Chat with us, powered by LiveChat Chemistry Archives | SSC CGL, SSC CHSL, Exam Preparation

Mobile : +91-9817390373 , +91-8295688244( 9am-5pm | Mon to Sat) | Email : [email protected]

Join SSC CGL Online Coaching Course & Hard Drive Coaching Course

Archive for the ‘Chemistry’ Category

4000 Questions science videos + PDF series I SSC , Railway

4000 Questions science videos + PDF series I SSC , Railway

Join complete GK course or SSC CGL Online Coaching course (T1+T2+T3+T4) or Hard Drive course and be a part of this series.

Q1.Organisms link amino acids in chains called polypeptides and

अमीनो अम्ल में श्रृंखला में जुड़े हुए जीव पोइलीपेप्टाइड तथा ______ है|

(a) Lipids/ लिपिड

(b) Proteins/ प्रोटीन

(c) Fats/ वसा   

(d) Sugars / शक़्क़र

Video English medium : 4000 Questions science series

English Medium Contents for SSC CGL for South Indian and North East student

 

Video Hindi Medium : 4000 Questions science series

PDF Bilingual : 4000 Questions science series

science mcq part 1

 

Q2.The rate of a chemical reaction depends on

एक रासायनिक अभिक्रिया की गति ___________ पर निर्भर करती है|

(a) Temperature / तापमान      

(b) Pressure/ दबाव      

(c) Both (a) and (b) / (a) और (b) दोनों

(d) None of the above / उपरोक्त में से कोई भी नहीं

Q3. Bronze is

कांस्य है

(a) An element / एक तत्व                                                                                       

(b) A metal / एक धातु

(c) An alloy of copper and zinc / तांबा और जस्ता का एक मिश्र धातु                              (d) An alloy of copper and tin / तांबा और टिन की एक मिश्र धातु

Q4.________ is the ore of aluminium.

________ एल्यूमीनियम का अयस्क है |

(a) Haematite/ हेमाटाइट

(b) Siderite / सिडराइट          

(c) Bauxite / बॉक्साइट                    

(d) Magnetite / मैग्नेटाइट

Q5. Malachite is an ore of

मैलासाइट________ का एक अयस्क है |

(a) Aluminium/ ऐल्युमीनियम             

(b) Barium/ बेरियम            

(c) Copper/ तांबा                 

(d) Gold/ सोना

Q6. Water is a compound of hydrogen and oxygen. The ratio by weight of these elements in water is

जल हाइड्रोजन और ऑक्सीजन का एक यौगिक है। जल में इन तत्वों के द्रव्यमान का अनुपात है

(a) 2:2                               

(b) 2:1                               

(c) 2:7                                

(d) 1:8  

Q7. Lead pencils used for writing on paper contains

कागज पर लिखने के लिए इस्तेमाल की जाने वाली लेड  पेंसिल में _____ पाया जाता है|

(a) Copper/ तांबा                   

(b) Lead/लेड                   

(c) Graphite/ग्रेफाइट                 

(d) Tin/टिन

Q8. Lysergic acid diethylamide(LSD) is a

लिसर्जिक अम्ल डायमिथाइलमाइड (एल.एस.डी.) एक ____________ है |

(a) Cure for leprosy / कुष्ठ रोग का इलाज                                                    

(b) Soft drink / शीतल पेय

(c) Drug that can induce hallucination/ मतिभ्रम करने वाली औषधि

(d) Carbohydrate/ कार्बोहाइड्रेट

4000 Questions

Q9. With what does a fuel mix in the carburettor of an engine?

इंजन के कार्बोरेटर में ईंधन को किसके साथ मिलाया जाता हैं ?

(a) Nitrogen/ नाइट्रोजन                   

(b) Hydrogen/ हाइड्रोजन              

(c) Water/ पानी                       

(d) Air/ वायु

Q10. Chemistry is a science devoted to the study of

रसायन विज्ञान एक ____________ अध्ययन के लिए समर्पित विज्ञान है|

(a) Paints/ रंगलेप                                                                                                      

(b) Insects/कीड़े

(c) Elements and the laws governing their  behavior/ तत्व और उनके व्यवहार को नियंत्रित करने वाले कानून               

(d) Narcotics/ मादक द्रव्य

Q11. Which of the following metals has the lowest melting point ?

निम्नलिखित में से किस धातु का गलनांक सबसे कम है?

(a) Copper/ तांबा                 

(b) Lead/ लेड                 

(c) Iron/ लोहा                        

(d) Steel/ इस्पात

Q12. In some regions iodide ions are added to common salt. This is to make up absence of iodine in the salt. Iodine deficiency leads to

कुछ जगहों पर आयोडाइड आयनों को नमक में जोड़ा जाता है। यह नमक में आयोडीन की अनुपस्थिति को बनाने के लिए है। आयोडीन की कमी के कारण ___________ होता है

(a) Goitre / घेंघा रोग                

(b) Anemia/ रक्ताल्पता                  

(c) Night blindness/रतौंधी                     

(d) Tuberculosis/यक्ष्मा

Q13. Here under is given a list of materials that are associated with the preparation and distillation of alcoholic beverages. Spot the unconnected material.

यहां नीचे सामग्रियों की एक सूची दी गई है जो कि मादक पेय पदार्थों की तैयारी और आसवन से जुड़े हैं। असंबंधित सामग्री को अंकित करे |

(a) Sugarcane/ गन्ना

(b) Potatoes/ आलू

(c) Vitis vinifera/ अंगूर

(d) Essential oils/ वाष्पशील तेल

Q14. A burning candle gets extinguished when covered with a tumbler because

जब एक जलती हुई मोमबत्ती को एक गिलास से ढका जाता है, तो वह बुझ जाती है क्योंकि

(a) There is a lack of nitrogen near the candle

मोमबत्ती के पास नाइट्रोजन की कमी हो जाती है|                              

(b) There is a vacuum near candle

मोमबत्ती के पास निर्वात हो जाता है|

(c) There is a lack of oxygen near the candle

मोमबत्ती के पास ऑक्सीजन की कमी हो जाती है |                                   

(d) There is a contaminated atmosphere near the candle

मोमबत्ती के पास एक दूषित वातावरण हो जाता है|

Q15. The conversion of oxygen to ozone takes place because of

ऑक्सीजन से ओजोन का रूपांतरण किस वजह से होता है |

(a) The absorption of energy/ ऊर्जा का अवशोषण                                                            (b) The release of energy/ ऊर्जा का स्रावित होना

(c) The solar energy/ सौर ऊर्जा                                                                              (d) The atmospheric pollution/वायुमंडलीय प्रदूषण

Q16. Food additives and essences that give flavour to foodstuff are

खाद योजक और अर्क जो खाद्य पदार्थों को स्वाद देते है, वो  ____

(a) Obtained from mineral oils/ खनिज तेल से प्राप्त होते हैं |

(b) Obtained from essential oils/ वाष्पशील तेल से प्राप्त होते हैं |

(c) Obtained from the spices/ मसालों से प्राप्त होते हैं |

(d) Obtained from petroleum distillates/ पेट्रोलियम आसवन से प्राप्त होते हैं |

Q17. Identify the oxidation reaction among the following

निम्नलिखित में ऑक्सीकरण प्रतिक्रिया की पहचान करें |

(a) Cu2 + 2e= Cu            

(b) Fe = Fe2+ + 2e                        

(c) NaCI=Na+CI                             

(d) None of the above / उपरोक्त में से कोई नहीं

Q18. What is coal?

कोयला क्या है ?

(a) Fossil fuel/ जीवाश्म ईंधन

(b) Oxygen/ऑक्सीजन             

(c) Fossil mammals/ जीवाश्म स्तनधारियों

(d) None of these/इनमें से कोई नहीं

Q19. Numismatics is a science devoted to the study of

मुद्राशास्त्र एक विज्ञान है जो __________ के अध्ययन के प्रति समर्पित है|

(a) Coins and metals /सिक्के और धातुएं

(b) Numbers/ संख्या

(c) Palmistry/ हस्त रेखा विज्ञान

(d) None of the above / इनमें से कोई भी नहीं

Q20. Why is phosphorus kept under water ?

फॉस्फोरस पानी में क्यों रखा जाता है?

(a) Phosphorus is to be kept cool

फास्फोरस को ठंडा रखने के लिए |

(b) Phosphorus gets burnt when exposed to atmosphere

वायुमंडल के सम्पर्क में आने पर फॉस्फोरस जल जाता है |

(c) Phosphorus is light sensitive/फॉस्फोरस प्रकाश संवेदनशील होता है|

(d) Phosphorus produces vapours that are toxic to human beings/फास्फोरस से उत्पन्न वाष्प मनुष्य के लिए विषाक्त होते हैं |

Q21. The boiling point of a liquid_______ if the pressure decreases.

यदि किसी द्रव्य का दाब घटता है तो उसका क्वथनांक _________ है |

(a) Increases / बढ़ता

(b) Decreases /घटता

(c) Does not change / समान्य रहता

(d) Fluctuates/घटता- बढ़ता रहता

Q22. Diamond is_________ form of carbon.

हीरा कार्बन की ___________ अवस्था है |

(a) A catalytic/एक उत्प्रेरक

(b) An allotropic/ एक अपरूपी

(c) An amorphous/एक अव्यवस्थित

(d) None of the above/ उपरोक्त में से कोई भी नही

Q23. Polyvinyl chloride, bakelite, nylon and orlon are examples of

पॉलीविनाइल क्लोराइड, बैकेलाइट, नायलॉन और ऑरलोन __________ के उदाहरण हैं |

(a) Plastics/ प्लास्टिक                  

(b) Synthetic fibres/ संश्लेषित रेशा                   

(c) Polymers of rubber/रबर के पॉलीमर         

(d) Resins/धूना

Q24. Burning charcoal in a badly ventilated room is dangerous because

तंग हवादार कमरे में कोयले को जलाना खतरनाक है, क्योंकि

(a) It emits lots of heat

यह बहुत गर्मी उत्सर्जित करता है |

(b) It radiates and harms vision

यह विकृत होता है और दृष्टि को हानि पहुँचाता है |

(c) There is a risk of big fire breaking up

भीषण आग लगने का खतरा रहता है |

(d) It emits carbon monoxide

यह कार्बन मोनोऑक्साइड उत्सर्जित करता है |

Q25. Molecule is defined as the smallest particle of a compound that retains the properties of the compound. Atom is defined as the smallest particle of _______that retains the properties of the original substance.

अणु को एक यौगिक के सबसे छोटे कण के रूप में परिभाषित किया गया है जो यौगिक के गुणों को बरकरार रखता है। परमाणु को _______ के सबसे छोटे कण के रूप में परिभाषित किया गया है जो मूल पदार्थ के गुणों को बरकरार रखता है।

(a) A gas/ एक गैस                         

(b) A solid/ एक ठोस                     

(c) An element/ एक तत्व           

(d) A liquid / एक तरल

Q26. Permanent hardness of water cannot be removed by

पानी की स्थायी कठोरता को किसके द्वारा दूर नहीं की जा सकती

(a) Adding caustic soda/दाहक सोडा ये कॉस्टिक सोडा  मिलाने से

(b) Distillation/ आसवन से

(c) Boiling / उबालने से

(d) Electrolysis /विद्युत अपघटन

Q27. The metal which is the oldest in man’s use is

मानव उपयोग में आने वाला सबसे पुराना धातु है

(a) Aluminium/ एल्युमिनियम

(b) Iron/ लोहा

(c) Copper/ ताम्र

(d) Gold / सोना

Q28. Which is the least reactive element in the given list ?

दिए गए सूची में सबसे कम प्रतक्रियाशील तत्व कौन सा है ?

(a) Fluorine/फ्लोरीन

(b) Oxygen/ ऑक्सीजन

(c) Iodine/आयोडीन

(d) Nitrogen/ नाइट्रोजन

Q29. Bleaching powder produces_______ gas when it is mixed with water.

ब्लीचिंग पाउडर को जब पानी में मिलाया जाता है, तब यह ________ गैस उत्पन्न करता है |

(a) Bromine/ ब्रोमीन

(b) Chlorine/ क्लोरीन

(c) Iodine/ आयोडिन

(d) Ozone/ ओज़ोन

Q30. The toxic component of tobacco that is responsible for the addiction developed among smokers is

धूम्रपान करने वाले में लत लगने के लिए जिम्मेवार विषैले घटक है

(a) Ammonia/अमोनिया

(b) Nicotine/ निकोटीन                   

(c) Pyridine/ पिरिडीन                   

(d) Carbon dioxide/कार्बन डाईऑक्साइड

Q31. Nitrogen is used to form an atmosphere in food processing techniques. This is because nitrogen is

नाइट्रोजन का उपयोग खाद्य प्रसंस्करण तकनीकों में एक वातावरण बनाने के लिए किया जाता है। यह इसलिए है क्योंकि नाइट्रोजन ________ है |

(a) Disinfectant/ कीटाणुनाशक

(b) Inert gas/ अक्रिय गैस

(c) Oxidising agent/ आक्सीकारक

(d) Non poisonous/ अविषैली

Q32. Sulphur is obtained from underground deposits by

सल्फर भूमिगत अवशेषों से किसके द्वारा प्राप्त होता है

(a) Mining/खनन

(b) Floating it out on brine/ समुन्दर में तैरता हुआ पाया जाता है

(c) Melting it with superheated water and pumping it out

गरम पानी से पिघला के पंप के द्वारा निकाला जाता है  

(d) Its reaction with atmospheric oxygen

वायुमंडलीय ऑक्सीजन के साथ इसकी अभिक्रिया द्वारा

 

Q33. When heated up limestone gives off

जब चूना पत्थर को गर्म किया जाता है तो यह _________ प्रदान करता है |

(a) Oxygen/ऑक्सीजन

(b) Carbon dioxide/ कार्बन डाईऑक्साइड

(c) Chlorine/ क्लोरीन

(d) Nitrogen/ नाइट्रोजन

Q34. ________ forms bubbles in the blood and causes pain. So, _____ is preferred to be mixed with oxygen in the cylinders of self containing breathing apparatuses. Spot the correct order of gases that will fit in the above sentence.

________ रक्त में बुलबुले बनाता है और दर्द का कारण बनता है। इसलिए, _____ ऑक्सीजन सिलिंडर में ऑक्सीजन के साथ मिलाया जाता है। उपरोक्त वाक्य में प्रयोग होने वाली गैसों को सही अनुक्रम में लिखें |

(a) Carbon dioxide, nitrogen / कार्बन डाईऑक्साइड, नाइट्रोजन

(b) Argon, neon / आर्गन, नियोन

(c) Nitrogen, helium/ नाइट्रोजन, हीलियम

(d) Hydrogen, nitrogen/ हाइड्रोजन, नाइट्रोजन

Q35. Hard water does not form lather with soap easily. This is because

कठोर जल साबुन के साथ आसानी से झाग नहीं बनाता है, क्योंकि

(a) Hard water contains calcium and magnesium salts that react with soap forming insoluble compounds

कठोर जल में कैल्शियम और मैग्नीशियम लवण होते हैं जो साबुन के अघुलनशील यौगिकों के साथ अभिक्रिया करते हैं |

(b) Hard water is denser than soft water

कठोर जल नर्म जल की अपेक्षा ज्यादा सघन होते है |

(c) The statement is false

यह कथन गलत है |

(d) None of the above

उपरोक्त में से कोई भी नहीं

Q36. Transistor set has an internal antenna made of

ट्रांजिस्टर सेट का एक आंतरिक ऐंटिना होता है जो कि ________ का बना हुआ होता है |

(a) Iron / लोहा

(b) Ferrochrome/ फेरोक्रोम

(c) Zinc/ जस्ता

(d) Aluminium/ एल्युमीनियम

Q37. Tyndall effect is observed in

टिण्डल प्रभाव ____________  में पाया जाता है |

(a) Solutions/ विलयन

(b) Organic solvents/ जैविक विलायक

(c) Colloidal solutions /कलिल विलयन

(d) Nuclear reactions/ परमाणु प्रतिक्रियाएं

Q38. TNT is

टी. एन. टी. है

(a) A drug / एक औषधि

(b) A sedative/एक शामक औषधि

(c) A narcotic /एक स्वापक औषधि

(d) None of the above / उपरोक्त में से कोई नहीं

Q39. Picric acid is

(a) Vitamin C                  

(b) Vitamin B                                  

(c) Trinitrotoluene                       

(d) Trinitrophenol

Q40. The purest form of iron is

लोहे का सबसे शुद्ध रूप है :

(a) Steel /  इस्पात                 

(b) Cast iron / ढलवां लोहा                                   

(c) Wrought iron / पिटवाँ लोहा                         

(d) Pig iron / कच्चा लोहा

Q41. Identify the antiknock compound used in automobile fuel.

मोटर-गाड़ी ईंधन में उपयोग किए जाने वाले  एंटिनॉक यौगिक को पहचानें

(a) Carbon tetrachloride / कार्बन टेट्राक्लोराइड

(b) Lead tetraethyl / लेड टेट्राइथाइल

(c) Lead acetate /लेड एसीटेट

(d) Polyvinyl chloride/ पोलीविनाइल क्लोराइड

Q42. Spot red lead

लाल लेड की पहचान कीजिये |

(a) Pb2O3                                                                

(b) Pb3O4                                    

(c) Pb2O2                          

(d) Pb2O6

Q43. Identify baking soda

बेकिंग सोडा की पहचान कीजिये |

(a) NaHCO3

(b) NaOH

(c) Na2CO3

(d) NaCI

Q44. The most electropositive element is

सबसे विद्युत-धनात्मक तत्व है :

(a) Hydrogen / हाइड्रोजन

(b) Magnesium / मैगनीशियम

(c) Calcium / कैल्शियम

(d) Silicon / सिलिकॉन

Q45. Of the following which is the most electronegative element ?

निम्नलिखित में से कौन सा सबसे निद्युत तत्व है?

(a) Carbon / कार्बन

(b) Chlorine / क्लोरीन

(c) Nitrogen / नाइट्रोजन

(d) Iodine / आयोडिन

Q46. The mean salt content of different seas is 3.5 percent. The common salt (sodium chloride) content is

विभिन्न समुद्रों की औसत नमक सामग्री 3.5 प्रतिशत है। साधारण नमक (सोडियम क्लोराइड) सामग्री है:

(a) 1.5 Percent

(b) 1.75 Percent

(c) 2.7 Percent

(d) 1.0 Percent

Q47. The gas responsible for the swelling of bread is

ब्रेड किस गैस के कारण फूलती है ?

(a) Carbon monoxide /कार्बन मोनो ऑक्साइड

(b) Ammonia/ अमोनिया

(c) Oxygen/ ऑक्सीजन

(d) Carbon dioxide / कार्बन डाइऑक्साइड

Q48. The most common elements present in the crust of earth are

पृथ्वी के आवरण में मौजूद सबसे आम तत्व हैं

(a) Oxygen, iron, potassium

ऑक्सीजन, लोहा, पोटैशियम

(b) Oxygen, silicon, iron

ऑक्सीजन, सिलिकॉन, लोहा

(c) Oxygen, silicon, magnesium

ऑक्सीजन, सिलिकॉन, मैग्नीशियम

(d) Oxygen, silicon, aluminium

ऑक्सीजन, सिलिकॉन, एल्यूमीनियम

Q49. When wood is burnt

जब लकड़ी को जलाया जाता है

(a) It produces ashes/यह राख पैदा करती है |

(b) It produces charcoal/यह काठकोयला बनाती है |

(c) It produces ash, smoke, carbon dioxide and carbon monoxide

यह राख, धुआं, कार्बन डाइऑक्साइड और कार्बन मोनो ऑक्साइड पैदा करती है |

(d) It produces dust and fumes

यह धूल और धुआँ पैदा करती है |

Q50. In an urban area which of the following sets of gases is responsible for pollution ?

किसी शहरी क्षेत्र में निम्नलिखित गैसों में से कौन-सी गैस प्रदूषण के लिए जिम्मेवार है ?

(a) Ozone, nitrogen and carbon dioxide

ओजोन, नाइट्रोजन और कार्बन डाइऑक्साइड

(b) Carbon monoxide, sulphur dioxide and nitrogen oxides

कार्बन मोनोऑक्साइड, सल्फर डाइऑक्साइड और नाइट्रोजन ऑक्साइड

(c) Sulphur dioxide, argon and helium

सल्फर डाइऑक्साइड, आर्गन और हीलियम

(d) Sulphur dioxide, carbon dioxide and chlorine

सल्फर डाइऑक्साइड, कार्बन डाइऑक्साइड और क्लोरीन

For Answer key Click here

 

General Science for SSC CGL : 2000 Important Questions of Science for CGL & CHSL Part-1

General Science for SSC CGL : 2000 Important Questions of Science for CGL & CHSL Part-1

Dear Aspirants,

This Article contains General Science Important Questions for CGL, CHSL and Others SSC Exams. General science is part of the General Awareness section of SSC CGL Tier-1 examination. It includes questions on Physics, Chemistry & Biology. Practice these Questions well and take test to keep Yourself at par with your Competition.

You can access Important Notes for General Science i.e. Physics, Chemistry and Biology on our website.

We also provide the PDF solution and video solution for each & every previous year paper of SSC CHSL & SSC CGL, both Tier 1 and Tier 2 on our website.

We hope this will be helpful in your Examination.

 

SSC CGL General Science 2000 Important Questions
Q1. Optical fibre works on which of the following principle of light?

प्रकाशीय तंतु निम्नलिखित में से प्रकाश के किस सिद्धांत पर कार्य करता है?

(a) Reflection / परावर्तन

(b) Refraction / अपवर्तन

(c)  Diffraction / विवर्तन

(d)Total internal reflection / पूर्ण आंतरिक परावर्तन

Q2. Which one of the following is a bad Thermal Conductor?

निम्नलिखित में से कौन सा बुरा ऊष्मा परिचालक है?

(a)Aluminium / एल्युमीनियम

(b)Copper / ताम्बा

(c)Glass / शीशा

(d)Silver / चांदी

Q3. Rusting is _____.

जंग लगना _______है |

(a)Electrolysis / विध्युत अपघटन

(b)Oxidation / ऑक्सीकरण

(c)Redox reaction (Oxidation and Reduction) / रेडॉक्स अभिक्रिया (ऑक्सीकरण और अपचयन)

(d)Reduction / अपचयन

Q4. Which amongst the following is not a Cation?

निम्नलिखित में से कौन सा एक घनयन नहीं है?

(a)Aluminium ion / एल्युमीनियम आयन

(b)Copper ion / कॉपर आयन

(c)Sulphate ion / सलफेट आयन

(d)Zinc ion / जिंक आयन

Q5. In a majority of flowering plants, out of the four megaspores, what is the ratio of functional and degenerate megaspores?

अधिकांश पुष्पी पादपों में चार गुरुबीजाणियों में से, कार्यशील और अपविकसित गुरुबीजाणियों का अनुपात क्या होता है?

(a)2:2

(b)1:3

(c)3:1

(d)4:0

Q6. The body of all complex animals consist of only _______ basic types of tissue(s).

सभी जटिल प्राणियों का शरीर केवल ______प्रकार के आधारभूत ऊतकों का बना हुआ है |

(a)4000

(b)400

(c)40

(d)4

Q7. What is the SI unit of pressure?

दाब के एस.आई मात्रक को क्या कहते हैं?

(a)Newton / न्यूटन

(b)Weber / वेबर

(c)Pascal / पास्कल

(d)Henry / हेनरी

Q8. Haemoglobin is an important component of _______.

हीमोग्लोबिन_______का मुख्या घटक है |

(a)White Blood Cell / श्वेत रक्त कोशिकाएं

(b)Red Blood Cell / लाल रक्त कोशिकाएं

(c)Plasma / प्लाज्मा

(d)All options are correct / सभी विकल्प सही हैं

Q9. Anaemia is caused because of deficiency of which of the following?

निम्नलिखित में से किस की कमी के कारण अनीमिया होती है?

(a)Cobalt / कोबाल्ट

(b)Iron / लोहा

(c)Sodium / सोडियम

(d)Calcium / कैल्शियम

Q10. Why does a black board appears black in colour?

एक श्यामपट्ट रंग में कला क्यों दिखाई देता है?

(a)It reflects black colour / वह कला रंग प्रतिविम्बित करता है

(b)It absorbs black colour / वह कला रंग अवशोषित करता है

(c)It reflects all colours / वह सारे रंग प्रतिविम्बित करता है

(d)It absorbs all the colours / वह सारे रंग अवशोषित करता है

Q11. What is dry ice?

सूखी बर्फ या ड्राई आइस क्या है?

(a)Solid Carbon dioxide / ठोस कार्बन डाइऑक्साइड

(b)Solid Nitrogen dioxide / ठोस नाइट्रोजन डाइऑक्साइड

(c)Solid Sulphur dioxide / ठोस सल्फर डाइऑक्साइड

(d)Solid Water / ठोस जल


Q12. Who discovered bacteria?

जीवाणु की खोज किसने की थी?

(a)Antonie Ven Leeuwenhoek / एंटोनी वॉन लूवेन्हॉक

(b)Robert Brown / रोबर्ट ब्राउन

(c)Robert Hook / रोबर्ट हुक

(d)Robert Koch / रोबर्ट कोच

Q13. What is the name of a group of similar cells performing a specific function?

एक विशेष कार्य करने वाले समान कोशिकाओं के समूह को क्या कहते हैं?

(a)Tissue / ऊतक

(b)Organ / अंग

(c)Organ system / अंग तंत्र

(d)Cellular organization / कोशिकीय संरचना

Q14. Plant tissues are of how many types?

पौधों के ऊतक कितने प्रकार के होते हैं?

(a)3

(b)2

(c)5

(d)6


Q15. It is difficult to fix a nail on a freely suspended wooden frame. Which law supports this statement?

स्वतंत्र रूप से लटके हुए लड़की के एक ढांचे में कील ठोकना कठिन होता है | कौन सा नियम इस कथन का समर्थन करता है?

(a)Law of inertia / जड़ता का नियम

(b)Newton’s second law / न्यूटन का दूसरा नियम

(c)Newton’s third law / न्यूटन का तीसरा नियम

(d)Pascal’s law / पॉसकल का नियम

General Science
Q16. Which one of the following is not a property of electromagnetic waves?

निम्नलिखित में से कौन सा विध्युत चुम्बकीय तरंगों का गुण नहीं है?

(a)Electromagnetic waves do not show interference and diffraction /विध्युत चुम्बकीय तरंगें व्यतिकरण तथा विवर्तन नहीं दिखाती है |

(b)Oscillating electric field and magnetic field are perpendicular to each other/ विध्युत तथा चुम्बकीय क्षेत्र एक दुसरे के लम्बरूप होते हैं |

(c)Electromagnetic waves are transverse waves/ विध्युत चुम्बकीय तरंगे अनुप्रस्थ तरंगे होती हैं |

(d)Electromagnetic waves do not require a medium to propagate./ विध्युत चुम्बकीय तरंगों को आगे बढ़ने के लिए किसी माध्यम की आवश्यकता नहीं होती |

Q17. Red rot is a disease caused to which of the following plant?

लाल सरांध (रेड रौट) बीमारी निम्नलिखित में से किस पौधे को होती है?

(a)Paddy / धान

(b)Sugarcane / गन्ना

(c)Mustard / सरसों

(d)Wheat / गेंहू

Q18. Which among the following is not a connective tissue?

निम्नलिखित में से कौन एक संजोयी ऊतक नहीं है?

(a)Blood / रक्त

(b)Bone / अस्थि

(c)Skin / त्वचा

(d)Cartilage / स्नायु (अस्थि बंधान तंतु)

Q19. Which of the following micro-organism causes diseases like polio and chicken pox?

निम्नलिखित में से कौन से सुक्ष्मजीवी पोलियो तथा चेचक (चिकन पोच्क्स) जैसी गंभीर बिमारियों के कारण हैं?

(a)Bacteria / बैक्टीरिया

(b)Protozoa / प्रोटोजोआ

(c)Algae / शैवाल

(d)Virus / विषाणु

Q20. What is the SI unit of frequency?

आवृति का एस.आई मात्रक क्या है?

(a)Newton / न्यूटन

(b)Watt / वाट

(c)Farad / फैराड

(d)Hertz / हर्टज़

Q21. Which of the following are longest cells of human body?

निम्नलिखित में से कौन सी मानव शरीर की सबसे बड़ी कोशिकाएं हैं?

(a) Pancreatic cells / अग्नाशय कोशिकाएँ

(b) Epethelial cells / उपकला कोशिकाएँ

(c) Nerve cells / तंत्रिका कोशिकाएँ

(d) Epidermal cells / अधिचर्मिक कोशिकाएँ

Q22. Which of the following is responsible for giving colour to human skin?

निम्नलिखित में से कौन मानव त्वचा को रंग प्रदान के लिए उत्तरदायी है?

(a) Luciferin / लूसिफेरिन

(b) Haemoglobin / हीमोग्लोबिन

(c) Flavonoids / फ्लवोनोइड्स

(d) Melanin / मेलेनिन

Q23. Which of the following disease is non-communicable in nature?

निम्नलिखित में से कौन सी बीमारी असंक्रामक प्रवृति  की है?

(a) Cholera /  हैज़ा

(b) Chicken-pox / चेचक

(c) Tuberculosis / क्षय रोग

(d) Cancer / कर्क रोग

Q24. Electric Motor converts _____ energy to mechanical energy

विद्युत् मोटर_______ऊर्जा को यांत्रिक ऊर्जा में बदलता है |

(a) sound / ध्वनि

(b) mechanical / यांत्रिक

(c) chemical / रसायनिक

(d) electrical / विद्युत्

Q25. What are the two kinds of Rotatory motion?

घूर्णन गति के दो प्रकार कौन है?

(a)Spin and Vibrational motion / स्पिन और कम्पन गति

(b)Spin and Orbital motion / स्पिन और कक्षीय गति

(c)Spin and Translatory motion / स्पिन और रूपांतरित गति

(d)Spin and Projectile motion / स्पिन और प्रक्षेप्य गति

Q26. What is the SI unit of Force?

बल का एस.आई मात्रक क्या है?

(a)Pascal / पास्कल

(b)Boyle / बॉयल

(c)Newton / न्युटन

(d)Watt / वाट

Q27. Auxiliary bud develops into which of the following part of the plant?

निम्नलिखित में से पौधे के किस भाग में कक्षीय कली विकसित होती है?

(a)Fruit / फ़ल

(b)Leaf / पत्ती

(c)Branch / शाखा

(d)Roots / जड़ें

Q28. Xylem helps in transportation of which of the following?

जाइलम, निम्नलिखित में से किस परिवहन में सहायता करता है?

(a)Food / भोजन

(b)Water / पानी

(c)Nutrients / पोषक तत्व

(d)Both food and Water / भोजन तथा पानी दोनों

Q29. Who proposed five kingdom classification?

पञ्च जगत वर्गीकरण का प्रस्ताव किसने दिया था?

(a)Earnst Mayr / अर्नस्ट मेयर

(b)R.H Whittaker / आर. एच. व्हिटेकर

(c)M. W. Beijerinck / एम. डब्लू. बेजेरिनक

(d)D. I. Ivanovsky / डी.आई. इवानोवास्की

Q30. What is the other name of Galileo’s law of falling bodies?

गैलेलियो क गिरते शरीर के नियम को और किस नाम से जाना जाता है?

(a)Law of motion / गति का नियम

(b)Newton’s first law / न्यूटन का पहला नियम

(c)Newton’s second law / न्यूटन का दूसरा नियम

(d)Newton’s third law / न्यूटन का तीसरा नियम

Q31. Which of the following device is best suited for measuring the temperature inside metallurgical furnaces?

निम्नलिखित में से कौन सा यन्त्र धातू भट्टीओं के अंदर के तापमान को मापने के लिए सबसे उचित है?

(a)Pyrometer / पाईरोमीटर

(b)Thermocouple / थर्मोकपल

(c)Thermometer / थर्मामीटर

(d)Thermistor / थर्मिस्टर

Q32. Which of the following device is used to measure humidity?

निम्नलिखित में से कौन सा यन्त्र का प्रयोग आद्रता मापने के लिए किया जाता है?

(a)Hydrometer / द्रव्घनत्वमापी

(b)Hygrometer / आद्रतामापी

(c)Psycho Meter / मनोमान्मापी

(d)Anemometer/ पवनवेगमापी

Q33. Which of the following disease is caused by female Anopheles mosquitoes?

निम्नलिखित में से कौन सी बीमारी मादा अनाफलीज मच्छर के कारन होती है?

(a)Chicken Pox / चेचक

(b)Malaria / मलेरिया

(c)Black fever / काला ज्वर

(d)Cholera / हैजा

Q34. Which part of the plant gives us saffron?

पौधे का कौन सा भाग केसर देता है?

(a)Roots / जड़े

(b)Petals / पंखुरियां

(c)Stem / तना

(d)Stigma / रंध्र (स्टिग्मा)

Q35. Which of the following transports water from the roots of the plants to its leaves?

निम्नलिखित में से कौन पौधे की जड़ो से उसके पत्तियों तक जल पहुचाता है?

(a)Xylem / दारू (जाईलेम)

(b)Phloem / वल्कल (फ्लोएम)

(c)Both Xylem and Phloem / दारू (जाईलेम) तथा वल्कल (फ्लोएम) दोनों

(d)Cortex / तने अथवा जड़ का आवरण

Q36. Which of the following is not a vector quantity?

निम्नलिखित में से कौन एक सदिश मात्र नहीं है?

(a)Momentum / आवेग

(b)Displacement / विस्थापन

(c)Torque / बलाघूर्ण (टार्क)

(d)Speed / गति

Q37. At what temperature (in farhenheit) pure water freezes?

शुद्ध जल किस तापमान (फारेनहाईट में) पर जम जाता है?

(a)32

(b)0

(c)48

(d)37

Q38. Which of the following is most important for absorption of heat radiated from the Sun as well as from the Earth?

निम्नलिखित में से सूर्य तथा पृथ्वी से विकरित ऊष्मा के अवशोषण के लिए सबसे आवश्यक क्या है?

(a)Carbon dioxide / कार्बन डाइऑक्साइड

(b)Oxygen / ओक्सीजन

(c)Carbon monoxide / कार्बन मोनोऑक्साइड

(d)Nitrogen / नाइट्रोजेन

Q39. Which among the following has segmented body?

निम्नलिखित में से किसका शरीर सर से पूँछ तक खंडित रहता है?

(a)Phylum Mollusca / मोल्स्का (चुर्नप्रवार) जाति

(b)Phylum Arthopoda / संधिपाद जाति

(c)Phylum Annelida / वलियन जाति

(d)Phylum Coelenterata / आन्तरगुही (निडेरिया) जाति

Q40. Synapse gap is present between which of the following?

निम्नलिखित में से किसके मध्य सिनेप्स अंतराल शामिल होता है?

(a)Two neurons / दो तंत्रिका कोशिका

(b)Brain and Spinal Cord / मश्तिष्क तथा मेरुरज्जु

(c)Two Kidneys / दो गुर्दे

(d)None of these / इनमे से कोई नहीं

Q41. Blood Circulation was discovered by?

रक्त परिसंचरण की खोज ____द्वारा की गई थी|

(a)Mary Anderson / मेरी एंडर्सन

(b)Virginia Apgar / वर्जीनिया एप्पगार

(c)William Harvey / विलियम हार्वे

(d)Robert Feulgen / रोबर्ट फ्युलज़ेन

Q42. Which organ has finger like outgrowths which are called as Villi (Singular Villus)?

कौन से अंग पर ऊँगली क समान उभरी हुई संरचनाएं होती हैं, जिन्हें दीर्घ रोम तथा रसांकुर कहते हैं?

(a)Large Intestine / बड़ी आंत

(b)Bladder / मूत्राशय

(c)Small Intestine / छोटी आंत

(d)Stomach / पेट

Q43. Which of the following is not a vector quantity?

निम्लिखित में से कौन सा एक सदिश मात्रा नहीं है?

(a)Acceleration / त्वरण

(b)Electric current / विद्युत धारा

(c)Force / बल

(d)Velocity / सवेग

Q44. – The phenomena of raising the outer edge of the curved roads above the inner edge to provide necessary centripetal force to the vehicles to take a safe turn is called _____.

वाहनों को सुरक्षित मोड़ लेने के लिए आवश्यक केंद्रीय बल प्रदान करने हेतु किसी घुमावदार सड़क के बहरी किनारे से ऊपर करने की प्रक्रिया को __________कहते हैं |

(a)banking of roads / ढालू सड़क (सड़क की बैंकिंग)

(b)cornering of roads / सड़क की कोर्नेरिंग

(c)elevation of roads / सड़क को ऊंचा करना

(d)tempering of roads / सड़क की टेंपरिंग

General Science
Q45. What are isobars?

सम्भारिक क्या होते हैं?

(a)Elements with same atomic number but different mass number / ऐसे तत्व जिनकी परमाणु संख्या समान होती है लेकिन द्रव्यमान भिन्न होता है

(b)Elements with different atomic number but same mass number / ऐसे तत्व जिनकी परमाणु संख्या भिन्न होती है लेकिन द्रव्यमान समान होता है

(c)Elements with different atomic number and different mass number / ऐसे तत्व जिनकी परमाणु संख्या भिन्न होती है तथा द्रव्यमान भिन्न होता है

(d)Elements with same atomic number and same mass number / ऐसे तत्व जिनकी परमाणु संख्या समान होती है तथा द्रव्यमान समान होता है

Q46. Cattle quickly swallow grass and store it in their __________.

मवेशी घास निगलने के उपरांत उसे_________में संगृहित करते हैं?

(a)Rumen / प्रथम आमाशय

(b)Esophagus / भोजन-नलिका

(c)Small intestine / छोटी आंत

(d)Salivary glands / लार ग्रंथिया

Q47. Which of the following carries oxygen to various parts of human body?

निम्नलिखित में से कौन सा मानव शरीर के विभिन्न अंगों का ऑक्सीजन वाहक है?

(a)Red blood cells / लाल रक्त कोशिकाएं

(b)White blood cells / श्वेत रक्त कोशिकाएं

(c)Plasma / प्लाज्मा

(d)Nerves / तंत्रिकाए

Q48. Which of the following function is performed by the kidneys in the human body?

मानव शरीर के गुर्दे इनमे से कौन सा कार्य करते हैं?

(a)Excretion / उत्सर्जन

(b)Respiration / श्वासन

(c)Digestion / पाचन

(d)Transportation / परिवहन

Q49. The bending of light when it passes around a corner or a slit is due to ______.

जब प्रकाश किसी किनारे या किसी दरार से गुजरती है, तो ________की वजह से वंकित हो जाति है |

(a)reflection / प्रतिविम्ब

(b)refraction / अपवर्तन

(c)diffraction / विवर्तन

(d)total internal reflection / पूर्ण आतंरिक प्रतिविम्ब

Q50. What is the reason for formation of Mirage in desert?

मरुस्थल में मरीचिका या मृगतृष्णा बनने का मुख्य कारण क्या है?

(a)Refraction of light / प्रकाश का अपवर्तन

(b)Reflection of light / प्रकाश का प्रतिविम्ब

(c)Total internal reflection of light / प्रकाश का पूर्ण आतंरिक प्रतिविम्ब

(d)Both Refraction and Total internal reflection of light / प्रकाश का अपवर्तन तथा पूर्ण आतंरिक प्रतिविम्ब दोनों

General Science Part 2: Click Here

General Science Part 3: Click Here

General Science Part 4: Click Here

General Science Part 5: Click Here

General Science Part 6: Click Here       

General Science Part 7: Click Here

General Science Part 8: Click Here

General Science Part 9: Click Here

General Science Part 10: Click Here

 

Now Get All Notifications And Updates In Your E-mail Account Just Enter Your E-mail Address Below And Verify Your Account To Get More Updates :

Enter your email address: Subscribe Pinnacle:

 

 

Chemistry-day-6 combustion-flame-theory Target ssc cgl 2018

Chemistry-day-6 combustion-flame-theory Target ssc cgl 2018

COMBUSTION AND FLAME 

What is Combustion?

A chemical process in which a substance reacts with oxygen to give off  heat is called combustion.

The substance that undergoes combustion is said to be combustible. It is also called a fuel. The  fuel may be solid, liquid or gas.

Sometimes, light is also given off during combustion, either as a flame or as a glow.

In our body food is broken down by reaction with oxygen and heat is produced.

We find that for combustion, air is necessary. The lowest temperature at which a substance catches fire is called its ignition temperature.

The history of the matchstick is very old. More than five thousand years ago small pieces of pinewood dipped in sulphur were used as matches in ancient Egypt. The modern safety match was developed only about two hundred years ago.

A mixture of antimony trisulphide, potassium chlorate and white phosphorus with some glue and starch was applied on the head of a match made of suitable wood. When struck against a rough surface, white phosphorus got ignited due to the heat of friction. This started the combustion of the match. However, white phosphorus proved to be dangerous both for the workers involved in the manufacturing of matches and for the users.

flame
These days the head of the safety match contains only antimony trisulphide and potassium chlorate. The

rubbing surface has powdered glass and a little red phosphorus (which is much less dangerous). When the match is struck against the rubbing surface, some red phosphorus gets converted into white phosphorus. This immediately reacts with potassium chlorate in the matchstick head to produce enough heat to ignite antimony trisulphide and start the combustion.

We find that a combustible substance cannot catch fire or burn as long as its temperature is lower than its ignition temperature.

The substances which have very low ignition temperature and can easily catch fire with a flame are called inflammable substances.

Examples of inflammable substances are petrol, alcohol, Liquefied Petroleum Gas (LPG), etc. There are three essential requirements for producing fire.

These are:

  • Fuel,
  • Air (to supply oxygen)
  • Heat (to raise the temperature of the fuel beyond the ignition temperature) 

How fire can be controlled?

Fire can be controlled by removing one or more of these requirements. The job of a fire extinguisher is to cut off the supply of air, or to bring down the temperature of the fuel, or both. The most common fire extinguisher is water.

But water works only when things like wood and paper are on fire. If electrical equipment is on fire, water may conduct electricity and harm those trying to douse the fire. Water is also not suitable for fire involving oil and petrol.

Do you recall that water is heavier than oil? So, it sinks below the oil, and oil keeps burning on top.

For fires involving electrical equipment and inflammable materials like petrol, carbon dioxide (CO2) is the best extinguisher. CO2, being heavier than oxygen, covers the fire like a blanket. Since the contact between the fuel and oxygen is cut off, the fire is controlled. The added advantage of CO2 is that in most cases it does not harm the electrical equipment. CO2 not only forms a blanket around the fire, it also brings down the temperature of the fuel. That is why it is an excellent fire extinguisher. One way to get CO2 is to release a lot of dry powder of chemicals like sodium bicarbonate (baking soda) or potassium bicarbonate. Near the fire, these chemicals give off CO2 .

Types of Combustion 

Combustion can be of different types.  It can be spontaneous, rapid, slow or incomplete.

Spontaneous combustion: combustion reaction that occurs without the help of any external heat is called
spontaneous combustion e.g. When white phosphorus is exposed to air at room temperature, it catches fire immediately; even without  being lit by a match stick.

Rapid combustion : combustion reaction that occurs with the help of any external heat is called Rapid combustion e.g. Bursting of fire crackers, burning of camphor. Magnesium wire in air, gas in a burner and kerosene  in a stove.

Slow combustion : Combustion that takes place at a very slow rate is called slow combustion.

During this type of combustion low heat and light are produced. Food oxidized  in our body to release energy is an example of slow combustion.

Glucose + Oxygen   ———  Carbon dioxide + water + energy

Incomplete combustion : Combustion takes place in the presence of oxygen. If the supply of oxygen

is insufficient, then combustion will be incomplete. This is called incomplete combustion. Carbon forms carbon monoxide when it undergoes incomplete combustion.

Carbon +   Oxygen   ——- carbon monoxide                  

FLAME AND ITS STRUCTURE

Different parts of a candle flame

Zone of non-combustion: This is the dark zone that lies around the wick. It contains  un burnt gas particles. No combustion takes place here as no oxygen is available.

Zone of partial combustion: In this zone, the hydrocarbons present in the oil gas decompose into free carbon and hydrogen. The un burnt carbon particles impart a pale yellow colour to the flame. This is the luminous part of the flame.

Zone of complete combustion (blue) : This is the non-luminous thin zone  of the flame. It is the outermost hottest region in the flame that is invisible. Here, carbon and hydrogen are completely oxidized to Carbon dioxide and water vapour.

Carbon + Oxygen —— Carbon monoxide (blue flame)

Carbon monoxide + Oxygen——— Carbon dioxide + Water (vapour) 

What is a Fuel

The sources of heat energy for domestic and industrial purposes are mainly wood, charcoal, petrol, kerosene, etc. These substances are called fuels. A good fuel is one which is readily available. It is cheap. It burns easily in air at a moderate rate. It produces a large amount of heat. It does not leave behind any undesirable substances. There is probably no fuel that could be considered as an ideal fuel. 

Fuel Efficiency 

The amount of heat energy produced on complete combustion of 1 kg of a fuel is called its calorific value. The calorific value of a fuel is expressed in a unit called kilo joule per kg(kJ/kg) 

Burning of Fuels Leads to Harmful Products 

Carbon fuels like wood, coal, petroleum release unburnt carbon particles. These fine particles are dangerous pollutants causing respiratory diseases, such as asthma.

Incomplete combustion of these fuels gives carbon monoxide gas. It is a very poisonous gas. It is dangerous to burn coal in a closed room. The carbon monoxide gas produced can kill persons sleeping in that room.

Combustion of most fuels releases carbon dioxide in the environment. Increased concentration of carbon dioxide in the air is believed to cause global warming. Global warming is the rise in temperature of the atmosphere of the earth. This results, among other things, in the melting of polar glaciers, which leads to a rise in the sea level, causing floods in the coastal areas. Low lying coastal areas may even be permanently submerged under water.

Burning of coal and diesel releases sulphur dioxide gas. It is an extremely suffocating and corrosive gas. Moreover, petrol engines give off gaseous oxides of nitrogen. Oxides of sulphur and nitrogen dissolve in rain water and form acids. Such rain is called acid rain. It is very harmful for crops, buildings and soil. The use of diesel and petrol as fuels in automobiles is being replaced by CNG (Compressed Natural Gas), because CNG produces the harmful products in very small amounts. CNG is a cleaner fuel. 

KEYWORDS 

  • ACID RAIN – CALORIFIC VALUE -COMBUSTION – DEFORESTATION -EXPLOSION – FLAME – FIRE EXTINGUISHER –FUEL- FUEL EFFICIENCY – GLOBAL WARMING- IDEAL FUEL- IGNITION TEMPERATURE -INFLAMMABLE SUBSTANCES 

WHAT YOU HAVE LEARNT 

  • The substances which burn in air are called combustible.
  • Oxygen (in air) is essential for combustion.
  • During the process of combustion, heat and light are given out.
  • Ignition temperature is the lowest temperature at which a combustible substance catches fire.
  • Inflammable substances have very low ignition temperature.
  • Fire can be controlled by removing one or more requirements essential for producing fire
  • Water is commonly used to control fires.
  • Water cannot be used to control fires involving electrical equipment or oils.
  • There are various types of combustions such as rapid combustion, spontaneous combustion, explosion, etc.
  • There are three different zones of a flame – dark zone, luminous zone and non-luminous zone.
  • An ideal fuel is cheap, readily available, readily combustible and easy to transport. It has high calorific value. It does not produce gases or residues that pollute the environment.
  • Fuels differ in their efficiency and cost.
  • Fuel efficiency is expressed in terms of its calorific value which is expressed in units of kilo joule per kg.
  • Unburnt carbon particles in air are dangerous pollutants causing respiratory problems.
  • Incomplete combustion of a fuel gives poisonous carbon monoxide gas.
  • Increased percentage of carbon dioxide in air has been linked to global warming.
  • Oxides of sulphur and nitrogen produced by the burning of coal, diesel and petrol cause acid rain which is harmful for crops, buildings and soil.

flame
 

For More Articles You Can Visit On Below Links :

SSC CGL 2018 & 2019 Online Preparation New Batch

400 most important questions for SSC CGL Math Pinnacle

India’s 1st Hard Drive Course for SSC CGL 2018 & 2019

750 Most Important Questions For SSC CGL Economics

SSC CGL / CHSL exam : Important Spellings

Mathematics Model Test Paper For SSC CGL Tier 1 2018

Transportation-inside-organisms Biology-day-4 Target-ssc-cgl-2017

Chemistry-day-5 coal-petroleum-mcqs Target ssc cgl 2018

 

Now Get All Notifications And Updates In Your E-mail Account Just Enter Your E-mail Address Below And Verify Your Account To Get More Updates :

Enter your email address: Subscribe Pinnacle:

 

Chemistry quiz: Daily quiz for SSC CGL / CHSL Exam

Chemistry quiz: Daily quiz for SSC CGL / CHSL Exam

Q1. The sewage obtained from water closets and urinals is known as

(a)Sanitary waste    

(b) Industrial Waste

(c) Garbage

(d) Sullage

Q2. Maximum permissible concentration of total hardness in drinking water is

(a) 50

(b)100

(c)200

(d) 500

Q3. Electric fuse is an alloy of

(a) tin and lead

(b) zinc and lead

(c) copper and iron

(d) carbon and tin

Q4. The chemical used for cloud seeding for artificial rains is

(a) Silver Nitrate

(b) Potassium Bromide

(c) silver iodide

(d) Potassium Nitrate

Q5. Which among the following is liquid non-metal?

(a) Mercury

(b) Bromine

(c) Water

(d) Alcohol

Chemistry quiz
Q6. In silvery paints, the main constituent present

(a) Aluminum powder

(b) Silver powder

(c) Lead powder

(d) White lead

Q7. Which one of the following is a greenhouse gas?

(a) Nitrogen

(b) Helium

(c) water vapours

(d) Sulphur dioxide

Q8. Which of the following is a method/process of disposing of solid waste which cannot be reused or recycled?

(a) Landfills

(b) Incineration

(c) pyrolysis and Gasification

(d) All of the above

Q9. Laughing gas is

(a) Nitric oxide

(b) Nitrous oxide

(c) Nitrogen trioxide

(d) Nitrogen pentoxide

Q10. Ozone layer in the upper parts of the atmosphere serves as a protective shield against harmful

(a) solar ultraviolet rays

(b) solar infrared radiation

(c) CO2 in the air

(d) All

 

Answer Key :

1.a , 2.c , 3.a , 4.c , 5.b , 6.a , 7.c , 8.d , 9.b , 10.a

 

Chemistry quiz
 

For More Articles You Can Visit On Below Links :

SSC CGL 2018 & 2019 Online Preparation New Batch

400 most important questions for SSC CGL Math Pinnacle

India’s 1st Hard Drive Course for SSC CGL 2018 & 2019

750 Most Important Questions For SSC CGL Economics

SSC CGL / CHSL exam : Important Spellings

Mathematics Model Test Paper For SSC CGL Tier 1 2018

Transportation-inside-organisms Biology-day-4 Target-ssc-cgl-2017

Chemistry-day-5 coal-petroleum-mcqs Target ssc cgl 2018

 

Now Get All Notifications And Updates In Your E-mail Account Just Enter Your E-mail Address Below And Verify Your Account To Get More Updates :

Enter your email address: Subscribe Pinnacle:

 

Chemistry-day-4 metals-non-metals questions Target ssc cgl 2018

Chemistry-day-4 metals-non-metals questions Target ssc cgl 2018

Q1. A metal is exposed to the atmosphere for some time. It becomes coated with green carbonate. The metal must be

  1. silver
  2. copper
  3. aluminium
  4. zinc

Q2. Which among the following is liquid non-metal?

  1. Mercury
  2. Bromine
  3. Water
  4. Alcohol

Q3. How many non-metals are present in periodic table?

  1. 16
  2. 17
  3. 18
  4. 19

Q4. In galvanisation which metal is used for coating?

  1. Copper
  2. Aluminium
  3. Zinc
  4. Silver

metals-non-metals questions
Q5. Which of the following non-metal is good conductor of electricity?

  1. Graphite
  2. Hydrogen
  3. Bromine
  4. Phosphorous

Q6. Which of the following is not a half metal?

  1. Silicon
  2. Boron
  3. Arsenic
  4. Chlorine

Q7. Alloy solder is made up of…

  1. Copper, Zinc
  2. Copper, Tin
  3. Lead, Zinc
  4. Lead, Tin

Q8. Sodium is stored in

  1. Water
  2. Kerosene
  3. Alcohol
  4. Ether

Q9. Which of the following does not reacts with acids?

  1. Cu
  2. Ni
  3. Cr
  4. O

Q10. Which non-metal can be used as an antiseptic?

  1. Bromine
  2. Chlorine
  3. Iodine
  4. Sulphur

metals-non-metals questions
Chemistry-metals-non-metals :: Answer Key

 

For More Articles You Can Visit On Below Links :

SSC CGL 2018 & 2019 Online Preparation New Batch

400 most important questions for SSC CGL Math Pinnacle

India’s 1st Hard Drive Course for SSC CGL 2018 & 2019

750 Most Important Questions For SSC CGL Economics

Health-Diseases-questions Biology-day-12 Target-ssc-cgl-2018

Force-pressure-theory Physics-day-3 Target ssc cgl 2018

Tissues-mcqs Biology-day-10 Target-ssc-cgl-2018-tier-1

 

Now Get All Notifications And Updates In Your E-mail Account Just Enter Your E-mail Address Below And Verify Your Account To Get More Updates :

Enter your email address: Subscribe Pinnacle:

 

 

Chemistry-day-3 synthetic fibers plastics theory mcqs Target ssc cgl 2018

Chemistry-day-3 synthetic fibers plastics theory mcqs Target ssc cgl 2018

Q1. What is the full form of PET?

(a)Polyester

(b)Polyester and Terylene

(c)Polyethylene and Tetraphthalate

(d)Poly ethene and Terylene

Q2. Common name of Polyacrylonytrile is…

(a)Orlon

(b)Teflon

(c)PVC

(d)Bakelite

Q3. From which tree do we get rubber?

(a)Toona

(b)Hevea Brasiliensis

(c)Ficus benghalensis

(d)Mangifera indica

Q4. Which of the following oxides is not present in Portland cement?

(a)Silica

(b)Lime

(c)Iron

(d)Phosphorus

Q5. Approximately what percent of  Portland cement is Lime?

(a)66-67 %

(b)17-25 %

(c)3-8 %

(d)1-2 %

synthetic fibers
Q6. Parachutes are made of?

(a)Rayon

(b)Nylon

(c)Plastic

(d)Terylene

Q7. The fiber which resembles wool is

(a)Acrylon

(b)Polyester

(c)Nylon

(d)Terylene

Q8. Polytetrafluoroethylene is commonly known as…

(a)Orlon

(b)Teflon

(c)PVC

(d)Bakelite

Q9. Which of the following is/are monomer of bakelite?

(a)Phenol and formaldehyde

(b)Vinyl chloride

(c)Vinyl Cyanide

(d)Ethylene

Q10.Which of the following is not an examples of plastic…

(a)PET

(b)CET

(c)PP

(d)PS

Answer key

  1. c.
  2. a.
  3. b.
  4. d.
  5. a.
  6. b.
  7. a.
  8. b.
  9. a.
  10. b.

synthetic fibers
For More Articles You Can Visit On Below Links :

SSC CGL 2018 & 2019 Online Preparation New Batch

400 most important questions for SSC CGL Math Pinnacle

India’s 1st Hard Drive Course for SSC CGL 2018 & 2019

750 Most Important Questions For SSC CGL Economics

Chemistry-day-3 synthetic fibers plastics theory Target ssc cgl 2018

Force-pressure-theory Physics-day-3 Target ssc cgl 2018

Chemistry-day-5 coal-petroleum-theory Target ssc cgl 2018

 

Now Get All Notifications And Updates In Your E-mail Account Just Enter Your E-mail Address Below And Verify Your Account To Get More Updates :

Enter your email address: Subscribe Pinnacle:

 

Chemistry-day-5 coal-petroleum-mcqs Target ssc cgl 2018

Chemistry-day-5 coal-petroleum-mcqs Target ssc cgl 2018

Q1. Which of the following type of coal has the lowest proportion of volatile matter?

  1. Lignite
  2. Peat
  3. Bituminous
  4. Anthracite

Q2. Which of the following is used as filler in tyre of rubber?

  1. Carbon black
  2. Coal
  3. Coke
  4. Graphite

Q3. Which variety of coal contains recognizable traces of the original plant material?

  1. Anthracite
  2. Lignite
  3. Peat
  4. Bitumen

Q4. The natural source of hydro-carbon is

  1. Crude oil
  2. Biomass
  3. Coal
  4. Carbohydrates

coal-petroleum-mcqs
Q5. The fuel used in an atomic reactor is

  1. Coal
  2. Petrol
  3. Combustable gases
  4. Uranium

Q6. Commercial Vaseline is derived from

  1. plantgums
  2. coaltar
  3. wool wax
  4. petroleum

Q7. Which type of fire extinguisher Is used for petroleum fire?

  1. Foam type
  2. Soda acid type
  3. Powder type
  4. None of these

Q8. Which of the following is the petroleum wax?

  1. Bees wax
  2. Camauba wax
  3. Paraffin wax
  4. Jojoba wax

Q9. Which of the following is chiefly present in LPG (Liquefied Petroleum Gas)?

  1. Methane
  2. Ethane
  3. Propane
  4. Butane

Q10. Petroleum is a mixture of

  1. elements
  2. hydrocarbons
  3. polymers
  4. salts

coal-petroleum-mcqs

Coal-petroleum-mcqs :: Answer Key

 

For More Articles You Can Visit On Below Links :

SSC CGL 2018 & 2019 Online Preparation New Batch

400 most important questions for SSC CGL Math Pinnacle

India’s 1st Hard Drive Course for SSC CGL 2018 & 2019

750 Most Important Questions For SSC CGL Economics

Health-Diseases-questions Biology-day-12 Target-ssc-cgl-2018

Force-pressure-theory Physics-day-3 Target ssc cgl 2018

Tissues-mcqs Biology-day-10 Target-ssc-cgl-2018-tier-1

 

Now Get All Notifications And Updates In Your E-mail Account Just Enter Your E-mail Address Below And Verify Your Account To Get More Updates :

Enter your email address: Subscribe Pinnacle:

 

 

Chemistry-day-11 chemical-reactions-mcqs Target ssc cgl 2018

Chemistry-day-11 chemical-reactions-mcqs Target ssc cgl 2018

Q1. Sum of oxidation number of atoms in a molecule is

(a)-1

(b)-2

(c)+1

(d)0

Q2. Pb + CuCl2  →  Pb Cl2 + x     What is x in above equation

(a)Cu

(b)CuO

(c)CuCl

(d)PbCl

Q3. Chips manufacturers usually flush bags of chips with which gas to prevent oxidisation?

(a)Hydrogen

(b)Oxygen

(c)Argon

(d)Nitrogen

Q4. Reactions in which heat is given out along with the products are called

(a)Exothermic reactions

(b)Endothermic reaction

(c)Double displacement reaction

(d)Displacement reaction

Q5. Reactions in which energy is absorbed are known as

(a)Exothermic reactions

(b)Endothermic reaction

(c)Double displacement reaction

(d)Displacement reaction

chemical-reactions-mcqs
Q6. Calcium on oxidation forms

(a)Slaked lime

(b)Quick lime

(c)Limestone

(d)Calcium dioxide

Q7. An element which do not possess positive oxidation state in any of its compound

(a)Fluorine

(b)Oxygen

(c)Sodium

(d)Potassium

Q8. Which of the following does not involves in oxidation reaction?

(a)addition of hydrogen

(b)addition of oxygen

(c)removal of hydrogen

(d)addition of electro negative element

Q9. Which of the following does not involves in reduction reaction?

(a)addition of hydrogen

(b)addition of oxygen

(c)removal of oxygen

(d)addition of electro positive element

Q10. Which of the following is an oxidising agent??

(a)O2

(b)O3

(c)KMnO4

(d)CO

chemical-reactions-mcqs
For More Articles You Can Visit On Below Links :

SSC CGL 2018 & 2019 Online Preparation New Batch

400 most important questions for SSC CGL Math Pinnacle

India’s 1st Hard Drive Course for SSC CGL 2018 & 2019

750 Most Important Questions For SSC CGL Economics

Health-Diseases-questions Biology-day-12 Target-ssc-cgl-2018

Force-pressure-theory Physics-day-3 Target ssc cgl 2018

Tissues-mcqs Biology-day-10 Target-ssc-cgl-2018-tier-1

 

Now Get All Notifications And Updates In Your E-mail Account Just Enter Your E-mail Address Below And Verify Your Account To Get More Updates :

Enter your email address: Subscribe Pinnacle:

 

 

error: Content is protected !!