9817390373,8295688244
Sscglpinnacle Dhaka
ssc test series ad1

Coding Decoding, Reasoning (Eng & Hindi) , SSC CGL Tier 1

Validity: 9 Months
What you will get
Course Highlights
  • Based on latest Pattern
  • English Medium eBooks
Click to Bookmark
SSC

Coding Decoding : Reasoning (Eng & Hindi) | SSC CGL CHSL (Tier - 1)

Coding Decoding : Reasoning (Eng & Hindi) | SSC CGL CHSL (Tier - 1)

Q1. If GOLD is written as IQNF, how WIND can be written in the code?

(a) YKPF

(b) VHMC

(c) XJOE

(d) DNIW

Sol. a

Explanation :

Coding Decoding : Reasoning (Eng & Hindi) | SSC CGL CHSL (Tier - 2)

Q2. If A = 1, PAT = 37, then TAP = ?

(a)73

(b)37

(c)36

(d)38

Sol. b

Explanation :

A = 1 -> The position number in English alphabet.

Coding Decoding : Reasoning (Eng & Hindi) | SSC CGL CHSL (Tier - 2)

Sum of Position Numbers of the letters in English alphabet.

Similarly

Coding Decoding : Reasoning (Eng & Hindi) | SSC CGL CHSL (Tier - 2)

A = 1

Coding Decoding : Reasoning (Eng & Hindi) | SSC CGL CHSL (Tier - 2)

Coding Decoding : Reasoning (Eng & Hindi) | SSC CGL CHSL (Tier - 2)

 Q3. If D = 4, BAD = 7, then what is the value of ANT = ?

(a) 8

(b) 17

(c) 35

(d) 37

Sol. c

Explanation :

  1. D= 4 and

Coding Decoding : Reasoning (Eng & Hindi) | SSC CGL CHSL (Tier - 2)

Similarly

Coding Decoding : Reasoning (Eng & Hindi) | SSC CGL CHSL (Tier - 2)

 Q4. If HKUJ means FISH, what does UVCD mean?

(a) STAR

(b) STAB

(c) STAL

(d) STAK

Sol. b

Explanation :

Coding Decoding : Reasoning (Eng & Hindi) | SSC CGL CHSL (Tier - 2)

Similarly

Coding Decoding : Reasoning (Eng & Hindi) | SSC CGL CHSL (Tier - 2)

 Q5. If CONSCIOUSLY is written as PEBNPJEXNKM, then SOIL is written as:

(a)NEKJ

(b) NEJK

(b)JENK

(d) ENJK

Sol. b

Explanation :

Coding Decoding : Reasoning (Eng & Hindi) | SSC CGL CHSL (Tier - 2)

 Q6. If C = 3 and FEAR is coded as 30, then what will be the code number for HAIR?

(a)35

(b)36

(c)30

(d)33

Sol. b

Explanation :

C=> 3 Position number in the English alphabet.

Coding Decoding : Reasoning (Eng & Hindi) | SSC CGL CHSL (Tier - 2)

Similarly

Coding Decoding : Reasoning (Eng & Hindi) | SSC CGL CHSL (Tier - 2)

C => 3

Coding Decoding : Reasoning (Eng & Hindi) | SSC CGL CHSL (Tier - 2)

 

Coding Decoding : Reasoning (Eng & Hindi) | SSC CGL CHSL (Tier - 2)

[/showhide]

 Q7. If Z = 26, NET = 39, then NUT =?

(a)50

(b)53

(c) 55

(d) 56

Sol. c

Explanation :

Z => 26 Position number in English alphabet.

Coding Decoding : Reasoning (Eng & Hindi) | SSC CGL CHSL (Tier - 2)

Z => 26

Coding Decoding : Reasoning (Eng & Hindi) | SSC CGL CHSL (Tier - 2)

 Q8. If F = 6, MAT = 34, then how much is CAR?

(a)21

(b)22

(c)25

(d)28

Sol. b

Explanation :

F=> 6 Position number in the English alphabet.

Coding Decoding : Reasoning (Eng & Hindi) | SSC CGL CHSL (Tier - 2)

F=> 6

Coding Decoding : Reasoning (Eng & Hindi) | SSC CGL CHSL (Tier - 2)

 Q9. If NOIDA is written as STNIF : how MEERUT can be written in that code?

(a) QIIVYX

(b) RJJWZV

(c) RJJWZY

(d) RIIVYX

Sol. c

Explanation :

Coding Decoding : Reasoning (Eng & Hindi) | SSC CGL CHSL (Tier - 2)

 Q10. In a certain code FORGET is written as DPPHCU, how would DOCTOR be written in that code?

(a) BPAUMS

(b) BPAUPS

(c) EMDRPP

(d) BPARPP

Sol. a

Explanation :

Coding Decoding : Reasoning (Eng & Hindi) | SSC CGL CHSL (Tier - 2)

 Q11. In a certain code DECEMBER is written as ERMBCEDE, in that code which word will be written as ERMBVENO?

(a) SEPTEMBER

(b) AUGUST

(c) NOVEMBER

(d) OCTOBER

Sol. c

Explanation :

Coding Decoding : Reasoning (Eng & Hindi) | SSC CGL CHSL (Tier - 2)

Similarly

Coding Decoding : Reasoning (Eng & Hindi) | SSC CGL CHSL (Tier - 2)

Trick: From the jumbled letters only the word’ NOVEMBER can be formed considering the given options.

 Q12. If RED is coded as 6720, then how GREEN would be coded?

(a) 9207716

(b)1677199

(c) 1677209

(d) 16717209

Sol. c

Explanation :

R-> 18

E->5

D->4

Add 2 to the position number of each alphabet and then write the sum so obtained in reverse order.

RED=>6 7 20

Similarly

Coding Decoding : Reasoning (Eng & Hindi) | SSC CGL CHSL (Tier - 2)

 Q13. If ROSE is written as TQUG, how BISCUIT can be written in that code?

(a) CJTDVJU

(b) DKVEWKV

(c) DKUEWKY

(d) DKUEWKV

Sol. d

Explanation :

Coding Decoding : Reasoning (Eng & Hindi) | SSC CGL CHSL (Tier - 2)

 Q14. If the word MENTAL is written as LNDFM-OSUZBKM, then how would the word TEST be written in that code?

(a) UVFGTUUV

(b) RSCDQRRS

(c) SUDFQRSU

(d) SUDFRTSU

Sol. d

Explanation :

There are two letters in the code for one letter.

M =>LN

The first letter is immediate preceding letter while the second letter is the immediate following letter. Thus,

Coding Decoding : Reasoning (Eng & Hindi) | SSC CGL CHSL (Tier - 2)

M=>LN

Coding Decoding : Reasoning (Eng & Hindi) | SSC CGL CHSL (Tier - 2)

 Q15. If TYPEWRITER is written as GBKVDIRGVI, how STENG can be written in that code?

(a) LMVGH

(b) HGVML

(c) LMHGV

(d) HVLGM

Sol. b

Explanation :

The code has been generated by taking opposite letters.

SERIES OF OPPOSITE LETTERS

Coding Decoding : Reasoning (Eng & Hindi) | SSC CGL CHSL (Tier - 2)

Coding Decoding : Reasoning (Eng & Hindi) | SSC CGL CHSL (Tier - 2)

Q16. If KASHMIR is written, as 8142753, how RIMSHAK can be written in that code?

(a)3574218

(b)3571842

(c)3521478

(d)3574812

Sol. a

Explanation :

Coding Decoding : Reasoning (Eng & Hindi) | SSC CGL CHSL (Tier - 2)

[/showhide]

 Q17. If ‘A’ = 26, SUN = 27, then CAT =?

(a)24

(b)57

(c)58

(d)27

Sol. b

Explanation :

A= 26 i.e., the position number of A from the right end or in reverse order.

Coding Decoding : Reasoning (Eng & Hindi) | SSC CGL CHSL (Tier - 2)

A = 26

Coding Decoding : Reasoning (Eng & Hindi) | SSC CGL CHSL (Tier - 2)

 Q18. If in a code language “ORGANISATION" is written as "CBDWLQJWYQCL" and “OPERATION" is written as “OXFBWYQCL”, how is “SEPARATION” coded?

(a) EJXEBEYQCL

(b) JFQYWBCXQL

(c) JFXWBWYQCL

(d) QCLYWBFXJE

Sol. c

Explanation :

Coding Decoding : Reasoning (Eng & Hindi) | SSC CGL CHSL (Tier - 2)

 Q19. If A = 2, M = 26 and Z = 52, then BET =?

??? A = 2, M = 26 ??? Z = 52, ?? BET = ?

(a)44

(b)54

(c)64

(d)72

Sol. b

Explanation :

A => 1 x 2 = 2

M => 13 x 2 = 26

Z => 26 x 2 = 52

Therefore,

Coding Decoding : Reasoning (Eng & Hindi) | SSC CGL CHSL (Tier - 2)

 Q20. In a particular way of coding, the word CENTRAL is coded as ABCDEFG and PLAN-ETARIUM as HGFCB-DFEIJK. With the same coding how can we express the word- LANTERN?

(a) GFCDFEG

(b) GFCDBEC

(c) GFCDEFG

(d) GFCDBEB

Sol. b

Explanation :

 

Coding Decoding : Reasoning (Eng & Hindi) | SSC CGL CHSL (Tier - 2)

 Q21. In a certain code language BLOOD is written as EIRLG, How will the word PERIOD be written in that code language ?

(a) SBURAF

(b) SBUFRA

(c) SUFBAR

(d) RBUFSA

Sol. b

Explanation :

Coding Decoding : Reasoning (Eng & Hindi) | SSC CGL CHSL (Tier - 2)

 Q22. In a certain code language INCORPORATE is written as HCGJSUSXHO and PELMET is written as LOFDOH. How will the word MOLTEN be written in that code language?

(a) XHOTOR

(b) DJFHOC

(c) LDOHCG

(d) FRTECO

Sol. b

Explanation :

Coding Decoding : Reasoning (Eng & Hindi) | SSC CGL CHSL (Tier - 2)

 Q23. If A = 1, FAT = 27, then FAITH = ?

(a) 44

(b) 42

(c)41

(d)40

Sol. a

Explanation :

A = 1

=> Position Number in the English alphabet.

Coding Decoding : Reasoning (Eng & Hindi) | SSC CGL CHSL (Tier - 2)

A = 1

??????? ???????? ?? ?????? ?? ?????? ???????

Coding Decoding : Reasoning (Eng & Hindi) | SSC CGL CHSL (Tier - 2)

 Q24. If ‘PAPER’ is written as ‘OZODQ’, how ‘PENCIL’ can be written in that code?

(a) QFODJM

(b) OFOBHM

(c) ODMDJM

(d) ODMBHK

Sol. d

Explanation :

Coding Decoding : Reasoning (Eng & Hindi) | SSC CGL CHSL (Tier - 2)

 Q25. In a coding system PEN is written as NZO and BARK as CTSL. How can we write PRANK in that coding system?

(a)NZTOL

(b) CSTZN

(c) NSTOL

(d) NTSLO

Sol. c

Explanation :

Coding Decoding : Reasoning (Eng & Hindi) | SSC CGL CHSL (Tier - 2)

 Q26. If BROTHER is coded as 2456784. SISTER is coded as 919684, what is the code for ROBBERS?

(a) 18, 15, 22, 5, 18, 19

(b) 4562 684

(c) 9245 784

(d) 4522849

Sol. d

Explanation :

Coding Decoding : Reasoning (Eng & Hindi) | SSC CGL CHSL (Tier - 2)

 Q27. If MIND becomes KGLB and ARGUE becomes YPESC then what will DIAGRAM be in that code ?

(a) GLPEYKB

(b) BGYEPYK

(c) LKBGYPK

(d) BGYPYEK

Sol. b

Explanation :

Coding Decoding : Reasoning (Eng & Hindi) | SSC CGL CHSL (Tier - 2)

Similarly

Coding Decoding : Reasoning (Eng & Hindi) | SSC CGL CHSL (Tier - 2)

Alternative Method

Coding Decoding : Reasoning (Eng & Hindi) | SSC CGL CHSL (Tier - 2)

 Q28. If GLARE is coded as 67810 and MONSOON as 2395339 then how can RANSOM be coded?

(a) 183952

(b) 198532

(c) 189352

(d) 189532

Sol. d

Explanation :

Coding Decoding : Reasoning (Eng & Hindi) | SSC CGL CHSL (Tier - 2)

Similarly

Coding Decoding : Reasoning (Eng & Hindi) | SSC CGL CHSL (Tier - 2)

 Q29. If E = 5, PEN=35, then PAGE = ?

(a) 28

(b) 29

(c) 36

(d) 27

Sol. b

Explanation :

E = 5,

i.e.,

Position Number in English alphabet.

P       E     N

16 + 5 + 14 = 36

Therefore,

P      A    G    E

16 + 1 + 7 + 5 =    29

P        E          N

 Q30. If the word ‘PORTER’ can be coded as‘MBNZQN’ how can ‘REPORT’ be written?

(a) NQMBNZ

(b) NQBMNZ

(c) NBQMNZ

(d) NQMNBZ

Sol. a

Explanation :

P             O             R             T              E              R

M            B             N            Z              Q             N

Therefore,

R             E              P            O            R             T

N             Q             M            B             N             Z

 Q31. In a certain code, the words ‘COME AT ONCE’ were written as XLNVZGLMXV. In the same code which of the following would be ‘OK’?

(a) LM

(b) LP

(c) KM

(d) KL

Sol. b

Explanation :

The code has been generated by taking opposite letters:

Pairs of Opposite Letters

Coding Decoding : Reasoning (Eng & Hindi) | SSC CGL CHSL (Tier - 2)

 Q32. In a certain language, BUTTER is coded as CVUUFS, BREAD is coded as CSFBE, then how COFFEE is coded?

(a) DPGGFF

(b) GGDPFF

(c) GDPGFF

(d) FFDPGG

Sol. a

Explanation :

Coding Decoding : Reasoning (Eng & Hindi) | SSC CGL CHSL (Tier - 2)

Therefore,

Coding Decoding : Reasoning (Eng & Hindi) | SSC CGL CHSL (Tier - 2)

 Q33. If CLOUD can be coded as 59432 and RAIN as 1678, how can AROUND be coded?

(a) 614832

(b) 614382

(c) 641382

(d)461382

Sol. b

Explanation :

Coding Decoding : Reasoning (Eng & Hindi) | SSC CGL CHSL (Tier - 2)

 Q34. If STUDENT is coded as RUTEDOS, which word would be coded as RDGRPKBQ?

(a) SHERBET

(b) SHINGLE

(c) SHACKLE

(d) SCHOLAR

Sol. d

Explanation :

Coding Decoding : Reasoning (Eng & Hindi) | SSC CGL CHSL (Tier - 2)

 Q35. If GARDEN is coded as 325764 and WATER as 92165, how can we code the word WARDEN in the same way?

(a) 925764

(b) 295764

(c) 952764

(d) 957264

Sol. a

Explanation :

Coding Decoding : Reasoning (Eng & Hindi) | SSC CGL CHSL (Tier - 2)

[/showhide]

 Q36. If E = 5, RED = 27, then DANCE = ?

??? E = 5, RED = 27, ?? DANCE = ?

(a)26

(b)28

(c)27

(a)25

Sol. c

Explanation :

E = 5, i.e.,

Position number in the English alphabet.

Coding Decoding : Reasoning (Eng & Hindi) | SSC CGL CHSL (Tier - 2)

E = 5

Coding Decoding : Reasoning (Eng & Hindi) | SSC CGL CHSL (Tier - 2)

 Q37. If the word ‘EARTH’ be written as ‘QPMZS’ in coded words, how can ‘HEART’ be written following the same coding ?

(a)SQMPZ

(b) SQPZM

(c) SQPMZ

(d) SPQZM

Sol. c

Explanation :

Coding Decoding : Reasoning (Eng & Hindi) | SSC CGL CHSL (Tier - 2)

 Q38. If ‘BE QUICK’ is coded as ‘ZCOSGAI, then the code of last letter of third word in the sentence ‘I LOVE MY COUNTRY’ is.?

(a) W

(b) U

(c) T

(d) A

Sol. a

Explanation :

Coding Decoding : Reasoning (Eng & Hindi) | SSC CGL CHSL (Tier - 2)

 Q39. If DEAR is written as OMKN and LEAK is written as XMKY then how LEADER can be written in that code?

(a) XMKONM

(b) MXOKMN

(c) XMKOMN

(d) YKMONM

Sol. c

Explanation :

Coding Decoding : Reasoning (Eng & Hindi) | SSC CGL CHSL (Tier - 2)

 Q40. If MATHEMATICS = 12345123678. then MAHATHMA = ?

(a) 12423412

(b) 12345123

(c) 12345678

(d) 12425341

Sol. a

Explanation :

Coding Decoding : Reasoning (Eng & Hindi) | SSC CGL CHSL (Tier - 2)