GK Questions asked in SSC CHSL 2nd Nov evening Shift

GK Questions asked in SSC CHSL 2nd Nov evening Shift 

GK Questions asked in SSC CHSL 2nd Nov evening Shift

General Awareness Code 123 SK4. Questions are same but sequence is different for other code.

For analysis click 

  1. Winner of Indira Gandhi Peace Prize 2013
    A. Ela Bhatt B. Angela Merkel C. Lydia Devis D. Christina Legarde
    //pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js //
  2. Pandit Shiv Kumar Sharma is an exponent of
    A. Mandolin B. Santoor C. Sitar D. Veena
  3. Moortidevi Award is given annually in which of the following fields?
    A. Literature B. Films C. Journalism D. Music
  4. Nobel prizes are distributed annually at
    A. Manila B. Stockholm C. Geneva D. New York
  5. ‘Freedom From Fear’ is book written by
    A. Benazir Bhutto B. Corazon Aquino C. Aung San Suu Kyi D. Nayantara Seghal
  6. Who is the author of the book ‘Nineteen Eighty Four’?
    A. J M Barrie B. Woltter Scott C. George Orwell D. Thomas Hardy
  7. The 28th Annual Lata Mangesher Samman Alankaran 2013 was conferred to
    A. Sonu Nigam B. Kailash Kher C. Hariharan D. A. R. Rahman
  8. The Jawaharlal Nehru Port is located at
    A. Paradip B. Cochin C. Mumbai D. Kolkata

  9. How many islands are there in Lakshadweep?
    A. 17 B. 27 C. 36 D. 47

  10. Tagore Award for Cultural Harmony 2013 has given to
    A. Zubin Mehta B. Narendra Kohli C. Salini Singh D. Arvind Aadiga

  11. ‘The theory of “Maximum Social Advantage” in Public Finance was given by
    A. Robbins B. Musgrave C. Findley D. Dalten

  12. The value of investment multiplier relates to
    A. change in income due to change in autonomous investment.
    B. change in autonomous investment due to change in income.
    C. change in income due to change in consumption.
    D. change in the income due to change in induced investment.

  13. The internal rate of return
    A. must be less than the interest rate if the firm is to invest.
    B. makes the present value of profits equal to the present value of costs.
    C. falls as the annual yield of an investment rises.
    D. is equal to the market interest rate for all firms investment.

  14. As the number of investments made by a firm increases, its internal rate of return
    A. declines due to diminishing marginal productivity.
    B. declines because the market rate of interest will fall.
    C. increases to compensate the firm for the current consumption foregone.
    D. increases because the level of savings will fall.

  15. Capacity utilisation
    A. is usually near 100%.
    B. represents the percent of the labour force that is employed.
    C. is a measure of the proportional of the existing capital stock used for current production.
    D. rises as the economy moves into recession, since firms must replace unemployed workers
    with some other resources to maintain production.

  16. How many times was the preamble of the Constitution amended?
    A. Three times B. Two times C. Once D. Not amended
    //pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js //

  17. An ordinance issued by Governor is subject to approval by
    A. The President B. The State Legislature
    C. The State Council of Ministers D. The Parliament

  18. Which rebellion in Bengal was highlighted Bankim Chandra Chatterjee in his novel ‘Anand Math’?
    A. Chaur Uprising B. Sanyasi Rebellion C. Kol Uprising D. Santhal Uprising

  19. Name of the Greek Ambassador at the Mauryan Court.
    A. Alexander B. Megasthanese C. Plato D. Aristotle

  20. When the rule of the Delhi Sultan began?
    A. 1106 A.D B. 1206 A.D C. 1306 A.D D. 1406 A.D

  21. Who introduced leather token currency in India?
    A. Akbar B. Mohammad-Bin-Tughlaq C. Babur D. Humayun

  22. When did the Constituent Assembly adopt National Anthem?
    A. 25th January 1950 B. 26th January 1950 C. 24th January 1950 D. 29th January 1950

  23. The President of India is an integral part of
    A. The Parliament B. The Lok Sabha C. Rajya Sabha D. Council of Ministers

  24. Union Public Service Commission has to submit the report to the
    A. President B. Parliament C. Lok Sabha D. Rajya Sabha

  25. The area which is resistant t any massive structural transformation is called
    A. rigid mass B. ancient landmass C. tectonic plate D. shield

  26. Llanos are the grasslands of
    A. Guyana Highlands B. Brazilian Highlands C. Argentina D. Chile

  27. The areas marked by internal drainage
    A. Plateau B. Plains C. Deserts D. Mountains

  28. The space retaining life in any form is called
    A. Biomass B. Biosphere C. Lithosphere D. Hydrosphere

  29. Rhizobium is a kind of
    A. Photosynthetic bacteria B. Symbiotic bacteria
    C. Parasitic bacteria D. Saprophytic bacteria

  30. Who was the contemporary South Indian ruler of Harshavardhana?
    A. Krishnadevaraya B. Pulakeshin II
    C. Mayuravarma D. Chikkadevaraja Wodeyar

  31. Nappe is a kind of
    A. fluvial feature B. folded structure C. erosional plain D. delata region

  32. The Panama Canal is different from the Suez Canal as it has
    A. Lock system B. Shorter Route C. Busy route D. Less busy route

  33. The best example of Polyembryony is
    A. Cocoya B. Capsicum C. Citrus D. Cycas

  34. A moving neutron collides with a stationary α-particle. The fraction of the kinetic energy lost by the neutron is
    A. ¼ B. 1/16 C. 9/25 D. 16/25

  35. Which of these waves can be polarized?
    A. Sound waves in air B. Longitudinal waves on a string
    C. Transverse waves on string D. Light waves

  36. The unit of Planck’s constant is
    A. Js B. Js-2 C. J/s D. Js2

  37. If a wire of resistance R is melted and recast to half of its length, then the new resistance of the wire will be
    A. R/4 B. R/2 C. R D. 2R

  38. Hard copies can be obtained from
    A. Scanner B. Speaker C. Printer D. Recorder

  39. A Parenchyma cell which stores ergastic substance is known as
    A. Phragmoblast B. Idioblast C. Conidioplast D. Chloroplast

  40. Root Haris arise from
    A. Cortex B. Pericycle C. Epidermis D. Endodermis

  41. The gametophyte is called prothallus in
    A. Pteridophyta B. Bryophyta C. Spermatophyta D. Thallophyta

  42. A non-electronic conductor is
    A. Iron B. Gas Carbon C. Copper Sulphate D. Mercury

  43. Which of the following replace hydrogen from acids to from slats?
    A. S B. Na C. Ag D. P

  44. Which type of lake is formed from volcanic activities?
    A. Lagoon B. Fresh water lake C. Cladera lake D. Karst lake

  45. Green manure is obtained from
    A. Domestic vegetable waste B. Oil seed husk cakes
    C. Fresh animal excreta D. Decomposing green legume plants

  46. The environment includes
    A. Abiotic factors B. Biotic factor C. Oxygen and Nitrogen D. Abiotic and Biotic factors

  47. The temperate grasslands of North America are known as
    A. Pampas B. Downs C. Steppes D. Prairies

  48. In an E-R diagram, ellipse represents
    A. relation B. entity C. fields D. key

  49. Chemical name of common slat is
    A. Sodium Chloride B. Sodium Bicarbonate C. Sodium D. Sodium Oxide

  50. Which one of the following mineral does not contain oxygen?
    A. Haematite B. Bauxite C. Cryolite D. Calcite

Related articles Click Site Map 

GK Questions asked in SSC CHSL 2nd Nov evening Shift 

Answer Key 

151 B
152 B
153 A
154 B
155 C
156 C
157 C
158 C
159 C
160 A
161 D
162 b
163 b
164 b
165 c
166 C
167 B
168 B
169 B
170 B
171 B
172 C
173 A
174 A
175 D
176 a
177 B
178 B
179 b
180 B
181 B
182 a
183 c
184 d
185 D
186 A
187 c
188 C
189 b
190 c
191 a
192 b
193 B
194 C
195 A
196 D
197 D
198 c
199 A
200 C

//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js //

1 thought on “GK Questions asked in SSC CHSL 2nd Nov evening Shift

  1. […] GK Questions asked in SSC CHSL 2nd Nov evening Shift […]