9817390373,8295688244
Sscglpinnacle Dhaka
ssc test series ad1

SSC CGL Previous Year GK Question Answer in Hindi/English

Validity: 9 Months
What you will get
Course Highlights
  • Based on latest Pattern
  • English Medium eBooks
Click to Bookmark
SSC

SSC CGL Previous Year GK Question Answer in Hindi/English

SSC CGL Previous Year GK Question Answer in Hindi/English

Q1. The motion of a freely falling body is an example of ________________________ motion.

(a) uniformly accelerated

(b) non-uniformly accelerated

(c) constant velocity

(d) constant speed

Ans. (a) uniformly accelerated

Q2. _______ (HHDD) is a technology where the conventional disk drive is combined with non-volatile flash memory, of typically 128 MB or more to cache data during normal use.

(a) Hyper Hard Disk Drive

(b) Hybrid Hard Disk Drive

(c) Hybrid Helium Disk Drive

(d) Hyper Helium Disk Drive

Ans. (b) Hybrid Hard Disk Drive

Q3. Chemical formula for sulphurous acid is:

(a) 

(b) 

(c) 

(d)

Ans. (b) 

Q4. Which phenomena shows the particle nature of light?

(a) Diffraction

(b) Interference

(c) Photoelectric effect

(d) Polarisation

Ans. (c) Photoelectric Effect

The photoelectric effect refers to the emission, or ejection, of electrons from the surface of, generally, a metal in response to incident light. That is, the average energy carried by an ejected (photoelectric) electron should increase with the intensity of the incident light.

Q5. Who is called as 'Father of Modern Computer'?

(a) Alexander Fleming

(b) Bill Gates

(c) Micheal Faraday

(d) Charles Babbage

Ans. (d) Charles Babbage

Charles Babbage, a mathematician, philosopher, inventor and mechanical engineer, Babbage originated the concept of a digital programmable computer.

Considered by some to be a "father of the computer", Babbage is credited with inventing the first mechanical computer that eventually led to more complex electronic designs, though all the essential ideas of modern computers are to be found in Babbage's analytical engine.

Q6. What is the common name of ?

(a) Baking Powder

(b) Baking Soda

(c) Bleaching Powder

(d) Washing Soda

Ans. (c) Bleaching Powder

Calcium hypochlorite is an inorganic compound with formula Ca(ClO)2. As a mixture with lime and calcium chloride, it is marketed as chlorine powder or bleach powder for water treatment and as a bleaching agent.[1] This compound is relatively stable and has greater available chlorine than sodium hypochlorite (liquid bleach).

Q7. Which colour is formed when Blue and Green are mixed?

(a) Cyan

(b) Brown

(c) Black

(d) Violet

Ans. (a) Cyan

The additive primary colours are Red, Green and Blue. When these additive colours are mixed, they produce three other secondary colours.

The secondary colors are cyan (a mixture of blue and green), magenta (a mixture of blue and red), and yellow (a mixture of green and red).

Q8. In computer terminology, what is the full form of FTP?

(a) Final Transfer Position

(b) File Transfer Position

(c) File Transfer Packet

(d) File Transfer Protocol

Ans. (d) File Transfer Protocol

The File Transfer Protocol (FTP) is the standard network protocol used for the transfer of computer files between a client and server on a computer network.

Q9. What is an exothermic reaction?

(a) Reaction in which heat is released.

(b) Reaction in which heat is absorbed.

(c) Reaction in which neither heat is released nor absorbed.

(d) None of these

Ans. (a) Reaction in which heat is released

In thermodynamics, the term exothermic process (exo- : "outside") describes a process or reaction that releases energy from the system to its surroundings, usually in the form of heat, but also in a form of light (e.g. a spark, flame, or flash), electricity(e.g. a battery), or sound (e.g. explosion heard when burning hydrogen).

[/showhide]

Q10. What is the SI unit of heat energy?

(a) Joule

(b) Newton

(c) Calorie

(d) Kelvin

Ans. (a) Joule

As a form of energy heat has the unit joule (J) in the International System of Units (SI).

[/showhide]

Q11. Which system is used by the Digital Computers to encode data and Programs?

(a) Decimal

(b) Binary

(c) Hexa decimal

(d) Octal

Ans. (b) Binary

Computers use binary - the digits 0 and 1 - to store data. A binary digit, or bit, is the smallest unit of data in computing. It is represented by a 0 or a 1. Binary numbers are made up of binary digits (bits), eg the binary number 1001.

The circuits in a computer's processor are made up of billions of transistors. A transistor is a tiny switch that is activated by the electronic signals it receives. The digits 1 and 0 used in binary reflect the on and off states of a transistor.

Q12. What is the common name of Sodium Bicarborate?

(a) Baking Soda

(b) Washing Powder

(c) Plaster of Paris

(d) Fly Ash

Ans. (a) Baking Soda