 Easy
Mensuration 2 Easy to Moderate
Algebra 3 Easy
DI 4-5 Easy to Moderate
Number system    
Profit and loss /discount 1-2 Easy
Percentage 1-2 Easy
Average 2 Easy
Work and time/ pipes and cistern 1 Easy to Moderate
Time distance, train/Boats 1 Easy to Moderate
SI/ CI  1 Easy to Moderate
Overall  25 Easy to Moderate

Overall observation and good attempt and accuracy : 15-17

Questions asked :

Q1. Find the value of

Ans-

Q2. A takes 8 days more than the time taken by A and B to do a work. B takes 18 days more than the time taken by A and B to do the same work. Then, how much time does A and B take to do the same work?

Ans- 

Q3. In a circle, AB and CD are two chords. AB and CD is produced so that they meet at P. if AB = 7cm, BP = 4.2cm, PD = 2.8cm, find the length of CD

Ans- 

Q4. In a school, the ratio of boys to girls is 7:6.  If 4 new boys join the class and 3 girls left the class then the ratio becomes 4:3. Then find the total number of students in the class

Ans-

Q5. then find the value of

Ans- 

Q6. If a+b+c = 7, and ab+bc+ca = -6, then find the value of

Ans-

Q7. An article is sold at Rs. 566.1, after giving two successive discounts of 15% and x%. If the mark price is Rs.720 then find the value of x

Ans-

Q8. Find the ratio of mean proportional of 14.4 and 3.6 to the third proportional of 3 and 4

Ans- 

Questions are updated when we get from students

Reasoning 

Topic No of questions  Level
Coding-Decoding 3  Easy
Statement & conclusion  1 Easy
Odd One Out 2-3 Easy
Counting of Fig. 1 (Triangle) Easy to Moderate
Embedded Figures 1 Easy
Cubes and Dice 1 Easy
Analogy Verbal 3 Easy
Mirror Image 1 Easy
Words Arrangement    
Venn Diagram 1 Easy to Moderate
Mathematical Operations 1 Easy
Series Non Verbal 2 Easy
Blood Relation 1 Difficult
Paper cut and fold 1 Easy
Series 1 Easy
Fillers 1 Easy to Moderate
Completion of Figure    
Missing number 1 Easy to Moderate
Misc 3 Easy
Overall  25 Easy

Overall observation and good attempt and accuracy – 21 to 22

Questions asked :

Q1. Number series : 4, 25, 121, ?, 529, 961

Ans-

Q2. If GUM is coded as 49441169, then how is WAX coded in the same language?

Ans. Square of the place value of alphabets. 

WAX=5291576

Q3. If PYTHON=LMFRWN, then Code for RYTHM

Ans. Cross coding and then (-2) with the place value of alphabets. RYTHM = KFRWP

Q4. Turmeric : Spices :: Dates : ?

Ans. Dry fruits

Q5. 6 : 452 :: 5 : ?

Ans. 6×42=252, 5×42 = 210

Q6. Odd one out :

  • 11:154
  • 5 :155
  • 8:138
  • 6:138

Ans. 2nd number divisible by 1st except 3rd option.

Q7. Logical arrangement : mm, cm, km, meter

Ans. mm-cm-m-km

Q8. Odd one out : Rajkot, Ahmedabad, Jadcherla, Surat

Ans. Jadcherla is in telangana

Q9. Missing number : 11, 28, 327, ?, 5125

Ans. each number is in two parts, right part is the cube of left part. Answer is 464.

Q10. syllogs :statement 1:some buses are cars

Statement 2. All cars are trucks

Conc 1 : all trucks are bus

Conc 2 : some trucks are cars

Conc 3 : no car is truck

Ans. only conclusion 2 follows.

Q11. Select odd one out from the following:

  • TSR
  • YWX
  • RQP
  • CBA

ANS. (C)

Q12. NOVEMBER coded as ONEVBMRE, then THURSDAY is coded as ?

Ans . grouping of two alphabets from left and then swapping position of each such group of two alphabets.

Q13. A is the father of B, C is the Mother of D, E is the father of A. B & D are brothers. How is B related to E?

Ans. Grandson

Q14. Fill with appropriate letter and complete the logical pattern.

_wws_ws_swsss_w

Ans. pattern followed is ws/wss/wsss/wssss/w

Questions are updated when we get from students

General Awareness 

Topic No. of questions  Level
Current affairs 5 Moderate
History 3 Easy
Geography 3  
Indian polity 1 Moderate
Economics 2 Moderate
General science 1 Easy
Misc GK 7 Easy
Overall  25 Moderate-Difficult
     

Overall observation and good attempt and accuracy : 15

Questions asked :

Overall observation and good attempt and accuracy : 16

Questions are updated when we get from students

English 

Topic  No. of questions  Level
Error Recognition 2 Easy
Cloze test 5 Easy
Parajumbles 2 Moderate
Sentence improvement  2 Easy
Idioms & Phrases 2 Easy
Spellings 3-4 Easy
One word substitution 2 Easy
Antonyms 2 Easy to Moderate
Synonyms 2 Moderate
Others 2 (Fill in the blanks) Easy
Nrration/Voice 2 Easy

Overall observation and good attempt and accuracy -19-20

Questions asked :

Q1. Idiom- “The Bee’s knees”

Ans. An outstandingly good person or thing

Q2. Synonym of “Prodigal”

Ans: wasteful, spendthrift, extravagant, improvident , lavish

Q3. Change the voice form :

HIS SISTER TAUGHT HIM ENGLISH SUBJECT

Ans. He was taught english subject by his teacher.

Q4. Antonym-OBSOLETE

Ans. no longer produced or used

Its antonyms are : contemporary, current, modern

Q5. one word substitution for “ one who loads and unloads packages from the ship

Ans. Stevedore

Q.6 Cloze test passage was on “ Discipline and its importance”

Q7. Spelling of the word “veterinary” 

Ans . VETERINARY means “Relating to the diseases, injuries, and treatment of farm and domestic animals”

E.g veterinary surgeon

Q8. Change the narration (Direct/indirect) form of the given sentence: 

The teacher said to me, “I haven’t submitted the assignment”

Ans. The teacher told me that he hadn’t submitted the assignment.

Q9. One word substitution : uncontrolled concerted running as an act of mass impulse among a herd of animals or a crowd of people.

Ans. Stampede

Q10. Sentence correction : when I reached the cinema hall, the movie had already began.

Ans. Replace BEGAN with BEGUN. 3rd form of verb with auxiliary ‘had’.

Q11. Synonym : Acknowledgement

Ans. Recognition

Questions are updated when we get from the students

SSC CGL tier 1 2020 ( 3rd March -9th March 2020) all shifts exam analysis will be updated according to the exam conducted 

ssc cgl tier 1 3rd March  afternoon shift click here

ssc cgl tier 1  3rd March evening shift click here 

ssc cgl tier 1 4th March morning shift click here

ssc cgl tier 1 4th March afternoon shift click here

ssc cgl tier 1 4th March evening shift click here 

ssc cgl tier 1 5th March morning shift click here

ssc cgl tier 1 5th March afternoon shift click here

ssc cgl tier 1 5th March evening shift click here 

ssc cgl tier 1 6th March morning shift click here

ssc cgl tier 1 6th March afternoon shift click here

ssc cgl tier 1 6th March evening shift click here 

ssc cgl tier 1 7th March morning shift click here

ssc cgl tier 1 7th March afternoon shift click here

ssc cgl tier 1 7th March evening shift click here 

ssc cgl tier 1 8th March morning shift click here

ssc cgl tier 1 8th March afternoon shift click here

ssc cgl tier 1 8th March evening shift click here 

ssc cgl tier 1 9th March morning shift click here

ssc cgl tier 1 9th March afternoon shift click here

ssc cgl tier 1 9th March evening shift click here