# SSC CGL Math Project 400 Questions :: Work And Time

SSC CGL Math Project 400 Questions :: Work And Time

Work and Time

I am posting 15 varieties questions on ” Work and Time” .  This is considered a difficult chapter. Generally 2-3 questions can be asked in Tier 1 and 5-8 in Tier 2. This chapter will have direct link with other chapters like Pipes and Cistern and Work and Wages.

Work and Time: Maths

Q1. A can do a piece of work  in 10 days and B can do it 20 days. How many days will both take together to complete the work?
a) 15
b) 24/5
c) 20/3
d) 30
Q2.  A and B can do a work in 12 days, B and C in 15 days and C and A in 20 days. If A, B and C work together, they will complete the work in:
a) 5 days
b) 8 days
c) 10 days
d) 9 days
Q3. A and B can do a work in 18 and 24 days respectively. They worked together for 8 days and then A left. The remaining work was finished by B in:
a) 5 days
b) 16/3 days
c) 8 days
d) 10 days
Q4. A can do a piece of work in 12 days and B can do it in 18 days. They work together for 2 and then A leaves. How long will B take to finish the remaining work?
a) 6 days
b) 8 days
c) 10 days
d) 13 days
Q5. A and B working separately can do a piece of work in 10 days and 15 days respectively. If they work on alternate days beginning with A, in how many days will the work be completed
a) 18 days
b) 13 days
c) 12 days
d) 6 days

Q6. If 6 men and 8 boys can do a piece of work in 10 days and 26 men and 48 boys can do the same in 2 days, the time taken by 15 men and 20 boys to do the same type of work will be:
a) 5 days
b) 4 days
c) 6 days
d) 7 days
Q7. 5 persons can prepare an admission list in 8 days working 7 hours a day. If 2 persons join hem so as to complete the work in 4 days, they need to work per day for
a) 10 hours
b) 9 hours
c) 12 hours
d) 8 hours
Q8. Babu and Asha can do a job together in 7 days. Asha is 7/4 times as efficient as Babu. The same job can be done by Asha alone in
a) 22 days
b) 21 days
c) 11 days
d) 9 days
Q9. A wall of 100 meters can be built by 7 men or 10 women in 10 days. How many days will 14 men and 20 women take to build a wall of 600 meters?
a) 15
b) 20
c) 25
d) 30
Q10. A is 50% as efficient as B. C does half of the work done by A and B together. If C alone does the work in 20 days, then A, B and C together can do the work in
a) 17/3 days
b) 20/3 days
c) 6 days
d) 7 days
Q11. Some carpenters promised to do a job in 9 days but 5 of them were absent and remaining men were absent and remaining men did the job in 12 days. The original number of carpenters was
a) 24
b) 20
c) 16
d) 18
Q12. A contractor undertakes to make a road in 40 days and employs 25 men. After 24 days, he finds that only one third of the road is made. How many extra men should he employ so that he is able to complete the work 4 days earlier?
a) 100
b) 60
c) 75
d) None of these
Q13. A can do a work in 5 days less than the time taken by B to do it. If both of them together take 100 /9  days, then the time taken by B’ alone to do the same work (in days) is
a) 15
b) 20
c) 25
d) 30
Q14. A, B and C can complete a work in 10, 12 and 15 days respectively. But A left the work before 5 days of its completion. B also left the work 2 days after A left. In how many days was the work completed?
a) 4
b) 5 days
c) 7 days
d) 8 days

Q15. 5 men and 2 women working together can do four times as much work per hour as a man and a woman together. The work done by a man and a woman should be in ratio:
a) 1:2
b) 2:1
c) 1:3
d) 4:1
Work and Time :: Answer Key
For More Articles You Can Visit On Below Links :

SSC CGL 2018 & 2019 Online Preparation New Batch

400 most important questions for SSC CGL Math Pinnacle

India’s 1st Hard Drive Course for SSC CGL 2018 & 2019

750 Most Important Questions For SSC CGL Economics

Questions of Previous Year Practice Set For SSC CGL / CHSL

Online Practice Mathematics Questions Answers For SSC CGL

English Practice Questions Set For SSC CGL Exam

Tricky Questions of Geometry for SSC CGL,CHSL,CPO,MTS Exams

Mathematics Practice Questions For SSC CGL CHSL Part 1

Unique Questions on Coordinate Geometry with detailed Explanation

## 61 thoughts on “SSC CGL Math Project 400 Questions :: Work And Time”

1. ramya says:

Please explain 11,13,14 problems of time and work

2. Q11. Let original men = M
M * 9 = (M-5)*12
3M= 60
M=20

Q13.: This question type you should always solve by using option. Very simple. Similar question came in 2014 Tier 1.

How ?
Took option C, try others they will not bring you 100/9
B A Let total work (LCM technique)
25 Days 20 days 100 units

1 day: 4 units 1 day: 5 units

Both A and B 1 day = 9 units So total time(days): 100/9

Note: Avoid x method in this case

Q14. . Let total work LCM of 10,12,15 = 60 units

A B C Total work
days 10 12 15 60 units
1 day work 6 units 5 units 4 units

Note: Trick: always start this variety from behind/ last
c works alone in last 3 days, so work 4*3 = 12 units
B & C work for 2 days =( 5+4) *2= 18 units
So last 5 days = 18+12 = 30 units.
It means 60-30= 30 units work happened initially which was done by A+B+C which they do in one day = 6+5+4= 15 units. So for 30 units these three in starting will take 30/15= 2 days.
Now total days
A+B+C B+C C
2 days 2 days 3 days = 7 days

3. Isha says:

Q 2 after lcm (60)
A+b = 5
B+c = 4
C+A = 3

How willl calculate days

4. ssccgl says:

Q2: Q2. A and B can do a work in 12 days, B and C in 15 days and C and A in 20 days. If A, B and C work together, they will complete the work in:
solve like this: Take total work 60 units ( LCM of 12, 15, 20)
A+ B 12 days work : 60 unit
A+ B 1 daywork 5 unit
B+ C 1 day work 4 unit
C+ A 1 day work 3 unit
A+B+ B+C+ C+A i.e. 2(A+B+C) 1 day work = 5+4+3 =12 unit
A+B+C 1 day work = 6 unit
Days work completed = 60/6 = 10 days
If any doubt, write to us.

5. Q9. A wall of 100 meters can be built by 7 men or 10 women in 10 days. How many days will 14 men and 20 women take to build a wall of 600 meters?

Q10. A is 50% as efficient as B. C does half of the work done by A and B together. If C alone does the work in 20 days, then A, B and C together can do the work in

6. Mohit says:

7. sushanto says:

Please provide the solution of ques 9 .. urgent

8. Q9. Solution

Q. A wall of 100 meters can be built by 7 men or 10 women in 10 days. How many days will 14 men and 20 women take to build a wall of 600 meters?
explanation:
7m = 10 w
14 m = 20 w

14 m & 20 women = 20 w+ 20 w = 40 w

Now given 10 w can built wall 100 meter in 10 days, then 600 m will be built in 60 days by these 10 w.

10 w built 600 m in = 60 days
1 w………………= 60*10
40 w………………= 60*10 divided by 40 = 15 days so option (a) is correct.

9. deepanshu says:

plz solve q.no.4,5

10. srini says:

can someone solve question number 10 please

11. srini says:

can someone solve question number 10 please urgent

12. Pls give solve of Number 15

13. kapil says:

14. nck says:

No need to solve qu 10 from starting….jst start from c’s work…1/2(1/A+1/B)=1\20….we will get the work of A and B for 1 day….then add 1 day work of C and of A and B….i.e 1 day work for A+B+C= 1/20+1/10

15. naveen says:

Q14. let Total work = T,
1 Man takes time to do work = M,
1 woman takes time to do work= W,
now
(5T/M+2T/W)=4*(T/M+T/W)…given

multipy both side by M
M/W=1/2.

16. Gaurav Kumarq says:

Please Post solution for Q.No 6.

Urgently

Thank You !

17. Anonymous says:

Sir how did u come to a conclusion stating ç worked only for 3 days

18. Anonymous says:

5 men and 2 women working together can do four times as much work per hour as a man and a woman together. The work done by a man and a woman should be in ratio: please give Please explain question 15

19. ajay says:

20. Pandiya says:

Guys help me how to solve problem no.12

21. archna says:

i m very weak in maths so cudn’t solve ques 3 .pls anyone explain it.

22. pankaj baliyan says:

if A is thrice efficient as B. and A will take 60 days less from B
than find out both work together…?

23. Anonymous says:

Now there is a simple short cut formula…
A+b+c = (one day work of a+b + one day work of b+c + one day work of c+d) divided by 2
Like..
A+b+c = 5+4+3/2 = 6
Now divide whole work with one day work
60/ 6 = 10
10 day is the ans.

24. Anonymous says:

question no, 7 how to solve please tell me

25. Anonymous says:

26. Anonymous says:

sir i am unable to get advance maths 200 questions..can you please tell me where it is?

27. prasanna says:

how to calucate q4

28. Charan says:

Hi Sir,

Can you please tell me the solution of question number 5 & 12?

29. Suneel says:

Sir I want to purchase only math section study material what is the price ???

If English+Math then what is price???

30. shabbir bariawala says:

sir need help in question number 8

31. gaurav singh says:

sir pls tell me abt 7 and 8 no question

32. disqus_QfmsQZXWNH says:

qns no 7 – 5x8x7 = (5+2)x4xH
MDH= mdh formula

ans is 10 hrs

33. disqus_QfmsQZXWNH says:

qns no 8 =
A B
Effe 7 4
Time 4 7
Than a take 11 days

34. disqus_QfmsQZXWNH says:

qns no 8 =
A B
Effe 7 4
Time 4 7
Than a take 11 days

35. gaurav singh says:

sir pls tell me abt 9 no question

36. Komal Kalra says:

14 men and 20 women are equal to 28 men hence:
(7*10)/1=(28*x)/6 (7 men can do work in 10 days then 28 men will do 6 times work in x days)
x=15

37. annu says:

in the question no. 5 my answer is 4 days but this is wrong so how do you solve this question? kindly show me the steps

38. Deblina Dhara says:

question no 2. my answer is a)-> 5 days. but answer is c). can you tell me which is right?

39. Deblina Dhara says:

A- 3unit/day B= 2 unit/day. in 2 days- 5 unit. so required days= (30/5)X2= 12 days

40. Hardeep Singh says:

10 days
a+b=12
b+c=15
c+a=20
LCM 60
work eff. 4 5 and 3 =12/2=6
60/6=10
if didn’t understand than go through the long method

41. Arun says:

@ hardeep i couldn’t get (work eff. 4 5 and 3 =12/2=6) this part of ur solution. Would you explain it ?

42. Nishant Behl says:

Plzz elaborate que.8

43. Nishant Behl says:

Ellaborate it more

44. Moosa Iqbal says:

solution of Q12?

45. Ashu chauhan says:

1/3rd work requires 24*25 men days
therefore 2/3rd work will require = (24*25*3*2)/3 men days = 1200 men days (using unitary metod)
But we have to complete the work 4 days earlier which is 40-4 = 36
and workers has already worked for 24 days, therefore remaining days = 12 days

now suppose x men works daily for 12 days, then men days = 12 * x

which is equal to 1200 men days
12 * x = 1200
=> x = 100 men.

but because we already have 25 men , therefore we will need 100-25 = 75 men more