Enter your email address: Subscribe Pinnacle:    

Physics MCQ Quiz Test code 22: Evaluate yourself

Physics MCQ Quiz Test code 22: Evaluate yourself

Physics MCQ Quiz Test code 22: Evaluate yourself

1.Soap or oil film seen in daylight appears coloured because of
(a) Reflection (b) Total internal equilibrium (c) Interference (d) Surface phenomenon
2.An electric bulb breaks with a bang. Why ?
(a) Because it is made of glass of very thin wall thickness
(b) Because there is gas stored at a high pressure inside the bulb
(c) Because there is vacuum inside the bulb
(d) Because there is a filament inside the bulb
3.Which among the following statement is incorrect ?Physics MCQ Quiz Test code 22: Evaluate yourselfPhysics MCQ
(a) Luxmeter measures the intensity of illumination (b) Hydrometer measures the density of water
(c) Lactometer measures the density of milk (d) Anemometer measures the air velocity 4.Radar is useful in
(a) Locating persons (b) Locating moving objects (c) Detecting crimes (d) None of the above
5.Geiger counter is an instrument that is useful in
(a) Measuring the temperature (b) Measuring the radioactivity
(c) Predicting the rainfall (d) Measuring the average speed of winds
6.It is a practice to wear white cloth in summer to reduce absorption of heat radiation. If the sun’s rays are green, what colour of dress they would prefer to have?
(a) White (b) Yellow (c) Green (d) Blue 7.By a nuclear reactor it is meant
(a) A post in the university (b) A part of the universe
(c) A department in a chemical plant (d) A vessel in which nuclear reactions take place
8. The role of a moderator in a nuclear reactor is to
(a) Reduce the intensity of radioactivity
(b) Slow down the neutrons
(c) To regulate the number of nuclei disintegration by the integration of neutrons
(d) To do away with such neutrons which cannot produce nuclei of useful disintegration
9. The laws of planetary motion were given by
(a) Copernicus (b) John Kepler (c) Aryabhatta (d) Galileo
10. A person hears the roar of the sea while holding a sea shell very close to his ear. This is because
(a) Of hallucination (b) Of the shell being hollow
(c) Of multi-reflections of air producing a vibrating sound (d) The shell comes from the seaPhysics MCQ Quiz Test code 22: Evaluate yourself
11. Alternating current cannot be used in
(a) Electroplating (b) Lighting (c) Refrigeration (d) Sound system
12. The conversion of sound energy into electrical energy takes place in a
(a) Sonometer (b) Microphone (c) Audiometer (d) Spectrometer
13. As a stone is dropped in a pond of water the waves produced are
(a) Longitudinal (b) Transverse (c) Both of the above (d) None of the above
14. Water boils at a lower temperature in hill stations. This is because
(a) The atmosphere is rich with water vapour in hill stations (b) The atmospheric pressure is low in hill stations
(c) The atmosphere is devoid of water vapour in hill stations (d) The atmospheric pressure is high in hill stations
15. While working with power consuming equipment, it is always advised not to handle the equipment with both the hands simultaneously. This is done to avoid any leaking current pass through
(a) The trunk of the body (b) The heart (c) The stomach of the body (d) The liver and kidneys
16. The minimum speed required for a projectile to escape the earth’s gravitational pull is
(a) 10 miles/second (b) 8 miles/second (c) 9 miles/second (d) 7 miles/second
17. Bats identify obstacles while flying in the dark
(a) By their excellent visual skills (b) By their sensing of reflected waves
(c) By their strong memory (d) By their sixth sense
18. It is easier to walk on a concrete floor than on ice, because
(a) Concrete offers more friction than ice does (b) Ice offers more friction than concrete does
(c) It is very cold over the surface of ice (d) Concrete is hard and ice is soft
19. When a liquid is made to form a drop, it takes the shape of a sphere. This is because for a given volume, the shape that will have a maximum surface area is sphere and due to that the_______acting upon the surface will be low.
(a) Viscosity (b) Density (c) Surface tension (d) Temperature
20. The sun keeps replenishing its energy on account of
(a) Fission reactions taking place in the sun (b) Fusion reactions taking place in the sun
(c) Collision of molecules taking place in the sun (d) The force of attraction exerted by the earth and the moon
21.________has the same atomic number and atomic weight.
(a) Nitrogen (b) Chlorine (c) Helium (d) Hydrogen 22. A siphon works only if________is allowed to act upon the surface of the liquid.
(a) Vacuum (b) Atmospheric pressure (c) A mechanical force (d) None of the above
23. A tennis ball bounces more on the hills than on the plains, because
(a) The gravitational pull is absent on the hills
(b) The gravitational pull is less on the hills than on the plains
(c) The gravitational pull is more on the hills than on the plains
(d) The statement is false 24. A material weighs slightly more at the poles than at the centre of the earth, because
(a) The gravitational pull is less at the poles than at the centre
(b) The gravitational pull is more at the poles than at the centre
(c) Material weighs the same anywhere
(d) The statement is false
25. The portion of the iceberg immersed under the water forms______of the total ice that is floating.
(a) 20% (b) 25% (c) 90% (d) None of the above
26. Materials weigh less on the moon than what they do on the earth, because
(a) Moon is earth’s satellite
(b) Moon’s surface is rough
(c) Gravitational pull exerted by the moon is less than that by the earth
(d) Gravitational pull exerted by the moon is more than that by the earth
27. A desert cooler cools air with the help of water. An air-conditioner cools air with the help of a refrigerant. So,
(a) An air-conditioner does not alter the humidity of air
(b) A desert cooler increases the humidity of air passing through it
(c) Both (a) and (b)
(d) None of the above
28. For use in summer umbrella cloth should be covered with a white cloth. This helps
(a) Absorbing radiant heat from the sun (b) Reflecting back the radiant heat from the sun
(c) No special advantage by the above treatment (d) Both (a) and (b)Physics MCQ Quiz Test code 22: Evaluate yourself
29. ‘P’ is the pressure and ‘d’ is the density of gas at constant temperature, then
(a) P α d (b) P α 1/d (c) P α√d (d) P α1/√d
30. The period of oscillation of a pendulum depends on its
(a) Weight (b)Density (c) Diameter (d) Length
31. Fuses are provided in electric installations to
(a) Prevent damage to electric equipments by excessive current
(b) Prevent electrical fires because of short circuit
(c) Prevent electrical shock to people handling electrical equipment
(d) Save electricity
32. Acoustics is a science devoted to the study of
(a) Light (b) Sound (c) Radiation (d) None of the above
33. Aeronautics is a science devoted to the study of
(a) Air-dropping (b) Fighting (c) Flying (d) Sea painting
34. How does a clock lose time in summer ?
(a) Due to heat the pendulum expands. It takes more time per oscillation than what it indicates
(b) Due to heat the pendulum contracts. It takes less time per oscillation than what it indicates
(c) Due to heat the second hand goes slow
(d) Due to heat the second hand goes faster
35. Air speed is measured with the help of
(a) Barometer (b) Anemometer (c) Photometer (d) Thermometer
36. An air pump gets heated up during pumping. This happens because
(a) Friction heats up the pump (b) Compression of air heats up the air and the pump
(c) As air enters the tube the heat develops (d) None of the above
37. Cycle tubes burst more frequently in summer. Why ?
(a) Owing to the heat of summer, air inside the tube expands. As there is constraint of space within, the tube gives way
(b) Owing to heat of summer, rubber becomes weak
(c) Owing to the heat of summer, rubber loses its elasticity
(d) None of the above

Physics MCQ : Pinnacle ssc coaching centre

  1. The battery provided in a car
    (a) Increases die speed of the car (b) Provides electrical energy to start the car
    (c) Provides electrical energy only to lights in the car (d) Provides electrical energy for brakes
  2. A thermosflask
    (a) Protects food against germs (b) Keeps the hot food hot and keeps the cold ones cool
    (c) Keeps the hot food hot but cannot keep the cold ones cool (d) None of the above
  3. When a glass plate is introduced between the two parallel plates of air condensor, its capacity
    (a) Increases (b) Decreases (c) Remains the same (d) May increase or decrease
  4. Heavy water is obtained by
    (a) Repeated distillation of water under pressure (b) Prolonged electrolysis of water
    (c) Dissolving heavy metal salts in water (d) Introducing certain specific impurities that are soluble in water
  5. What is the role of a thermostat in a refrigerator ?
    (a) Thermostat starts the compressor (b) Thermostat controls the temperature
    (c) Thermostat reduces the excessive current that may pass through the compressor
    (d) Thermostat is the refrigerant

Physics MCQ

  1. What is Uranium ?
    (a) It is an American warship engaged in the Gulf war
    (b) It is an indicator of radiation
    (c) It is a treatment for liver Cancer
    (d) It is a radioactive isotope and used in generation of nuclear power
  2. Nuclear reactor is based on
    (a) Fission chain reactions (b) Chemical reactions
    (c) Natural radioactivity (d) Nuclear fusion reactions
  3. Colour of a substance depends on the _______ of the light that is reflected by the substance.
    (a) Speed (b) Wavelength (c) Intensity (d) Amplitude
  4. The phenomenon that very much supports the particle theory of light is
    (a) Refraction (b) Photo electric effect (c) Diffraction (d) Interference
  5. Velocity of light in benzene is approximately
    (a) 4 x 108 metres/sec (b) 2 x 108 metres/sec (c) 1 x 108 metres/sec (d) 5 x 108 metres/sec
  6. The mass of an astronaut is 72 kgs as measured on the earth. What will be his mass in the moon ?
    (a) 12 kgs (b) 36 kgs (c) 72 kgs (d)144 kgs
  7. The apparatus that would be of help in detecting a radioactive substance is
    (a) Geiger counter (b) Cyclotron (c) Linear accelerator (d) Laser
  8. When a ray of monochromatic yellow light is made to pass through different media, it will have the minimum apparent velocity while passing through
    (a) Diamond (c) Lucite (b) Prism of glass (d) Lens
    Physics MCQ: ANSWERS
  9. (c) 2. (c) 3. (b) 4. (b) 5. (b)
  10. (a) 7. (d) 8. (c) 9. (b) 10. (c)
  11. (a) 12. (b) 13. (b) 14. (b) 15. (c)
  12. (c) 17. (b) 18. (a) 19. (c) 20. (b)
  13. (d) 22. (b) 23. (b) 24. (b) 25. (c)
  14. (c) 27. (c) 28. (b) 29. (a) 30. (d)
  15. (a) 32. (b) 33. (c) 34. (a) 35. (b)
  16. (b) 37. (a) 38. (b) 39. (b) 40. (a)
  17. (b) 42. (b) 43. (d) 44. (a) 45. (b)
  18. (b) 47. (b) 48. (c) 49. (a) 50. (a)

You may like similar other articles

 

 

error: Content is protected !!