Pinnacle SSC CGL test Series Test Code 103 English Portion

SSC CGL 2015 daily challenge : Quiz 6

Pinnacle SSC CGL test Series Test Code 103 English Portion

English Section (Q 51-100)

Directions: In question nos 51 to 55 out of the four alternatives choose the one which can be substituted for the given words/sentences.

SSC CGL General Awareness study materialQ51      To sink (a ship)  by making holes in the bottom.

A     scuttle                          B     mast                              C     Steer                             D     Stern

Q52      A long curved blade for mowing, reaping, etc.

SSC CGL General Awareness study materialA     spade                            B      sledge                          C     scythe                           D.     harrow

Q53      The body of  persons who attend a person of importance in travel or public appearance.

A     attendant                    B     retinue                         C     accompaniment                        D     team

Q54     Lying or being across or in a crosswise direction.

A     perpendicular            B     Transverse                  C      Translucent                                D     Transparent

Q55     The branch of pneumatics that treats of the equilibrium, pressure, and  mechanical properties.

A     aeronautics                                B     aerostatics                  C     aerostat                                       D     aerial

Directions In question nos.56 to 62 four alternatives are given for the idiom/phrase .Choose the alternative which best expresses the meaning  of the idiom/phrase and mark it in the answer sheet.

Q56   Give and take

  1. A) Both sides compromise                                                      B)     Borrow and lend money
  2. C) Forget and forgive someone completely                    D)     Funds taken for business

Q57     No other recourse

  1. A) No other way of doing something                 B)     No other choice
  2. C) Nowhere to go D)     leaving no means to return

Q58     Of the old school

A     An elderly person                                                                    B     People who live in old age homes

C     Conservative                                                                              D     One resistant to new technology

Q59     Off the cuff

  1. A) Quarrelsome B)    Uncompromising                     C)     well prepared          D)     Speak spontaneously

Q60     On a shoestring

  1. A) Limited knowledge B)    Starting with nothing
  2. C) Projects coming to a standstill due to lack of funds. D)     Too many hurdles while doing something.

Q61     On the gravy train

  1. A) In a position in which the money keeps flowing in B)     On a roller coaster
  2. C) Ready to face whatever comes D)     In a position in which the money keeps being spent

Q62     Order people around

  1. A) Be bossy B)     Be confused                             C)    Be reluctant                               D)     Be bold

Directions: In question nos 63 to 70 some parts of the sentences have errors and some are correct. Find out which part of the sentence has an error and blacken the oval corresponding to the appropriate letter a, b, c. If the sentence is free from error blacken the oval corresponding to d in the answer sheet.

Q63     The manager said that (A)/ they will receive their salaries(B)/ before the factory closes for the new year.(C)/No error (D)

Q64     Before I join the new job (A)/ I will complete (B)/ my computer training course.(C)/No error (D)

Q65     The clerk narrated (A)/ the whole story to me (B)/ after the man has left.(C)/No error (D)

Q66     It was when the actress fainted (A)/ on the sets that she decided (B)/to take some time of her busy schedule.(C)/No error (D)

Q67    One must take one’s studies seriously (A)/ and plan out his career (B)/ well in advance. (C)/No error(D)

Q68     The companies have decided (A)/ to cut down on its recruitment (B)/ budget this year due to recession. (C)/No error (D)

Q69     The teachers at Pinnacle (A)/constantly emphasize on (B)/the need for revisions and regular practice.(C)/No error(D)

Q70)     Milk turns in curd if (A)/ we mix some curd in lukewarm milk (B)/ and leave it overnight.(C)/No error (D)

Directions: In questions 71 to 75 you have several passages where some of the words have been left out. Read the passages carefully and choose the correct answer to each blank out of the four alternatives and mark it in the answer sheet.

Petroleum, or crude oil, is one of the world’s—- (71) – natural resources. Plastics, synthetic fibers, and —-(72) —– chemicals are produced from petroleum. It is also used to make lubricants and waxes.—- (73) —– , its most important use is as a fuel for heating, for—- (74) — — electricity, and—- (75) —– for powering vehicles.

Q71.   A. as important     B. most important          C. so importantly                             D. less importantly

Q72.   A. much                   B. a lot                                 C. plenty                             D. many

Q73.   A. Therefore            B. However                      C  Moreover                      D. Hence

Q74.   A. generated         B. to generate                   C. being generated         D. generating

Q75.   A. decisively           B. exclusively                     C. especially                      D. favourably

Directions: In question nos 76 to 80 out of the four alternatives choose the one which is spelled correctly.

Q76)    A     Assasination                 B     Benevolance                                C    inflammable                                D    spoonfull

Q77)       A     goverment                 B     Monumantal              C     Detrimantal                                D     sentimental

Q78)     A     Collegiate                     B     Collegium                    C     collagae                        D     colleigue

Q79)       A     Distresed                    B     assimiltate                   C     brokarage                    D   chronological

Q80)       A     lullabey                        B     sumptously.              C     ubquitous                   D     influential

Directions: In question nos 81 to 82 out of the four alternatives  choose the one which is closest in meaning to  the given words.

Q81     Clumsy                    A     Ungainly      B     Understated              C     Underestimated      D     Overt

Q82      Treachery              A     treason        B     Perfidy                         C     chastise                        D     reprimand

Directions: In question nos 83 to 84 out of the four alternatives choose the one which is opposite in meaning to  the given words.

Q83     Emancipation        A     clarity            B     Unambiguous            C     Bondage                      D     Rites

Q84     momentous          A     Signalled      B     Eluded                          C     Insignificant.               D     Clarity

Directions: In questions 85 to 92 a part of the sentence is underlined. Below are given alternatives part a, b and c which may improve the sentence. Choose the correct alternative .In case no improvement is needed your answer is d.

Q85)     The factory will produce many toys long before it closes for the new year holidays.

  1. A) shall produce B)     will be producing                    C)     will have produced                                D)     No improvement

Q86)    Having read the book, there is no question the book is better than the film.

  1. A) doubt B)     argument                                   C)     debate                                        D)     No improvement

Q87)     Whether baked or mashed, Tom loves potatoes.

  1. A) If                 B)     instead of                                  C)     Overall                                        D)     No improvement

Q88)     People who jog frequently develop knee problems.

  1. A) that                 B)     whom                                          C)     which                                           D)     No improvement

Q89)     Although the bite of brown honey bee are rarely fatal, they cause painful flesh wounds.

  1. A) sting B)     prick                                             C)     tingle                                           D)     No improvement

Q90)     A powder derived from Himalayan yew tree flower, has been effective in preventing cancer according to the scientists.

  1. A) Himalayan flower yew tree B)     Himalayan yew’s tree flower
  2. C) the flower of the Himalayan yew D)     No improvement

Q91)     This winter season there were fewer casualty as the government had made elaborate plans to look after the people living on the streets.

  1. A) Few casualty B)     fewer casualties                      C)     less casuality                             D)     Lesser casualties

Q92)     Besides offering additional awards as toned muscles, karate, if practiced regularly, can turn the body into a dangerous weapon.

  1. A) additional rewards B)     additional benefits                 C)     additional surpluses              D)     No improvement

Directions:  In question nos 93 to 97 you have a passage with questions following the passage. Read the passage carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives and mark it by blackening the appropriate oval in the answer sheet.

We are in a rush. We are making haste. A compression of time characterizes our lives. As time-use researchers look around, they see a rushing and scurrying everywhere.

Instant services rule, pollsters use electronic devices during political speeches to measure opinions before they have been fully formed; fast food restaurants add express lanes. Even reading to children is under pressure. The volume “One Minute Bedtime Stories” consists of traditional stories that can be read by a busy parent in only one minute. Time is a gentle deity, said Sophocles. Perhaps it was, for him. These days it cracks the whip. We humans have chosen speed and we thrive on it – more than we generally admit. Our ability to work fast and play fast gives us power. It thrills us. And if haste is the accelerator, multitasking is the overdrive.

A sense of well being comes with this saturation of parallel pathways in the brain. We choose mania over boredom every time. “Humans have never opted for slower,” points out the historian Stephen Kern. We catch the fever –and cramming our life feels good.

There are definite ways to save time, but what does this concept really mean? Does time saving mean getting more done? If so, does talking on a cellular phone at the beach save time or waste it? Does it make sense to say that driving saves ten minutes from your travel budget while removing ten minutes from your reading budget?

These questions have no answer. They depend on a concept that is ill formed; the very idea of time saving. Some of us say we want to save time when we really want to do more and faster. It might be simpler to recognize that there is time and we make choices about how to spend it, how to spare it, how to use it and how to fill it. Time is not a thing we have lost. It is not a thing we ever had. It is what we live in.

Q93) What Sophocles said is outdated because

  1. a) humans today believe in leading a fast paced life b) life today must be lived
  2. c) humans have no other choice but to chase time d) humans have admitted that time today is precious

Q94) Electronic poll devices, instant services, fast food restaurants signify

  1. a) acceleration in life b) impatience of our times c) our need to work fast as it gives us power       d) all a,b,c

Q95) According to the author we wish to save time because

  1. a) we hope to be more efficient and capable b) we wish to accomplish more in a short period of time
  2. c) we wish to make appropriate choices d) time saved is time earned

Q96) A word that means the same as ‘filled to capacity’ is

  1. a) mania b) saturation c) cramming                       d) bored

Q97) The passage

  1. a) advocates the need to accelerate time so that we can meet our requirements
  2. b) recognizes the need to rush and scurry all the time
  3. c) advises us to recognize time and decide what to do with it
  4. d) appreciates those who invest time wisely.

Directions: In question nos 98 to 100 sentences are given with blanks to be filled in with an appropriate word(s).Four alternatives are suggested for each question. Choose the correct alternative out of the four and indicate it by blackening the appropriate oval in the answer sheet

Q98)     When I left home in the morning I ______ my mind to pick up the dresses but it slipped off in the market.

A     Had it in                        B     had had it in                                C     Had it across                               D     Had it at

Q99     Raja Ram Mohan Roy’s struggle___________ Sati has earned him a great respect.

A     for                  B     against                          C     in                     D     over

Q100     The police used tear gas to_______ the crowd that had gathered in front of the PM’s office.

A     Scatter                          B     Diffuse                          C     Disband                        D     Disperse

 

Answer

51 A
52 C
53 B
54 B
55 B
56 A
57 B
58 C
59 D
60 B
61 A
62 A
63 B
64 B
65 C
66 C
67 B
68 B
69 B
70 A
71 B
72 D
73 B
74 D
75 C
76 C
77 D
78 A
79 D
80 D
81 A
82 B
83 C
84 C
85 C
86 A
87 D
88 D
89 A
90 C
91 B
92 B
93 A
94 D
95 B
96 B
97 B
98 A
99 B
100 D

For complete Solution Join Test Series.

GK Portion 

20 thoughts on “Pinnacle SSC CGL test Series Test Code 103 English Portion

  1. […] Pinnacle SSC CGL test Series Test Code 103 English Portion on Pinnacle SSC CGL Test Series test Code 103 GK portion […]

  2. […] SSC CGL Test Series 2015 Test Code 104: English portion on Pinnacle SSC CGL test Series Test Code 103 English Portion […]

  3. […] Pinnacle SSC CGL test Series Test Code 103 English Portion […]

  4. […] Pinnacle SSC CGL test Series Test Code 103 English Portion […]

  5. […] Pinnacle SSC CGL test Series Test Code 103 English Portion […]

  6. […] Pinnacle SSC CGL test Series Test Code 103 English Portion […]

  7. […] Pinnacle SSC CGL test Series Test Code 103 English Portion […]

  8. […] Pinnacle SSC CGL test Series Test Code 103 English Portion […]

  9. […] Pinnacle SSC CGL test Series Test Code 103 English Portion […]

  10. […] Pinnacle SSC CGL test Series Test Code 103 English Portion […]

  11. […] Pinnacle SSC CGL test Series Test Code 103 English Portion […]

  12. […] Pinnacle SSC CGL test Series Test Code 103 English Portion […]

  13. […] Pinnacle SSC CGL test Series Test Code 103 English Portion […]

  14. […] Pinnacle SSC CGL test Series Test Code 103 English Portion […]

  15. […] Pinnacle SSC CGL test Series Test Code 103 English Portion […]

  16. […] Pinnacle SSC CGL test Series Test Code 103 English Portion […]

  17. […] Pinnacle SSC CGL test Series Test Code 103 English Portion […]

  18. […] Pinnacle SSC CGL test Series Test Code 103 English Portion […]

  19. […] Pinnacle SSC CGL test Series Test Code 103 English Portion […]