9817390373,8295688244
Sscglpinnacle Dhaka
ssc test series ad1

Indian Polity Question For SSC CGL / CHSL - Part 12

Validity: 9 Months
What you will get
Course Highlights
  • Based on latest Pattern
  • English Medium eBooks
Click to Bookmark
SSC

Indian Polity Question For SSC CGL / CHSL - Part 12

Indian Polity Question For SSC CGL / CHSL - Part 12

Dear Readers,

Today, we are sharing SSC CGL Tier 1 Solved Question Paper of Polity Section. Polity is not something that you can expect to master in a day. But from an exam point of view, if you spend time consistently, you can perform well in it in relatively less time as compared to Quantitative Aptitude and Reasoning section. This section acquires more importance because this is the only section which can be attempted quickly. To help you more we are providing study material for SSC CGL Tier 1 exam..

Q426. Which is the highest body that approves Five Year Plans in the country?

??? ??? ????????? ??????? ?? ?????? ??? ?????? ???? ?????? ?? ??? ???

(a) Planning Committee/ ????? ?????

(b) Union Cabinet/ ???????? ??????????

(c) Parliament/ ????       

(d) National Development Council/ ????????? ????? ?????

Sol. D

Explanation : The National Development Council is presided over by the Prime Minister of India and includes all Union Ministers, Chief Ministers of all the States and Administrators of Union Territories and Members of the Planning Commission.

????????? ????? ????? ??? ???? ?? ???????????? ?????? ?? ????????? ?? ??? ???????? ??????, ??? ??????? ?? ?????????????? ?? ?????? ????? ???????? ?? ????? ???? ?? ????? ?? ??????? ?? ????? ???

Q427. Which is NOT a Central Service?

???? ?? ??? ?? ?? ????????? ???? ??? ???

(a) Indian Police Service/ ?????? ????? ????            

(b) Indian Foreign Service/?????? ????? ????

(c) Indian Audit & Accounts Service/ ?????? ???? ??????? ??? ???? ????

(d) Indian Revenue Service/ ?????? ?????? ????

Sol. A

Explanation : Indian Police Service is not a central service. It does not include in it.

?????? ????? ???? ?? ?? ???????? ???? ???? ??? ?? ????? ????? ???? ???? ???

Q428. Which article of the Indian Constitution provides for the institution of Panchayati Raj?

?????? ??????? ?? ??? ?? ???????? ??????? ??? ?????? ?????? ???? ???

(a) Article. 36 / ???????? 36

(b) Article. 39/ ???????? 39

(c) Article 40/???????? 40

(d) Article. 48/ ???????? 48

Sol. C

Explanation :  Article 40, The State shall take steps to organize village panchayats and endow them with such powers and authority as may be necessary to enable them to function as units of self-government.

???????? 40, ????? ???? ???????? ?? ?????? ???? ?? ?????? ??? ???????? ?? ?????? ?? ??? ?????? ???? ?? ??? ??? ????? ?? ??? ??? ??????? ?? ??????? ?? ??? ??? ????? ???? ?? ??? ?????? ????? ???? ?? ??? ?????? ?? ???? ??

Q429. Which of the following is a bulwark of personal freedom?

????? ??? ?? ??? ?? ????????? ?????????? ?? ?? ???? ???

(a) Mandamus/ ???????   

(b) Habeas corpus/ ????? ?????????????

(c) Quo-Warranto/ Quo-?????   

(d) Certiorari/ ?????

Sol. B

Explanation : Habeas corpus is a bulwark of personal freedom.

????? ????????????? ????????? ?????????? ?? ?? ???? ??

Q430. Who is the highest civil servant of the Union Government?

??????? ????? ?? ???????? ????????? ??????? ??? ???

(a) Attorney-General/ ????????????                

(b) Cabinet Secretary/ ??????? ????    

(c) Home Secretary/??? ????

(d) Principal Secretary to the Prime Minister/ ???????????? ?? ?????? ????

Sol. B

Explanation : The highest ranking civil servant is the Cabinet Secretary. He is ex-officio Chairman of the Civil Services Board; the chief of the Indian Administrative Service and head of all civil services under the rules of business of the Government of India.

???????? ??????? ????? ???? ??????? ???? ??? ?? ????? ???? ????? ?? ??????? ??; ?????? ????????? ???? ?? ??? ?????? ?????? ?? ?????? ???? ????? ?? ??????? ?? ?????? ?? ??? ??? ??

Q431. Article 1 of the Constitution declares India as

??????? ?? ???????? 1 ?? ??? ??? ???? ????? ???? ??

(a) Federal State/ ????? ?????    

(b) Quasi-Federal State/ ???? ????? ?????       

(c) Unitary State/ ??????? ?????

(d) Union of States/ ??????? ?? ???

Sol. D

Explanation : Part I—The Union and Its territories is a compilation of laws pertaining to the constitution of India as a country and the union of states that it is made of.

??? 1- ??? ?? ???? ???????? ?? ??? ?? ??? ??? ???? ?? ??????? ?? ??????? ?? ??? ??, ?? ??? ?? ?? ??????? ??????? ?? ?? ????? ???

Q432. Which functionary can be invited to give his opinion in the Parliament?

??? ?? ????????? ???? ??? ???? ??? ???? ?? ??? ???????? ???? ?? ???? ???

(a) Attorney-General of India/ ???? ?? ??????? ???? 

(b) Chief Justice of India/???? ?? ????? ?????????     

(c) Chief Election Commissioner of India/ ???? ?? ????? ????? ??????

(d) Comptroller & Auditor General of India/ ???????? ??? ??????? ??????? ???? ?? ????

Sol. A

Explanation : Basically, Attorney-General of India can be invited to give his opinion in the parliament.

??? ???, ???? ?? ??????? ???? ?? ???? ??? ???? ??? ???? ?? ??? ???????? ???? ?? ???? ???

Q433. Which of the following countries have an Unwritten Constitution?

?????????? ????? ??? ?? ??? ?? ?? ?????? ??????? ???

(a) U.S.A / ???????

(b) U.K. / ???????? ??????           

(c) Pakistan/ ?????????    

(d) India/ ??????

Sol. B

Explanation : The "Unwritten Constitution" refers to the ideas and processes that are accepted as a needed part of American government, regardless of the fact that they are not actually in the Constitution.

"?????? ???????" ???? ?? ?????? ??? ??????? ??? ??????? ?? ??????????? ?? ??,??????? ????? ?? ?? ?????? ??? ?? ??? ??? ??????? ???? ??? ???? ?? ??? ???????? ???? ???

Q434. The Constitution of India was adopted on

???? ?? ??????? ?????? ??? ??

(a) 26 January, 1950/26 ?????, 1950

(b) 26 January, 1949/26 ?????, 1949

(c) 26 November, 1949/26 ??????, 1949

(d) 31 December, 1949/31 ??????, 1949

Sol. C

Explanation : The Republic is governed in terms of the Constitution of India which was adopted by the Constituent Assembly on 26th November, 1949 and came into force on 26th January, 1950

??????? ???? ?? ??????? ?? 26 ????? 1949 ?? ??????? ??? ?????? ?????? ?? 26 ?????, 1950 ?? ???????? ??? ??? ??

Q435. How many schedules does the Constitution of India contain?

???? ?? ??????? ????? ????????? ?? ????????? ???? ???

(a) 9

(b) 10

(c) 11

(d) 12

Sol. D

Explanation : Now Constitution of India have 448 articles in 25 parts, 12 schedules, 5 appendices and 98 amendments.

?? ???? ?? ??????? 25 ?????, 12 ??????????, 5 ???????? ?? 98 ???????? ??? 448 ??? ???

Q436. Under which article of Constitution does Jammu and Kashmir enjoys special constitutional position?

??????? ?? ???????? ?? ??? ?????-?????? ?? ??? ?? ????? ????????? ?????? ??????? ???

(a) Article – 356/ ???????? - 356

(b) Article- 124/ ???????? - 124

(c) Article -170/ ???????? - 170

(d) Article -370/ ???????? - 370

Sol. D

Explanation : Article 370 of the Indian constitution is an article that grants special autonomous status to the state of Jammu and Kashmir. The article is drafted in Part XXI of the Constitution, which relates to Temporary, Transitional and Special Provisions.

?????? ??????? ?? ???????? 370 ?? ??? ?? ?? ?????-?????? ????? ?? ????? ????? ???????? ??????? ???? ??? ??? ??????? ?? ??? XXI, ?? ?????? ???????????? ?? ????? ???????? ?? ??????? ?? ??? ??????? ????? ???? ??? ???

Q437. The Lok Sabha which was elected in 2004 is

?????? ?? 2004 ??? ????????? ???? ??? ??

(a) the 12th Lok Sabha/ 12 ??? ??????  

(b) the 13th Lok Sabha/13 ??? ??????   

(c) the 14th  Lok Sabha/14 ??? ??????  

(d) the 11th Lok Sabha/11 ??? ??????  

Sol. C

Explanation : the 14th  Lok Sabha.

14 ??? ??????        

Q438. The Planning Commission of India is

???? ?? ????? ???? ??

(a) a constitutional body/ ?? ????????? ??????

(b) an independent and autonomous body/ ?? ???????? ?? ???????? ?????         

(c) statutory body/ ???????? ?????

(d) a non-statutory body/ ?? ??? ???????? ?????

Sol. D

Explanation : The planning commission of India is a non-statutory body.

???? ?? ????? ???? ?? ??? ???????? ????? ??

Q439. The writs for the enforcement of Fundamental Rights are issued by

????? ???????? ?? ???????? ?? ??? ??? ?????? ???? ??? ???? ???

(a) The Parliament/ ????  

(b) The President/??????????          

(c) The Supreme Court/ ???????? ???????         

(d) The Election Commission/ ????? ????

Sol. C

Explanation : It is issued by the supreme court.

?? ??????? ????? ?????? ???? ???? ???? ???

Q440. Which of the following is a feature to both the Indian Federation and the American Federation?

????? ??? ?? ??? ?? ?????? ??? ?? ??????? ??? ?? ??? ?? ?????? ???

(a) A single citizenship/ ?? ??? ????????

(b) Dual judiciary/ ????? ???????????

(c) Three Lists in the Constitution/ ??????? ??? ??? ???????

(d) A Federal Supreme Court to interpret the Constitution/ ?? ????? ??????? ????? ?? ??????? ?? ???????? ???? ?? ???

Sol. D

Explanation : A Federal Supreme Court to interpret the Constitution.

?? ????? ??????? ????? ?? ??????? ?? ???????? ???? ?? ???

Q441. Which of the following is not a tool of legislative control over administration in India?

?????????? ??? ?? ??? ???? ??? ??????? ?? ?????? ???????? ?? ?? ????? ???? ???

(a) Dissolution of House/ ??? ?? ?????

(b) Resolutions/ ????????   

(c) Questions/?????

(d) No Confidence Motion/

Sol. A

Explanation : Above of them, dissolution of house is not a tool of legislative control over administration in India.

?? ??? ??? ??, ??? ?? ????? ???? ??? ??????? ?? ?????? ???????? ?? ?? ????? ???? ???

Q442. Evaluate the following statements:

?????????? ?????? ?? ?????????:

i. The legal interpretation of equality is chiefly influenced by equality before law and equal protection of law/ ?????? ?? ?????? ???????? ??????? ????? ?? ????? ?????? ?? ????? ?? ???? ??????? ?? ???????? ??

ii. Equality before law means rule of law/ ????? ?? ????? ?????? ?? ???? ?? ????? ?? ????

(a) i is correct but ii is incorrect/ ????? ??? ??, ????? ??????? ??? ??

(b) ii is correct but i is incorrect/ ??????? ??? ??, ????? ????? ??? ??

(c) Both are correct/ ????? ??? ???

(d) Both are incorrect/ ????? ??? ??

Sol. C

Explanation : Both are the correct answers.

????? ??? ???? ???

Q443. A writ issued by the Supreme Court compelling a quasi-judicial/public authority to perform its mandatory duty is

?? ???? ??????? / ??? ????????? ??????? ????? ??????? ?????? ???? ??? ?? ?? ??? ???????? ???? ?? ??? ???????? ??????? ??

(a) Quo warranto/Quo ?????    

(b) Mandamus/???????    

(c) Certiorari/ ?????                 

(d) Prohibition/ ?????

Sol. B

Explanation : It will be considered as mandamus.

?? ??????? ?? ??? ??? ????? ???? ??????

Q444. In which year were the Indian states reorganized on the linguistic basis?

??? ??? ??? ?????? ??????? ?? ????? ???? ?? ????????? ???? ????

(a) 1947

(b) 1951

(c) 1956

(d) 1966

Sol. C

Explanation : Although additional changes to India's state boundaries have been made since 1956, the States Reorganisation Act of 1956 remains the single most extensive change in state boundaries since the independence of India in 1947.

??????? ???? ?? ????? ?? ?????? ?? ??? ???????? ???????? 1956 ?? ??? ?? ???? ??? ??, 1956 ?? ????? ???????? ??????? 1947 ??? ???? ?? ????? ?? ??? ?? ????? ?? ?????? ??? ???? ?????? ???????? ??? ??? ???

Q445. The articles 17 and 18 of constitution provide

??? 17 ?? 18 ?? ??????? ?????? ?????? ??

(a) Social equality/ ??????? ??????             

(b) economic equality/ ?????? ?????? 

(c) political equality/ ???????? ??????         

(d) religious equality/ ??????? ??????

Sol. A

Explanation : The articles 17 and 18 of constitution provide social equality

??? 17 ?? 18 ?? ??????? ??????? ?????? ?????? ???? ??

Q446. The constitution of India describes India as

???? ?? ??????? ?? ??? ??? ???? ?? ????? ???? ??

(a) A Union of States/ ??????? ?? ?? ???         

(b) Quasi-federal/ ???? ?????      

(c) A federation of state and union territories/ ????? ?? ?????? ????? ???????? ?? ?? ???

(d) A Unitary State/ ?? ??????? ?????

Sol. A

Explanation : The constitution of India describes India as a union of states.

???? ?? ??????? ??????? ?? ?? ??? ?? ??? ??? ???? ?? ????? ???? ??

Q447. Being the non-member, who among the following can participate in the proceedings of either house, of the Parliament without having right to vote?

???-????? ???? ?? ????, ?????????? ??? ?? ?? ?? ?? ??? ?? ????????? ???, ???? ?? ????? ?? ?????? ???? ??? ?? ???? ????

(a) Chief Justice of India/ ???? ?? ????? ?????????                       

(b) President of India/ ???? ?? ??????????          

(c) Comptroller and Auditor General/ ???????? ??? ??????? ???????

(d) Attorney General/ ????????????

Sol. D

Explanation : Attorney General.

????????????

Q448. By which of the following modes can citizenship be acquired?

????? ??????? ??? ?? ????? ?????? ???????? ????? ?? ?? ???? ??

i. By Birth/ ???? ??

ii. Hereditary/ ?????????

iii. By Registration/ ??????? ??????

iv. By Request/ ?????? ??????

(a) i and ii

(b) i, ii and iii

(c) ii and iii

(d) iv, ii and iii

Sol. B

Explanation :  i. By Birth/ ???? ??

ii. Hereditary/ ?????????

iii. By Registration/ ??????? ??????

Q449. How many languages are contained in the VIIth schedule of the Indian Constitution?

????? ?????? ?????? ??????? ?? VIIth ??????? ??? ????? ????

(a)18

(b) 22

(c) 16

(d) 12

Sol. B

Explanation : Later, to this were added 8 other languages through 3 amendment acts that amount to 22 languages in all as of now.

??? ???, ?? ?? ??? 8 ???? ?????? 3 ?????? ?? ?????? ?? ????? ???? ?? 22 ?????? ?? ??? ??? ??? ?? ?? ???? ?? ??? ??? ????? ??? ??

Q450. Dr. Rajendra Prasad was elected as the first President of India by

?? ????????? ?????? ?? ???? ?? ????? ?????????? ?? ??? ??? ????????? ???? ??

(a) Electoral College/???????? ????       

(b) People of India/ ???? ?? ???          

(c) Constituent Assembly/ ????? ???  

(d) Parliament/ ????

Sol. C

Explanation : Two and a half years after independence, on 26 January 1950, the Constitution of independent India was ratified and Dr. Rajendra Prasad was elected the nation's first President by constituent assembly.

?? ?? ?? ??? ??? ????? ?? ??? 26 ????? 1950 ?? ???????? ???? ?? ??????? ?? ??????? ???? ??? ?? ?? ?? ???????? ?????? ??????? ??? ?????? ??? ?? ????? ?????????? ???? ??