Enter your email address: Subscribe Pinnacle:    

Biology MCQ Practice Test SSC CGL : Pinnacle Coaching

Biology MCQ  Practice Test SSC CGL : Pinnacle Coaching

Biology MCQ  Practice Test SSC CGL : Pinnacle Coaching

Choose the correct answers :

Q1. Carbohydrates are chemically

(a) Aldehydes and ketones of polyhydric alcohols

(b) Nitrogenous compounds

(c) Organic compounds which contain sulphur and silicon

(d) None of the above

Q2. The definition of vaccine is

(a) Suspension of antibodies which form antigens when inoculated

(b) Suspension of killed or attenuated pathogenic microorganisms which stimulate the formation of antibodies when inoculated

(c) Suspension of pathogenic organisms which form antibodies when inoculated

(d) None of the above

Q3. While a plant shows continuous growth, an animal stops growing after a particular stage. Why ?

(a) Animal metabolism is different from that of plants

(b) Animal belongs to higher and developed organisms

(c) Animal is more complex in organisational structure

(d) Growth beyond certain point will make it difficult for animal to move about

Q4. Pollination is defined as

(a) The dispersion of pollen grains

(b) The deposition of pollen grains on the stigma of gynoecium

(c) The fertilisation of egg cell of ovule by pollen grains

(d) The germination of pollen grains on stigma or gynoecium

Q5. Ecology is a science devoted to the study of

(a) Symbiotic association of organisms

(b) Growth and multiplication of a colony or population

(c) Organisms in reciprocal relationship with the environment

(d) Plants, animals and human welfare

Q6. Cellular respiration represents

(a) Gaseous exchange between the cell and the environment

(b) Oxidation of organic cell components by molecular oxygen

(c) Intake of oxygen and outlet of carbon monoxide

(d) None of the above

Q7. The vitamin that is associated with the health of the skin is

(a) Vitamin B

(b) Vitamin D

(c) Vitamin E

(d) Vitamin K

Q8. The vitamin that is associated with the reproductive process is

(a) Vitamin C

(b) Vitamin E

(c) Vitamin D

(d) Vitamin K

Q9. The vitamin that is associated with the clotting of blood is

(a) Vitamin C

(b) Vitamin K

(c) Vitamin D

(d) Vitamin E

Q10. The vitamin that is associated with the protection against diseases is

(a) Vitamin C

(b) Vitamin A

(c) Vitamin K

(d) Vitamin E

Q11. Orange juice is rich in vitamin

(a) A

(b) B

(c) C

(d) D

Q12. Which of the following disease is caused by a virus ?

(a) Filaria

(b) Malaria

(c) Encephalitis

(d) Tuberculosis

Q13. By Flame of Forest is meant

(a) A tree which has flowers like flame in colour in leafless season

(b) A lady who planted maximum number of trees in an afforestation programme

(c) A group of insects that invade the forest trees and eat away all leaves

(d) A group of trees that have readily flammable bark

Q14. In tropical countries deciduous trees shed their leaves in summer

(a) To avoid loss of water by transpiration

(b) To get rid of dried leaves

(c) To avoid exposure of green leaves to hot sun

(d) To avoid wind damage following hot Waves

Q15. Lucerne is

(a) Cereal crop

(b) Foliage crop

(c) Fruit crop

(d) Fibre crop

Q16. Mulching soil is a process whereby

(a) Seedlings are transplanted

(b) Soil is made more fertile

(c) Soil and water are conserved

(d) None of the above

Q17. Greenhouse effect is

(a) A way of super-activating the chlorophyll to cause more production

(b) A way of trapping heat energy from the sun

(c) An arrangement by which green plants grow faster

(d) None of the above

Q18. Sargasso, a kind of seawood, is seen in which ocean ?

(a) Antarctic

(b) Atlantic

(c) Indian

(d) Pacific

Q19. Roots of the germinating seeds grow downwards, in whatever way the seeds are planted. This is because

(a) They are destroyed by the sunlight and winds

(b) They have to take nutrients from the soil

(c) They are drawn by the gravity

(d) The statement is wrong. Improperly planted seeds do not germinate at all

Q20. Plants like beans and peas help fix nitrogen because

(a) They have in their roots nitrogen fixing bacteria

(b) Their roots selectively absorb nitrogen with the root hairs

(c) They absorb nitrogen from the atmosphere and convert it to nitrates to store in their roots

(d) They need a lot of nitrogen to make their food

Q21. Which of the following statements is not true ?

(a) There are varieties of leucocytes

(b) Leucocytes are more in number than erythrocytes

(c) Leucocytes provide the body’s defence mechanism

(d) Leucocytes have a well defined nucleus

Q22. Among organisms the simplest to perform various activities like digestion, respiration, reproduction, etc. are the

(a) Protozoa

(b) Worms

(c) Algae

(d) Porifera

Q23. Identify the incorrect statement

(a) The rash in chicken pox appears on the first day

(b) The rash in scarlet fever appears on the second day

(c) The rash in measles appears on the third or fourth day

(d) The rash in German measles appears on the third day

Q24. Which is the correct description of a parasite? Parasite is an organism

(a) Which lives on another and Obtains food from it

(b) Which lives on or in another and obtains food from it

(c) Which depends on others for its food

(d) Which interferes with others making their food

Q25. To avoid an irreparable damage to the brain, oxygenated blood should reach brain within________minutes if breathing has ceased in an accident victim.

(a) 5

(b) 10

(c) 3

(d) 8

Biology MCQ Practice
Q26. Spot the incorrect statement

  1. Cooking in the presence of baking soda causes loss of vitamin C
  2. This is because vitamin C gets easily oxidised in an alkaline medium

(a) 1 Only

(b) 2 Only

(c) None

(d) Both

Q27. Protein digestion is completed in the

(a) Liver

(b) Pancreas

(c) Small intestine

(d) Colon

Q28. To complete its life cycle, which of the following worms requires two hosts?

(a) Ring worm

(b) Thread worm

(c) Round worm

(d) Tape worm

Q29._________ are called suicide bags.

(a) Tubes

(b) Ribosomes

(c) Lysosomes

(d) None of the above

Q30.________ is the largest plant cell organelle.

(a) Plastids

(b) Ribochondria

(c) Mitochondria

(d) Lipochondria

Q31. Pesticides control

(a) Bacteria

(b) Viruses

(c) Rodents, fungi, weed and mites

(d) None of the above

Q32. Human body demands maximum energy when it is

(a) Running

(b) Sleeping

(c) Climbing Stairs

(d) Sitting

Q33. Sphygmomanometer is useful in

(a) Determining the heart rate

(b) Determining the blood pressure

(c) Determining the heart output

(d) Determining the kidney output

Q34. Stethoscope is useful in

(a) Listening to the sounds of bone joints

(b) Assessing the functions of heart and lungs by their sounds

(c) Examining the functions of liver

(d) Determining the extent of damage done to kidney

Q35. The main competitors of man for the available food supply are

(a) Other mammals

(b) Insects

(c) Parasites

(d) Birds

Q36. Test tube babies represent

(a) Babies grown in test tube

(b) Babies developed through the tissue culture

(c) Babies born after external fertilisation and later reimplantation into the uterus of the fertilised egg

(d) None of the above

Q37. Graminivorous animals are

(a) Meat eating

(b) Reproducing sexually

(c) Seed eating

(d) Protected with hair

Q38. The sugar component of D.N.A. is

(a) Ribose

(b) Mannose

(c) Oxyribose

(d) Deoxyribose

Q39. To which category do bacteria belong ?

(a) Schizomycetes

(b) Rhodophyceae

(c) Phycomycetes

(d) Bacteroceae

Q40. Environment is

(a) Biotic

(b) Abiotic

(c) Both of these

(d) None of these

Q41. Physical environment comprises of

(a) Medium

(b) Climate

(c) Both of these

(d) None of these

Q42. Spot the biotic components

(a) Consumers

(b) Producers

(c) Decomposers

(d) All the above

Biology MCQ Practice
Q43. Spot the abiotic components

(a) Matter

(b) Energy

(c) Both of these

(d) None of these

Q44. Types of components in an ecosystem are

(a) Heterotrophic

(b) Autotrophic

(c) Both of these

(d) None of these

Q45. Which of the following statements is true about living things ?

(a) Living things remain the same

(b) Living things remain static

(c) Living things keep evolving

(d) None of the above statements

Q46. The theory of________ was advocated by Louis Pasteur.

(a) Abiogenesis

(b) Biogenesis

(c) Special creation

(d) Catastrophe

Q47._______gave the series of evolution.

(a) Muller

(b) Miller

(c) Oparin

(d) Kopak

Q48. Reddi’s experiments were conducted on

(a) Mosquitoes

(b) Flies

(c) Bacteria

(d) None of the above

Q49. Which of the following is the drug of choice in the case of typhoid ?

(a) Chloromycetin

(b) Penicillin

(c) Streptomycin

(d) Tetracycline

Q50. What is hypochondria ?

(a) Disease of reproductive organs

(b) Disease of eyes

(c) A state of anxiety about one’s own health

(d) Disease accompanying low blood pressure

 

Biology Quiz :ANSWERS

  1. (a) 2. (b) 3. (d) 4. (b) 5. (c)
  2. (b) 7. (b) 8. (b) 9. (b) 10. (a)
  3. (c) 12. (c) 13. (a) 14. (a) 15. (b)
  4. (c) 17. (b) 18. (b) 19. (b) 20. (a)
  5. (b) 22. (a) 23. (d) 24. (b) 25. (c)
  6. (d) 27. (c) 28. (d) 29. (c) 30. (a)
  7. (c) 32. (c) 33. (b) 34. (b) 35. (b)
  8. (c) 37. (c) 38. (d) 39. (a) 40. (c)
  9. (c) 42. (d) 43. (c) 44. (c) 45. (c)
  10. (b) 47. (c) 48. (b) 49. (a) 50. (c)

 

For More Articles You Can Visit On Below Links :

SSC CGL 2018 & 2019 Online Preparation New Batch

Improve English Skills Questions & Answers of Aug 8 Evening SSC CGL

India’s 1st Hard Drive Course for SSC CGL 2018 & 2019

Reasoning Practice Set Previous Paper For SSC CGL / CHSL

Spot The Error : 10 Important Questions from CGL 2016 Exam

SSC CGL 2018 Online Preparation new batch starting from 18th December

Indian History General Knowledge Questions Part 42/200

SSC CHSL 2016 Reasoning Solved paper | last year Question paper

SSC CGL 2017 Tier 1 | Previous Year G.K. Questions with Solution

SSC CGL 2017 Tier 1: Previous Year Reasoning Solved Questions

Now Get All Notifications And Updates In Your E-mail Account Just Enter Your E-mail Address Below And Verify Your Account To Get More Updates :

Enter your email address: Subscribe Pinnacle:

error: Content is protected !!