Enter your email address: Subscribe Pinnacle:    

SSC CHSL Physics MCQ Quiz : Pinnacle Online Coaching

SSC CHSL Physics MCQ Quiz : Pinnacle Online Coaching

SSC CHSL Physics MCQ Quiz for SSC CGL Exam :

Choose the correct answers :Physics MCQ 

Q1. When boiling water is poured into a tumbler made of thick glass, the glass breaks. This is because

(a) Glass is brittle

(b) Glass conducts heat very quickly

(c) Glass is a poor conductor of heat. This leads to a difference in temperatures between the outer surface and the inner surface of the glass. This temperature gradient is responsible for glass breaking

(d) Glass gets molten at the boiling temperature of water

Q2. Sweating gets us more comfort on a dry day than on a wet day. This is because

(a) Evaporation of sweat from the surface of the skin is quicker on a wet day because of high humidity and on a dry day it is just the opposite.

(b) Evaporation of sweat from the surface of the skin is quicker on a dry day because of low humidity and on a wet day it is just the opposite

(c) Both of these

(d) None of these

Q3. During nuclear fission

(a) Positrons are produced

(b) X-rays are produced

(c) High energy neutrons are produced

(d) Electrons are produced

Q4. An atom is composed of simple particles called

(a) Isotopes, isobars, positrons

(b) Neutrons, protons, deutrons

(c) Neutrons, protons, electrons

(d) Deutrons, neutrons, photons

Q5. Even when exposed to the hot sun water in the open pond remains cool. This is because

(a) Water is a poor conductor of heat

(b) Water absorbs heat and distributes it to the bottom layers

(c) Water keeps evaporating from the surface and so no heat gathers

(d) The statement is not true

Q6. Some of the metal tea-pots are provided with wooden handles, because

(a) Wood is a bad conductor of heat and so the handle will never get hot

(b) It is only a decorative fitting

(c) Wood handles provide better grip

(d) By providing wooden handles tea inside the pot will not get cold easily

Q7. When stored in a tank, water has

(a) Kinetic energy

(b) Potential energy

(c) Momentum

(d) None of the above

Q8. The ammonium compound used in the manufacture of dry cells is

(a) Ammonium sulphate

(b) Ammonium phosphate

(c) Ammonium chloride

(d) Ammonium nitrate

Q9. If an electric current is allowed to flow through a wire kept vertical, the magnetic field produced will be

(a) Parallel to the wire

(b) Perpendicular to the wire

(c) Zero

(d) Dependent on the voltage

Q10. The shooting star that lands on earth is known as

(a) Asteroid

(b) Holocaust

(c) Meteorite

(d) Satellite

Q11. Spot the semi conductor

(a) Gold

(b) Silver

(c) Silicon

(d) Copper

Q12. An electrician has to wear rubber gloves while attending to live wires because

(a) There will be mechanical damage to the palm of the electrician by the rough metallic surfaces

(b) Rubber being a bad conductor of electricity gives him protection against a possible electric shock

(c) Rubber gloves give excellent grip on wires and nuts

(d) None of the above

Q13. When water freezes

(a) It contracts

(b) It expands

(c) It undergoes an irreversible chemical reaction

(d) It undergoes a reversible chemical reaction

Q14. Boiling point of water is

(a) 100°C

(b) 212°F

(c) 80° R

(d) All of the above

Q15. The particles that move around the nucleus of an atom and are negatively charged are

(a) Electrons

(b) Neutrons

(c) Photons

(d) Positrons

Q16. Super conductors are those which have the

(a) Highest resistance to electricity

(b) Lowest resistance to heat

(c) Highest resistance to heat

(d) Lowest resistance to electricity

Q17. Copper wire should not be used as a heating mantle which is electrically heated. This is because

(a) Copper has the highest resistance to electricity

(b) Copper is a good conductor of heat

(c) Copper has the least resistance to electricity

(d) Copper is a bad conductor of heat

ssc chsl Physics MCQ
Q18. Atoms having the same number of neutrons in their nuclei but different mass numbers of protons are called

(a) Isotones

(b) Isotopes

(c) Isobars

(d) None of the above

Q19. Atomic species having the same mass number and the same atomic number but different radioactive properties or energy state are known as

(a) Isotopes

(b) Isomers

(c) Isotones

(d) Isobars

Q20._________of the eye controls the light entering it.

(a) Iris

(b) Cornea

(c) Retina

(d) Schlera

Q21. In a vacuum flask the double wall glass container has reflective silvered outer shell. This helps to avoid heat loss by

(a) Conduction

(b) Convection

(c) Radiation

(d) Oscillation

Q22. The period of lunar eclipse is longer, when

(a) The moon is moving at a very slow speed

(b) The moon is nearer to the earth

(c) The moon is at the farthest point from the earth

(d) The eclipse occurs at nights

Q23. The definition of rocket is

(a) A projectile that moves up by the propulsion of expelled gases

(b) A vehicle that takes up a satellite to its orbit

(c) A weapon that is used to drop chemical bombs in enemy’s territory

(d) None of the above

Q24. Atomic nuclear dimensions are in the order of

(a) 10-12m

(b) 10-8m

(c) 1010m

(d) 10-11m

Q25. Thermometers use mercury because

(a) It is a liquid metal

(b) It is cheaper

(c) It is available in its purest form

(d) It does not stick to the glass

Q26. Dr. C.V. Raman is associated with the

(a) Theory of evolution

(b) Scattering of light waves when they pass through some solutions

(c) Scattering of ultrasonics as they pass through tissues

(d) Scattering of X-rays from the surface of crystals

Q27. Rails are not laid as a continuous piece. There is a gap between pieces of certain lengths. This is so, because

(a) It is cost effective

(b) It makes handling of rails easier

(c) It allows for the expansion of rails during summer

(d) It provides grip for the wheels

Q28. To hear beats, it is essential that the two sound waves in air should

(a) Be travelling in opposite directions

(b) Be travelling in the same direction

(c) Have slightly different amplitude

(d) Have slightly different wavelengths

Q29. When the length of the vibrating string is halved, the pitch of the sound produced by the string will be
(a) Halved

(b) Doubled

(c) The same

(d) Quadrupled

Q30. The speed of light is

(a) 3×1010 cm/sec.

(b) 2×1010 cm/sec.

(c) 7×1010 cm/sec.

(d) 1.28x1010cm/sec.

Q31. A body weighs______ in vacuum as/than in air.

(a) Less

(b) More

(c) Zero

(d) Constant

Q32. In very big yards and in highways_________ lamps are used

(a) Helium vapour

(b) Sodium

(c) Argon

(d) Nitrogen

Q33. The common insulator used upon electric live wires is

(a)Porcelin

(b) Glass

(c) Rubber

(d) Le

Q34. Of the following which would give the mass unit ?

(a) Power x Time

(b) Force/Acceleration

(c) Momentum/Time

(d) Force x displacement

Q35. Atoms with the same atomic number and different atomic weight are called

(a) Isomers

(b) Isotopes

(c) Isotones

(d) Isobars

Q36. Meteorology is a science devoted to the study of

(a) Earth

(b) Planets

(c) Atmosphere and its phenomena

(d) Comets

Q37. Astronomy is a science devoted to the study of

(a) Predictions

(b) Heavenly bodies

(c) Palm lines

(d) None of the above

Q38. The mass of a body is

(a) The matter of which it is made

(b) The volume of the body

(c) The total quantity of matter contained in it

(d) None of the above

Q39. The weight of a body is

(a) The mass of the body

(b) The volume of the body

(c) The force with which it is attracted by the gravity

(d) Initial velocity of the body

Q40. The sun’s temperature is maintained by the thermonuclear reactions associated with

(a) Nitrogen

(b) Hydrogen

(c) Oxygen

(d) Water

Q41. When a gun shot is fired, the gun is pushed backward, because

(a) It is impossible to design a gun without this phenomenon

(b) Every action has an equal and opposite reaction

(c) This happens only among inexperienced gunmen

(d) Both (a) and (b)

Q42. A cricket ball is thrown at maximum distance when thrown at an angle of

(a) 15°

(b) 30°

(c) 45°

(d) 90°

Q43. Atomic number of an atom is the number of

(a) Neutrons

(b) Protons

(c) Protons and neutrons

(d) Protons and electrons in its nucleus

Q44. Electricity when discharged through _______produces an intense orange-red glow ?

(a) Argon

(b) Sodium vapour

(c) Neon

(d) Mercury vapour

Q45. A blunt knife fails to cut, while a sharp knife cuts, because

(a) In case of a sharp knife the force per unit area is more than that of a blunt knife

(b) In case of a blunt knife the force per unit area is more than that of a sharp knife

(c) In case of a sharp knife the force per unit area is less than that of a blunt knife

(d) In case of a blunt knife the force per unit area is less than that of a sharp knife

ssc chsl Physics MCQ
Q46. A jet plane flies faster than a turbo propelled plane, because

(a) Jet plane has a very powerful engine

(b) Jet plane has such a shape that is possible to fly faster

(c) Jet plane moves forward against its own exhaust

(d) Jet plane displaces air very quickly

Q47. An artificial satellite of the earth is said to be in a geostationary orbit when

(a) It does not move at all

(b) It moves along with the earth and remains stationary in relation to the earth

(c) It responds to the remote control orders from the earth

(d) It moves around the earth

Q48. The apparent loss in weight of a wholly or partially submerged body in a fluid is equal to the weight of the fluid displaced by it. This was arrived at by

(a) Archimedes

(b) Newton

(c) Einstein

(d) None of the above

Q49. The difference between a pyrometer and a thermometer is that

(a) The pyrometer cannot be used beyond a range

(b) The pyrometer is not in direct contact with the material whose temperature is measured

(c) The pyrometer is useful only in case of gases and vapours

(d) The pyrometer measures temperature by convection

Q50. As a man circles round the earth in a satellite, his

(a) Mass and weight become constant

(b) Mass and weight become zero

(c) Mass remains constant while weight becomes zero

(d) Mass becomes zero while weight remains constant

Physics MCQ : ANSWERS
  1. (c) 2. (b) 3. (c) 4. (c) 5. (c)
  2. (a) 7. (b) 8. (c) 9. (b) 10. (c)
  3. (c) 12. (b) 13. (b) 14. (d) 15. (a)
  4. (d) 17. (c) 18. (a) 19. (b) 20. (a)
  5. (c) 22. (c) 23. (a) 24. (a) 25. (d)
  6. (b) 27. (c) 28. (d) 29. (b) 30. (a)
  7. (b) 32. (b) 33. (c) 34. (b) 35. (b)
  8. (c) 37. (b) 38. (c) 39. (c) 40. (b)
  9. (b) 42. (c) 43. (b) 44. (c) 45. (a)
  10. (c) 47. (b) 48. (a) 49. (b) 50. (c)

 

For More Articles You Can Visit On Below Links :

SSC CGL 2018 & 2019 Online Preparation New Batch

Improve English Skills Questions & Answers of Aug 8 Evening SSC CGL

India’s 1st Hard Drive Course for SSC CGL 2018 & 2019

Reasoning Practice Set Previous Paper For SSC CGL / CHSL

Spot The Error : 10 Important Questions from CGL 2016 Exam

SSC CGL 2018 Online Preparation new batch starting from 18th December

Indian History General Knowledge Questions Part 42/200

SSC CHSL 2016 Reasoning Solved paper | last year Question paper

SSC CGL 2017 Tier 1 | Previous Year G.K. Questions with Solution

SSC CGL 2017 Tier 1: Previous Year Reasoning Solved Questions

Now Get All Notifications And Updates In Your E-mail Account Just Enter Your E-mail Address Below And Verify Your Account To Get More Updates :

Enter your email address: Subscribe Pinnacle:

One thought on “SSC CHSL Physics MCQ Quiz : Pinnacle Online Coaching

Comments are closed.