Enter your email address: Subscribe Pinnacle:    

SSC CGL Tier 1 exam analysis I 3rd March 2020 1st Shift

SSC CGL Tier 1 exam analysis I 3rd March 2020 1st Shift

Dear students 

We are going to analyse every shift exam here for on going ssc cgl tier 1 exams. You will find maximum questions here. Those students who are appearing in the exam are requested to kindly provide questions.

To join ssc cgl tier 2 JobAssure program click here 

How to send questions to us?

Students can send questions to us through whatsapp 8295688244,

Pinnacle official facebook page

or Youtube community tab

Date 3rd March 2020 Shift 1 (Morning)

Maths : Total questions : 25

Topic No. of questions   Level
Geometry 2 Easy to Moderate
Trigonometry 2 Easy
Mensuration 3 Easy to Moderate
Algebra 1 Easy
DI 4 Easy to Moderate
Number system 2 Easy
Profit and loss /discount 1 Easy
Percentage 1 Easy
Average 1 Easy to Moderate
Work and time/ pipes and cistern 1 Easy
Time distance, train/Boats 1 Easy to Moderate
SI/ CI  1 Easy to Moderate
Overall  25 Easy to Moderate

Overall observation and good attempt and accuracy : 17-18

Questions asked :

Q1. If A+B = 45°, then find the value of 2(1+tanA)(1+tanB)

(a) 1

(b) 2

(c) 4

(d) 0

Q2. If and where then find the value of

(a) 1

(b) 2 

(c) 0

(d) 3

Q3. In , D and E are two points on sides AB and AC such that AE:EC = 4: 5. If area of quadrilateral BCDE is then find the area of

[a] 64

(b) 32

(c) 48

(d) 56

Q4. If x-y = 4, xy = 45, then find the value of

(a) 604

(b) 594

(c) 614

(d) 729

Q5. Ratio of Radius of the two cylinders is 3:4, and the ratio of height is 4:9, then find the ratio of their volumes

Ans-

Q6. If x = 4cosA + 5 sinA, and  y = 4sinA – 5cosA, then the value

Ans-

Q7. If , then find the value of

Ans-

Q8. The mark price of an article is 224. A shopkeeper earns 26% after giving a discount of 28%, find the cost price of the article

Ans-

Q9. There are 640 students in a school. The ratio of boys to girl is 5:3. If 30 girls are increased in number then how many number of boys should be increased so that the ratio should be 14 : 9

Ans-

Number of students = 5+3 = 8 unit

8 unit = 640

Number of boys = 5 unit = 400

Number of girls = 3 unit = 240

If 30 girls are increased then number of girls = 240+30 = 270

Required ratio = 14 : 9

9 unit = 270

14 unit = 420

Increment in Number of boys = 420 – 400 = 20

Q10. A circular track whose radius is 42 cm. Find the distance covered by a man in which he covers in 8 rounds

Ans-

Q11. In the given triangle, , if area of triangle , then find the area of triangle BDE

Ans-

Q12. A Train passes a pole in 12 sec. and a bridge of length 170 meter in 36 sec. find the speed of the train.

Ans-

Q13. If x+y = 8, y+z = 13 and x+z = 17 then find the value of

Ans- 

Q14. If a number 1005×4 is completely divided by 8, then find the value of x/ how many possible value of x?

Ans- 

Q15. In the given figure, O is the centre of the circle, where ∠AOB = 110°, ∠AOC = 130°. Find the value of angle BAC

Ans- 

Q16. If the ratio of Age of A and B is 5:6, and the difference between there age is 6 year, then find the ratio of their age after 5 years.

Ans-

Difference of age = 6-5 unit = 1 unit

1 unit = 6 year

Age of A = 5*6 = 30 years

Age of B = 6*6 = 36 years

Required ratio = (30+5) : (36+5)

= 35 : 41

Q17. A can do a piece of work in 24 days, B can do the same work in 15 days, C and do the same work in 10 days. They work together for 3 days, then B and C left the work. Then find the time taken by A to complete the remaining work.

Ans-

Let the total work = 120

Efficiency of A = 120/24 = 5 unit/d

Efficiency of B = 120/15 = 8 unit/d

Efficiency of C = 120/10 = 12 unit/d

Total work in 3 days = (5+8+12)*3 = 75 unit

Remaining work = 120 – 69 = 45 unit

Time taken by A to complete the remaining = 45/5 = 9 days

Q18. In 6 different numbers, sum of 5 number is 7 times of the six number, if the average of 6 numbers is 136, then find the sixth number.

Ans-

Total number = 6*136 = 816

Let the sixth number = x

Now, 

7x = (816-x) 

X = 102

Q19. If principle 4300 becomes 4644 in 2 years at a certain rate of interest. Then find the simple interest of Rs.10104 in 5 years at the same rate.

Ans-

Questions are updated when we get from students

Reasoning 

Topic No of questions  Level
Coding-Decoding 3  Easy
Statement & conclusion  1 Easy
Odd One Out 2-3 Easy
Counting of Fig. 1 (Rectangle) Easy to Moderate
Embedded Figures 1 Easy
Cubes and Dice    
Analogy Verbal 3 Easy
Mirror Image 1 Easy
Words Arrangement    
Venn Diagram 1 Easy to Moderate
Mathematical Operations    
Series Non Verbal 3-4 Easy
Blood Relation 1 Difficult
Paper cut and fold 1 Easy
Series 1 Easy
Puzzle    
Completion of Figure    
Missing number 2 Easy to Moderate
Misc 2 Easy
Overall  25 Easy

Overall observation and good attempt and accuracy – 21 to 22

Questions asked :

Q1. Find the number opposite to ‘6’ in this dice?

Ans-

The number opposite to 6 will be 3.

Q2. Find the missing number?

     6   21    14

   40   500   ?

    8    25     7

Ans : 8×6-8=40

21×25-25=500

14×7-7=91

Q3. Medicine : disease :: food : ?

Ans : Hunger

Q4. Clock : time :: ammeter : ?

Ans: “current”

Q5. Find the missing number from the given set:

28, 37, 55, ?

Ans : 28  37  55  91

   –9–     –18– –36–

Q6. Find the missing number based on the analogy given:

12  72 18

Find X in 9   X  15

Ans : (3rd number – 1st number ) x 1st number = Middle number

(18-12)x 12 = 72

Thus, (15-9)x9= 54 Ans

Q7.

Statement 1. Some elephant are animals

Statement 2. Some tigers are also animals

Conclusion 1: some tigers are elephants

Conclusion 2: no tigers are elephants

Conclusion 3 : either conclusion 1 or 2 is correct

Ans-

CONCLUSION 3 is correct

Questions are updated when we get from students

General Awareness 

Topic No. of questions  Level
Current affairs 5 Moderate
History 3 Easy
Geography 3  
Indian polity 1 Moderate
Economics 2 Moderate
General science 1 Easy
Misc GK 7 Easy
Overall  25 Easy to Moderate
     

Overall observation and good attempt and accuracy : 16-18

Questions asked :

Q1. Who is the Chief Minister of Punjab

Ans- Captain Amrinder Singh (congress)

Q2. Who was the founder of Gupta dynasty

Ans- Srigupta

Q3. Who has been awarded with Padma Shree in ‘Archery’ in the year 2019?

Ans- Bombayla Devi Laishram

Q4. Who is the author of the book “Era of darkness”?

Ans- Shashi Tharur

Q5. What is the current Reverse Repo Rate?

Ans- 4.90%

Q6. What is the name of present Sri Lanka’s President?

Ans- Gotabaya Rajapaksa

Q7. Who is the CM of Chhattisgarh?

Ans- Bhupesh Baghel

Q8. Where is Hampi located?

Ans- Karnataka

Q9. Dry ice is chemically? 

Ans- CO2

Q10. Where is headquarter of food cooperation of india?

Ans- New Delhi

Q11. When was NRC implemented in Assam?

Ans- NRC  for indian citizens in Assam was first created in 1951.

Q12. Where is the headquarter of  Food And Agricultural organization located?

Ans- The FAO is headquartered in Rome, italy and maintains regional and field offices around the world, operating in over 130 countries

Q13. which of the following are the Books of Salman Rushdie?

Ans- Midnight’s Children, The Ground Beneath Her Feet, Fury, Shalimar the Clown.

Q14. Araku valley in located in which district?

Ans- Araku Valley is a hill station in Visakhapatnam district.

Q15. Where is ananda valley situated?

Ans- Kadus, Taluka Rajgurunagar, Maharashtra

Q16. Who was awarded Kotler award?

Ans- Narendra modi

Q17. Who built Sanchi Stupa?

Ans- Emperor Ashoka

Q18. Who has 4 consecutive double century in test cricket? 

Ans- Virat Kohli

Q19. When did sir thomas roe come in India?

Ans- 18 September 1615

Q20. 21st century fox has been bought by –

Ans-Disney

Questions are updated when we get from students

English 

Topic  No. of questions  Level
Error Recognition 2 Easy
Cloze test 5 Easy
Parajumbles 2 Moderate
Sentence improvement  2 Easy
Idioms & Phrases 2 Easy
Spellings 3-4 Easy
One word substitution 2 Easy
Antonyms 2 Easy to Moderate
Synonyms 2 Moderate
Others 2 (Fill in the blanks) Easy
overall  25 Easy

Overall observation and good attempt and accuracy -19 to 21

Questions asked :

Q1. Find the synonym of “Quiescent”

Ans- Quiescent -in a state or period of inactivity or dormancy

Antonym-active

Q2. Idiom ‘Hard nut to crack’

Ans-A difficult problem or a difficult person to deal with

Q3. Close test was based on ‘importance of education’

Ans-Antonym of ‘Exodus’- EXODUS means A MASS DEPARTURE OF PEOPLE, its antonym is ARRIVAL

Q4. Error spotting:

“All the players as well as captain was feeling happy over the victory of the team”

Ans- according to the subject verb agreement , WAS should be replaced by WERE.

Q5. Synonym of OBLIGATORY

Ans-compulsory, mandatory

Q6. VOLATILE, FRAGILE words asked

Ans- volatile-easily evaporated at normal temperatures

Fragile-one which can be easily broken or damaged

Q7. What is the ‘song sung at the time of burial’ called?

Ans- Dirge

Q8. Study of Dogs?

Ans- Cytology

Q9. Correctly spelt word with 4 different options: EXHIBIT was the word.

Ans- Exhibit -meaning is ‘Manifest clearly’

Q10. Synonym of ‘Scintillating’

Ans- Shining

Questions are updated when we get from the students

SSC CGL tier 1 2020 ( 3rd March -9th March 2020) all shifts exam analysis will be updated according to the exam conducted 

ssc cgl tier 1 3rd March  afternoon shift click here

ssc cgl tier 1  3rd March evening shift click here 

ssc cgl tier 1 4th March morning shift click here

ssc cgl tier 1 4th March afternoon shift click here

ssc cgl tier 1 4th March evening shift click here 

ssc cgl tier 1 5th March morning shift click here

ssc cgl tier 1 5th March afternoon shift click here

ssc cgl tier 1 5th March evening shift click here 

ssc cgl tier 1 6th March morning shift click here

ssc cgl tier 1 6th March afternoon shift click here

ssc cgl tier 1 6th March evening shift click here 

ssc cgl tier 1 7th March morning shift click here

ssc cgl tier 1 7th March afternoon shift click here

ssc cgl tier 1 7th March evening shift click here 

ssc cgl tier 1 8th March morning shift click here

ssc cgl tier 1 8th March afternoon shift click here

ssc cgl tier 1 8th March evening shift click here 

ssc cgl tier 1 9th March morning shift click here

ssc cgl tier 1 9th March afternoon shift click here

ssc cgl tier 1 9th March evening shift click here