9817390373,8295688244
Sscglpinnacle Dhaka

Sound-mcqs Physics-day-8 Target ssc cgl 2017 tier 1

Validity: 9 Months
What you will get
Course Highlights
  • Based on latest Pattern
  • English Medium eBooks
Click to Bookmark
SSC

Sound-mcqs Physics-day-8 Target ssc cgl 2017 tier 1

Sound-mcqs Physics-day-8 Target ssc cgl 2017 tier 1

 

Q1. Microphone is a device which transforms the

  1. sound signal into current signal
  2. current signal into sound signal
  3. sound signal into light signal
  4. light signal into sound signal

Ans:- a

Q2. The instrument which uses sound waves to measure the depth of oceans is

  1. Radar
  2. Sonar
  3. Altimeter
  4. Venturimeter

Ans:- b

Q3. The frequency of ultrasound wave is typically

  1. Above 20 kHz
  2. Above 20,000 kHz
  3. Below 20kHz
  4. Below 02 kHz

Ans:- c

Q4. When a vibrating tuning fork is placed on a table, a loud sound is heard. This is dire to :

  1. reflection
  2. refraction
  3. forced vibrations
  4. damped vibrations

Ans:- c

Q5. Speed of sound is the greatest in:

  1. Water
  2. Air
  3. Glass
  4. Glycerine

Ans:- c

Q6. Noise is measured in

  1. Watt
  2. REM
  3. Centigrade
  4. Decibel

Ans:- d

Q7. Voice of which of the following has minimum frequency?

  1. baby girl
  2. baby boy
  3. a man
  4. a woman

Ans:- c

Q8. The sounds having a frequency of 20 Hertz to 20,000 Hertz are known as

  1. Audible sounds
  2. Ultrasonics
  3. Infrasonics
  4. Megasonics

Ans:- a

Q9. The velocity of sound in air

  1. decreases with increase of temperature
  2. increases with decrease of temperature
  3. does not depend on temperature
  4. decreases with decrease of temperature

Ans:- a

Q10. Least audible sound for most of the human ear is:

  1. 10.0 μ bar
  2. 0.0002 μ bar
  3. 0.005 μ bar
  4. 5.0 μ bar

Ans:- b