9817390373,8295688244
Sscglpinnacle Dhaka

Direct and Indirect Speech for SSC CGL Part 4: 500 Questions

Validity: 9 Months
What you will get
Course Highlights
  • Based on latest Pattern
  • English Medium eBooks
Click to Bookmark
SSC

Direct and Indirect Speech SSC CGL Part 4: 500 Questions

Direct and Indirect Speech SSC CGL Part 4: 500 Questions

English Narrations Important Series Part 4: 500 questions.

Q121. “Pack you bag and sharpen your pencils Ravi,”Said mother . “And don’t forget to put your school diary in your bag.”

(A) Mother told Ravi to pack his bag and sharpen his pencils.She also reminded him to put his school diary in his bag.

(B) Mother told Ravi that pack your bag and sharpen his pencils.She also reminded him to put his school diary in his bag.

(C) Mother told Ravi to pack his bag and sharpen his pencils.She also remembered him to put his school diary in his bag.

(D)  Mother told Ravi to pack his bag and sharpen his pencils and forbade him to put his school diary in his bag.

Answer: (a)

(a)  Mother told Ravi to pack his bag and sharpen his pencils.She also reminded him to put his school diary in his bag.(Correct)

(b)  Mother told Ravi that pack your bag and sharpen his pencils.She also reminded him to put his school diary in his bag. (Incorrect Reporting Verb)

(c)  Mother told Ravi to pack his bag and sharpen his pencils.She also remembered him to put his school diary in his bag. (Incorrect word)

(d)  Mother told Ravi to pack his bag and sharpen his pencils and forbade him to put his school diary in his bag. (Meaning of sentence changed)

Q122.  “How did the cooler stop working so suddenly!” said the child to his mother.

(A) The child wonderingly asked his mother how the cooler stopped.

(B) The child wonderingly asked his mother the cooler had suddenly stopped working.

(C) The child asked his mother how the cooler had stopped working.

(D) The child wonderingly asked his mother how the cooler had suddenly stopped working.

Answer: (d)

(a) The child wonderingly asked his mother how the cooler stopped. (Incorrect change of tense)

(b)  The child wonderingly asked his mother the cooler had suddenly stopped working. (Incomplete sentence-how is missing)

(c)  The child asked his mother how the cooler had stopped working. (Incomplete sentence)

(d)  The child wonderingly asked his mother how the cooler had suddenly stopped working.(Correct)  

Q123. “Dust the windows and close them carefully before you lock the door.”Said the old lady.

(A) The old lady said to dust the windows and close them carefully before lock the door

(B) The old lady said to dust the windows and to close them carefully before the door was locked.

(C) The old lady instructed to dust the windows and to close them carefully.

(D) The old lady instructed to dust the windows and to close them.

Answer: (b)

(a)  The old lady said to dust the windows and close them carefully before lock the door (Incorrect sentence structure)

(b) The old lady said to dust the windows and to close them carefully before the door was locked. (correct)

(c)   The old lady instructed to dust the windows and to close them carefully. (Incomplete sentence)

(d)   The old lady instructed to dust the windows and to close them. (Incomplete sentence)

Q124. He said, “While I was in Hisar I had an opportunity to visit Haryana Agriculture university.”

(A)  He said that when he had been in Hisar he had had an opportunity to visit Haryana Agriculture university.

(B)  He said that when he had been in Hisar he had an opportunity to visit Haryana Agriculture University

(C)  He said that when he had been in Hisar he had had an opportunity to visiting  Haryana Agriculture university

(D)  He said that he had been in Hisar he had had an opportunity to visit Haryana Agriculture university

Answer: (a)

(a) He said that when he had been in Hisar he had had an opportunity to visit Haryana Agriculture university.(Correct)

(b) He said that when he had been in Hisar he had an opportunity to visit Haryana Agriculture University(Incorrect change of tense)

(c) He said that when he had been in Hisar he had had an opportunity to visiting  Haryana Agriculture university(Incorrect word)

(d)  He said that he had been in Hisar he had had an opportunity to visit Haryana Agriculture university (When is missing)

Q125. The Indians said, “How well the country is progressing under the new PM!”

(A) The Indians told us that the country was progressing very well under the new PM.

(B) The Indians exclaimed with joy that the country was progressing very well under the new PM.

(C) The Indians exclaimed that the country was progressing very well under the new PM

(D) The Indians told us that how very well the country was progressing under the new PM.

Answer:

(a) The Indians told us that the country was progressing very well under the new PM. (Incorrect

Reporting Verb)

(b) The Indians exclaimed with joy that the country was progressing very well under the new PM.(Correct)

(c) The Indians exclaimed that the country was progressing very well under the new PM (with joy is missing)

(d) The Indians told us that how very well the country was progressing under the new PM. (Incorrect

words used)

Q126. Sunil said to his friend, “Look out! Be careful keep away from the wire."

(A) Sunil told his friend to look out as there was a wire.

(B) Sunil exclaimed with surprise that be careful and keep away from the wire.

(C) Seeing a wire behind him, Sunil asked his friend to be careful.

(D) Sunil exclaimed with surprise to his friend to be careful and keep away from the wire.

Answer: (d)

(a) Sunil told his friend to look out as there was a wire. (Incorrect Reporting Verb)

(b)Sunil exclaimed with surprise that be careful and keep away from the wire.( Listener is missing)

(c) Seeing a wire behind him, Sunil asked his friend to be careful. (Meaning changed)

(d)Sunil exclaimed with surprise to his friend to be careful and keep away from the wire.(Correct)

Q127. “Call the lawyer and start the proceedings”, said the Judge.

(A)  The judge commanded to call the lawyer and start the proceedings.

(B)  The judge commanded them to call the lawyer and start the proceedings.

(C)  The judge commanded that the lawyer be called and start the proceedings.

(D)  The judge commanded the lawyer to be called and start the proceedings.

Answer: (a)

(a)The judge commanded to call the lawyer and start the proceedings. (Correct)
(b)The judge commanded them to call the lawyer and start the proceedings. (Incorrect word)
(c)The judge commanded that the lawyer be called and start the proceedings. (Incorrect connecting word)
(d) The judge commanded the lawyer to be called and start the proceedings. (No connecting word)

Q128. “Mahesh created this confusion. Let him sort it up”, said his father.

(A)  Mahesh’s father said that Mahesh had created this confusion and proposed that he sort it up

(B) Mahesh’s father said that Mahesh had created that confusion and that he was to sorted it

(C) Mahesh’s father said that Mahesh had created that confusion and suggested that he sort it.

(D)  Mahesh’s father said that Mahesh had created that confusion and suggested that he should sort it.

Answer: (d)

(a) Mahesh’s father said that Mahesh had created this confusion and proposed that he sort it up. (Incorrect word used)

(b) Mahesh’s father said that Mahesh had created that confusion and that he was to sorted it(Incorrect word used)

(c) Mahesh’s father said that Mahesh had created that confusion and suggested that he sort it. (Incorrect word used)

(d) Mahesh’s father said that Mahesh had created that confusion and suggested that he should sort it. (correct)

Q129. The teacher warned her that the teacher could no longer tolerate her using the mobile in the class.

(A)  The teacher said, “I can no longer tolerate your using the mobile in the class.”

(B)  The teacher said to her, “I can no longer tolerate your using the mobile in the class.”

(C)  The teacher warned her , “I can no longer tolerate your using the mobile in the class.”

(D)  The teacher said, “I can no longer tolerate her using the mobile in the class.”

Answer: (c)

(a)  The teacher said, “I can no longer tolerate your using the mobile in the class.” (Incorrect Reporting Verb)

(b)   The teacher said to her, “I can no longer tolerate your using the mobile in the class.” (Incorrect Reporting Verb)

(c)   The teacher warned her , “I can no longer tolerate your using the mobile in the class.”(Correct)

(d)   The teacher said, “I can no longer tolerate her using the mobile in the class.” (Incorrect word used)

Q130.  My sister said to my mother, “I will certainly take you to Kumbh mela in Nasik this week.”

(A)  My sister told my mother that she would certainly take her to Kumbh mela in Nasik that week.

(B)  My sister told my mother that I would certainly take her to Kumbh mela in Nasik that week.

(C)  My sister told my mother she would certainly take her to Kumbh mela in Nasik that week.

(D)  My sister told to my mother that I would take you to Kumbh mela in Nasik that week.

Answer: (a)

(a) My sister told my mother that she would certainly take her to Kumbh mela in Nasik that week. (Correct)

(b) My sister told my mother that I would certainly take her to Kumbh mela in Nasik that week. (Incorrect change of pronoun)

(c) My sister told my mother she would certainly take her to Kumbh mela in Nasik that week. (Incorrect connecting word)

(d) My sister told to my mother that I would take you to Kumbh mela in Nasik that week. (Incorrect change of pronoun)

Q131. “How long does it take to reach from Delhi to Hisar "  my co-passenger asked me.

(A)  My co-passenger asked me how long does it take to reach from Delhi to Hisar

(B)  I asked my co-passenger how long it takes to reach from Delhi to Hisar.

(C)  My co-passenger wanted to know how long it took to reach from Delhi to Hisar

(D)  My co-passenger asked me how long it take to reach from Delhi to Hisar.

Answer: (c)

(a) My co-passenger asked me how long does it take to reach from Delhi to Hisar? (Incorrect change of tense)

(b) I asked my co-passenger how long it takes to reach from Delhi to Hisar. (Meaning of sentence changed)

(c) My co-passenger wanted to know how long it took to reach from Delhi to Hisar(Correct)

(d) My co-passenger asked me how long it take to reach from Delhi to Hisar. (Incorrect word)

Q132. “How clever of you to have called the police quietly when no one was watching," said the mother.

(A)  The mother exclaimed admiringly that it was very clever of him to have called the police quietly when no one had been watching.

(B)  The mother expressed that he was so clever to have called the police quietly when no one was watching

(C)  The mother told that he was very clever to call the police quietly when no one was watching

(D)  The mother exclaimed with joy that he was clever called the police quietly when no one was watching.

Answer: (a)

(a) The mother exclaimed admiringly that it was very clever of him to have called the police quietly when no one had been watching. (Correct)

(b) The mother expressed that he was so clever to have called the police quietly when no one was watching (Incorrect change of tense)

(c) The mother told that he was very clever to call the police quietly when no one was watching(Incorrect Reporting Verb)

(d) The mother exclaimed with joy that he was clever called the police quietly when no one was watching. (Incorrect sentence structure)

Q133.    The new joinee screamed, “I don’t care about the job and I am quitting immediately.”

(A)  The new joinee screamed that he didn’t care about the job and he was quitting immediately.

(B)  The new joinee said again and again I didn't care about the job and he was quitting immediately.

(C)  The new joinee screamed that he did not care about the job and so quitted immediately.

(D)  The new joinee repeatedly said that he does not cared about the job.

Answer: (a)

(a) The new joinee screamed that he didn’t care about the job and he was quitting immediately. (Correct)

(b) The new joinee said again and again I didn't care about the job and he was quitting immediately. (Incorrect change of pronoun)

(c) The new joinee screamed that he did not care about the job and so quitted immediately. (Incorrect change of tense)

(d) The new joinee repeatedly said that he does not cared about the job. (Incorrect sentence structure)

Q134. I said to my family, “Hisar is too hot in this season.Let us go to some hill station for a change.”

(A) I suggested to my family that Hisar was too hot in that season and they should go to some hill station for a change.

(B) I suggested to my family that Hisar was too hot in that season and we should go to some hill station for a change.

(C) I suggested to my family that Hisar is too hot in that season so let us go to some hill station for a change.

(D) I suggested to my family that let them go to some hill station for a change as Hisar was too hot in this season.

Answer: (b)

(a)I suggested to my family that Hisar was too hot in that season and they should go to some hill station for a change. (Incorrect change of pronoun-Does not include the speaker)

(b) I suggested to my family that Hisar was too hot in that season and we should go to some hill station for a change.(Correct)

(c) I suggested to my family that Hisar is too hot in that season so let us go to some hill station for a change. (Incorrect word used)

(d) I suggested to my family that let them go to some hill station for a change as Hisar was too hot in this season. (Incorrect word)

Q135.    The commander said to the army, “March ahead and face the enemy”.

(A) The commander asked the army to march ahead and face the enemy.

(B) The commander ordered the army to march ahead and face the enemy.

(C) The commander requested the army to go forward.

(D) The army requested the commander to march.

Answer: (b)

(a) The commander asked the army to march ahead and face the enemy. (Incorrect Reporting Verb)

(b) The commander ordered the army to march ahead and face the enemy.(Correct)

(c) The commander requested the army to go forward. (Meaning changed)

(d) The army requested the commander to march. (Meaning changed)

Q136.    He promised,“I am busy now so I will do it tomorrow ."

(A) He promised that he is busy then so he would do it the next day.

(B) He promised that he was busy then so he would do it the next day.

(C) He promised that he was busy then so he will do it the next day.

(D) He promised that he was busy so he would do it the next day.

Answer: (b)

(a) He promised that he is busy then so he would do it the next day. (Incorrect change of tense)

(b) He promised that he was busy then so he would do it the next day. (Correct)

(c) He promised that he was busy then so he will do it the next day. (Incorrect change of tense)

(d) He promised that he was busy so he would do it the next day. (now is missing)

Q137.    Radhika said, “I did not have the exact information so I did not do this knowingly ."

(A) Radhika said that she hadn’t the exact information so she hadn’t done that knowingly.

(B) Radhika said that she hasn’t the exact information so she hadn’t done that knowingly.

(C) Radhika said that she hadn’t the exact information so she hadn’t did that knowingly.

(D) Radhika said that hadn’t the exact information so she hadn’t done this knowingly.

Answer: (a)

(a) Radhika said that she hadn’t the exact information so she hadn’t done that knowingly.(Correct)

(b) Radhika said that she hasn’t the exact information so she hadn’t done that knowingly. (Incorrect change of tense)

(c) Radhika said that she hadn’t the exact information so she hadn’t did that knowingly. (Incorrect change of tense)

(d) Radhika said that hadn’t the exact information so she hadn’t done this knowingly. (Incorrect word used)

Q138. She said to the receptionist at Pinnacle, “Which documents do I have to bring for admission?"

(A)  She asked the receptionist at Pinnacle which documents she had to bring for admission.

(B)  She asked the receptionist at Pinnacle which documents she had had to bring for admission.

(C)  She asked which documents she had to bring for admission.

(D)  She asked the receptionist at Pinnacle whose documents she had to bring for admission

Answer: (a)

(a) She asked the receptionist at Pinnacle which documents she had to bring for admission.(Correct)

(b) She asked the receptionist at Pinnacle which documents she had had to bring for admission.

(c) She asked which documents she had to bring for admission. (Listener is missing)

(d) She asked the receptionist at Pinnacle whose documents she had to bring for admission(Incorrect word used)

Q139. He said, ‘You Liar! You have ruined all my efforts.”

(A) He exclaimed him a liar in anger and said that he had ruined all his efforts.

(B) He called him a liar and said that he had ruined all his efforts.

(C) He stated that he was a liar and said that he had ruined all his efforts.

(D) He cried that he was a liar and said that he had ruined all his efforts.

Answer:

(a) He exclaimed him a liar in anger and said that he had ruined all his efforts. (Incorrect sentence structure)

(b) He called him a liar and said that he had ruined all his efforts. (Correct)

(c) He stated that he was a liar and said that he had ruined all his efforts. (Incorrect Reporting Verb)

(d) He cried that he was a liar and said that he had ruined all his efforts. (Incorrect sentence structure)

Q140. “I shall unlock the secrets of the triple murder case in the press conference,” the police commissioner said.

(A)  The police commissioner said that he shall unlock the secrets of the triple murder case.

(B)  The police commissioner said that he should unlock the secrets of the triple murder case.

(C)  The police commissioner said that he would unlock the secrets of the triple murder case.

(D)  The police commissioner said that he will unlock the secrets of the triple murder case.

Answer: (c)

(a) The police commissioner said that he shall unlock the secrets of the triple murder case. (Incorrect change of tense)

(b) The police commissioner said that he should unlock the secrets of the triple murder case. (Incorrect word)

(c) The police commissioner said that he would unlock the secrets of the triple murder case. (correct)

(d) The police commissioner said that he will unlock the secrets of the triple murder case. (Incorrect change of tense)

Q141.    “I wonder what he wants of us," said Ranjana.

(A) Ranjana said that she was wondering what he wanted of them.

(B) Ranjana said that she wondered what he wanted of us.

(C) Ranjana said she wondered what he wants of them.

(D) Ranjana said that she wondered what he wanted of them.

Answer: (d)

(a) Ranjana said that she was wondering what he wanted of them. (Incorrect change of tense)

(b) Ranjana said that she wondered what he wanted of us. (Incorrect change of pronoun)

(c) Ranjana said she wondered what he wants of them. (Incorrect change of tense)

(d) Ranjana said that she wondered what he wanted of them. (correct)

Q142. Dillip said, “Fruits are good for health.I want to eat a good seasonal fruit everyday.”

(A) Dillip said fruits are good for health and he wants to eat a good seasonal fruit everyday.

(B) Dillip said fruits are good for health and he wanted to eat a good seasonal fruit everyday.

(C) Dillip says fruits are good for health and he wants to eat a good seasonal fruit everyday

(D) Dillip said fruits are good for health and he wants to ate a good seasonal fruit everyday

Answer: (a)

(a) Dillip said fruits are good for health and he wants to eat a good seasonal fruit everyday.(Correct)

(b) Dillip said fruits are good for health and he wanted to eat a good seasonal fruit everyday. (Incorrect change of tense)

(c)Dillip says fruits are good for health and he wants to eat a good seasonal fruit everyday(Incorrect Reporting Verb)

(d)Dillip said fruits are good for health and he wants to ate a good seasonal fruit everyday(Incorrect word used)

Q143. “What a careless mistake you have done in your english paper! "she remarked.

(A) She exclaimed that what a careless mistake he had done in his english paper

(B) She exclaimed with surprise that he had done a very careless mistake in his english paper

(C) She exclaimed in disgust how he could be so stupid to do a very careless mistake in his english paper.

(D) She asked him what a careless mistake he had done in his English paper.

Answer: (b)

(a) She exclaimed that what a careless mistake he had done in his english paper(Incorrect sentence structure)

(b) She exclaimed with surprise that he had done a very careless mistake in his english paper (Correct)

(c) She exclaimed in disgust how he could be so stupid to do a very careless mistake in his english paper. (Incorrect sentence structure)

(d) She asked him what a careless mistake he had done in his English paper. ( Incorrect reporting verb)

Q144.The bank manager said to the thief, “Keep the bag down and don’t move.”

(A) The bank manager ordered the thief to keep the bag down and not to move.

(B) The bank manager ordered the thief that he should keep the bag down not move

(C) The bank manager told the thief that he should keep the bag down did not move

(D) The bank manager ordered to the thief to keep the bag down and not to move

Answer: (a)

(a) The bank manager ordered the thief to keep the bag down and not to move. (Correct)

(b) The bank manager ordered the thief that he should keep the bag down not move(Incorrect connecting word)

(c) The bank manager told the thief that he should keep the bag down did not move (Incorrect connecting word)

(d) The bank manager ordered to the thief to keep the bag down and not to move (Incorrect connecting word)

Q145. He said, “I will finish the pending work tomorrow as I am going to college now.”

(A) He said that he would finish the pending work the next day as he was going to college now.

(B) He asked that he would finish the pending work the next day as he was going to college then

(C) He said that he would finish the pending work the next day as he was going to college then.

(D) He informed that he would finish the pending work the next day as he was going to college then.

Answer: (c)

(a) He said that he would finish the pending work the next day as he was going to college now. (Incorrect word)

(b) He asked that he would finish the pending work the next day as he was going to college then(Incorrect Reporting Verb)

(c) He said that he would finish the pending work the next day as he was going to college then.(Correct)

(d) He informed that he would finish the pending work the next day as he was going to college then. (Incorrect Reporting Verb)

Q146.The teacher said to the student “Can you report this irresponsible behaviour to the management ?"

(A) The teacher asked the student whether he could report that irresponsible behaviour to the management.

(B) The teacher asked the student whether he can report that irresponsible behaviour to the management.

(C) The teacher asked the student whether he could report this irresponsible behaviour to the management

(D) The teacher asked the student whether he could report such irresponsible behaviour to the management.

Answer: (a)

(a) The teacher asked the student whether he could report that irresponsible behaviour to the management.(Correct)

(b) The teacher asked the student whether he can report that irresponsible behaviour to the management. (Incorrect word)

(c) The teacher asked the student whether he could report this irresponsible behaviour to the management(Incorrect word)

(d) The teacher asked the student whether he could report such irresponsible behaviour to the management. (Incorrect word)

Q147. The faithful servant of the family said. “My master is planning to expand his business in metropolitan cities.”

(A) The faithful servant of the family said that his master planned to expand his business in metropolitan cities

(B) The faithful servant of the family said that his master is planning to expand his business in metropolitan cities

(C) The faithful servant of the family said that his master’s plan is to expand his business in metropolitan cities

(D) The faithful servant of the family said that his master was planning to expand his business in metropolitan cities.

Answer: (d)

(a) The faithful servant of the family said that his master planned to expand his business in metropolitan cities(Incorrect change of tense)

(b) The faithful servant of the family said that his master is planning to expand his business in metropolitan cities(Incorrect change of tense)

(c) The faithful servant of the family said that his master’s plan is to expand his business in metropolitan cities(Incorrect change of tense)

(d) The faithful servant of the family said that his master was planning to expand his business in metropolitan cities.(Correct)

Q148. The little girl said to her tutor, “Can you solve this difficult question ?"

(A) The little girl asked her tutor if could he solve this difficult question.

(B) The little girl asked her tutor if could he solve that difficult question.

(C) The little girl asked her tutor if he could solve this difficult question.

(D) The little girl asked her tutor if he could solve that difficult question.

Answer: (d)

(a) The little girl asked her tutor if could he solve this difficult question. (Incorrect sentence structure)

(b) The little girl asked her tutor if could he solve that difficult question. (Incorrect sentence structure)

(c) The little girl asked her tutor if he could solve this difficult question. (Incorrect word)

(d) The little girl asked her tutor if he could solve that difficult question. (Correct)

Q149. He said, “How difficult the recipe is mom!”

(A) He exclaimed that the recipe is very difficult to his mom.

(B) He exclaimed that how the recipe was difficult to his mom.

(C) He exclaimed that the recipe was very difficult.

(D) He exclaimed to his mom that the recipe was difficult.

Answer: (d)

(a) He exclaimed that the recipe is very difficult to his mom. (Incorrect change of tense)

(b) He exclaimed that how the recipe was difficult to his mom. (Incorrect sentence structure)

(c) He exclaimed that the recipe was very difficult. (Listener is missing)

(d) He exclaimed to his mom that the recipe was difficult.(Correct)

Q150. Balvinder said, ‘I am here to settle this problem for you .”

(A) Balvinder said that he is here to settle this problem for you

(B) Balvinder said that he was there to settle that problem for them.

(C) Balvinder said, that he was here to settle this problem for us

(D) Balvinder said that he was there to settle that problem for us

Answer: (b)

(a) Balvinder said that he is here to settle this problem  for you (Incorrect change of tense/ Incorrect word)

(b) Balvinder said that he was there to settle that problem for them.(Correct)

(c) Balvinder said, that he was here to settle this problem for us (Incorrect word)

(d) Balvinder said that he was there to settle that problem for us (Incorrect word)

Q151.The winning team yelled in a loud voice, “We deserve to be the winners."

(A) The winning team yelled loudly that they deserve to be the winners

(B) The winning team yelled in a loud voice that they deserved to be the winners.

(C) The winning team yelled in a loud voice that we deserve to be the winners.

(D) The winning team were shouting loudly that they deserved winning

Answer:  (b)

(a) The winning team yelled loudly that they deserve to be the winners(Incorrect change of tense)

(b) The winning team yelled in a loud voice that they deserved to be the winners.(Correct)

(c) The winning team yelled in a loud voice that we deserve to be the winners. (Incorrect change of pronoun)

(d) The winning team were shouting loudly that they deserved winning (Incorrect sentence structure)

Q152. He said to me, "Please do not talk during the presentation.’’.

(A) He said to me to not talk during the presentation.

(B) He requested me not to talk during the presentation

(C) He requested me talk during the presentation

(D) He said to me not to talk during the presentation.

Answer: (b)

(a) He said to me to not talk during the presentation.(Incorrect sentence structure)

(b) He requested me not to talk during the presentation (Correct)

(c) He requested me talk during the presentation (Meaning of sentence changed)

(d) He said to me not to talk during the presentation. (Incorrect Reporting Verb)

Q153. He said, “My parents are planning a world tour on their fiftieth marriage anniversary.”

(A) He said that his parents had been planning a world tour on their fiftieth marriage anniversary

(B) He said that his parents planned a world tour on their fiftieth marriage anniversary

(C) He said that his parents were planning a world tour on their fiftieth marriage anniversary.

(D) He says that his parents were planning a world tour on their fiftieth marriage anniversary.

Answer: (c)

(a) He said that his parents had been planning a world tour on their fiftieth marriage anniversary (Incorrect change of tense)

(b) He said that his parents planned a world tour on their fiftieth marriage anniversary (Incorrect change of tense)

(c) He said that his parents were planning a world tour on their fiftieth marriage anniversary.(Correct)

(d) He says that his parents were planning a world tour on their fiftieth marriage anniversary.(Incorrect Reporting Verb)

Q154. He said, “How careless of him to forget his car keys at home.!”

(A) He remarked that it was very careless of him to forget his car keys at home.

(B) He remarked on his great careless to forget his car keys at home.

(C) He remark that it was very careless of him to forget his car keys at home.

(D) He remarked that it is very careless of him to forget his car keys at home.

Answer: (a)

(a) He remarked that it was very careless of him to forget his car keys at home.(Correct)

(b) He remarked on his great careless to forget his car keys at home.(Inappropriate words)

(c) He remark that it was very careless of him to forget his car keys at home. (Incorrect Reporting Verb)

(d) He remarked that it is very careless of him to forget his car keys at home. (Incorrect change of tense)

Q155.“How was the information leaked ?” She wanted to know.

(A) She wanted to know how was the information leaked .

(B) She wanted to know how the information got leaked.

(C) She wanted to know how did the information get leaked.

(D) She wanted to know how the information had leaked.

Answer: (d)

(a) She wanted to know how was the information leaked . (Interrogative pattern)

(b) She wanted to know how the information got leaked. (Incorrect change of tense)

(c) She wanted to know how did the information get leaked. (Incorrect change of tense)

(d) She wanted to know how the information had leaked.(Correct)

Q156. “You are Radhika’s son and her younger daughter, I presume,” he said.

(A) He said that he presumed us Radhika’s son and her younger daughter.

(B) He said that he presumed that we were Radhika’s son and her younger daughter

(C) He said that had presumed us as Radhika’s son and her younger daughter

(D) He said that he presumes that we are Radhika’s son and her younger daughter.

Answer: (b)

(a) He said that he presumed us Radhika’s son and her younger daughter. (Incorrect sentence structure)

(b) He said that he presumed that we were Radhika’s son and her younger daughter (Correct)

(c) He said that had presumed us as Radhika’s son and her younger daughter(Incorrect change of tense)

(d) He said that he presumes that we are Radhika’s son and her younger daughter. (Incorrect change of tense)

Q157.     She said to the man, “Keep away from the grass".

(A) She asked the man to keep away from the grass.

(B) She asked the man not to go near the grass.

(C) She asked the man to not go near the grass.

(D) She ordered the man not to go near the grass.

Answer: (a)

(a) She asked the man to keep away from the grass. (Correct)

(b) She asked the man not to go near the grass. (Incorrect word)

(c) She asked the man to not go near the grass. (Incorrect word)

(d) She ordered the man not to go near the grass. (Incorrect word)

Q158, He asked me, “Have you finished submitting the necessary documents for the passport ?”

(A) He asked me whether I had finished submitting the necessary documents for the passport

(B) He asked me if had I finished submitting the necessary documents for the passport

(C) He asked me if I have finished submitting the necessary documents for the passport

(D) He asked me whether I finished submitting the necessary documents for the passport

Answer: (a)

(a) He asked me whether I had finished submitting the necessary documents for the passport (Correct)

(b) He asked me if had I finished submitting the necessary documents for the passport(Incorrect change of tense)

(c) He asked me if I have finished submitting the necessary documents for the passport(Incorrect change of tense)

(d) He asked me whether I finished submitting the necessary documents for the passport(Incorrect change of tense)

Q159. The Army said, “We have done whatever we could."

(A) The Army said that they had done whatever we could.

(B) The Army said that they have done  whatever they could.

(C) The Army said that they had done whatever they could have done.

(D) The Army said that they did whatever they could.

Answer: (c)

(a) The Army said that they had done whatever we could. (Incorrect change of pronoun)

(b) The Army said that they have done  whatever they could. (Incorrect change of tense)

(c) The Army said that they had done whatever they could have done.(Correct)

(d) The Army said that they did whatever they could. (Incorrect change of tense)

Q160. He said that he had been waiting there since morning

(A) He said; “I have been waiting there since morning,”

(B) He said, “He has been waiting here since morning”

(C) He said, “He has been waiting there since morning”

(D) He said, “I am waiting here since morning"

Answer: (b)

(a) He said; “I have been waiting there since morning,” (Incorrect word)

(b) He said, “He has been waiting here since morning” (Correct)

(c) He said, “He has been waiting there since morning” (Incorrect word)

(d) He said, “I am waiting here since morning"(Incorrect change of tense)