9817390373,8295688244
Sscglpinnacle Dhaka
ssc test series ad1

Previous Year SSC CGL Tier-2 Papers Narration Question and Answer Key

Validity: 9 Months
What you will get
Course Highlights
  • Based on latest Pattern
  • English Medium eBooks
Click to Bookmark
SSC

Narration Direct/Indirect Speech Questions from Previous Year SSC CGL Tier-2 Papers

Narration Direct/Indirect Speech Questions from Previous Year SSC CGL Tier-2 Papers.
Previous Year SSC CGL Tier-2 Papers English

Directions(Q1-Q15): In the following questions, a sentence has been given in Direct/Indirect speech. Out of the four alternatives suggested, select the one which best express the same sentence in Indirect/Direct speech.

Q1. They told us that they had waited at the station for a long time.

(a) They told us "We waited at the station for a long time".

(b) They told us "We had been waiting at the station for a long time".

(c) They told us "We are waiting at the station for a long time".

(d) They told us "We wait at the station for a long time."

Answer: (a)

They told us that they had waited at the station for a long time.

a. They told us "We waited at the station for a long time". [correct]

b. They told us "We had been waiting at the station for a long time".[incorrect tense]

c. They told us "We are waiting at the station for a long time". [incorrect tense]

d. They told us "We wait at the station for a long time." [incorrect tense]

Q2. The boss said to him, "Please tell me what the old man said today."

(a) The boss requested him to tell him what the old man had said that day.

(b) The boss requested him to tell him what the old man had said today.

(c) The boss requested him to tell him what the old man said that day.

(d) The boss requested him to tell him what the old man said today.

Answer: (a)

The boss said to him, "Please tell me what the old man said today."

a. The boss requested him to tell him what the old man had said that day.[correct]

b. The boss requested him to tell him what the old man had said today.[incorrect word]

c. The boss requested him to tell him what the old man said that day.[No helping verb]

d. The boss requested him to tell him what the old man said today.[incorrect word]

Q3. He said, "She had been weeping for an hour."

(a) He says that she was weeping for an hour.

(b) He said that she was weeping for an hour.

(c) He said that she has been weeping for an hour.

(d) He said that she had been weeping for an hour.

Answer: (d)

He said, "She had been weeping for an hour."

a. He says that she was weeping for an hour.[incorrect reporting verb]

b. He said that she was weeping for an hour.[incorrect helping verb]

c. He said that she has been weeping for an hour.[incorrect helping verb]

d. He said that she had been weeping for an hour.[correct]

Q4. The teacher said, "Tell me students, what have you learnt from the lectures this week?"

(a) The teacher asked the students what they learnt from the lectures that week.

(b) The teacher asked the students to tell him what they learnt from the lectures that week.

(c) The teacher wanted to know what the students learnt from the lectures that week.

(d) The teacher asked the students to tell him what they had learnt from the lectures that week.

Answer: (d)

The teacher said, "Tell me students, what have you learnt from the lectures this week?"

a. The teacher asked the students what they learnt from the lectures that week.[words missing]

b. The teacher asked the students to tell him what they learnt from the lectures that week.[incorrect helping verb]

c. The teacher wanted to know what the students learnt from the lectures that week. [incorrect reporting verb]

d. The teacher asked the students to tell him what they had learnt from the lectures that week.[correct]

Q5. I said to you, "He should not be trusted."

(a) I said to you do not trust him.

(b) I told you that he cannot be trusted.

(c) I told you he shall not be trusted.

(d) I told you that he should not be trusted.

Answer: (d)

I said to you, "He should not be trusted."

a. I said to you do not trust him.[incorrect reporting verb]

b. I told you that he cannot be trusted.[incorrect tense]

c. I told you he shall not be trusted.[incorrect tense]

d. I told you that he should not be trusted. [correct]

Q.6 The clerk said to the visitor, "Shall I ask these people to wait for you?"

(a) The clerk asked the visitor if he should ask those people to wait for him.

(b) The clerk asked the visitor if he shall ask these people to said for him.

(c) The clerk asked the visitor if he had asked those people to wait for him.

(d) The clerk told the visitor that he should ask these people to wait for him.

Answer: (a)

The clerk said to the visitor, "Shall I ask these people to wait for you?"

a. The clerk asked the visitor if he should ask those people to wait for him.[correct]

b. The clerk asked the visitor if he shall ask these people to said for him.[incorrect tense]

c. The clerk asked the visitor if he had asked those people to wait for him.[incorrect helping verb]

d. The clerk told the visitor that he should ask these people to wait for him.[incorrect reporting verb]

Q7. Robin said to Peg, "Are you listening? Don't be thick."

(a) Robin asked Peg if he was listening and advised him not to be thick.

(b) Robin told Peg to listen to him and not to be thick.

(c) Peg was asked to listen to Robin and not to be thick.

(d) Robin invited Peg to listen and not to be thick.

Answer: (a)

Robin said to Peg, "Are you listening? Don't be thick."

a. Robin asked Peg if he was listening and advised him not to be thick.[correct]

b. Robin told Peg to listen to him and not to be thick.[incorrect reporting verb]

c. Peg was asked to listen to Robin and not to be thick.[incorrect reporting verb]

d. Robin invited Peg to listen and not to be thick.[incorrect sentence]

Q8. Mother told me that I should listen to her first and then do anything as I pleased.

(a) Mother said to me, "I should listen to me first and then do anything I please."

(b) Mother said to me, "He should listen to her first and then do anything he pleases."

(c) Mother said to me, "You should listen to me first and then do anything I pleased."

(d) Mother said to me, "You should listen to me first and then do anything as you please."

Answer: (d)

Mother told me that I should listen to her first and then do anything as I pleased.

a. Mother said to me, "I should listen to me first and then do anything I please." [incorrect pronoun]

b. Mother said to me, "He should listen to her first and then do anything he pleases." [incorrect pronoun]

c. Mother said to me, "You should listen to me first and then do anything I pleased."[incorrect words]

d. Mother said to me, "You should listen to me first and then do anything as you please." [correct]

Q9. He said, "They will be using my car for the trip."

(a) He said that they would be using my car for the trip.

(b) He said that they would be using his car for the trip.

(c) He said that we will be using his car for the trip.

(d) He said that they will be using my car for the trip.

Answer: (b)

He said, "They will be using my car for the trip."

a. He said that they would be using my car for the trip.[incorrect pronoun]

b. He said that they would be using his car for the trip.[correct]

c. He said that we will be using his car for the trip.[incorrect pronoun]

d. He said that they will be using my car for the trip.[incorrect helping verb]

Q10. The wayfarer said to me, "Do you know the way to the Asiad village?"

(a) The wayfarer asked me if I did know the way to the Asiad village.

(b) The wayfarer asked me if I knew the way to the Asiad village.

(c) The wayfarer asked me if he knew the way to the Asiad village.

(d) The wayfarer asked me that if I knew the way to the Asiad village.

Answer: (b)

The wayfarer said to me, "Do you know the way to the Asiad village?"

a. The wayfarer asked me if I did know the way to the Asiad village.[incorrect tense]

b. The wayfarer asked me if I knew the way to the Asiad village.[correct]

c. The wayfarer asked me if he knew the way to the Asiad village.[incorrect pronoun]

d. The wayfarer asked me that if I knew the way to the Asiad village.[incorrect connecting word]

Q11. He has just said, "My son will be back on Friday."

(a) He has just said that my son will be back on Friday.

(b) He has just said that his son will be back on Friday.

(c) He has just said that his son shall be back on Friday.

(d) He has just said that his son would have been back next Friday.

Answer: (b)

He has just said, "My son will be back on Friday."

a. He has just said that my son will be back on Friday.[incorrect pronoun]

b. He has just said that his son will be back on Friday.[correct]

c. He has just said that his son shall be back on Friday.[incorrect word]

d. He has just said that his son would have been back next Friday.[incorrect tense]

Q12. The doctor advised the patients to give up smoking.

(a) The doctor said to the patients, "Why don't you give up smoking?"

(b) The doctor said to the patients, "You should give up smoking."

(c) The doctor said to the patients, "Give up smoking."

(d) The doctor said to the patient, "I am advising you to give up smoking."

Answer: (c)

The doctor advised the patients to give up smoking.

a. The doctor said to the patients, "Why don't you give up smoking?" [incorrect structure]

b. The doctor said to the patients, "You should give up smoking."[incorrect structure]

c. The doctor said to the patients, "Give up smoking." [correct]

d. The doctor said to the patient, "I am advising you to give up smoking." [incorrect structure]

Q13. The teacher said to the boys, "Can you sit still and do you work?"

(a) The teacher told the boys whether they could sit still and do their work.

(b) The teacher asked the boys can't they sit still and do their work.

(c) The teacher requested the boys to sit still.

(d) The teacher asked the boys if they could sit still and do their work.

Answer: (d)

The teacher said to the boys, "Can you sit still and do you work?"

a. The teacher told the boys whether they could sit still and do their work.[incorrect reporting verb]

b. The teacher asked the boys can't they sit still and do their work.[meaning changed]

c. The teacher requested the boys to sit still.[incorrect reporting verb]

d. The teacher asked the boys if they could sit still and do their work.[correct]

Q14. Ritu said to you, "You are looking very pretty."

(a) Ritu told you that you were looking very pretty.

(b) Ritu told you that I was looking very pretty.

(c) Ritu told you that she was looking very pretty.

(d) Ritu told you that you are looking very pretty.

Answer: (a)

Ritu said to you, "You are looking very pretty."

a. Ritu told you that you were looking very pretty.[correct]

b. Ritu told you that I was looking very pretty.[incorrect pronoun]

c. Ritu told you that she was looking very pretty.[incorrect pronoun]

d. Ritu told you that you are looking very pretty.[incorrect helping verb]

Q15. He said to me, "Please be kind and help me."

(a) He requested to me to help him kindly.

(b) He told me to kindly help him.

(c) He requested me to be kind to help him.

(d) He requested me to be kind and help him.

Answer: (d)

He said to me, "Please be kind and help me."

a. He requested to me to help him kindly.[incorrect words used]

b. He told me to kindly help him.[incorrect reporting verb]

c. He requested me to be kind to help him.[meaning changed]

d. He requested me to be kind and help him.[correct]