Chat with us, powered by LiveChat Pipes and Cistern : SSC CGL Math Project 400 Questions

Mobile : +91-8800912722 , +91-9729327755( 9am-5pm | Mon to Sat) | Email : [email protected]

Daily New Batch "Join SSC CGL Online Coaching Batch for 2018 and 2019 or Hard Drive Course for 2018 and 2019".

Pipes and Cistern : SSC CGL Math Project 400 Questions

Pipes and Cistern
About Pipes and Cistern

I am posting 12 varieties questions on “Pipes and Cistern” .  This is an easy chapter. Generally 1-2 questions can be asked in Tier 1 and 3-4 in Tier 2.

Q1. Two pipes A and B can fill a tank in 20 minutes and 30 minutes respectively. If both pipes are opened together, the time taken to fill the tank is:
(a) 50 minutes
(b) 12 minutes
(c) 25 minutes
(d) 15 minutes
Q2. Three tapes A, B, C can fill a tank in 12, 15, and 20 hours respectively. If A is open all the time and B and C are open for one hour each alternatively, the tank will be full in:
(a) 6 hours
(b) 13/2 hours
(c) 7 hours
(d) 15/2 hours
Q3. A tap can empty a tank in one hour. A se cond tap can empty it in 30 minutes. If both the taps operate simultaneouly, how much time is needed to empty the tank?
(a) 20 minutes
(b) 30 minutes
(c) 40 minutes
(d) 45 minutes

Pipes and Cistern
Q4. A pump can fill a tank with water in 2 hours. Because of a leak in the tank it was taking 7/3 hours to fill the tank. Leak can drain all the water off the tank in:

(a) 8 hours
(b) 7 hours
(c) 13/3/ hours
(d) 14 hours
Q5. A pipe can fill a tank with water in 3 hours. Due to leakage in bottom, it takes 7/2 hours to fill it. In what time the leak will empty the fully filled tank?
(a) 12 hours
(b) 21 hours
(c) 13/2 hours
(d) 21/2 hours
Q6. Two pipes A and B can fill cistern in 75/2 minutes and 45 minutes respectively. Both pipes are opened. The cistern will be filled just in half an hour, if the pipe B is turned off after:
(a) 15 minutes
(b) 10 minutes
(c) 5 minutes
(d) 9 minutes
Q7. Two pipes can fill a tank with water in 15 and 12 hours respectively, and a third pipe can empty it in 4 hours. If the pipes be opened in order, at 8, 9 and 11 a.m. respectively, the tank will be emptied at
(a) 11:40 am
(b) 12:40am
(c) 1: 40 pm
(d) 2: 40 pm
Q8. A tank can be filled with water by two pipes A and B together in 36 minutes. If the pipe B was stopped after 30 minutes, the tank is filled in 40 minutes. The pipe B can alone fill the tank in
(a) 45 minutes
(b) 60 minutes
(c) 75 minutes
(d) 90 minutes
Q9. A tank has a leak which would empty the completely filled tank in 10 hours. If the tank is full of water and a tap is opened which admits 4 litres of water per minute in the tank, the leak takes 15 hours to empty the tank. How many litres of water does the tank hold?
(a) 2400
(b) 4500
(c) 1200
(d) 7200
Q10. Three pipes A, B, and C can fill a cistern in 6 hours. After working at it togther for 2 hours, C is closed and A and B fill it in 7 hours more. The time taken by C alone to fill the cistern is
(a) 14 hours
(b) 15 hours
(c) 16 hours
(d) 17 hours
Q11. A pipe of diameter d can drain a cerian water tank in 40 minutes. The time taken by a pipe of diameter 2 d for doing the same job in:
(a) 5 minutes
(b) 10 minutes
(c) 20 minutes
(d) 80 minutes

Pipes and Cistern
 Q12. A swimming pool has 3 drain pipes. The first two pipes A and B, operating simultaneouly, can empty the pool in half the time C, the 3rd pipe, alone takes to empty it. Pipe A working alone, takes half the time taken by pipe B. Together they take 6 hours 40 minutes to empty the pool. Time taken by pipe A to empty the pool, in hours is

(a) 15
(b) 10
(c) 30
(d) 7
Pipes and Cistern: Answer Key 
1. b
2. c
3. a
4. d
5. b
6. d
7. a
8. d
9. d
10. a
11. b
12. a

 

For More Articles You Can Visit On Below Links :

SSC CGL 2018 & 2019 Online Preparation New Batch

400 most important questions for SSC CGL Math Pinnacle

India’s 1st Hard Drive Course for SSC CGL 2018 & 2019

750 Most Important Questions For SSC CGL Economics

English Narration Series Part 12: 500 most 6

important questions

Maths Number System Practice Set For SSC CGL 2017

Important Synonyms Antonyms of English For SSC CGL / CHSL

Mathematics Mensuration based Question SSC CGL With explanation

Economics Solved MCQs For SSC CGL / CHSL :: Part – 12

Mission SSC CGL 2018 Tier-1-Day3-Reasoning Comprehensive revision series

 

Now Get All Notifications And Updates In Your E-mail Account Just Enter Your E-mail Address Below And Verify Your Account To Get More Updates :

Enter your email address: Subscribe Pinnacle:

 

22 Responses to “Pipes and Cistern : SSC CGL Math Project 400 Questions”

Subscribe For Latest Updates

Signup for our newsletter and get notified when we publish new articles for free!




error: Content is protected !!