Enter your email address: Subscribe Pinnacle:    

JSO SSC CGL TIER 2 Paper 3 : Part – 3

JSO SSC CGL TIER 2  Paper 3 : Part – 3

JSO SSC CGL TIER 2  Paper 3 : Part – 3

Q31. The mean of a variable x having 50 observations is 45. If a new variable is defined by u=x +45, the mean of the new variable is

(a) 45

(b) 0

(c) 90

(d) 95

 

Q32. White dividing each entry in a data by a non zero number, a the arithmetic mean of the new data .

(a) Is multiplied by a

(b) Does not change

(c) Is divided by a

(d) Is diminished by a

 

Q33. The sum of deviations taken from the actual arithmetic mean is

(a) Zero

(b) Two

(c) Negative

(d) Infinite

 

Q34. The mean age of 40 students is 16 years and the mean age of another group of 60 students is 20 years. The mean age of all the 100 students is (in years)

(a) 16.8

(b) 18

(c) 18.4

(d) 18.8

 

Q35. If mean = K (3 median – mode) for asymmetrical distribution, the value of K is

(a) 1/2

(b) -1/2

(c) 1

(d) -1

 

JSO SSC CGL TIER 2 Paper 3
Q36. The point of intersection of two ogives, if a frequency distribution with median is 30 and the total frequency is 100, is

(a) (35, 50)

(b) (30, 50)

(c) (40, 50)

(d) (50, 30)

 

Q37. Which is the correct relation for a moderately asymmetrical distribution?

(a) A.M. < G.M. < H.M.

(b) A.M. > G.M. > H.M.

(c) G.M > A.M. > H.M.

(d) G.M < A.M. < H.M

 

Q38. If  – 50) = 0 then the mean of the distribution is

(a) 0

(b) 45

(c) 40

(d) 50

 

Q39. In a distribution, the values of observations are 1,2……, 10 with frequencies 1,2,…..,10, then the mean of the distribution is

(a) 7

(b) 5

(c) 6

(d) 4

 

Q40. Mean of 25 observations was found to be 78.4. but later it was found that 96 was misread as 69. The correct mean is

(a) 78.48

(b) 76.98

(c) 79.48

(d) 77.58

 
Q41. The most obvious measure to describe the characteristic of data is

(a) Mean

(b) Mode

(c) Median

(d) Standard deviation

 

Q42. The number 4 and 9 have frequencies x and (x-1) respectively. If their A.M. is 6, then x is equal to

(a) 2

(b) 3

(c) 4

(d) 5

 

Q43. A variable takes 11 values which are arranged in ascending order of magnitude. It was found that the 4th, 6th and 8th observations are 8,6 and 4 respectively. The median of the distribution is

(a) 4

(b) 6

(c) 8

(d) 10

 

Q44. For the number 3,1,2,4,5,3,3, which one of the following is correct?

(a) Mean = Mode = 3 and Median = 4

(b) Mean= Median = Mode = 3

(c) Mean = Median = 3 and Mode = 5

(d) Mean = 3, Median = 4, Mode = 5

 

Q45. The mean grade of a section of 20 students is 66% and that of another section of 15 students is 70%. The combined mean grade is

(a) 66.7%

(b) 67.7%

(c) 68.7%

(d) 69.7%

 

JSO SSC CGL TIER 2 Paper 3
SOLUTIONS:

Sr. No. Ans
1 C
2 C
3 A
4 C
5 A
6 B
7 B
8 D
9 A
10 C
11 A
12 B
13 B
14 B
15 B

For More Articles You Can Visit On Below Links :

SSC CGL 2018 & 2019 Online Preparation New Batch

400 most important questions for SSC CGL Math Pinnacle

India’s 1st Hard Drive Course for SSC CGL 2018 & 2019

750 Most Important Questions For SSC CGL Economics

Spot The Error : 10 Important Questions from CGL 2016 Exam

SSC CGL 2018 Online Preparation new batch starting from 18th December

Indian History General Knowledge Questions Part 42/200

SSC CGL Statistics / SSC CGL Tier 2 / SSC CGL Paper 3 JSO

Practice Question Papers of Reasoning for SSC CGL PDF

SSC CGL Paper 3 | Tier 2 JSO Study Material | SSC CGL Tier 2 Preparation | Day 3

Now Get All Notifications And Updates In Your E-mail Account Just Enter Your E-mail Address Below And Verify Your Account To Get More Updates :

Enter your email address: Subscribe Pinnacle: