Enter your email address: Subscribe Pinnacle:    

History Solved MCQ for SSC CGL in Hindi/English [Part 17]

History Solved MCQ for SSC CGL in Hindi/English [Part 17] 

History Solved MCQ for SSC CGL in Hindi/English [Part 17]

Q551. The Delhi General who successfully advanced up to Madurai was

दिल्ली का सेनापति कोन था जिनोने सफलतापूर्वक मदुरै अप करने के लिए उन्नत कार्य किया था

(a) Khizr Khan/ ख्रिज खाँ

(b) Muhammad Ghori/ मुहम्मद गोरी

(c) Malik Kafur/ मलिक काफूर

(d). Muhammad bin Tughlaq/ मुहम्मद बिन तुगलक

Q552. Which of the following literary works belongs to classical Sanskrit literature?

निम्नलिखित में से कौनसी शास्त्रीय साहित्य संस्कृत साहित्य के अन्दर आता है।

(a) Dhammapada/ धम्मपद

(b) Vedas/ वेदास

(c) Meghadutam/ मेघदूतम

(d) Dighanikaya/ दीघनिकाय

Q553. Who propounded the ‘Eight-Fold Path’ for the end of misery of mankind ?

मानव जाति के दुख के अन्त के लिए किसने आठ पथ बताए है।

(a) Mahavir/ महावीर

(b) Gautam Buddha/ गोतम बुद्ध

(c) AdiShankaracharya/ आदि शंकराचार्य

(d) Kabir/ कबीर

Q554. When is the Independence Day of Pakistan celebrated ?

पाकिस्थान आपना स्वतन्त्रता दिवस कब मनाता है।

(a) 15 August/15 अगस्त

(b) 4 July/4 जुलाई

(c) 16 August/16 अगस्त

(d) 14 August/14 अगस्त

Q555. The number system ‘Zero’ was invented by.

जीरो की खोज किसने की थी।

(a) Ramanujam/  रामानुज

(b) Aryabhatta/ आर्यभट्ट

(c) Patanjali/ पतंजलि

(d) An unknown person/ एक अज्ञात व्यक्ति

History Solved MCQ
Q556. Who was the greatest Bhakti poet of Maharasthra ?

महाराष्ट्र का सबसे बडा भक्ति कवि कोन था।

(a) Ramdas/ रामदास

(b) Tukaram/ तुकाराम

(c) Namdeva/ नामदेव

(d) Eknath/ एकनाथ

Q557. ‘Charak’ was the famous court physician of

चरक किसके दरबार का सबसे बडा भौतिकशास्त्री था

(a) Harsha/ हर्ष

(b) Chandra Gupta Maurya/ चन्द्रगुप्त मोर्य

(c) Ashoka/ अशोक

(d) Kanishka/ कनिष्क

Q558. The foreign traveller who visited India during the Mughal period and who left us an expert’s description of the Peacock Throne, was

कोन सा विद्शी यात्री मुगल काल में भारत आया था जिसने मयूर सिंहासन का विस्तृत वर्णन किया है।

(a) Geronimo Verroneo/ जैरोनिमो वैरोनियो

(b) ’Omrah’ Danishmand Khan/ उमराह दानिशमंद खान

(c) Travenier/ ट्रेविनियर

(d) Austin of Bordeaux/ औस्टिन बोर्डिऑक्स

Q559. The dead body of Babar by his own choice lies buried in

बाबर का मृत शरीर उसकी मर्जी से कहां पर दफनाया गया।

(a) Agra/ आगरा

(b) Farghana/ फरगना

(c) Samarqand/ समरकन्द

(d) Kabul/ काबूल

Q560. The Government of India, 1919 is also known as

भारत सरकार का अधिनियम 1919 को जाना जाता है।

(a) Morley-Minto Reforms/ मार्ले मिंटो सूधार

(b) Montague – Chelmsford Reforms/ मोटंगे – चेम्सफोर्ड सुधार

(c) Regulating Act/ रेगुलेटिंग एक्ट

(d) Pitts India Act/ पिटस् इण्डिया एक्ट

Q561. Who is called the ‘Father of the Indian National Congress’?

भारतीय राष्ट्रीय कांग्रेस का पितामाह किसे कहा जाता है। 

(a) Mahatma Gandhi/ महात्मा गांधी

(b) A.O. Hume/ ए.ओ ह्युम

(c) LokmanyaTilak/ लोकमान्य तिलक

(d) SurendraNath Banerjee/ सुरेन्द्रनाथ बैनर्ज

Q562. Who founded the Home Rule League in Calcutta in 1916 A.D.?

1916 में कलकता में होमरुल लीग की स्थापना किसने कि थी।

(a) Bipin Chandra Pal/ विपिन्न चन्द्र पाल

(b)ArvindGhosh/ अरविंद घोष

(c) LokmanyaTilak/ लोकमान्य तिलक

(d) Mrs. Annie Besant/ श्रीमति एनी बेसेंट

Q563. Humayun Nama was written by

हुमायूं  किसके द्वारा लिखा गया था

(a) Humayun         / हुमायूं

(b) Akbar/ अकबर

(c) AbulFazi/ अबुलफ़ज़ी

(d) Gulbadan Begum/ गुलबदन बेगम

Q564. The French East India Company was founded in

फ्रेंच ईस्ट इंडिया कंपनी कब स्थापित की गयी थी

(a) 1600

(b) 1620

(c) 1664

(d) 1604

Q565. Who declared “Swaraj is my birth right and I shall have it”?

स्वराज मेरा जन्मसिद्ध अधिकार है और मैं इसे लेकर रहूंगाइसकी घोषणा किसने की

(a) Gopal Krishna Gokhale        / गोपाल कृष्ण गोखले

(b) Bal Gangadhara Tilak/ बाल गंगाधर तिलक

(c) Lala Lajpat Rai/ लाला लाजपत राय

(d) K.T. Telang/ K.T. तेलंग

Q566. The Indian council Act of 1909 was popularly known as:

1909 के भारतीय परिषद अधिनियम लोकप्रिय को किस रूप से जाना जाता था:

(a) Parliament Act/ संसद अधिनियम

(b) Montagu-Chelmsford Reforms/ मोंटेगू-चेम्सफोर्ड सुधारों

(c) Minto- Morely Reforms/ Minto- मॉर्ले सुधार

(d) TheJudiciary Act/ जुडिशरी अधिनियम

Q567. Gautama Buddha was born at

गौतम बुद्ध का जन्म कहाँ हुआ था

(a) Kusinagar/ कुशीनगर

(b) Samath/ समथ

(c) Bodh Gaya/ बोध गया

(d) Lumbini/ लुम्बिनी

Q568. Who among the following was responsible for the revenue reforms during the rule of Akbar?

निम्नलिखित में से कौन अकबर के शासनकाल के दौरान राजस्व सुधारों के लिए जिम्मेदार था?

(a) Birbal/ बीरबल

(b) Todarmal/ टोडरमल

(c) Jaisingh/ जैसिंघ

(d) Biharimal/ बिहारीमल

Q569. Who was the mother of Mahavira?

महावीर की मां कौन थी ?

(a) Yasoda/ यशोदा

(b) Anojja/ अनोज्जा

(c) Trishala/ त्रिशला

(d) Devanandi/ देवानंद

Q570. What was the name of the Hall of Worship constructed by Akbar?

अकबर द्वारा निर्मित पूजा के हॉल का नाम क्या था

(a) Ditvan-e-Khas/ डिटवन-ए-खास

(b) Diwan-e-Aam/ दीवान-ए-आम

(c) Ibadat Khana/ इबादत खन्ना

(d) Buland Darwaza/ बुलंद दरवाज़ा

Q571. Off the following scholars, who was the first to discover the traces of the Harappan Civilisation?

निम्नलिखित विद्वानों में से कौन है, हड़प्पा सभ्यता के निशान सबसे पहले खोजे थे ?

(a) Sir John Marshall/ सर जॉन मार्शल

(b) R. D. Baneji/ आर डी बनजी

(c) A. Cunningham/ ए कनिंघम

(d) Daya Ram Sahani/ दया राम साहनी

Q572. “Monolithic Rathas” of the Pallavas are found at

पल्लव केअखंड राठसपर पाए जाते हैं

(a) Kanchipuram/ कांचीपुरम

(b) Puri/ पुरी

(c) Mahabalipuram/ महाबलीपुरम

(d) Agra/ आगरा

Q573. Krishna Deva Raya was a contemporary of

कृष्णदेव राय के समकालीन थे

(a) Shershah/ शेरशाह

(b) Humayun         / हुमायूं

(c) Babur/ बाबुर

(d) Akbar/ अकबर

Q574. The paintings of Ajanta depict the stories of

अजंता के चित्रों की कहानियों को चित्रित किया है

 

(a) Ramayana/ रामायण

(b) Mahabharta/ महाभारत

(c) Jataka/ जातक

(d) Panchatantra/ पंचतंत्र

History Solved MCQ
Q575. Which is the port-town of Indus valley civilisation?

सिंधु घाटी सभ्यता के बंदरगाह शहर कौनसा है?

(a) Kalibangan/ कालीबंगन

(b) Lothal/ लोथल

(c) Ropar/ रोपड़

(d) Mohenjodaro/ मोहनजोदड़ो

 

Other Importants Links:-

Now Get All Notifications And Updates In Your E-mail Account Just Enter Your E-mail Address Below And Verify Your Account To Get More Updates :

Enter your email address: Subscribe Pinnacle: