9817390373,8295688244
Sscglpinnacle Dhaka
ssc test series ad1

General Science for SSC CGL : 2000 Important Questions Part-1

Validity: 9 Months
What you will get
Course Highlights
  • Based on latest Pattern
  • English Medium eBooks
Click to Bookmark
SSC

General Science for SSC CGL: 2000 Important Questions of Science for CGL & CHSL Part-1

General Science for SSC CGL: 2000 Important Questions of Science for CGL & CHSL Part-1

Dear Aspirants,

This Article contains General Science Important Questions for CGL, CHSL and Others SSC Exams. General science is part of the General Awareness section of SSC CGL Tier-1 examination. It includes questions on Physics, Chemistry & Biology. Practice these Questions well and take test to keep Yourself at par with your Competition.

You can access Important Notes for General Science i.e. Physics, Chemistry and Biology on our website.

We also provide the PDF solution and video solution for each & every previous year paper of SSC CHSL & SSC CGL, both Tier 1 and Tier 2 on our website.

We hope this will be helpful in your Examination.

 

 

SSC CGL General Science 2000 Important Questions

Q1. Optical fibre works on which of the following principle of light?

(a) Reflection 

(b) Refraction

(c)  Diffraction 

(d)Total internal reflection

Answer: (d)Total internal reflection

An optical fiber or optical fibre is a flexible, transparent fiber made by drawing glass or plastic to a diameter slightly thicker than that of a human hair. Optical fibers are used most often as a means to transmit light between the two ends of the fiber and find wide usage in fiber-optic communications, where they permit transmission over longer distances and at higher bandwidths (data rates) than wire cables. Optical fibre uses the principle of total internal reflection to the propagation of the light or data.

Q2. Which one of the following is a bad Thermal Conductor?

(a)Aluminium 

(b)Copper 

(c)Glass 

(d)Silver

Answer: (c)Glass

Glass is a bad conductor of heat. It doesn’t allow the flow of electrons easily from atom to atom, as seen in substances like copper, and other metals which are excellent conductors of both heat and electricity.

Q3. Rusting is _____.

(a)Electrolysis 

(b)Oxidation 

(c)Redox reaction (Oxidation and Reduction) 

(d)Reduction 

Answer: (c)Redox Reaction

Redox Reaction refers to the simultaneous oxidation and reduction reactions that takes place on the outer surface of iron which is exposed to air and moisture (or water).

Q4. Which amongst the following is not a Cation?

(a)Aluminium ion 

(b)Copper ion 

(c)Sulphate ion 

(d)Zinc ion 

Answer: (c)Sulphate ion

Except the Sulphate ion (SO22-), all the other ions forms stable cations. Only sulphate ion gains electrons to form an anion.

Q5. In a majority of flowering plants, out of the four megaspores, what is the ratio of functional and degenerate megaspores?

(a)2:2

(b)1:3

(c)3:1

(d)4:0

Answer: (b) 1:3

Q6. The body of all complex animals consist of only _______ basic types of tissue(s).

(a)4000

(b)400

(c)40

(d)4

Answer: (d)4

There are four types of basic tissues present in the body of all complex organisms :

Epithelial Tissue

Connective Tissue

Muscular Tissue

Nervous Tissue

Q7. What is the SI unit of pressure?

(a)Newton 

(b)Weber

(c)Pascal 

(d)Henry 

Answer: (c)Pascal

Newton is the SI unit of force.

Weber is the SI unit of magnetic flux.

Pascal is the SI unit of pressure.

Henry is the SI unit of Inductance.

Q8. Haemoglobin is an important component of _______.

(a)White Blood Cell 

(b)Red Blood Cell 

(c)Plasma 

(d)All options are correct

Answer: (b)Red Blood Cell

‘Haemoglobin’ is an important component of the Red Blood Cell. It acts as the oxygen carrier unit of the blood. Hemoglobin in the blood carries oxygen from the respiratory organs to the rest of the body.

Q9. Anaemia is caused because of deficiency of which of the following?

(a)Cobalt 

(b)Iron 

(c)Sodium 

(d)Calcium

Answer: (b)Iron

Anemia is a decrease in the total amount of red blood cell or haemoglobin in the blood which is further a result of deficiency of iron in the blood.

Q10. Why does a black board appears black in colour?

(a)It reflects black colour 

(b)It absorbs black colour 

(c)It reflects all colours 

(d)It absorbs all the colours 

Answer: (d)It absorbs all the colours.

A black board has all colours in light or white light . So when light falls on it, board absorbs all colours because all are present so no light is reflected back . That is the case when board has all colours and so it will appear black as it absorbs all colours of light that fall on it.

Q11. What is dry ice?

(a)Solid Carbon dioxide 

(b)Solid Nitrogen dioxide 

(c)Solid Sulphur dioxide 

(d)Solid Water 

Answer: (a)Solid Carbon dioxide

Dry ice, is the solid form of carbon dioxide. It is used primarily as a cooling agent. Its advantages include lower temperature than that of water ice and not leaving any residue. It is useful for preserving frozen foods where mechanical cooling is unavailable


Q12. Who discovered bacteria?

(a)Antonie Ven Leeuwenhoek

(b)Robert Brown 

(c)Robert Hook 

(d)Robert Koch 

Answer: (a)Antonie Ven Leeuwenhoek

Antonie Ven Leeuwenhoek is commonly known as "the father of microbiology", and often considered to be the first acknowledged microscopist and microbiologist. He was the first to document microscopic observations of muscle fibers, bacteria, spermatozoa, and blood flow in capillaries.

Q13. What is the name of a group of similar cells performing a specific function?

(a)Tissue 

(b)Organ 

(c)Organ system 

(d)Cellular organization 

Answer: (a)Tissue

A tissue is an ensemble of similar cells and their extracellular matrix from the same origin that together carry out a specific function. Organs are then formed by the functional grouping together of multiple tissues. Tissue is a cellular organizational level between cells and a complete organ.

Q14. Plant tissues are of how many types?

(a)3

(b)2

(c)5

(d)6

Answer: (a)3

Plant cells are formed at meristems, and then develop into cell types which are grouped into tissues. Plants have only three tissue types:

Dermal;

Ground; and

Vascular.

 

Q15. It is difficult to fix a nail on a freely suspended wooden frame. Which law supports this statement?

(a)Law of inertia

(b)Newton's second law 

(c)Newton's third law 

(d)Pascal's law 

Answer: (c)Newton’s third law

Newton’s third law of motion states that for every action, there is an equal and opposite reaction.

Q16. Which one of the following is not a property of electromagnetic waves?

(a)Electromagnetic waves do not show interference and diffraction 

(b)Oscillating electric field and magnetic field are perpendicular to each other

(c)Electromagnetic waves are transverse waves

(d)Electromagnetic waves do not require a medium to propagate.

Answer: (a)Electromagnetic waves do not show interference and diffraction.

General Properties of all electromagnetic radiation:

  • Electromagnetic radiation can travel through empty space.  Most other types of waves must travel through some sort of substance.  For example, sound waves need either a gas, solid, or liquid to pass through in order to be heard.
  • The speed of light is always a constant.  (Speed of light : 2.99792458 x 108 m s-1)
  • Wavelengths are measured between the distances of either crests or troughs. It is usually characterized by the Greek symbol

Q17. Red rot is a disease caused to which of the following plant?

(a)Paddy 

(b)Sugarcane 

(c)Mustard 

(d)Wheat 

Answer: (b)Sugarcane

Red rot is a degradation process found in vegetable-tanned leather. Red rot is caused by prolonged storage or exposure to high relative humidity, environmental pollution, and high temperature.

Q18. Which among the following is not a connective tissue?

(a)Blood 

(b)Bone 

(c)Skin 

(d)Cartilage 

Answer: (c)Skin

Connective tissue (CT) is one of the four basic types of animal tissue, along with epithelial tissue, muscle tissue, and nervous tissue. It develops from the mesoderm. Connective tissue is found in between other tissues everywhere in the body, including the nervous system. Skin is not a connective tissue.

Q19. Which of the following micro-organism causes diseases like polio and chicken pox?

(a)Bacteria

(b)Protozoa 

(c)Algae 

(d)Virus 

Answer: (d)Virus

Viruses are microscopic organisms. Various diseases like flu, common cold etc are caused by viruses. Serious diseases like polio and chicken pox are caused by viruses.

Q20. What is the SI unit of frequency?

(a)Newton 

(b)Watt 

(c)Farad 

(d)Hertz 

Answer: (d)Hertz

The SI unit of frequency is the hertz (Hz), named after the German physicist Heinrich Hertz; one hertz means that an event repeats once per second. An older name for this unit was cycles per second (cps).

Q21. Which of the following are longest cells of human body?

(a) Pancreatic cells

(b) Epethelial cells 

(c) Nerve cells 

(d) Epidermal cells 

Answer: (c)Nerve Cells

The longest cells in the human body are neurons (Nerve Cells). Neurons or the nerve cells form the basic components of the nervous system. A typical neuron possesses a cell body called as soma, hair like structures called as dendrites and an axon.

Q22. Which of the following is responsible for giving colour to human skin?

(a) Luciferin 

(b) Haemoglobin 

(c) Flavonoids 

(d) Melanin 

Answer: (d)

Melanin is the pigment that determines skin colour as well as hair and eye colour. It is produced by skin cells when they are exposed to the sun. The more sun exposure, the more melanin is produced.

Q23. Which of the following disease is non-communicable in nature?

(a) Cholera 

(b) Chicken-pox

(c) Tuberculosis 

(d) Cancer 

Answer: (d)Cancer

NCDs or non-communicable diseases are those conditions that are usually not passed on from one affected person to others, but are caused as a direct result of lifestyle and environmental factors. Cancer is a non-communicable disease.

Q24. Electric Motor converts _____ energy to mechanical energy

(a) sound 

(b) mechanical 

(c) chemical 

(d) electrical 

Answer: (d)Electrical

An electric motor is an electrical machine that converts electrical energy into mechanical energy.

Q25. What are the two kinds of Rotatory motion?

(a)Spin and Vibrational motion 

(b)Spin and Orbital motion 

(c)Spin and Translatory motion 

(d)Spin and Projectile motion 

Answer: (b)Spin and Orbital motion

A rotation is a circular movement of an object around a center of rotation. A three-dimensional object can always be rotated around an infinite number of imaginary lines called rotation axes. If the axis passes through the body's center of mass, the body is said to rotate upon itself, or spin. A rotation about an external point, e.g. the Earth about the Sun, is called a revolution or orbital revolution.

Q26. What is the SI unit of Force?

(a)Pascal 

(b)Boyle 

(c)Newton 

(d)Watt

Answer: (c)Newton

“Newton” is the S.I unit of force. The name of the unit refers to the physicist who contributed a lot in the development of the concept of Force.

Q27. Auxiliary bud develops into which of the following part of the plant?

(a)Fruit

(b)Leaf 

(c)Branch 

(d)Roots 

Answer: (c)Branch

The axillary bud  is an embryonic shoot located in the axil of a leaf. Each bud has the potential to form shoots, and may be specialized in producing either vegetative shoots (stems and branches) or reproductive shoots (flowers).

Q28. Xylem helps in transportation of which of the following?

(a)Food 

(b)Water 

(c)Nutrients 

(d)Both food and Water 

Answer: (b)Water

Xylem is one of the two types of transport tissue in vascular plants, phloem being the other. The basic function of xylem is to transport water from roots to shoots and leaves, but it also transports some nutrients.

Q29. Who proposed five kingdom classification?

(a)Earnst Mayr 

(b)R.H Whittaker

(c)M. W. Beijerinck

(d)D. I. Ivanovsky 

Answer: (b)R.H. Whittaker

The five kingdom classification was proposed by R.H. Whittaker in 1969. The five kingdoms were formed on the basis of characteristics such as cell structure, mode of nutrition, source of nutrition and body organisation. It includes Kingdom Monera, Kingdom Protista, Kingdom Fungi, Kingdom Plantae, and Kingdom Animalia.

Q30. What is the other name of Galileo's law of falling bodies?

(a)Law of motion 

(b)Newton’s first law 

(c)Newton’s second law 

(d)Newton’s third law

Answer: (b)Newton’s first law

Galileo's claim that force causes acceleration is inseparable from his claim that bodies do not require a cause to continue their movement. This latter claim states that a body in motion will continue its motion so long as no factor disturbs that motion. This principle is called the principle of inertia, which is same as the Newton’s first law of motion.

Q31. Which of the following device is best suited for measuring the temperature inside metallurgical furnaces?

(a)Pyrometer 

(b)Thermocouple 

(c)Thermometer 

(d)Thermistor 

Answer: (a)Pyrometer

A pyrometer is a type of remote-sensing thermometer used to measure the temperature of a surface. it is a device that from a distance determines the temperature of a surface from the spectrum of the thermal radiation it emits, a process known as pyrometry and sometimes radiometry.

Q32. Which of the following device is used to measure humidity?

(a)Hydrometer

(b)Hygrometer 

(c)Psycho Meter 

(d)Anemometer

Answer: (b)Hygrometer

Humidity is the measure of the amount of moisture in the air. A psychrometer is an example of a hygrometer. A psychrometer uses two thermometers to measure relative humidity; one measures the dry-bulb temperature and the other measures the wet-bulb temperature.

Q33. Which of the following disease is caused by female Anopheles mosquitoes?

(a)Chicken Pox

(b)Malaria 

(c)Black fever 

(d)Cholera 

Answer: (b)Malaria

Anopheles is a genus of mosquito first described and named by J. W. Meigen in 1818. About 460 species are recognized; while over 100 can transmit human malaria, only 30–40 commonly transmit parasites of the genus Plasmodium, which cause malaria in humans in endemic areas.

Q34. Which part of the plant gives us saffron?

(a)Roots 

(b)Petals 

(c)Stem

(d)Stigma 

Answer: (d)Stigma

Saffron is a spice derived from the flower of Crocus sativus, commonly known as the "saffron crocus". The vivid crimson stigmas and styles, called threads, are collected and dried to be used mainly as a seasoning and colouring agent in food. It the world's most costly spices by weight.

Q35. Which of the following transports water from the roots of the plants to its leaves?

(a)Xylem 

(b)Phloem

(c)Both Xylem and Phloem 

(d)Cortex 

Answer: (a)Xylem

Xylem is one of the two types of transport tissue in vascular plants, phloem being the other. The basic function of xylem is to transport water from roots to shoots and leaves, but it also transports some nutrients.

Q36. Which of the following is not a vector quantity?

(a)Momentum 

(b)Displacement 

(c)Torque

(d)Speed

Answer: (d)Speed

Vectors are quantities that are fully described by both a magnitude and a direction.

In this case, all the quantities other than the speed is a vector quantity.

Q37. At what temperature (in farhenheit) pure water freezes?

(a)32

(b)0

(c)48

(d)37

Answer: (a)32

Pure water freezes at zero degree centigrade. However, the question specifically asks about the temperature in degree fahrenheit. Zero degree centigrade is equivalent to 32 degree farhenheit.

Q38. Which of the following is most important for absorption of heat radiated from the Sun as well as from the Earth?

(a)Carbon dioxide

(b)Oxygen 

(c)Carbon monoxide 

(d)Nitrogen 

Answer: (a)

Carbon dioxide is a colorless gas with a density about 50% higher than that of dry air. Carbon dioxide is a greenhouse gas, absorbing and emitting infrared radiation at its two infrared-active vibrational frequencies (see the section "Structure and bonding" above). This causes carbon dioxide to warm the surface and lower atmosphere while cooling the upper atmosphere.

Q39. Which among the following has segmented body?

(a)Phylum Mollusca

(b)Phylum Arthopoda 

(c)Phylum Annelida 

(d)Phylum Coelenterata 

Answer: (c)Phylum Annelida

Phylum Annelida has a segmented body.

Q40. Synapse gap is present between which of the following?

(a)Two neurons 

(b)Brain and Spinal Cord 

(c)Two Kidneys 

(d)None of these 

Answer: (a)Two Neurons

In the nervous system, a synapse is a structure that permits a neuron (or nerve cell) to pass an electrical or chemical signal to another neuron. The minute space between the cell membrane of an axon terminal and of the target cell with which it synapses.

Q41. Blood Circulation was discovered by?

(a)Mary Anderson 

(b)Virginia Apgar 

(c)William Harvey 

(d)Robert Feulgen 

Answer: (c)William Harvey

William Harvey was an English physician who made seminal contributions in anatomy and physiology. He was the first known physician to describe completely and in detail the systemic circulation and properties of blood being pumped to the brain and body by the heart.

Q42. Which organ has finger like outgrowths which are called as Villi (Singular Villus)?

(a)Large Intestine

(b)Bladder 

(c)Small Intestine 

(d)Stomach 

Answer: (c)

Small Intestine

Villi are specialised for absorption in the small intestine as they have a thin wall, one cell thick, which enables a shorter diffusion path. They have a large surface area so there will be more efficient absorption of fatty acids and glycerol into the blood stream.

Q43. Which of the following is not a vector quantity?

(a)Acceleration 

(b)Electric current 

(c)Force 

(d)Velocity

Answer: (b)Electric Current

All except electric current are vector quantities. It may seem that current is a vector because it have a magnitude and a direction. But the thing is, a vector always obey the law of addition of vectors. Since current doesn't obey it and it follows algebraic addition, current is a scalar.

Q44. - The phenomena of raising the outer edge of the curved roads above the inner edge to provide necessary centripetal force to the vehicles to take a safe turn is called _____.

(a)banking of roads 

(b)cornering of roads 

(c)elevation of roads 

(d)tempering of roads 

Answer: (a)Banking of roads

The phenomenon of raising outer edge of the curved road above the inner edge is to provide necessary centripetal force to the vehicles to take a safer turn and the curved road is called Banking of Roads.

Q45. What are isobars?

(a)Elements with same atomic number but different mass number 

(b)Elements with different atomic number but same mass number 

(c)Elements with different atomic number and different mass number

(d)Elements with same atomic number and same mass number 

Answer: (b)Elements with different atomic number but same mass number

Isotopes are chemically same and physically different. But the converse is true in isobars. That is isobars are elements, which are chemically different but physically same. So, isobars are atoms of different elements having the same atomic mass but different atomic number. Since their number of electrons is different, their chemical properties are different.

Q46. Cattle quickly swallow grass and store it in their __________.

(a)Rumen 

(b)Esophagus 

(c)Small intestine 

(d)Salivary glands 

Answer: (a)Rumen

The rumen, also known as a paunch, forms the larger part of the reticulorumen, which is the first chamber in the alimentary canal of ruminant animals. It serves as the primary site for microbial fermentation of ingested feed. The smaller part of the reticulorumen is the reticulum, which is fully continuous with the rumen, but differs from it with regard to the texture of its lining.

Q47. Which of the following carries oxygen to various parts of human body?

(a)Red blood cells 

(b)White blood cells 

(c)Plasma 

(d)Nerves 

Answer: (a)Red Blood Cell

Red blood cells (RBCs), also called erythrocytes, are the most common type of blood cell and the vertebrate's principal means of delivering oxygen(O2) to the body tissues—via blood flow through the circulatory system. RBCs take up oxygen in the lungs, or gills of fish, and release it into tissues while squeezing through the body's capillaries. The cytoplasm of erythrocytes is rich in hemoglobin, which is the main oxygen delivering unit, is an iron-containing biomolecule that can bind oxygen and is responsible for the red color of the cells.

Q48. Which of the following function is performed by the kidneys in the human body?

(a)Excretion 

(b)Respiration 

(c)Digestion 

(d)Transportation 

Answer: (a)Kidneys

The Excretory system is responsible for the elimination of wastes produced by homeostasis.

There are several parts of the body that are involved in this process, such as sweat glands, the liver, the lungs and the kidney system. Nephrons which are present in the kidneys are the basic filtering units.

Q49. The bending of light when it passes around a corner or a slit is due to ______.

(a)reflection 

(b)refraction 

(c)diffraction 

(d)total internal reflection 

Answer: (c)

Q50. What is the reason for formation of Mirage in desert?

(a)Refraction of light

(b)Reflection of light 

(c)Total internal reflection of light 

(d)Both Refraction and Total internal reflection of light

Answer: (a)