9817390373,8295688244
Sscglpinnacle Dhaka
ssc test series ad1

SSC CGL Maths Discount Questions in Hindi | Tier 1 Exam Preparation

Validity: 9 Months
What you will get
Course Highlights
  • Based on latest Pattern
  • English Medium eBooks
Click to Bookmark
SSC

SSC CGL Maths Discount Questions in Hindi | Tier 1 Exam Preparation

SSC CGL Maths Discount Questions in Hindi | Tier 1 Exam Preparation

Q1. After a discount of 34% an article is sold for Rs 3168. What is the marked price (in Rs) of the article?

(a) 4750

(b) 4800

(c) 4850

(d) 5000

Ans.b

Q2. A shopkeeper marks up his wares by 60% and offers 25% discount. What will be the selling price (in Rs) if the cost price is Rs 1600?

(a)  1920

(b)  2000

(c)  2120

(d)  2200

Ans.a

Q3. If after giving a discount of 18%, a book is sold for Rs 1599, then what will be the marked price (in Rs) of the book?

(a)  1800

(b)  1880

(c)  1950

(d)  2000

Ans.c

Q4. If two successive discounts of 50% and 10% are offered, then what is the net discount (in %)?

(a)  50

(b)  55

(c)  60

(d)  65

Ans.b

Q5. If two successive discounts of 20% and 30% are given, then what is the net discount (in %)?

(a) 40

(b) 44

(c) 56

(d) 60

Ans.d

Q6. After a discount of 23% an article is sold for Rs 1848. What is the marked price (in Rs) of the article?

(a) 2150

(b) 2275

(c) 2350

(d) 2400

Ans.c

Q7. After two successive discounts of 20% and 35%, an article is sold for Rs 50700. What is the marked price (in Rs) of the article?

(a)  92500

(b)  98500

(c)  97500

(d)  94000

Ans.a

Q8. A shopkeeper sells a table at a discount of 20% and earns a pro?t of 60%. If he sells the same table at 40% discount, then what will be his new pro?t percent?

(a)  20

(b)  30

(c)  35

(d)  40

Ans.c

Q9. The marked price of a sofa set is Rs 4800 which is sold at Rs 3672 at two successive discounts. If the first discount is 10%, then what will be the second discount (in %)?

(a)  13

(b)  14

(c)  15

(d)  17

Ans.c

Q10. If the selling price of an item is Rs 1000 after getting a discount of 20%, then what was the marked price (in Rs)?

(a)  1200

(b)  1250

(c)  800

(d)  1400

Ans.b

Q11. A shopkeeper marks up his wares by 80% and offers 20% discount. What will be the selling price (in Rs) if the cost price is Rs 450?

(a) 548

(b) 748

(c) 848

(d) 648

Ans.d

Q12. After two successive discounts of 20% and 12% an article is sold for Rs 16896. What is the marked price (in Rs) of the article?

(a) 21500

(b) 23800

(c) 22000

(d) 24000

Ans.d

Q13. What is the discount percentage offered on a book having marked price Rs 2150 being sold at Rs 1892?

(a) 12

(b) 13

(c) 14

(d) 16

Ans.a

Q14. If on a Sale there is 40% discount on the marked price of Rs 1000, but the sale is done at Rs 510 only then what additional discount (in %) did the customer get?

(a) 25

(b) 15

(c) 10

(d) 30

Ans.b

Q15. A shopkeeper allows 25% discount on the marked price of an article and he suffered a loss of 15%. What will be the pro?t percent if the article is sold at marked price?

(a)  11.76

(b)  12.12

(c)  13.33

(d)  14.28

Ans.c