Mobile : +91-8800912722 , +91-9729327755( 9am-5pm | Mon to Sat) | Email : [email protected]

Daily New Batch "Join SSC CGL Online Coaching Batch for 2018 and 2019 or Hard Drive Course for 2018 and 2019".

Enter your email address: Subscribe Pinnacle:

Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Biology MCQ Quiz : SSC CGL exam Pinnacle Coaching

Biology MCQ Quiz : SSC CGL exam Pinnacle Coaching

Biology MCQ

Choose the correct answers:
1. Quinine, the cure for malaria is obtained from the bark of
(a) Datura (b) Geranium (c) Citriodara (d) Cinchona
2. Why does milk turn sour ? Because
(a) Milk is a liquid (b) Bacteria act upon the milk (c) Milk is very pure (d) Milk contains fat
3. Of the following which form a part of chlorophyll ?
(a) Sodium and potassium (b) Iron and magnesium (c) Iron and nickel (d) Iron and calcium
4. Which one of the following constitutes the major part of the human body?
(a) Proteins (b) Water (c) Vitamins (d) Carbohydrates
5. Malaria is a disease that affects
(a) Heart (b) Spleen (c) Lungs (d) Kidney
6. Common salt is
(a) Sodium carbonate (b) Sodium bicarbonate (c) Sodium chloride (d) Sodium sulphate
7. Harmful microorganisms in milk are killed selectively by heating milk at controlled temperatures without altering the natural characteristics of milk by a process called
(a) Pasteurization (b) Sterilization (c) Pyrolysis (d) Disinfection

Biology MCQ
8. It is ill advised to sleep under the tree during night hours because of the fact that
(a) Trees release oxygen in excess (b) Trees release carbon dioxide in excess
(c) Trees release carbon monoxide in excess (d) Trees release moisture in excess
9. Golgibody is also known as
(a) Ribochondria (b) Misochondria (c) Mitochondria (d) Lipochondria
10. Spot the energy currency
(a) ANP (b) AMP (c) ATP (d) ADP
11. Ornithology is a science devoted to the study of
(a) Bones (b) Birds (c) Balloons (d) Breeding of animals
12. Enzymes are
(a) Inorganic catalysts (b) Simple organic compounds
(c) Nonliving, complex nitrogenous compounds (d) Living microorganisms
13. Photosynthesis is the process by which
(a) Roots absorb water and nutrients from the soil (b) Leaves achieve respirable amounts of oxygen
(c) Green leaves manufacture carbohydrates (d) None of the above
14. Toxicology is a science devoted to the study of
(a) Poisons (b) Food (c) Alcohol (d) Fruits
15. Zoology is a science devoted to the study of
(a) Animal life (b) Insects (c) Birds (d) Bees
16. A soil is made alkaline by adding
(a) Lime (b) Ammonium sulphate (c) Aluminium chloride (d) Ferric alumina
17. Which of the following statements is true ?
(a) Breathing and respiration are the same
(b) Breathing refers to the process of inhalation and exhalation while respiration refers to the process of gas exchange in the lungs
(c) Breathing refers to the process of gas exchange in the lungs while respiration refers to the process of inhalation and exhalation
(d) Both (b) and (c) are true
18. Agronomy is a science devoted to the study of
(a) Soil management and production of crops (b) Soil chemistry and water chemistry
(c) Parasites (d) Pests
19. Identify the correct sentence
1. Bleeding can be easily stopped if it is from a vein
2. This is so because veins carry only the deoxygenated blood
(a) Both1 & 2 (b) Only 2 (c) Only 1 (d) None
20. In space vehicles oxygen is resynthesised from carbon dioxide by the process of
(a) Photosynthesis (b) Hydrolysis (c) Chemosynthesis (d) Pyrolysis
21.__________ is the science that classifies diseases.
(a) Ornithology (b) Nosology (c) Eschatology (d) Osteology
22. Encephalitis is caused by the sting of
(a) Mosquitoes (b) Tsetse fly (c) Culex (d) House fly
23. Diabetes is a disorder associated with the
(a) Nonutilisation of sugar by the body (b) Nonutilisation of proteins by the body
(c) Nonutilisation of fats by the body (d) Nonutilisation of vitamins by the body
24. Which one of the following is concerned with fertilization of flowers ?
(a) Carolla (b) Sepals (c) Stamen (d) Calyx
25. Which of the following sets of diseases spread through contaminated water ?
(a) Malaria and small pox (b) Cholera and typhoid (c) Measles and malaria (d) Cholera and plague
26. During a post–mortem examination, the liver is to be examined. This helps assess
(a) The exact time of death (b) The cause of death
(c) The nature of poison that caused death (d) The damage caused to the liver
27. Lack of oxygen in high altitudes and in confined spaces produces a condition called
(a) Asthma (b) Anoxia (c) Artificial respiration (d) Hurried breathing
28. The timely and proper clotting of blood depends on the presence of adequate amounts of
(a) Vitamin A (b) Vitamin C (c) Vitamin K (d) Vitamin E
29. Which of the following characteristics of protoplasm enables it to respond to stimulus ?
(a) Irritability (b) Absorption (c) Ingestion (d) Excertion
30. Rabi cereals are infected by which of the following diseases?
(a) Rusts (b) Smuts and bunts (c) Mildew and blight (d) All the above
31. Hydroponics is a science devoted to
(a) Desalinating water (b) Growing plants in water (c) Reducing water pollution (d) Study of marine life
32. Genetics is a science devoted to the study of
(a) The phenomena of heredity and the laws governing it (b) Animals
(c) Birds (d) Insects
33. Eugenics is a science devoted to the study of
(a) Production of better offspring by a careful parental selection
(b) Production of better seedlings among plants by selective pollination
(c) Production of high yielding dairy animals from selected high yielding parents
(d) None of the above
34. Which of the following is true about evolution ?
(a) Evolution has started (b) Evolution is continuing
(c) Evolution has stopped (d) All the above are true
35. Of the following which lays the largest egg ?
(a) Mouse (b) Whale (c) Sparrow (d) Cow
36. Derivation of new species is known as
(a) Revolution (b) Origination (c) Development (d) Evolution
37. In the earliest time water was in the form of
(a) Snow (b) Ice (c) Liquid (d) Super heated steam
38. The first life evolved in
(a) Rivers (b) Ponds (c) Steam (d) Oceans
39. Of the following which one is not a pathogen ?
(a) Bacteria (b) Toxins (c) Viruses (d) Fungi
40. X-ray of chest reveals
(a) Typhoid (b) Jaundice (c) Tuberculosis (d) Tetanus
41. Cod-liver oil is considered to be a rich source of
(a) Calcium (b) Proteins (c) Vitamins (d) All the above
42. Which one of the following is the universal blood donor?
(a) Grouping ‘O’ typing Rh positive (b) Grouping ‘O’ typing Rh negative
(c) Grouping ‘AB’ typing Rh positive (d) Grouping ‘AB’ typing Rh negative
43. Mendel’s law deals with the rules of
(a) Heredity (b) Speed (c) Light (d) Gravitation
44. The vitamin that is associated with vision is
(a) Vitamin A (b) Vitamin B (c) Vitamin E (d) Vitamin K
45. Anatomy is the science of
(a) Mountains (b) Building
(c) The structure of animals, plants or human body (d) None of the above
46. Biology is a science devoted to the study of
(a) Living things (b) Plants (c) Animals (d) Insects
47. Entomology is a science devoted to the study of
(a) Birds (b) Insects (c) Animals (d) None of the above
48. Horticulture is a science devoted to the study of
(a) Flowers, fruits, vegetables and ornamental plants (b) Cash crops and other economy crops
(c) Ordinary crops (d) None of the above
49. The rotenone is
(a) An insect hormone (b) An bioherbicide (c) A natural insecticide (d) A natural herbicide
50. Botany is a science devoted to the study of
(a) Medicines (b) Animals (c) Living things (d) Plants

 

Biology MCQ: ANSWERS
1. (d) 2. (b) 3. (b) 4. (b) 5. (b)
6. (c) 7. (a) 8. (b) 9. (d) 10. (c)
11. (b) 12. (c) 13. (c) 14. (a) 15. (a)
16. (a) 17. (b) 18. (a) 19. (c) 20. (c)
21. (b) 22. (a) 23. (a) 24. (c) 25. (b)
26. (c) 27. (b) 28. (c) 29. (a) 30. (d)
31. (b) 32. (a) 33. (a) 34. (b) 35. (c)
36. (d) 37. (d) 38. (d) 39. (b) 40. (c)
41. (c) 42. (b) 43. (a) 44. (a) 45. (c)
46. (a) 47. (b) 48. (a) 49. (c) 50. (d)

Biology MCQ
 

For More Articles You Can Visit On Below Links :

SSC CGL 2018 & 2019 Online Preparation New Batch

400 most important questions for SSC CGL Math Pinnacle

India’s 1st Hard Drive Course for SSC CGL 2018 & 2019

750 Most Important Questions For SSC CGL Economics

Spot The Error : 10 Important Questions from CGL 2016 Exam

Video Lecture Basic to Advance English for SSC CGL

Indian History General Knowledge Questions Part 42/200

Study Material of Physics on Sound / SSC CGL & CHSL Exam Tier 1 2018

Plants-reproduction mcqs Biology-day-5 Target-ssc-cgl-2017

 

Now Get All Notifications And Updates In Your E-mail Account Just Enter Your E-mail Address Below And Verify Your Account To Get More Updates :

Enter your email address: Subscribe Pinnacle:

 

One Response to “Biology MCQ Quiz : SSC CGL exam Pinnacle Coaching”

Subscribe on Youtube
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
error: Content is protected !!