9817390373,8295688244
Sscglpinnacle Dhaka
ssc test series ad1

SSC CGL General Studies Previous Year Question Paper (Solved) | Tier 1

Validity: 9 Months
What you will get
Course Highlights
  • Based on latest Pattern
  • English Medium eBooks
Click to Bookmark
SSC

SSC CGL General Studies Previous Year Question Paper (Solved) | Tier 1

SSC CGL General Studies Previous Year Question Paper (Solved) | Tier 1

Q1. The SI unit of acceleration is _______________.

????? ?? ???? ??????  ____ ???

(a) meters per seconds squared/ ???? ????? ???? ?????

(b) meters per second/ ???? ????? ?????

(c) seconds per meter/ ????? ????? ????

(d) seconds per meter squared/ ????? ????? ???? ????

[showhide type="links1" more_text="Show Answer" less_text="Hide Answer"]

Ans. (a) meters per seconds squared

Q2. In Microsoft Excel, the _______() function returns the smallest value among the values passed as arguments.

???????????? ?????? ??? _____ () ??? ???? ?? ??? ??? ????? ????? ??? ?? ???? ???? ??? ?? ?????? ??|

(a) LEAST

(b) LESS

(c) MIN

(d) LOW

Ans. (c) MIN

Q3. Fire extinguishers emit which gas?

??????????? ??? ?? ??? ?? ??? ?????? ???

(a) Carbon monoxide/ ?????? ???????????

(b) Chlorine/ ???????

(c) Carbon dioxide/ ?????? ??????????

(d) Nitrogen/ ?????????

Ans. (c) Carbon dioxide

Sodium bicarbonate, regular or ordinary used on class B and C fires, was the first of the dry chemical agents developed. In the heat of a fire, it releases a cloud of carbon dioxide that smothers the fire. That is, the gas drives oxygen away from the fire, thus stopping the chemical reaction.

Q4. The force of friction between two surfaces will increase if:

?? ????? ?? ??? ???? ???? ????? ?? ???? ?? ??? :

(a) a layer of lubricant is kept between the two surfaces/ ?? ??????? ?? ??? ?????? ??  ??? ???? ???

(b) the two surfaces are pressed harder/ ????? ??????? ?? ???????? ????? ???

(c) air gap is created between the two surfaces/ ?? ??????? ?? ??? ??? ?? ?????? ??? ???

(d) irregularities on both the surfaces are removed/ ????? ????? ?? ????????? ?? ??? ???? ???

[showhide type="links4" more_text="Show Answer" less_text="Hide Answer"]

Ans. (b) the two surfaces are pressed harder

Since the friction is due to the interlocking of irregularities in the two surfaces which slide with respect to each other, it is obvious that the force of friction will increase if the two surfaces are pressed harder.

 

Q5. An absolute ________ contains the complete address of a file on the Internet.

??????????______??? ??????? ?? ???? ?? ???????? ??? ???? ?? |

(a) JavaScript/ ?????????????

(b) URL/ ??????

(c) SQL/ ????????

(d) String/ ????????

Ans. (b) URL

Q6. A change in which no new substances are formed is called _____________.

?? ???????? ?????? ??? ??? ?????? ???? ????______?????? ?? |

(a) Physical Change/ ????? ????????

(b) Chemical Change/ ???????? ????????

(c) Rusting/ ??? ????

(d) Galvanisation/ ??? ???? (?????????????)

Ans. (a) Physical Change

Physical changes are changes affecting the form of a chemical substance, but not its chemical composition. Physical changes are used to separate mixtures into their component compounds, but can not usually be used to separate compounds into chemical elements or simpler compounds.

Q7. The force exerted by a magnet is an example of _________.

????? ?????? ????? ??? ?? _____ ?? ?? ?????? ??|

(a) Non-contact force/ ??????? ??

(b) Muscular force/ ????? ??

(c) Contact force/ ?????? ??

(d) Electrostatic force/ ????? ????? ??

Ans. (a) Non-contact force

Contact force - A contact force is any force that requires contact to be enforced.

Non Contact force - The force which acts on an object without coming physically in contact with it is called non-contact force.

 

Q8. A _______ is a collection of letters, digits, punctuation characters, and so on.

____ ??????, ?????, ?????-??????? ??????? ?? ?????? ??|

(a) Numbers/ ??????

(b) String/ ????????

(c) Arrays/ ???????

(d) Boolean Values/ ?????? ???

Ans. (b) String

Q9. A change in which a substance undergoes a change in its physical properties is called ________.

?? ???????? ?????? ???? ?????? ?? ????? ????? ??? ???????? ?? ???? ??, _____ ?????? ??|

(a) Chemical Properties/ ??????? ???

(b) Physical Properties/ ????? ???

(c) Chemical Change/ ???????? ????????

(d) Physical Change/ ????? ????????

Ans. (d) Physical Change

A physical change is a type of change in which the form of matter is altered but one substance is not transformed into another. The size or shape of matter may be changed, but no chemical reaction occurs. Physical changes are usually reversible.

Chemical changes occur when a substance combines with another to form a new substance, called chemical synthesis or, alternatively, chemical decomposition into two or more different substances. These processes are called chemical reactions and, in general, are not reversible except by further chemical reactions.

 

Q10. The coil wire in the electric room heater or electric cooking heater is called __________.

????? ?? ???? ???? ?? ???? ????? ??? ????? ???? ???? ???????? ???? ??? ????? ?? ?? ?????? ???? ?? ??? _____ ???? ???|

(a) Circuit/ ?????

(b) Element/ ????

(c) Filament/ ????

(d) Cells/ ???

 

Ans. (b) Element

An electric room heater or an electric heater is used for cooking. All these contain a coil of wire. This coil of wire is called an element. When these appliances are switched on after connecting to the electric supply, their elements become red hot and give out heat.

Q11. _______ software are freely available and can be edited and customized by anyone.

______ ???? ???????? ???????? ?????? ??? ?? ?????? ??? ?? ??????? ???? ?? ??? ???? ???????????? ????????? ?? ???? ??|

(a) Free Source/ ????? ?????

(b) Open Source/ ???? ?????

(c) Easy Source/ ???? ?????

(d) Unpaid Source/ ??????? ?????

Ans. (b) Open Source

Open-source software (OSS) is computer software with its source code made available with a license in which the copyright holder provides the rights to study, change, and distribute the software to anyone and for any purpose.Open-source software may be developed in a collaborative public manner.

Q12. ________ is obtained by evaporation of sea.

______ ?? ?????? ?? ?? ?????? ?? ?????? ??????? ???? ?? ???? ??|

(a) Sugar/ ????

(b) Iron/ ????

(c) Salt/ ???

(d) Steel/ ?????

Ans. (c) Salt

Sea salt is salt produced from the evaporation of seawater, rather than by being extracted from sedimentary deposits.