Chat with us, powered by LiveChat Cloze Test Archives | SSC CGL, SSC CHSL, Exam Preparation

Mobile : +91-9817390373 , +91-9729327755( 9am-5pm | Mon to Sat) | Email : [email protected]

On all online courses and test series : SSC CGL online coaching course 2018 & 2019 T1 +T2+ T3 + T4 , SSC CGL Hard Drive course 2018 & 2019 T1 + T2 + T3 + T4 , SSC CGL Tier 1 Course, SSC CGL English course T1 + T2 , SSC CGL Advance math 2000 Q. hard questions series , SSC CGL Math T1 + T2 , SSC CGL Complete GK Course, SSC CGL 200 Online Tests Series".

Archive for the ‘Cloze Test’ Category

Cloze test for SSC CGL English Tier 1 Exam

Cloze test for SSC CGL English Tier 1 Exam

Close Test: Set 1,2,3

Directions: You have several passages given below where some of the words have been left out. Read the passages carefully and choose the correct answer to each blank out of the four alternatives and mark it in the answer sheet.

Cloze Test 1

Cloze test

Cloze test

Like –1–, the Duke university is much more than an –2–institution; it is a living institution.I feel that I will be given the opportunity to excel both academically and socially.Duke is a university known —3— its rich history and strong academic program.And, at the same time, it is also known for -4—-innovation and progressiveness.These are qualities —5—draw me to the college.

1.

A me
B I
C mine
D myself

2.

A education
B Academic
C scholastic
D philosophical

3.

A about
B for
C in
D as

4.

A its
B it’s
C their
D theirs

5.

A who
B whom
C which
D those

Cloze test
Close Test 2

Before I learned—1— Duke University, I —2—made up my mind to study economics and to ultimately —3— , a —4—in international business. I had come to see this path as the best combination —5— fulfilling both my aspirations —6—- knowledge and my pragmatic goals of a future livelihood. China, my planned area –7—focus, is an —8—market with a —-9— of skilled business professionals. But I had doubts because I wanted a school with a strong focus —10— the humanities as well.

1.

A in
B about
C of
D at

2.

A have
B has
C had
D have had

3.

A pursue
B chase
C follow
D track

4.

A career
B carrier
C profession
D employment

5.

A for
B of
C off
D at

6.

A at
B towards
C in
D at

7.

A of
B off
C about
D in

8.

A expanding
B grown
C grew
D expansive

9.

A Short
B dearth
C lacked
D deficiency

10.

A on
B over
C at
D in

Close Test 3

In developing countries -–1– India, with a backward economy and –2–scope for fruitful employment,millions of people find no work to do. The unemployed, —3—nothing to do and without an —4— living, are left frustrated and demoralized, losing their faith in life itself.As it happens in India and several underdeveloped countries —5— Asia and Africa, the unemployed threaten the very —6— of development and plunge the country in gloom.It is only natural. Those —7— are born with two hands consider it a —8—when they are denied the simple right to work and earn a living. While their numbers —9— on multiplying and the growth rate becomes menacing, the fruits of development are found to be —10—inadequate to bridge the gulf.

1.

A) like
B) similar
C) such
D) as

2.

A) a little
B) little
C) few
D) a few

3.

A) Have
B) Having
C) is having
D) were having

4.

A) assure
B) ensured
C) insured
D) reassure

5.

A) during
B) in
C) at
D) along

6.

A) proceeds
B) matter
C) process
D) advance

7.

A) that
B) whom
C) who
D) which

8.

A ) Crisis
B) boon
C) blessing
D) curse

9.

A) Goes
B) went
C) go
D) is going

10.

A) to
B) many
C) too
D) much

Cloze test
Answers

Close test 1

1 d
2 b
3 b
4 a
5 c

Cloze Test 2

1 B 6 B
2 C 7 A
3 A 8 A
4 A 9 B
5 A 10 A

Cloze Test 3

1 A 6 C
2 B 7 C
3 A 8 D
4 B 9 C
5 B 10 C

 

 

For More Articles You Can Visit On Below Links :

SSC CGL 2018 & 2019 Online Preparation New Batch

400 most important questions for SSC CGL Math Pinnacle

India’s 1st Hard Drive Course for SSC CGL 2018 & 2019

750 Most Important Questions For SSC CGL Economics

One word substitution test with answers

Test of idioms with answers

SSC CGL English: IDIOMS & PHRASES

Synonyms, Antonyms notes (A -Z ) : SSC CGL Pinnacle Coaching

 

Now Get All Notifications And Updates In Your E-mail Account Just Enter Your E-mail Address Below And Verify Your Account To Get More Updates :

Enter your email address: Subscribe Pinnacle:

SSC English Cloze Test (Part-11) : Pinnacle Coaching

SSC English Cloze Test : Pinnacle Coaching

Directions: (451-460) In the following passage some of the words have been left out. Read the passage carefully and choose the correct answer to each question out of the four alternatives.

Passage:

Petroleum is the name of the __451__ oil that comes from __452__ the ground and from the oil wells. From this crude oil, we get the various __453__ that drive ships, aircraft and many
other forms of land __454__. The quantities needed are __455__: so countries that have their own oil fields are __456__. The __457__ of oil in many parts of the Middle East has brought great __458__ to countries that were, fifty years ago, very __459__. Now a days without petroleum, commerce and industry are not __460__.

Q451.

(a) refined

(b) engine

(c) mineral

(d) cooking

Q452.

(a) in

(b) under

(c) over

(d) into

Q453.

(a) fuels

(b) liquids

(c) spirits

(d) gases

Q454.

(a) communication

(b) connection

(c) transport

(d) development

Q455.

(a) slight

(b) moderate

(c) minute

(d) immense

 SSC English Cloze Test
Q456.

(a) wise

(b) fortunate

(c) good

(d) civilized

Q457.

(a) discovery

(b) invention

(c) preparation

(d) creation

Q458.

(a) fame

(b) strength

(c) wealth

(d) confidence

Q459.

(a) weak

(b) poor

(c) insignificant

(d) sick

Q460.

(a) possible

(b) fortunate

(c) successful

(d) reliable

Directions: (461-470) In the following passage some of the words have been left out. Read the passage carefully and choose the correct answer to each question out of the four alternatives.

Passage:

More than 7,000 people died within a matter of days when toxic gas leaked __461__ a chemical plant in Bhopal, India. The leak began late at night and __462__ for several hours unnoticed. Since then, __463__ to the toxins created by the leak has resulted in innumerable deaths. Many more are sick and __464__ to live normal lives. Despite trying to get __465__ for the disaster, the people have seen no real attempt to compensate them. The company involved, UCC, has publicly __466__ all responsibility for the leak. No one till date has been held __467__. Was it the __468__ of the machinery or simply human error? Many questions remain __469__. The investigation has been dealt with in a very __470__ manner.

Q461.

(a) in

(b) at

(c) of

(d) by

Q462.

(a) continued

(b) started

(c) proceeded

(d) went

Q463.

(a) experience

(b) introduction

(c) exposure

(d) acquaintance

Q464.

(a) struggling

(b) fighting

(c) grappling

(d) learning

Q465.

(a) finances

(b) compensation

(c) money

(d) payment

Q466.

(a) blocked

(b) refused

(c) forbidden

(d) denied

 Q467.

(a) guilty

(b) responsible

(c) accounting

(d) trustworthy

Q468.

(a) closure

(b) insolvency

(c) stopping

(d) failure

Q469.

(a) unattempted

(b) unapologetic

(c) unanswered

(d) unretumed

Q470.

(a) callous

(b) cruel

(c) hard

(d) thick skinned

Directions: (471-475) In the following passage some of the words have been left out. Read the passage carefully and choose the correct answer to each question out of the four alternatives.

Passage:

As well as I could make out, she had come for good, and had no intention of ever going again. She began __471__ help my mother __472__ morning, and was __473__ and out of __474__ store closet all __475__. putting things to right, and making havoc in the old arrangement.

Q471.

(a) to

(b) so

(c) of

(d) with

Q472.

(a) tomorrow

(b) next

(c) later

(d) soon

Q473.

(a) out

(b) off

(c) of

(d) in

Q474.

(a) the

(b) there

(c) then

(d) thus

Q475.

(a) days

(b) day

(c) thing

(d) things

[p.10] Directions: (476-485) In the following passage some of the words have been left out. Read the passage carefully and choose the correct answer to each question out of the four alternatives.

Passage:

A seminar is generally a form of __476__ interaction, either at an academy __477__ or a commercial or __478__ organisation. It has the function of __479__. Small groups for __480__ meetings, focusing each time on some __481__ subject, in which everyone present is __482__ to participate. This is often __483__ through an ongoing dialogue with a seminar __484__ or instructor. Normally participants must not be __485__ in the field under discussion.

Q476.

(a) academic

(b) social

(c) informal

(d) artificial

Q477.

(a) institution

(b) intermission

(c) intervention

(d) interference

Q478.

(a) provincial

(b) proverbial

(c) professional

(d) progressitive

Q479.

(a) bringing out

(b)  bringing together

(c) bringing among

(d)bringing off

Q480.

(a) recurring

(b) repeating

(c) reverting

(d) reforming

Q481.

(a) particular

(b) partial

(c) previous

(d) prevented

Q482.

(a)entrusted

(b) encouraged

(c) enlarged

(d) endured

Q483.

(a) accomplished

(b) acknowledged

(c) acquainted

(d) acquired

Q484.

(a) follower

(b) member

(c) leader

(d) associate

Q485.

(a) professional

(b) teacher

(c) starter

(d) beginners

Directions: (486-495) In the following passage some of the words have been left out. Read the passage carefully and choose the correct answer to each question out of the four alternatives.

Passage:

Happy is the man who __486__ the habit of reading when he is young. He has secured a life-long source of __487__ instruction and inspiration. So long as he has his beloved books he need __488__ feel lonely. He always has a pleasant __489__ of leisure moments. He is the __490__ of wealth more precious than gold. __491__ indeed is the man who does not read and __492__ is his life. __493__ gives the highest kind of pleasure. When we are __494__ it is a healthy recreation to lose __495__ in the company of books.

Q486.

(a) owns

(b) buys

(c) acquires

(d) takes

Q487.

(a) pleasure

(b) satisfaction

(c) sadness

(d) dejection

Q488.

(a) always

(b) ever

(c) sometimes

(d) never

Q489.

(a) source

(b) occupation

(c) possession

(d) relief

Q490.

(a) possessor

(b) loser

(c) master

(d) heir

Q491.

(a) rich

(b) lucky

(c) poor

(d) bad

Q492.

(a) full

(b) vacuum

(c) empty

(d) deep

Q493.

(a) writing

(b) speaking

(c) listening

(d) reading

Q494.

(a) weak

(b) fresh

(c) sick

(d) tired

Q495.

(a) himself

(b) ourselves

(c) yourselves

(d) themselves

Directions: (496-500) In the following passage some of the words have been left out. Read the passage carefully and choose the correct answer to each question out of the four alternatives.

Passage:

There 496 in the city of Ujjain a poor tailor __497__ Ramphal. As he was very poor, he __498__ to live and work in one little room with his wife and __499__ three small children. The children fought __500__ each other and made so much noise.
Q496.

(a) lived

(b) stayed

(c) inhabited

(d) existed

Q497.

(a) famous

(b) named

(c) known

(d) titled

Q498.

(a) wished

(b) liked

(c) had

(d) wanted

Q499.

(a) few

(b) a few

(c) their

(d) some

SSC English Cloze Test
Q500.

(a) to

(b) upon

(c) for

(d) with

 

Other Related Links:-

 

Now Get All Notifications And Updates In Your E-mail Account Just Enter Your E-mail Address Below And Verify Your Account To Get More Updates :

Enter your email address: Subscribe Pinnacle:

Solve Cloze Test Online Pinnacle Coaching | SSC CGL (Part-10)

Solve Cloze Test Online Pinnacle Coaching | SSC CGL (Part-10)

Directions: (401-410) In the following passage some of the words have been left out. Read the passage carefully and choose the correct answer to each question out of the four alternatives.

Passage:

I think the main reason for the alarming number of childhood suicides is __401__ the excessive pressure placed on children to study __402__ they may compete successfully __403__ others when they grow __404__ and achieve worldly respect and __405__ position. The main reason is that __406__ are given on high purpose __407__ believe in. Children today are __408__ to be cynics-at an age when they __409__ an absolute need for __410__ of some kind.
Q401.

(a) but

(b) not

(c) only

(d) just

Q402.

(a)what

(b) whatever

(c) that

(d) everything

Q403.

(a) for

(b) from

(c) to

(d) with

 Q404.

(a) up

(b) big

(c) fair

(d) tall

solve cloze test
Q405.

(a) low

(b) high

(c) equal

(d) similar

Q406.

(a) children

(b) we

(c) they

(d) you

 

Q407.

(a) at all

(b) to

(c) they

(d) they can

Q408.

(a) told

(b) taught

(c) brought up

(d) asked

Q409.

(a) had

(b) see

(c) have

(d) perceive

Q410.

(a) ideals

(b) idols

(c) heroes

(d) icons

Directions: (411-420) In the following passage some of the words have been left out. Read the passage carefully and choose the correct answer to each question out of the four alternatives.

Passage:

The last decade has been __411__ for management education and development. When the economies of most western countries were __412__ in tire early 1980’s there were __413__ cuts both incorporate training and in higher education. During the boom years of the mid 1980’s there were some __414__ in both areas. In the early 1990’s industrialized countries were in the __415__ of another severe recession and a __416__ retrenchment was to be reasonably __417__ throughout the training world. But this has not been the case so far. Many leading companies are __418__ their belief in training as the key to future competitiveness and governments are __419__ an era of rapid __420__ in higher education.

Q411.

(a) dogmatic

(b) paradoxical

(c) praiseworthy

(d) outstanding

Q412.

(a) galvanized

(b) developing

(c) faltering

(d) privatized

Q413.

(a) judicious

(b) marginal

(c) proportionate

(d) severe

Q414.

(a) reactions

(b) slashing

(c) pro-activity

(d) curiosity

Q415.

(a) area

(b) grip

(c) context

(d) mood

Q416.

(a) critical

(b) profound

(c) slight

(d) tough

Q417.

(a) fabricated

(b) advocated

(c) projected

(d) expected

Q418.

(a) asserting

(b) rejecting

(c) managing

(d) criticizing

Q419.

(a) establishing

(b) encouraging

(c) circulating

(d) preaching

Q420.

(a) degradation

(b) communication

(c) exhibition

(d) expansion

Directions: (421-430) In the following passage some of the words have been left out. Read the passage carefully and choose the correct answer to each question out of the four alternatives.

Passage:

Without water __421__ animal can survive. In desert regions, the greatest __422__ to life is drying up. But many creatures are able to make use of __423__ little water that exists in arid areas.
One of nature’s masterpieces , __424__ creatures equipped to __425__ with desert life is the hardy camel. There are several stories describing the __426__ endurance of these animals. It is said that camels can __427__ a distance of about 800 miles in eight days through continuous travel __428__ an intake of a single drop of water. The popular __429__ in a way is __430__. Water is indeed stored there but in the form of fat.

Q421.

(a) every

(b) no

(c) any

(d) desert

Q422.

(a) want

(b) inadequacy

(c) requirement

(d) worry

Q423.

(a) what

(b) the

(c) very

(d) that

Q424.

(a) for

(b) about

(c) among

(d) with

Q425.

(a) live

(b) resist

(c) bear

(d) cope

 Q426.

(a) remarkable

(b) little

(c) tolerable

(d) popular

Q427.

(a) measure

(b) reduce

(c) cover

(d) reach

Q428.

(a) for

(b) without

(c) accepting

(d) receiving

Q429.

(a) proverb

(b) guess

(c) belief

(d) version

Q430.

(a) baseless

(b) wrong

(c) misleading

(d) correct

Directions: (431-440) In the following passage some of the words have been left out. Read the passage carefully and choose the correct answer to each question out of the four alternatives.

Passage:

A man can be physically __431__ within stone walls and iron bars. His __432__ of movement and action may thus be __433__ . But his mind and spirit will __434__ remain free. His hopes and __435__ ideals and ambitions will still remain with him. __436__ tyranny or oppression can __437__ the lover of liberty. The cruelty of the British __438__, increased the zeal and __439__ of the freedom fighters. No prison, no oppression can ever __440__ the invincible spirit of man.

Q431.

(a) prevailed

(b) prevented

(c) confined

(d) limited

Q432.

(a) want

(b) freedom

(c) nature

(d) way

Q433.

(a) rejected

(b) adjusted

(c) prevented

(d) restricted

Q434.

(a) seldom

(b) often

(c) still

(d) hardly

Q435.

(a) aspirations

(b) attributes

(c) achievements

(d) needs

Q436.

(a) all

(b) little

(c) full

(d) no

Q437.

(a) prevent

(b) prevail

(c) reduce

(d) intimidate

Q438.

(a) only

(b) rarely

(c) hardly

(d) narrowly

Q439.

(a) mind

(b) determination

(c) want

(d) discrimination

Q440.

(a) kindle

(b) lower

(c) reject

(d) extinguish

Directions: (441-450) In the following passage some of the words have been left out. Read the passage carefully and choose the correct answer to each question out of the four alternatives.

Passage:

Martin Luther King, Jr., was born Michael Luther King, Jr., __441__ his grandfather had his name __442__ to Martin. Martin Luther attended segregated public schools in Georgia, __443__ from high school at the age of fifteen; he received the B.A. degree in 1948 __444__ Morehouse College, a distinguished Negro institution of Atlanta from which both his father and grandfather had graduated. After three years of __445__ study at Crozer Theological Seminary in Pennsylvania where he was elected president of a __446__ white, senior class, he was awarded the B.D. in 1951. __447__ a fellowship won at Ebenezer he enrolled in graduate studies at Boston University, completing his residence __448__ the doctorate in 1953 and receiving the degree in 1955. In Boston he __449__ and married Coretta Scott, a young woman of __450__ intellectual and artistic attainments.

Q441.

(a) and

(b) so

(c) since

(d) but

Q442.

(a) given

(b) changed

(c) become

(d) made

Q443.

(a) graduating

(b) finishing

(c) graduated

(d) finished

Q444.

(a) in

(b) from

(c) by

(d) with

Q445.

(a) theological

(b) intellectual

(c) educational

(d) psychological

Q446.

(a) predetermined

(b) predominantly

(c) significantly

(d) somewhat

Q447.

(a) From

(b) By

(c) With

(d) Through

Q448.

(a) for

(b) of

(c) about

(d) to

Q449.

(a) saw

(b) eloped

(c) met

(d) watched

solve cloze test
Q450.

(a) common

(b) particular

(c) uncommon

(d) general

 

Other Related Links:-

 

Now Get All Notifications And Updates In Your E-mail Account Just Enter Your E-mail Address Below And Verify Your Account To Get More Updates :

Enter your email address: Subscribe Pinnacle:

Online English Cloze Test Preparation (Part-9) : Pinnacle Coaching

Online English Cloze Test Preparation (Part-9) : Pinnacle Coaching

Directions: (361-370) In the following passage some of the words have been left out. Read the passage carefully and choose the correct answer to each question out of the four alternatives.

Passage:

The library, if used properly, is invaluable in helping you develop discernment. It is rich __361__ information that goes far beyond the__ 362__ of any one text book or course. __363__ your text book author does not make a particular __364__ clear and you feel the need __365__ another , description in greater detail __366__ in other . words, go to the library and 367 other books on the subject. By calling __368__ two or three writers dealing with the __369__ topic, you will find some __370__ of certain facts. In seeking additional sources, you will have gained immeasurably, for you will have seen what several experts perceive as being particularly important on a common subject

Q361.

(a) of

(b) for

(c) in

(d) with

Q362.

(a) pages

(b) limits

(c) confines

(d) limitations

Q363.

(a) If

(b) While

(c) When

(d) Suppose

Q364.

(a) information

(b) entry

(c) explanation

(d) point

Q365.

(a) for

(b) of

(c) to

(d) about

Online English Cloze Test
Q366.

(a) or

(b) but

(c) though

(d) however

 

Q367.

(a) verify

(b) identity

(c) check

(d) collect

Q368.

(a) for

(b) up

(c) forth

(d) upon

Q369.

(a) actual

(b) specific

(c) correct

(d) same

Q370.

(a) description

(b) clarification

(c) explanation

(d) evidence

Directions: (371-380) In the following passage some of the words have been left out. Read the passage carefully and choose the correct answer to each question out of the four alternatives.

Passage:

Man’s basic aggressiveness is a fact and is the emotional factor for all the bloody violence that has marked human history since the beginning. His technology has never been as perfectly __371__ as in the weapons he makes to __372__ his brothers. The plough has changed very __373__ in design from the time man took __374__ cultivation. But swords have not become __375__ and the rifle, with which one man kills another, is a __376__ in comparison with the stone and __377__with which he used to __378__ his adversaries in the earliest stage of civilisation,. Nuclear __379__ has designs that nature can never __380__. They are wonders of technological creation.

Q371.

(a) operated

(b) implemented

(c) employed

(d) deployed

Q372.

(a) shoot

(b) injure

(c) wound

(d) kill

Q373.

(a) much

(b) little

(c) slightly

(d) radically

Q374.

(a) in

(b) to

(c) into

(d) over

Q375.

(a) swordfishes

(b) penknives

(c) featherweights

(d) ploughshares

Q376.

(a) miracle

(b) masterpiece

(c) legend

(d) model

Q377.

(a) battle axe

(b) spear

(c) sword

(d) stick

Q378.

(a) slaughter

(b) penalize

(c) reform

(d) belabor

Q379.

(a) bomb

(b) science

(c) weaponry

(d) research

Q380.

(a) fabricate

(b) generate

(c) formulate

(d) emulate

Directions: (381-390) In the following passage some of the words have been left out. Read the passage carefully and choose the correct answer to each question out of the four alternatives.

Passage:

The Solar System has been a complicated wonder for the astronomers. This is a __381__ to which we may never have the exact answer. Man has wondered __382__ the age of the Earth __383__ ancient times. There were all kinds of __384__ that seemed to have the __385__. But man could not begin to __386__ about the question scientifically until about 400 years __387__. When it was proved that the __388__ revolved round the Sun and the Earth was a __389__ of our Solar System, then scientists knew where to __390__.

Q381.

(a) problem

(b) question

(c) matter

(d) query

Q382.

(a) around

(b) out

(c) about

(d) on

Q383.

(a) since

(b) during

(c) around

(d) from

Q384.

(a) ideas

(b) opinions

(c) stories

(d) matters

Q385.

(a) solution

(b) novel

(c) book

(d) answer

Q386.

(a) read

(b) think

(c) open

(d) guess

Q387.

(a) now

(b) time

(c) then

(d)  ago

Q388.

(a) Moon

(b) time

(c) Earth

(d) Mars

Q389.

(a) part

(b) division

(c) opening

(d) centre

Q390.

(a) end

(b) begin

(c) think

(d) query

Online English Cloze Test
Directions: (391-400) In the following passage some of the words have been left out. Read the passage carefully and choose the correct answer to each question out of the four alternatives.

Passage:

There is nothing which a man of strong will cannot achieve. Will-power is the sure hypnotism that __391__ all obstacles that __392__ our progress. A man of strong will is always __393__. while one who is weak in will has to __394__ many failures. “Nothing ventured, nothing gained __395__ be an excellent rule of conduct, but no strong will, no __396__ is the greatest __397__ of life. All difficulties melt away before a __398__ mind. Very often we attribute our __399__ to chance, fate or stars. We blame our luck, but __400__ do we examine our minds, the weakness of which is really responsible for our failures.

Q391.

(a) overcomes

(b) prevents

(c) skips

(d) avoids

Q392.

(a) advance

(b) hinder

(c) accelerate

(d) help

Q393.

(a) eventful

(b) fearful

(c) successful

(d) powerful

Q394.

(a) avoid

(b) omit

(c) overcome

(d) face

Q395.

(a) could

(b) would

(c) may

(d) should

Q396.

(a) profit

(b) success

(c) loss

(d) result

Q397.

(a) principal

(b) aim

(c) principle

(d) goal

Q398.

(a) weak

(b) heroic

(c) chief

(d) disturbed

Q399.

(a) advancement

(b) progress

(c) strength

(d) failures

Q400.

(a) rarefy

(b) frequently

(c) suddenly

(d) quickly


        

Other Related Links:-

 

Now Get All Notifications And Updates In Your E-mail Account Just Enter Your E-mail Address Below And Verify Your Account To Get More Updates :

Enter your email address: Subscribe Pinnacle:

Cloze Tests SSC CGL Tier 2 | Pinnacle online Coaching

Cloze Tests SSC CGL 

Directions: (321-325) In the following passage some of the words have been left out. Read the passage carefully and choose the correct answer to each question out of the four alternatives.

Passage:

The thermometre is an instrument for measuring temperature. The __321__ form consists of a __322__ tube with a fine __323__. One end of the __324__ is blown to form __325__ bulb and the other is closed.

Q321.

(a) seen

(b) unseen

(c) heard

(d) common

Q322.

(a) brass

(b) glass

(c) plastic

(d) metal

Q323.

(a) boar

(b) cavity

(c) mole

(d) bore

Q324.

(a) tube

(b) edge

(c) centre

(d) place

Cloze Tests
Q325.

(a) that

(b) a

(c) all

(d) an

Directions: (326-335) In the following passage some of the words have been left out. Read the passage carefully and choose the correct answer to each question out of the four alternatives.

Passage:

Scientists have developed an electronic circuit that __326__ the wiring of the human brain in some ways – an achievement that __327__ revolutionalise computer science and __328__ understanding of how nature’s most powerful __329__ works. The __330__ built on a __331__ chip the size of finger nail, is __332__ from the thinking machines of science-fiction: For one thing it cannot __333__, the way the __334__ can. But researchers say it could __335__ in better speech and object recognition by computers.

Q326.

(a) imitates

(b) mimics

(c) limits

(d) expands

Q327.

(a) shall

(b) ought

(c) could

(d) have

Q328.

(a) exceed

(b) improve

(c) impair

(d) develop

Q329.

(a) processor

(b) electronic system

(c) circuit

(d) brain

Q330.

(a) computer

(b) monitor

(c) system

(d) circuit

Q331.

(a) silicon

(b) minute

(c) big

(d) brown

Q332.

(a) for

(b) above

(c) beyond

(d) far

Q333.

(a) equate

(b) teach

(c) learn

(d) recognize

Q334.

(a) computer

(b) processor

(c) chip

(d) brain

Q335.

(a) yield

(b) give

(c) respond

(d) result

Directions: (336-340) In the following passage some of the words have been left out. Read the passage carefully and choose the correct answer to each question out of the four alternatives.

Passage:

I have always been nervous and keyed up at onset of any operation. With Louwtzie next to me, I became even more tense. There was a sense of __336__ between us which did not belong in the theatre. It was something electrical, a sort of involuntary interlocking of our __337__ selves, which she could not __338__ any more than I would. Inevitably, this was a __339__ at the operating table. The ritual of command and interlacing of hands and instruments demand a totally different __340__.

Q336.

(a) futility

(b) consistency

(c) hostility

(d) intimacy

Q337.

(a) projected

(b) protracted

(c) distracted

(d) frustrated

Q338.

(a) sever

(b) help

(c) solve

(d) suffer

Q339.

(a) proposition

(b) sufferance

(c) disturbance

(d) contraction

Q340.

(a) companionship

(b) partnership

(c) relationship

(d) studentship

Directions: (341-350) In the following passage some of the words have been left out. Read the passage carefully and choose the correct answer to each question out of the four alternatives.

Passage:

India and 25 other countries agreed to the Copenhagen Accord even as other developing countries accepted it as an irreversible decision later. The Accord came out of __341__ bargaining lasting almost 20 hours among __342__ of governments of some of the most __343__ countries of the world. At the __344__ of the day on Saturday, India __345__ to have given ground on some __346__ but blocked intrusion on other red lines. It had become __347__ within the first week of the __348__ that the best even the four emerging and __349__ economies of the developing world were going to do was to defend the __350__ economic resource sharing regimes.

Q341.

(a) difficult

(b) hard

(c) easy

(d) early

Q342.

(a) rulers

(b) kings

(c) heads

(d) chiefs

Q343.

(a) influential

(b) corrupted

(c) useless

(d) beautiful

Q344.

(a) middle

(b) evening

(c) night

(d) end

Q345.

(a) proved

(b) appeared

(c) viewed

(d) cleared

Q346.

(a) materials

(b) thoughts

(c) issues

(d) discussions

Q347.

(a) evident

(b) ambiguous

(c) vague

(d) indecisive

Q348.

(a) accord

(b) talks

(c) issues

(d) thoughts

Cloze Tests
Q349.

(a) economic

(b) political

(c) powerful

(d) praiseworthy

Q350.

(a) expected

(b) existing

(c) resultant

(d) consequential

Directions: (351-360) In the following passage some of the words have been left out. Read the passage carefully and choose the correct answer to each question out of the four alternatives.

Passage:

Gandhiji once said, “I would say that if the village perishes, India will perish too. India will be __351__ more India. Her own mission in the world will get __352__ The __353__ of the village is possible only when it is no more 354 Industrialization on a mass scale will __355__ lead to passive or active exploitation of the villagers as the problems __356__ competition and marketing come in. Therefore, we have to __357__ on the village being self-contained, manufacturing mainly for use. Provided this character of the village industry is __358__ there would be no objection to villagers using even the modem machines and tools that they can make and __359__ to use. Only, they __360__ not be used as a means of exploitation of others”.

Q351.

(a) certainly

(b) scarcely

(c) much

(d) no

Q352.

(a) lost

(b) extension

(c) elevated

(d) flourished

Q353.

(a) rehabilitation

(b) pruning

(c) revival

(d) devastation

Q354.

(a) denuded

(b) exploited

(c) contaminated

(d) populate

Q355.

(a) passionately

(b) surprisingly

(c) scarcely

(d) necessarily

Q356.

(a) forming

(b) enhancing

(c) between

(d) of

Q357.

(a) concentrate

(b) ponder

(c) imagine

(d) ensure

Q358.

(a) regained

(b) neglected

(c) maintained

(d) thwarted

Q359.

(a) prepare

(b) afford

(c) hesitate

(d) propose

Q360.

(a) can

(b) could

(c) need

(d) should

 

Other Related Links:-

 

Now Get All Notifications And Updates In Your E-mail Account Just Enter Your E-mail Address Below And Verify Your Account To Get More Updates :

Enter your email address: Subscribe Pinnacle:

Grammar Cloze Test Paper For SSC CGL Exam Part-7

Grammar Cloze Test Paper For SSC CGL Exam Part-7

Dear Readers,

Here we are providing some important questions to practise cloze test  for SSC CGL exam. Cloze test is very important for Tier 1 as well as the tier 2 exam.

Directions: (281-285) In the following passage some of the words have been left out. Read the passage carefully and choose the correct answer to each question out of the four alternatives.

Passage:

In fact, all __281__ using formal pattern is of this category. The __282__ has to be precisely stated. It must be __283__ in style and quite __284__. No __285__ element has any place in it.

Q281.

(a) correspondence

(b) writing

(c) columns

(d) articles

Q282.

(a) objection

(b) criticism

(c) essay

(d) language

Q283.

(a) lucid

(b) high

(c) florid

(d) descriptive

Q284.

(a) critical

(b) creative

(c) subjective

(d) objective

Q285.

(a) divisive

(b) wicked

(c) personal

(d) untidy

Grammar Cloze Test Paper
Directions: (286-295) In the following passage some of the words have been left out. Read the passage carefully and choose the correct answer to each question out of the four alternatives.

Passage:

The word ‘ticket’ is __286__ to every language in India. __287__ those who are actively __288__ in the political process __289__ a ticket as permission to __290__ an-election as candidate __291__a political party. The __292__. if elected, sits in the __293__ assembly, or any other __294__ for which he/she contests, as __295__ of that party.

Q286.

(a) general

(b) peculiar

(c) common

(d) familiar

Q287.

(a) So

(b) But

(c) And

(d) Since

 

Q288.

(a) involved

(b) seen

(c) leading

(d) attracted

Q289.

(a) look

(b) interpret

(c) interfere

(d) interrupt

Q290.

(a) stand in

(b) campaign

(c) vote

(d) contest

Q291.

(a) inside

(b) of

(c) for

(d) to

Q292.

(a) leader

(b) party

(c) candidate

(d) ticket

Q293.

(a) legislative

(b) legal

(c) political

(d) electoral

Q294.

(a) body

(b) election

(c) party

(d) institute

Q295.

(a) candidate

(b) participant

(c) representativ

(d) interpreter

Directions: (296-300) In the following passage some of the words have been left out. Read the passage carefully and choose the correct answer to each question out of the four alternatives.

Passage:

One of the oldest cities of Asia, Srinagar is known for its unique wooden architecture. Its __296__ network of narrow streets amid multi-storey wooded houses __297__ out its waterways, make it look like medieval Islamic __298__ centres. The large-scale demolition of traditional buildings and bazaars __299__ the quest for modernity have, however, __300__ to their disappearance.

Q296.

(a) expansive

(b) extensive

(c) extended

(d) expended

Q297.

(a) open

(b) opened

(c) opening

(d) opined

Q298.

(a) urban

(b) village

(c) rural

(d) country

Q299.

(a) in

(b) inside

(c) on

(d) into

Q300.

(a) lead

(b) led

(c) conformed

(d) caused

Directions: (301-310) In the following passage some of the words have been left out. Read the passage carefully and choose the correct answer to each question out of the four alternatives.

Passage:

When we visited the volcano it was in a state of __301__. We stood near tip of the __302__ on an irregular plane. It was heaped __303__ stones and cinders and __304__ rocks which had been regularly __305__ out from the volcano. During the volcanic eruption, large quantities of rocks and stones were hurled out from the summit in terrible __306__. From the summit volumes __307__ smoke and fountains of liquid fire __308__ forth continuously. The smoke now white, now impenetrably black was __309__ by a deep fiery roar. Stones __310__ down and the molten lava moved on with a horrible sound.

Q301.

(a) movement

(b) eruption

(c) ejection

(d) insertion

Q302.

(a) point

(b) summit

(c) path

(d) curve

Q303.

(a) on

(b) in

(c) with

(d) by

Q304.

(a) slanting

(b) curving

(c) pointed

(d) big

Q305.

(a) flung

(b) toppled

(c) distanced

(d) over-flown

Grammar Cloze Test Paper
Q306.

(a) Calm

(b) Confusion

(c) Horror

(d) Speed

Q307.

(a) in

(b) about

(c) of

(d) with

Q308.

(a) flew

(b) extracted

(c) poured

(d) oozed

Q309.

(a) together

(b) turned

(c) stuck

(d) accompanied

Q310.

(a) rose

(b) ascended

(c) rained

(d) poured

Directions: (311-320) In the following passage some of the words have been left out. Read the passage carefully and choose the correct answer to each question out of the four alternatives.

Passage:

Indu ‘didda’ loved to wear saris. Her __311__ collections, which Sonia inherited, were remarkable for not only __312__ taste, blit also the __313__ of weaves and traditional representations. I do not think any other public figure __314__ the first five decades after independence was so __315__ to acquire saris of distinct __316__ as ‘didda’ did. __317__ you noticed this fact when meeting her, you not only joined her circle of __318__ persons on traditional textiles. __319__ also got a chance to bring her __320__ to the cause you were espousing. Now this was very rare.

Q311.

(a) private

(b) peculiar

(c) personnel

(d) particular

Q312.

(a) extravagant

(b) worthy

(c) good

(d) suitable

Q313.

(a) uniformity

(b) mixture

(c) extent

(d) variety

Q314.

(a) with

(b) in

(c) for

(d) since

Q315.

(a) keen

(b) attracte

(c) earnest

(d) ehthusiastic

Q316.

(a) base

(b) wave

(c) weave

(d) length

Q317.

(a) When

(b) Also

(c) If

(d) But

Q318.

(a) snobbish

(b) knowledgeable

(c) smart

(d) wonderful

Q319.

(a) hence

(b) So

(c) Thus

(d) But

Q320.

(a) notice

(b) attention

(c) observation

(d) concern

 

For More Articles You Can Visit On Below Links :

SSC CGL 2018 & 2019 Online Preparation New Batch

400 most important questions for SSC CGL Math Pinnacle

India’s 1st Hard Drive Course for SSC CGL 2018 & 2019

750 Most Important Questions For SSC CGL Economics

Spot The Error : 10 Important Questions from CGL 2016 Exam

Video Lecture Basic to Advance English for SSC CGL

Indian History General Knowledge Questions Part 42/200

Rules for articles (A/An/The)

Polity Test SSC CGL CHSL (Part-I) :Pinnacle Coaching

phrasal verbs J : Phrasal verbs series for SSC CGL English

 

Now Get All Notifications And Updates In Your E-mail Account Just Enter Your E-mail Address Below And Verify Your Account To Get More Updates :

Enter your email address: Subscribe Pinnacle:

English Grammar Cloze Test Exercises Part-6 for SSC CGL

English Grammar Cloze Test Exercises Part-6 for SSC CGL

Dear Readers,

Cloze Test, plays a very important role in the english section for SSC CGL exam. It can play a major role in the tier 2 exam as 25 to 30 marks are allocated to it. In tier 1 exam also out of the 25 questions 5 are based on Cloze test. To score well in this section one needs to have knowledge of grammar, vocabulary and also one should have read extensively.When nothing works follow the elimination technique to come to the right answer. Pinnacle has prepared a complete series on cloze test to help you score better and here is part 6 for you.All the best.

Directions: (241-250) In the following passage some of the words have been left out. Read the passage carefully and choose the correct answer to each question out of the four alternatives.

Passage:

__241__ the common __242__, the ostrich does not bury its head in the sand to __243__ danger. A ostrich can run __244__ a speed of forty-five miles __245__ hour, kick powerfully and __246__ aggressively __247__ its break. As the __248__ and fastest bird in the world, it __249__ need to __250__ its head.

Q241.

(a) In keeping with

(b) As per

(c) According to

(d) Contrary to

Q242.

(a) fact

(b) view

(c) expectation

(d) belief

Q243.

(a) resist

(b) avoid

(c) face

(d) encounter

Q244.

(a) with

(b) for

(c) at

(d) to

English Grammar Cloze Test
Q245.

(a) one

(b) per

(c) a

(d) every

Q246.

(a) peck

(b) play

(c) push

(d) poke

Q247.

(a) on

(b) through

(c) with

(d) by

Q248.

(a) larger

(b) largest

(c) more large

(d) large

Q249.

(a) doesn’t

(b) did

(c) does

(d) didn’t

Q250.

(a) put

(b) cover

(c) shield

(d) bury

Directions: (251-260) In the following passage some of the words have been left out. Read the passage carefully and choose the correct answer to each question out of the four alternatives.

Passage:

It was a sudden decision. Three of us all __251__ in the hostel, decided to travel by train to __252__ and witness the Republic Day Parade. The station was heavily __253__ and there was a long queue before the ticket counter. __254__ pretended sickness and persuaded the man nearest to the __255__ to buy three more tickets- one for him and __256__ for his sisters. No problem, therefore, in buying tickets. __257__ train was already at the platform and there was __258__ mad rush among the passengers to get on the coaches. Hari would not be worried by __259__. He asked __260__ to jump over the bumper between two coaches to get on to the other side.

Q251.

(a) roommates

(b) strangers

(c) classmates

(d) friends

Q252.

(a) Calcutta

(b) Hyderabad

(c) Chennai

(d) Delhi

Q253.

(a) guarded

(b) thronged

(c) crowded

(d) filled

Q254.

(a) She

(b) Hari

(c) They

(d) You

Q255.

(a) door

(b) window

(c) counter

(d) enhance

Q256.

(a) three

(b) four

(c) one

(d) two

Q257.

(a) The

(b) A

(c) An

(d) No

Q258.

(a) a

(b) an

(c) the

(d) not

Q259.

(a) things

(b) everything

(c) anything

(d) something

Q260.

(a) them

(b) us

(c) we

(d) they

Directions: (261-265) In the following passage some of the words have been left out. Read the passage carefully and choose the correct answer to each question out of the four alternatives.

Passage:

If you prefer mountains __261__ deserts, try Darjeeling, West Bengal’s hill resort that __262__ at the foothills of the mighty Himalayas. __263__ while in Bengal, if your spirit of adventure gets the better of you, __264__ the ferry to the Sunder bans, the world’s largest delta. But if these places do not attract you, there’s Bhutan, the quiet Himalayan Kingdom __265__ West Bengal.

Q261.

(a) against

(b) from

(c) with

(d) to

Q262.

(a) nestles

(b) sleeps

(c) cuddles

(d) rests

Q263.

(a) so

(b) and

(c) but

(d) since

Q264.

(a) ask

(b) take

(c) pick

(d) pay

Q265.

(a) adjoining

(b) surrounding

(c) skirting

(d) bordering

[p.10] Directions: (266-275) In the following passage some of the words have been left out. Read the passage carefully and choose the correct answer to each question out of the four alternatives.

Passage:

There is an enemy beneath our __266__. He recognises no national boundaries, no __267__ parties. Everyone in the world is __268__ by him. The enemy is the Earth itself. The __269__ of a quake is greater than __270__ man himself can produce. But __271__ scientists are directing more of their __272__ into finding some way of __273__ earthquakes and it is possible that at __274__ time in the near future, __275__ will have discovered a means of protecting itself from it.

Q266.

(a) shelter

(b) feet

(c) land

(d) surface

Q267.

(a) economical

(b) historical

(c) geographical

(d) political

Q268.

(a) threatened

(b) feared

(c) effected

(d) dominated

Q269.

(a) strength

(b) power

(c) force

(d) ability

Q270.

(a) everything

(b) nothing

(c) something

(d) anything

Q271.

(a) this day

(b) today

(c) lately

(d) at present

Q272.

(a) efforts

(b) strength

(c) capacity

(d) tasks

Q273.

(a) watching

(b) directing

(c) opposing

(d) combating

Q274.

(a) any

(b) some

(c) every

(d) a

Q275.

(a) scientists

(b) humanity

(c) people

(d) mankind

English Grammar Cloze Test
Directions: (276-280) In the following passage some of the words have been left out. Read the passage carefully and choose the correct answer to each question out of the four alternatives.

Passage:

Broadly speaking letters may be said to __276__ into two classes, the formal and __277__. Formal letters __278__ of official or business matters and are __279__ to an employer, officials of a department or institutions. Letters to the __280__ of a newspaper also belong to this class.

Q276.

(a) fall

(b) rise

(c) escape

(d) describe

Q277.

(a) affectionate

(b) personal

(c) foreign

(d) official

Q278.

(a) deal

(b) contain

(c) apprise

(d) consist

Q279.

(a) respected

(b) addressed

(c) prayed

(d) typed

Q280.

(a) publisher

(b) salesman

(c) editor

(d) printer

 

For More Articles You Can Visit On Below Links :

SSC CGL 2018 & 2019 Online Preparation New Batch

400 most important questions for SSC CGL Math Pinnacle

India’s 1st Hard Drive Course for SSC CGL 2018 & 2019

750 Most Important Questions For SSC CGL Economics

Spot The Error : 10 Important Questions from CGL 2016 Exam

Video Lecture Basic to Advance English for SSC CGL

Indian History General Knowledge Questions Part 42/200

Rules for articles (A/An/The)

Polity Test SSC CGL CHSL (Part-I) :Pinnacle Coaching

phrasal verbs J : Phrasal verbs series for SSC CGL English

 

Now Get All Notifications And Updates In Your E-mail Account Just Enter Your E-mail Address Below And Verify Your Account To Get More Updates :

Enter your email address: Subscribe Pinnacle:

SSC CGL Cloze Test Practice / SSC CHSL Cloze Test Practice

SSC CGL Cloze Test Practice / SSC CHSL Cloze Test Practice

Dear Readers,

Cloze Test plays a very important role in the english section for SSC CGL exam. Pinnacle is providing some important Cloze Test, for SSC CGL exam. It can play a major role in the tier 2 exam as 25 to 30 marks are allocated to it. To score well in this section one needs to have knowledge of grammar, vocabulary and also he should have read extensively.When nothing works follow the elimination technique to come to the right answer. Pinnacle Has prepared a complete series on cloze test to help you score better . All the best.

Directions: (201-210) In the following passage some of the words have been left out. Read the passage carefully and choose the correct answer to each question out of the four alternatives.

Passage:

All forms of art have developed from religion __201__ religious services. This is also true __202__ writing poetry developed from the __203__ sung in __204__ of the early Gods, or from incantations sung __205__ bring rain or victory in battle. Plays __206__ from the dances __207__ in __208__ of the Gods. The novel has developed from the stories. __209__ about the Gods. A novel is a story that is based __210__ real-life.

Q201.

(a) and

(b) or

(c) but

(d) yet

Q202.

(a) in

(b) to

(c) of

(d) with

Q203.

(a) songs

(b) lines

(c) rhymes

(d) words

Q204.

(a) worship

(b) memory

(c) praise

(d) appreciation

Q205.

(a) together

(b) to

(c) alone

(d) which

Q206.

(a) developed

(b) evolved

(c) came

(d) wrote

SSC CGL Cloze Test Practice
Q207.

(a) played

(b) enacted

(c) danced

(d) performed

Q208.

(a) merit

(b) power

(c) honour

(d) praise

Q209.

(a) deal

(b) explain

(c) said to

(d) told

Q210.

(a) on

(b) about

(c) in

(d) through

Directions: (211-220) In the following passage some of the words have been left out. Read the passage carefully and choose the correct answer to each question out of the four alternatives.

Passage:

Any regular viewer of programmes on the television will certainly have some reservations about commercials. When television shows are __211__ good, the commercials that __212__ them are a disgrace. One of the many bad __213__ of commercials is their loudness. They seem to be __214__ as loud as the program and the viewer is almost __215__ when they come on. Any attempt __216__ conversation during commercials is futile. Commercials also take up too much time and __217__ too often. The impression one __218__ gets is that the shows are sandwiched in __219__ long periods of advertising, all of it the same. Often commercials __220__a show at a particularly inappropriate time.

Q211.

(a) reasonably

(b) rationally

(c) unreasonably

(d) irrationally

Q212.

(a) join

(b) accommodate

(c) accompany

(d) admit

Q213.

(a) features

(b) feature

(c) property

(d) mark

Q214.

(a) two

(b) pair

(c) twice

(d) double

Q215.

(a) deafening

(b) blind

(c) deafened

(d) deaf

Q216.

(a) on

(b) in

(c) to

(d) at

Q217.

(a) repeat

(b) is repeated

(c) repeated

(d) are repeated

Q218.

(a) usually

(b) usual

(c) use to

(d) used to

Q219.

(a) after

(b) before

(c) between

(d) during

Q220.

(a) involve

(b) integrate

(c) invert

(d) interrupt

Directions: (221-230) In the following passage some of the words have been left out. Read the passage carefully and choose the correct answer to each question out of the four alternatives.

Passage:

The Aryans __221__ about northern Asia and Europe over the wide grasslands. But as their numbers grew and the climate became drier and the land __222__. There was not __223__ food for all of them to eat. __224__ they were forced to move to other parts of the world in search of __225__. They spread out all over Europe and __226__ to India, Persia and Mesopotamia. Thus we find that nearly all the people of Europe and northern India and Persia and Mesopotamia, although they differ so much __227__ each other now, are really descendants from the same __228__ the Aryans. Of course this was very long __229__ and since then much has happened and races have got mixed up to a large extent. The Aryans are __230__. One great ancestral race of the people of the world today.

Q221.

(a) wandered

(b) wondered

(c) worked

(d) worried

Q222.

(a) grassful

(b) green

(c) grassless

(d) dead

Q223.

(a) full

(b) enough

(c) plenty

(d) grass

Q224.

(a) So

(b) As

(c) Because

(d) Yet

Q225.

(a) riches

(b) money

(c) shelter

(d) food

Q226.

(a) went

(b) came

(c) come

(d) has come

Q227.

(a) to

(b) with

(c) on

(d) from

Q228.

(a) friends

(b) family

(c) ancestors

(d) Aryans

Q229.

(a) ago

(b) time

(c) period

(d) wait

Q230.

(a) so

(b) enough

(c) therefore

(d) but

Directions: (231-240) In the following passage some of the words have been left out. Read the passage carefully and choose the correct answer to each question out of the four alternatives.

Passage:

Civilization, like __231__, fall, not so much because of __232__ of the enemy outside, as through the weakness and __233__ within, Rome fell not because of the __234__, they merely knocked __235__ something that was already dead. The heart of Rome had __236__ beating when the arms and legs were cut __237__. We see something of this __238__ in India and China and in the case of the Arabs. The __239__ of Arabian civilization was sudden even as their rise had been.. In India and China the process is long-drawn __240__ and it is not easy to spot it.

Q231.

(a) states

(b) kingdom

(c) empires

(d) buildings

Q232.

(a) Weakness

(b) strength

(c) power

(d) tenacity

Q233.

(a) disease

(b) decease

(c) decay

(d) fortitude

Q234.

(a) barbarity

(b) barbarous

(c) barbarians

(d) Roman

Q235.

(a) off

(b) on

(c) down

(d) no word

Q236.

(a) seized

(b) rotated

(c) ceased

(d) started

SSC CGL Cloze Test Practice
Q237.

(a) down

(b) off

(c) up

(d) no word

Q238.

(a) process

(b) procedure

(c) spectacle

(d) scene

Q239.

(a) downfall

(b) death

(c) collapse

(d) dismemberment

Q240.

(a) out

(b) up

(c) upon

(d) no word

 

For More Articles You Can Visit On Below Links :

SSC CGL 2018 & 2019 Online Preparation New Batch

400 most important questions for SSC CGL Math Pinnacle

India’s 1st Hard Drive Course for SSC CGL 2018 & 2019

750 Most Important Questions For SSC CGL Economics

Spot The Error : 10 Important Questions from CGL 2016 Exam

SSC CGL 2018 Online Preparation new batch starting from 18th December

Indian History General Knowledge Questions Part 42/200

Rules for articles (A/An/The)

Polity Test SSC CGL CHSL (Part-I) :Pinnacle Coaching

phrasal verbs J : Phrasal verbs series for SSC CGL English

 

Now Get All Notifications And Updates In Your E-mail Account Just Enter Your E-mail Address Below And Verify Your Account To Get More Updates :

Enter your email address: Subscribe Pinnacle:

Subscribe on Youtube
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Subscribe For Latest Updates

Signup for our newsletter and get notified when we publish new articles for free!




error: Content is protected !!