Enter your email address: Subscribe Pinnacle:    

Biology 100 most important MCQ : Agni 40+project

Biology 100 most important MCQ : Agni 40+project

Biology 100 most important MCQ : Agni 40+project

Agni 40+ is an important project of Pinnacle Coaching to score 40+ in GK section. In this project chapter wise videos + chapter wise PDFs of those PPTs , then previous year MCQs and 100 MCQs to test  how much students learnt.

We have conducted till now 100 MCQ test for Indian polity , History , geography , economics , chemistry , physics , current GK. Now it is the turn of biology.

Biology 100 MCQ Test 

Q1.Among which light photosynthesis takes place fast

(a).Darkness.
(b).Red light.
(c).Yellow light
(d) white light.

 

Q2.Green pigment is found in leaf of plant is
(a). Haemoglobin
(b). Chlorophyll.
(c).Lycopin.
(d). None of these.

Q3.In plants exchange of gases takes place through
(a). Guard cells.
(b).xylem.
(c).stomata.
(d). Phloem.

Q4.In Lichens the following organisms are in symbiotic association
(a).algae and fungi.
(b).fungi and bacteria.
(c).algae and bacteria.
(d).fungi and viruses.

Q5.Which of the following is not an insectivorous plant
(a).drosera.
(b).nepenthes.
(c).dionaea.
(d).hibiscus.

Biology

Q6.Nitrogen fixing bacteria living in the root nodules of
(a). Parasitic plants.
(b).Epiphytic plants.
(c).Aquatic plants.
(d).Leguminous plants.

Q7.which of the following is not a micronutrient
(a).silicon
(b).sodium
(c).copper
(d).calcium.

Q8.The process of obtaining food in amoeba is
(a).Phagocytosis
(b).Dialysis
(c).cytokinesis
(d).Amoebiasis

Q9.which of the following is the correct order for process of holozoic nutrition
(a).Ingestion,digestion,Assimilation,Absorption,Egestion.
(b).Ingestion,digestion,Absorption,Assimilation,Egestion.
(c).Ingestion,Assimilation,Digestion,Absorption,Egestion
(d). Ingestion,Absorption,Assimilation,Digestion, Egestion.

Q10. Wisdom teeth is a
(a).first molar teeth.
(b).third molar teeth
(c).second molar teeth
(d).first premolar teeth

 

Q11.Incisors are sharp teeth used for cutting or shearing food. How many incisors do we have
(a).4
(b).6
(c).8
(d).12

 

Q12. Which enzyme is secreted by salivary gland
(a).Amylase.
(b).Pepsin.
(c).Invertase.
(d).Trypsin.

Q13. Name the hardest material present in the human body
(a).Dentin.
(b).Pulp.
(c).Enamel.
(d).None of the above.

Q14. Match the following

Food components
Product of digestion
1.carbohydrate.
A.Fatty acids and glycerol
2.Proteins.
B.Sugar
3.Fats
C.Amino acids
(a).1(B),2(C),3(A).
(b).1(B),2(A),3(C).
(c).1(B),2(C),3(A).
(d).1(C),2(B),3(A).

Q15. Name the type of carbohydrate that can be digested by ruminants but not by humans.
(a). Sucrose.
(b).Fructose
(c).Cellulose.
(d).maltose.

Biology

Q16.What is the function of hydrochloric acid
(i).It makes pepsin enzyme effective.
(ii).It kills bacteria which may enter in stomach with food
(a).Only(i).
(b).Only(ii)
(c).Both(i) and (ii).
(d).Neither(i) nor (ii).

Q17.Largest gland in the human body
(a).Liver
(b).Pancreas
(c).adrenal
(d).thyroid

Q18.In which part of the body food gets absorbed
(a)Small Intestine.
(b)Large Intestine.
(c).Stomach.
(d).liver

Q19. How many ATP molecules are produced from one glucose molecule during anaerobic respiration
(a).2
(b).12
(c).26
(d) 36

Q20.During which process energy is released from the absorbed food
(a).Respiration.
(b).Nutrition.
(c).Photosynthesis.
(d).chemosynthesis.

Q21. Spiracles are used for breathing in
(a).Fish
(b).Cockroach.
(c).Earthworm
(d).None

Q22.Alveoli is the functional unit of
(a).Heart.
(b).Liver
(c).Lungs
(d).Kidneys

Q23.Another name for windpipe
(a).Lungs.
(b).Larynx.
(c).Trachea.
(d).Oesophagus.

Q24.What is the purpose of the little hairs inside the nose
(a).To fight diseases.
(b).They serve no purpose.
(c).To keep dust out of the lungs.
(d).To tickle the nose and cause sneezes.

Q25.The device which is used by the doctor to check up the heart beat
(a).Ammeter
(b).Barometer.
(c).Thermometer.
(d).Stethoscope.                                                                                             Biology Pinnacle

Q26.Substance found in blood helps in clotting
(a).Fibrinogen
(b).Heparin
(c).Thrombin.
(d).Gobine.

Q27.White blood cells act as
(a).Act as defence against infection
(b).As source of energy.
(c).For clotting of blood.
(d).As a medium for oxygen transport from lung to tissue.

Q28.Blood of cockroach is called
(a).Haemocyanin.
(b).Haemoglobin.
(c).Haemolymph
(d).Haemolysis.

Q29.Normal blood pressure of human is
(a).80/120 mmHg.
(b).100/120 mmHg.
(c).120/100 mmHg.
(d).120/80 mmHg.

Q30.The blood from the heart is transported to all parts of the body by
(a).Arteries
(b).Veins .
(c).Capillaries
(d).All

Q31.Among the following,Double circulation system is seen in
(a).Cockroach
(b).Fish
(c).human.
(d).None

Q32.The functional unit of kidney is
(a).Nephron.
(b).Renal corpuscles.
(c).Renal Tubules.
(d).Bowman’s capsule.

Q33.Eyes of Potato are useful for
(a).Fragmentation.
(b).Vegetative propagation.
(c).Fragmentation.
(d).Budding

Q34.Hydra produces by
(a).Fragmentation.
(b).Budding
(c).spores.
(d).fusion of gametes.

Q35.Which of the following is the male reproductive part of a flower
(a)Stamen.
(b).Pistil.
(c).Stem.
(d).Root.

Q36.Zoophily means pollination by
(a).Animal
(b).Water
(c).Wind
(d).Insect.

Q37.True fruit develop from
(a).Ovary.
(b).Thalamus.
(c).Petal.
(d).Funicle.

Q38.What is malacophily
(a).Pollination takes place through bats.
(b).Pollination takes place through slugs and snails.
(c).Pollination takes place through birds.
(d). None.

Q39.Which of the following does not have bisexual flower
(a).Mustard.
(b).Papaya.
(c).Rose.
(d).Petunia.

Biology Pinnacle

Q40.Plant which reproduces by means of spores
(a).Mustard.
(b).Coriander.
(c).Ferns.
(d).Petunia.

Q41. In onions food is stored in
(a)Aerial stem.
(b).Root.
(c).Scale leaves.
(d).bud.

Q42.Lactobacillus is present in
(a).Curd.
(b).Milk.
(c).Ghee.
(d).Butter.

Q43.Yeast is used in the production
(a).Sugar.
(b).Alcohol.
(c).Hydrochloric acid.
(d).oxygen

Q44. Female Anopheles mosquito causes
(a).Rabies
(b).Goitre
(c).Jaundice
(d).Malaria

Q45.Following which is an antibiotic.
(a).Streptomycin.
(b).Tetracycline.
(c).Erythromycin.
(d).All

Q46. The most common carrier of communicable diseases is
(a).Ant
(b).Dragonfly.
(c).Housefly.
(d).Spider.

Q47. Fermentation is carried out by the yeast cells in the absence of
(a).Oxygen
(b).Hydrogen.
(c).carbon dioxide.
(d).Nitrogen.

Q48. The cell in which viruses live is called
(a).Parasite.
(b).Erythrocyte.
(c).Leucocyte.
(d).Host cell

Q49. Which of the diseases are caused by Viruses
(a).AIDS and Polio.
(b).Mumps, common cold.
(c).Measles and chickenpox.
(d).All the above.

Q50.Which of these diseases does not caused by bacteria
(a).Dengue.
(b).Tuberculosis
(c).pneumonia
(d).syphilis

Q51.Mycology is the branch of botany in which we study
(a).Algae
(b).fungi
(c).bacteria
(d).virus.

Q52.The process in which milk is heated to about 70 degree celsius for 15-30 sec and then suddenly chilled and stored.
(a).Pasteurization.
(b).Lyophilisation.
(c).Sterilization.
(d).Cryopreservation.

Q53.viruses causes diseases in animals.
a). Foot and mouth diseases.
b). Anthrax
c). Black quarter.
d).All the above.

Q54.Paleobotany is the study of
(a).Animal fossils.
(b).Plant fossils.
(c).Seed of plant.
(d).flower.

Q55.Study of Pollen grains is called
(a).Pomology.
(b).Palynology.
(c).Phycology.
(d).Mycology

 

Q56.Which of the following animal carries its young ones in a bag like structure present on its abdomen.
(a).cat.
(b).Kangaroo.
(c).Pigeon.
(d).Monkey.

Q57. How does Amoeba reproduce. ?
(a).Binary fission.
(b).Budding.
(c).Multiple fission
(d).All the above.

Q58.Which animal reproduce by Multiple fission
(a).Hydra.
(b).Plasmodium.
(c).Spongilla.
(d).Euglena.

Q59. Fragmentation occurs in
(a).Yeast
(b).Hydra.
(c).spirogyra.
(d).Planaria

Q60.Animals that give birth to young ones and development of embryo takes place inside body of mother.
(a).Viviparous.
(b).Oviparous.
(c).Omnivorous.
(d).Frugivorous
Q61.Internal fertilization occurs
(a).Outside female body.
(b).In female body.
(c).In male body.
(d)Outside male body.

 

Q62.A tadpole develops into an adult frog by the process of
(a).Fertilization.
(b).Metamorphosis.
(c).Embedding.
(d).Budding.

Q63.Sperms are called as
(a).Egg.
(b).Zygote
(c).female gamete.
(d).Male gamete.

Q64.The female gamete is produced by
(a).Ovaries.
(b).Testes.
(c).Egg.
(d).None of these.

Q65. Sex Chromosomes is also known as
(a).Autosome.
(b).Allosome.
(c).Isogamy
(d).None of these.

Q66. Accessory glands of Male reproductive system are
(a).Seminal Vesicle.
(b).Prostate gland.
(c).Cowper’s gland
(d).All the above.

Q67.Female sex hormones are called as
(a).Estrogen
(b).Testosterone
(c).Progesterone.
(d).both (a) and (c).

Q68.Female frog release a large number of eggs as a mass is called
(a).Cocoon.
(b).ducts.
(c).Spawn
(d).mosses.

Q69.An example of hermaphrodite animal in which cross fertilisation occurs
(a).Silkworm
(b).Earthworm
(c).Ascaris.
(d).Hydra.

Biology Pinnacle

Q70.Development of unfertilized egg into an adult is called
(a).Parthenogenesis
(b).embryogenesis.
(c).Oogenesis
(d).Spermatogenesis

Q71.In female fertilization takes place in
(a).fallopian tubes.
(b).Uterus.
(c).Vagina.
(d).Ovary.

Q72.In test tube babies fertilization is
(a).In vivo fertilization.
(b).In vitro fertilization
(c).Invivo and invitro
(d).None of these

Q73.The first successfully cloned animal was
(a).Monkey.
(b).Gibbon.
(c).Sheep.
(d).Rabbit

Q74.The period of life when the body undergoes changes,leading to reproductive maturity is called
(a).Puberty.
(b).Adolescence.
(c).Metamorphosis.
(d).Menarche.

Q75.Which of the following gland secrete oil
(a).Thyroid gland.
(b).Pituitary gland.
(c).Sebaceous gland.
(d).Endocrine gland.

Q76.The first menstrual flow at puberty in females is termed as
(a).Menopause.
(b).Menstruation
(c).Ovulation.
(d).Menarche.

Q77.Metamorphosis in frog is controlled by which of the following hormone
(a).Thyroid.
(b).Insulin.
(c).Adrenalin
(d).Thyroxine.

Q78.Who proposed cell theory
(a).Schleiden and Schwann
(b).Robert Brown.
(c).Robert Hooke.
(d).Virchow.

Q79.Which organelle is the powerhouse of the cell
(a).Plastids.
(b).Mitochondria.
(c).Golgi complex.
(d).Nucleus.                               Biology

Q80. Plastids which are responsible for giving colours to fruits and flowers are
(a).Chloroplasts.
(b).Leucoplasts.
(c).protoplasts.
(d).Chromoplasts.
Q81.The study of tissue is called
(a).Histology
(b).Cytology.
(c).Embryology.
(d).Pathology.

Q82. The husk of coconut is made up of
(a).Collenchyma.
(b).Sclerenchyma.
(c).Apical meristem.
(d).Intercalary meristem.
Q83.Which of the following is not a simple tissue.
(a).xylem.
(b).Parenchyma.
(c).collenchyma.
(d).sclerenchyma.

Q84. Which of the following is an example of tissue
(a).Brain.
(b).blood.
(c).Liver.
(d).Stomach

Q85. Tendon connects
(a).Muscle to Muscle.
(b).Bone to bone.
(c).Nerve to muscle.
(d).Muscle to bone.

Q86.Blood groups was discovered by
(a).Karl Landsteiner
(b).Robert Hooke.
(c).Aristotle.
(d).Mendel

Q87. Blood group which has no antibodies.
(a).A
(b).B
(c).AB
(d).O

Q88.Blood group with no antigens.
(a).A
(b).B
(c).AB
(d)O

Q89. Which among the following produce seeds
(a).Thallophyta.
(b).Bryophyta.
(c).Pteridophyta.
(d).Gymnosperms.

Q90.Which of the following is a flightless bird
(a).Penguin
(b).Ostrich
(c).Kiwi
(d).All of these

Q91.Pneumatic bones is an important characteristics of
(a).Reptiles
(b).Amphibians
(c).Aves.
(d).Mammals.

Q92.Scurvy is due to the deficiency of
(a).vitamin A
(b).Vitamin B
(c).Vitamin D.
(d).Vitamin C
Q93. Cobalt containing Vitamin is
(a).Vitamin B2
(b).Vitamin B6
(c).Vitamin B12
(d).vitamin B1

Q94. Which of the following is considered as bodybuilding food
(a).Proteins
(b).Vitamins
(c).Fats
(d).Carbohydrates

Q95.Which of the following is the example of hinge joint
(a).Ankle
(b).Sternum
(c).Shoulder joint
(d).Atlas
Q96.The joint which helps in rotating a body in all directions is called
(a).Fixed joint.
(b).Hinge joint.
(c).Pivot joint.
(d).Ball and Socket joint.
Q97. Pituitary gland is situated in
(a).Brain
(b).Throat
(c).Kidney
(d).Pancreas.
Q98. Branch of biology which deals with heredity and variation
(a).Histology
(b).Cytology.
(c).Genetics.
(d).Evolution.

Q99. Uracil is present in
(a).DNA
(b).RNA
(c).Both DNA and RNA.
(d).None of these.

Biology Pinnacle

Q100.The coding segment of DNA is called
(a).Codon
(b).Muton
(c).Intron
(d).Exon

Answer/solution watch 

Biology

Biology

To get all benefits students should join Pinnacle SSC CGL Online Coaching Course 2017 and 2018 or SSC CGL Hard Drive Course.

All The best !!

SSC CGL 2017 & 2018 Online Coaching  Batch – Click Here

You can also visit our You tube Channel :: 

English: Spot The Error, 600 most important questions.

Now Get All Notifications And Updates In Your E-mail Account Just Enter Your E-mail Address Below And Verify Your Account To Get More Updates :

Enter your email address: Subscribe Pinnacle:

 Mission 400  |  Online Coaching  |  SampleVideo Lectures  |  Hard Drive Course  |  Tier 1 90 Tests series with videos    |    Tier 1 90 Tests Series without Videos  |   Facebook group   |  Facebook Page     |     Youtube Channel