9817390373,8295688244
Sscglpinnacle Dhaka
ssc test series ad1

Comprehension practice exercise for SSC CGL

Validity: 9 Months
What you will get
Course Highlights
  • Based on latest Pattern
  • English Medium eBooks
Click to Bookmark
SSC

Comprehension practice exercise for SSC CGL

Comprehension practice exercise for SSC CGL

Directions: In question no. 1 to 20 you have brief passages with 5 to 10 questions following each passage. Read the passages carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives and mark it.

Passage 1
(Question nos 1 to 10)

As my train was not due to leave for another hour ,I had plenty of time to spare. After buying some magazines to read on the journey ,I made my way to the luggage office to collect the heavy suitcase I had left there three days before. There were only a few people waiting, and I took out my wallet to find the receipt for my case. The receipt did not seem to be where I had left it. I emptied the contents of the wallet, and the railway tickets, money scraps of paper, and photographs tumbled out of it;but no matter how hard I searched the receipt was nowhere to be found.
I explained the situation sorrowfully to the assistant. The man looked at me suspiciously as if to say he had heard this type of story many times and asked me to describe the case.I told him that it was an old brown looking object no different from the many suitcases I could see on the shelves. The assistant then gave me a form and told me to make a list of the contents of the case .If they were correct he said ,I could take the case away. I tried to remember all the articles I had hurriedly packed and wrote them down.
After I had done this I went to look among the shelves. There were hundreds of cases there and for one dreaded moment it occurred to me that if someone had picked the receipt up he could easily have claimed the case already. Fortunately this had not happened, for after a time, I found the case lying on its side high up in the corner. After examining the articles inside, the assistant gave me the case. I took out my wallet to pay him. I pulled out a ten shilling note and out slipped my lost receipt with it! I could not help blushing. The assistant nodded his head knowingly as if to say that he had often seen this happen too!!

Q1 The writer had plenty of time to spare because

(A) He had arrived three days before.

(B) He had arrived an hour earlier.

(C) He had to collect his luggage.

(D) He needed to buy magazines.

Q2 The writer needed the receipt

(A) To claim his suitcase.

(B) To pay at the luggage office.

(C) To prove that he had paid at the luggage office.

(D) To prove that he had bought the suitcase.

Q3 The writer felt foolish because

(A) he could not find his receipt.

(B) he hadn’t really lost his receipt at all.

(C) he had to fill in a form.

(D) the assistant eyed him suspiciously.

Q4 There weren’t _______ people waiting at the luggage room.

(A) very much

(B) a great deal of

(C) lots of

(D) very many

Q5 “wrote them down”means

(A) copied them

(B) signed them

(C) made a note of them

(D) pointed at them

Q6 The writer found the receipt

(A) On the high shelf near the cases.

(B) Among the contents of his suitcase.

(C) Nestled with the money in his wallet.

(D) Trapped between the photographs in his wallet.

Q7 The writer took out his wallet first time to

(A) buy some magazines

(B) look for the receipt.

(C) fill out the form given by the assistant

(D) pay the assistant.

Q8 The assistant asked the writer to make a list of the contents to

(A) ascertain his ownership of the case.

(B) test his memory

(C) charge him extra money.

(D) embarrass the writer.

Q9 I explained the situation sorrowfully to the assistant means

(A) the writer found the situation tragic.

(B) he explained the situation to the assistant who was very sorrowful.

(C) with great distress the writer explained his unfortunate situation to the assistant.

(D) The assistant found the situation tragic.

 

Q10 In this passage situation means

 

(A) place

(B) event

(C) condition

(D) position

PASSAGE 2

(Question nos 11 to 15)

We all know that Eskimos have 50 different words for snow. Or is it 500? Anyway, an awful lot. It is one of those interesting little facts that says something about the amazing in genuity of humans. Whereas we see snow ,the Eskimos perceive an endlessly varying realm of white textures and possibilities. Except that is not true. Talk to the average Eskimo and you will find he has about the same number of words for snow as we do,I discovered this when I took a sledge dog team through the Russian Arctic and asked the locals. And it gets worse: the Eskimo Inuit do not live in igloos. They do not even rub their noses together! Hearing this I began wondering what other myths surround the world’s far flung places.

Shelters made out of snow are indeed constructed and fashioned from snowy bricks, just as we like to imagine. Except the Eskimo Inuit rarely lived in them for long periods and disappointingly, the elders that I met had never heard of them .In truth these are coastal peoples who traditionally foraged for driftwood ,whalebones, stones and turf to construct their camps ,saving snow houses for hunting excursions or migrations.

Chameleons also attract numerous myths. While many of them change colour this is often less to do with camouflage and more to do with their mood and temperature. A chameleon might if too cold turn a darker shade to absorb more heat. Or it might turn a lighter colour to reflect the sun and so cool down. Moreover chameleons often change colour as a signalling device- some such as the panther chameleon transforms into a vivid orange to scare off predators ,while others flash bright colours to attract a mate.The brighter the colour a mate is able to display the more dominant. Thus the act of standing out can be more important than that of blending in.

Q11 The author was surprised by the fact that

A) Eskimos have 500 words for snow.

B) The ingenuity of humans.

C) The Eskimo Inuit do not live in igloos.

D) The Eskimo inuit rub their noses together.

Q12 The author discovered that

A) Igloos are not fashioned from snowy bricks.

B) Only the Eskimo inuit elders live in igloos.

C) Snow houses are reserved for hunting migrations.

D) The coastal people forayed for firewood.

Q13 The changing colour of the chameleon is more to do with

A) Camouflage

B) Mood and temperature

C) Transformation

D) Protection

Q14 A chameleon warms itself by

A) Residing in bright areas.

B) Turning a darker colour to absorb more heat.

C) Matching its colour with the environment

D) Adjusting its body temperature with that of the environment.

Q15 A male chameleon is believed to be more dominant if

A) He has the colours of the panther.

B) He exhibits vivid orange colour.

C) If he can blend in with the others.

D) If he displays flashing bright colours.

Passage 3

(Question nos 16 to 20)

As low tide he walked over the sands to the headland and round the corner to the little bay facing the open sea. It was inaccessible by boat because seams of rock jutted out and currents swirled around them treacherously. But you could walk there if you chose one of the lowest ebb tides that receded a very long way.But you could not linger on the expedition for once the tide was on the turn, in came in rapidly. For this reason very few people cared to explore the little bay fresh and unlittered as it was completely covered by the sea at high tide. The cave looked mysteriously dark cool and inviting, and he penetrated to the farthest corner where he discovered a wide crack rather like a chimney.He peered up and thought he could see a patch of daylight.

Q16 According to the writer the bay could not be reached by boat because-

A) It had numerous number of rocks.

B) There were too many ebbs.

C) It was facing the open sea.

D) There were seams of rock and treacherously swirling currents.

Q17 One could visit the bay

A) At any time one chose.

B) When there was low tide.

C) on certain occasions.

D) during the evenings.

Q18 It was not possible to linger on the expedition because

A) The tide turned sprightly.

B) The tide turned at once.

C) The water rose rapidly.

D) The water rushed with great force.

Q19 While passing through the writer discovered a

A) large opening

B) Chimney shaped rock.

C) Cool and secluded corner.

D) Big crack through which light came in.

Q20 He found the bay “fresh and unlittered “because

A) The sea water had receded.

B) He was the first visitor there.

C) The high tide had just washed the litter away.

D) It was not frequented by people

 

Answers with explanations  
1 B
2 A
3 B
4 D
5 C
6 C
7 B
8 A
9 C
10 D
11 C
12 C
13 B
14 B
15 D
16 D
17 B
18 A
19 D
20 C

Comprehension Passages Explanations

PASSAGE 1

Q1) B

(Opening line of the passage....As my train was not due to leave for another hour ,I had plenty of time to spare)

Q2) A

(In the last paragraph we have the answer in an indirect way in the sentence.......There were hundreds of cases there and for one dreaded moment it occurred to me that if someone had picked the receipt up he could easily have claimed the case already.)

Q3) B

The last paragraph gives the answer

Q4) D

(As the sentence is about people and people are countable so very many is the most suitable answer.Very much and a great deal of can be removed by elimination method because they are used with uncountable nouns)

Q5) C

Q6) C

(Last paragraph towards the end.......I pulled out a ten shilling note and out slipped my lost receipt with it)

Q7) B

(Nowhere in the passage is it mentioned that the writer pays for the magazines by taking money out of his wallet. The money could be elsewhere also eg his pocket.So dont presume.Go strictly by what is mentioned in the passage...........There were only a few people waiting, and I took out my wallet to find the receipt for my case (1st paragraph second sentence)

Q8) A

Q9) C

Q10) C

Comprehension Passage 2

Q11 C

(Answer lies in the first paragraph towards the end.....And it gets worse: the Eskimo Inuit do not live in igloos. They do not even rub their noses together! Hearing this I began wondering what other myths surround the world’s far flung places.)

Q12 C

(2nd Paragraph last line.......In truth these are coastal peoples who traditionally foraged for driftwood ,whalebones, stones and turf to construct their camps ,saving snow houses for hunting excursions or migrations.)

Q13) B

(Last paragraph second line.......While many of them change colour this is often less to do with camouflage and more to do with their mood and temperature.)

Q14) B

(Last paragraph third line....A chameleon might if too cold turn a darker shade to absorb more heat. Or it might turn a lighter colour to reflect the sun and so cool down.)

Q15) D

(Last paragraph towards the end.....The brighter the colour a mate is able to display the more dominant.)

Comprehension Passage 3

Q16) D

(It was inaccessible by boat because seams of rock jutted out and currents swirled around them treacherously)

Q 17) B

(But you could walk there if you chose one of the lowest ebb tide was on the turn, in came in rapidly.)

Q18) A

(But you could not linger on the expedition for once the tide was on the turn, in came in rapidly.)

Q19) D

(The cave looked mysteriously dark cool and inviting, and he penetrated to the farthest corner where he discovered a wide crack rather like a chimney.He peered up and thought he could see a patch of daylight.)

Q20) C