9817390373,8295688244
Sscglpinnacle Dhaka

GK Objective Question GK Question in English PINNACLE

Validity: 9 Months
What you will get
Course Highlights
  • Based on latest Pattern
  • English Medium eBooks
Click to Bookmark
SSC

GK Objective Question | GK Question in English/Hindi | PINNACLE

GK Objective Question | GK Question in English/Hindi | PINNACLE

Q1. Which of the following is called GDP Deflator?

(a) Ratio of nominal to real GDP

(b) Ratio of nominal to real GNP

(c) Ratio of nominal to real CPI

(d) Ratio of real to nominal GNP

[showhide type="links1" more_text="Show Answer" less_text="Hide Answer"]

Ans. (a) Ratio of nominal to real GDP

The GDP price deflator is an economic measure of inflation and is derived by dividing nominal GDP by real GDP, and then multiplying by 100.

[/showhide]

Q2. Which organisation monitors the banks in actually maintaining cash balance?

(a) State Bank of India

(b) Reserve Bank of India

(c) Grameen Bank of India

(d) None of these

[showhide type="links2" more_text="Show Answer" less_text="Hide Answer"]

Ans. (b) Reserve Bank of India

The Reserve Bank of India (RBI) is India's central banking institution, which controls the monetary policy of the Indian rupee. It  is an independent apex monetary authority which regulates banks and provides important financial services like storing of foreign exchange reserves, control of inflation, monetary policy report.

[/showhide]

Q3. Which of the following Country doesn't have a written Constitution?

(a) United Kingdom

(b) Australia

(c) United States of America

(d) Bangladesh

[showhide type="links3" more_text="Show Answer" less_text="Hide Answer"]

Ans. (a) United Kingdom

[/showhide]

Q4. In the Indian Parliamentary System, 'Vote on Account' is valid for how many months (except the year of elections)?

(a) 2 months

(b) 3 months

(c) 6 months

(d) 9 months

[showhide type="links4" more_text="Show Answer" less_text="Hide Answer"]

Ans. (a) 2 months

The Vote on Account is the special provision given to the government to obtain the vote of Parliament to withdraw money when the budget for the new financial year is not released or the elections are underway, and the caretaker government is in place.

A vote on account stays valid for two months but however, it can be extended if the year is an election year and it is anticipated that the main demand and the appropriation bill will take longer to be passed by the house.

[/showhide]

Q5. Takshashila University was located between which two rivers?

(a) Indus and Jhelum

(b) Jhelum and Ravi

(c) Beas and Indus

(d) Satluj and Indus

[showhide type="links5" more_text="Show Answer" less_text="Hide Answer"]

Ans. (a) Indus and Jhelum

Taxila or Takshashila was an ancient city in what is now northwestern Pakistan. ... Its ruins lie near modern Taxila, in Punjab, Pakistan, about 35 km (22 mi) northwest of Rawalpindi. Taxila was situated at the pivotal junction of South Asia and Central Asia.

It was located between Indus and Jhelum.

[/showhide]

 

GK Objective Question

Q6. Who is the most prominent god of 'Rig Veda'?

(a) Indra

(b) Agni

(c) Pashupati

(d) Vishnu

[showhide type="links6" more_text="Show Answer" less_text="Hide Answer"]

Ans. (a) Indra

There are 1000 hymns in the Rigveda, most of them dedicated to specific deities. Indra, a heroic god, slayer of Vritra and destroyer of the Vala, liberator of the cows and the rivers.

[/showhide]

Q7. Which Indian state has the largest share of the Wastelands in India?

(a) Gujarat

(b) Andhra Pradesh

(c) Madhya Pradesh

(d) Rajasthan

[showhide type="links7" more_text="Show Answer" less_text="Hide Answer"]

Ans. (d) Rajasthan

Wasteland may refer to Desert or barren area. Rajasthan has the largest share of the Wastelands in India.

[/showhide]

Q8. Which is the highest peak in Andaman and Nicobar islands?

(a) Mount Koya

(b) Mount Diavolo

(c) Saddle Peak

(d) Mount Thuille

[showhide type="links8" more_text="Show Answer" less_text="Hide Answer"]

Ans. (c) Saddle Peak

Saddle Peak is located on North Andaman Island in India's Andaman and Nicobar Islands. At 732 m, it is the highest point of the archipelago in the Bay of Bengal. It is surrounded by Saddle Peak National Park. It is the highest point of the Andaman and Nicobar Islands.

[/showhide]

Q9. How does a Unicellular Organism reproduce?

(a) Cell division

(b) Cell reproduction

(c) Cell synthesis

(d) Fragmentation

[showhide type="links9" more_text="Show Answer" less_text="Hide Answer"]

Ans. (a) Cell division

Single-celled organisms which use asexualreproduction can do so very rapidly simply by dividing into two equal halves. This is called binary fission. In yeasts the cell does not divide equally in two halves; instead, there is a large mother cell and a smaller daughter cell. This is called budding.

[/showhide]

Q10. What is the full form of DNA?

(a) Diribo nucleic acid 

(b) Di nucleic acid

(c) Dual nitrogen acid

(d) Deoxyribonucleic acid

[showhide type="links10" more_text="Show Answer" less_text="Hide Answer"]

Ans. (d) Deoxyribonucleic acid

Deoxyribonucleic acid (DNA) is a molecule that carries the genetic instructions used in the growth, development, functioning and reproduction of all known living organisms and many viruses.

[/showhide]

Q11. Which among the following is/are female hormones?

(i) Estrogen

(ii) Progesterone

(iii) Testosterone

(a) (i) and (iii)

(b) (i) and (ii)

(c) (ii) and (iii)

(d) Only (iii)

[showhide type="links11" more_text="Show Answer" less_text="Hide Answer"]

Ans. (b) (i) and (ii)

Estrogen and Progesterone - Estrogen is the primary female sex hormone as well as a medication. It is responsible for the development and regulation of the female reproductive system and secondary sex characteristics.Progesterone is one of the hormones in our bodies that stimulates and regulates various functions.Progesterone plays a role in maintaining pregnancy.

Testosterone - Testosterone is the primary male sex hormone and an anabolic steroid. In male humans, testosterone plays a key role in the development of male reproductive tissues such as the testis and prostate, as well as promoting secondary sexual characteristics such as increased muscle and bone mass, and the growth of body hair.

[/showhide]

Q12. For which of the following game, players must have the knowledge of Pascal's law?

(a) Climbing

(b) Paragliding

(c) Rafting

(d) Scuba diving

[showhide type="links12" more_text="Show Answer" less_text="Hide Answer"]

Ans. (d) Scuba diving

Pascal's rule is used to design water towers, but scuba divers must also understand this principle. At a depth of 10 meters under water, pressure is twice the atmospheric pressure at sea surface, and increases by about 100 kPa (about 1 atm) for each increase of 10 m depth

[/showhide]

 

GK Objective Question

Q13. What is the value of the Least Distance of Distinct vision (in cm) for a normal human being?

(a) 2.5

(b) 25

(c) 58

(d) 60

[showhide type="links13" more_text="Show Answer" less_text="Hide Answer"]

Ans. (b) 25

In optometry, the least distance of distinct vision (LDDV) or the reference seeing distance (RSD) is the closest someone with "normal" vision (20/20 vision) can comfortably look at something. In other words, LDDV is the minimum comfortable distance between the naked human eye and a visible object. The Least Distance of Distinct vision (in cm) for a normal human being is 25 cm.

[/showhide]