9817390373,8295688244
Sscglpinnacle Dhaka

Ratio and Proportion questions and answers for SSC MTS 2021

Validity: 9 Months
What you will get
Course Highlights
  • Based on latest Pattern
  • English Medium eBooks
Click to Bookmark
SSC

Ratio and Proportion Questions and answers for SSC MTS 2021

Q1. If P : Q = 5:2,then (2P - 3Q) : (3P - 5Q) is equal to:

यदि P : Q = 5 : 2 है, तो (2P - 3Q) : (3P - 5Q) का मान किसके बराबर होगा ? 

SSC MTS 2 August 2019 (Morning)

(a)5:6

(b)2:7

(c)4:5

(d)3:4

Q2. The ratio of monthly incomes of Pawan and Sunil is 4:3 and the ratio of their monthly expenditures is 3:2. If Pawan and Sunil save Rs. 4000 and Rs 6000 respectively per month, then what is the sum of their monthly incomes ? 

पवन और सुनील की मासिक आय का अनुपात 4 : 3 है तथा उनके मासिक व्यय का अनुपात 3 : 2 है | यदि पवन और सुनील क्रमशः 4000 रुपये और 6000 रुपये की बचत करते हैं, तो उनकी मासिक आय का योग क्या होगा ? 

SSC MTS 2 August 2019 (Morning)

(a) Rs 60000

(b) Rs 70000

(c) Rs 50000

(d) Rs 36000 

Q3. If U+V = 80 and U : V = 5 : 3, then the value of U - V will be : 

यदि U + V = 80 तथा U : V = 5: 3 है, तो U - V का मान कितना है?

SSC MTS 2 August 2019 (Afternoon)

(a)20

(b)15

(c)30

(d)25

Q4. The salary of Mahesh is Rs. 12000 more than Sumit. If the ratio of Mahesh’s salary to Sumit’s salary is 7 : 4, then what is the salary of Sumit ?  

महेश का वेतन सुमित के वेतन से रु 12000 अधिक है | यदि महेश तथा सुमित के वेतन का अनुपात 7:4 है, तो सुमित का वेतन कितना है?

SSC MTS 2 August 2019 (Afternoon)

(a)Rs 16000

(b)Rs 12000

(c)Rs 18000

(d)Rs 20000

Q5. The ratio of monthly incomes of Ram and Rahim is 4:3 and the ratio of their monthly expenditures is 3:2. If each saves Rs 5000 per month, then what is the respective monthly incomes of Ram and Rahim?

राम और रहीम की मासिक आय का अनुपात 4 : 3 है तथा उनके मासिक व्यय का अनुपात 3 : 2 है | यदि उनमें से प्रत्येक 5000 रुपये की मासिक बचत करता है, तो राम और रहीम का वेतन ( क्रमशः ) ज्ञात करें | 

SSC MTS 2 August 2019 (Evening)

(a)Rs 12000 and Rs 9000

(b)Rs 10000 and Rs 7500

(c)Rs 16000 and Rs 12000

(d)Rs 20000 and Rs 15000

Q6. For three numbers, the ratio of the first and the second number is 2:3 and that of the second and the third number is 4:5. If the sum of the three numbers is 140, then what is the second number?

तीन संख्याओं के लिए, पहली और दूसरी संख्याओं का अनुपात 2 : 3 है तथा दूसरी और तीसरी संख्याओं का अनुपात 4 : 5 है | यदि इन तीनों संख्याओं का योग 140 है, तो दूसरी संख्या कौन सी है ? 

SSC MTS 2 August 2019 (Evening)

(a)60

(b)48

(c)96

(d)32

Q7. In a bag, the ratio of the number of 2 rupee, 1 rupee and 50 paise coins is 3:4:5. If the total amount in the bag is Rs 250, then how many 1 rupee coins are there?  एक थैले में, 2 रुपये, 1 रुपये और 50 पैसे के सिक्कों की संख्या का अनुपात 3 : 4 : 5 है | यदि थैले में कुल राशि 250 रुपये है, तो 1 रुपये के सिक्कों की संख्या ज्ञात करें | 

SSC MTS 5 August 2019 (Morning)

(a)70

(b)100

(c)60

(d)80

Q8. If A:B is 2:3 and B-A = 28, then what is the value of B+A?

यदि A:B = 2:3 तथा B-A = 28 है , तो B+A का मान ज्ञात करें |  

SSC MTS 5 August 2019 (Morning)

(a) 120
(b) 150

(c) 130

(d) 140

Q9. If x : y : z = 3:4:5 and x + y + z = 96, then what is the value of z ? 

यदि x : y : z = 3:4:5 और x + y + z = 96 है, तो z का मान कितना है?

SSC MTS 5 August 2019 (Afternoon)

(a)42

(b)36

(c)32

(d)40

Q10. There are 150 students in a school. If the ratio between the number of boys and girls is 4 : 1, then find the mean proportional between the number of boys and girls. 

किसी विद्यालय में 150 छात्र हैं | यदि लड़के तथा लड़कियों की संख्या का अनुपात 4 : 1 है, तो विद्यालय में लड़कों और लड़कियों की संख्या के बीच मध्यानुपात कितना है?

SSC MTS 5 August 2019 (Afternoon)

(a)50

(b)40

(c)30

(d)60

Q11. The ratio between the monthly incomes of A and B is 3 : 4 and their monthly expenditures are in the ratio of 2 : 3. If each of them saves Rs. 4000 monthly, then B’s income is :

A तथा B की मासिक आय का अनुपात 3 : 4 है तथा उनके मासिक व्यय का अनुपात 2 : 3 है | यदि प्रत्येक रु 4000 प्रति माह बचाता है, तो B की आय कितनी है?

SSC MTS 5 August 2019 (Evening)

(a)20000

(b)14000

(c)16000

(d)12000

Q12. If x + y = 52 and x - y = 20, then  find the value of x : y. 

यदि x + y = 52 तथा x - y = 20 है, तो x : y का मान कितना है?

SSC MTS 6 August 2019 (Morning)

(a)3 : 2

(b)3 : 4

(c)9 : 4

(d)7 : 5

Q13. The monthly incomes of A and B are Rs. 12000 and Rs. 8000 respectively. Their monthly expenditures are in the ratio of 5 : 3. If they save equal amount every month, then What amount do they save individually? 

A तथा B की मासिक आय क्रमश: 12000 रूपए तथा 8000 रूपए है | उनके मासिक व्यय का अनुपात 5:3 है | यदि वे प्रति माह समान राशि बचाते है, तो उनमे से प्रत्येक हर माह कितनी राशि बचाता है ?  

SSC MTS 6 August 2019 (Morning)

(a) Rs. 2000

(b) Rs. 1500

(c) Rs. 800

(d) Rs. 1000

Q14. If x+y+z = 360 and x:y:z = 4:3:2, then the value of y+z-x is : 

यदि x+y+z = 360 तथा x:y:z = 4:3:2 है, तो y+z-x का मान कितना है ?

SSC MTS 6 August 2019 (Morning)

(a) 80

(b) 60

(c) 30

(d) 40

Q15. If  X : Y : Z = 1 : 2 : 3 and X2  +Y2 +Z2 =224, then the value of X+Y+Z is:

यदि X : Y : Z = 1 : 2 : 3 तथा X2 +Y2 +Z2 =224 है, तो X+Y+Z का मान कितना है ? 

SSC MTS 6 August 2019 (Afternoon)

(a) 48

(b) 32

(c) 36

(d) 24

Q16. The ratio in the number of students in three classes is 3 : 4 : 5. If 20 students are increased in every class, then this ratio becomes 4 : 5 : 6. What was the original number of students in these classes taken together? 

तीन कक्षाओं में विद्यार्थियों का अनुपात 3 : 4 : 5 है | यदि प्रत्येक कक्षा में 20 छात्र बढ़ा दिये जाते हैं तो अनुपात बदलकर 4 : 5 : 6 हो जाता है| तीनों कक्षाओं को मिलाकर उनमें छात्रों की आरंभिक संख्या कितनी है ?

SSC MTS 6 August 2019 (Afternoon)

(a) 280

(b) 240

(c) 320

(d) 300

Q17. The sum of two numbers is 77 and their ratio is 6 : 5. What is their difference ? 

दो संख्याओं का योग 77 है तथा उनका अनुपात 6 : 5 है | उनका अंतर कितना है ?

SSC MTS 6 August 2019 (Afternoon)

(a) 4

(b) 6

(c) 7

(d) 5

Q18. If X : Y = 13 : 12 and X - Y = 2, then what is the value of 2X + 3Y?

यदि X : Y = 13 : 12 तथा X-Y = 2 है, तो 2X+3Y का मान क्या होगा ? 

SSC MTS 6 August 2019 (Evening)

(a) 144

(b) 120

(c) 124

(d) 136

Q19. The monthly incomes of A and B are Rs12000 and Rs15000 respectively. The monthly expenditure of A is Rs8000. If the ratio of the monthly expenditures of A and B is 2 : 3, then what is the sum of their monthly savings?

A तथा B की मासिक आय क्रमशः 12000 रुपये और 15000 रुपये है | A का मासिक व्यय 8000 रुपये है | यदि A और B के मासिक व्यय का अनुपात 2 : 3 है, तो उनकी मासिक बचत का योग क्या होगा ? 

SSC MTS 6 August 2019 (Evening)

(a) Rs 7000

(b) Rs 8000

(c) Rs 5000

(d) Rs 6000

Q20. The ratio of the ages of two persons is 3 : 4. If the age of one of them is greater than the other by 8 years, then what is the sum of their ages?

दो व्यक्तियों की उम्र में 3 : 4 का अनुपात है | यदि उनमें से एक की आयु दूसरे से 8 वर्ष अधिक है, तो उनकी उम्र का योग क्या होगा ? 

SSC MTS 6 August 2019 (Evening)

(a) 54 years

(b) 58 years

(c) 60 years

(d) 56 years

Q21. The monthly incomes of Mohit and Prakash are in the ratio 2 : 3. Their monthly expenditures are in the ratio 3 : 5. If each saves Rs5000 per month, then what is the sum of monthly incomes of Mohit and Prakash?

मोहित तथा प्रकाश की मासिक आय 2 : 3 के अनुपात में है | उनके मासिक व्यय 3 : 5 के अनुपात में हैं | यदि उनमें से प्रत्येक प्रतिमाह 5000 रुपये की बचत करता है, तो मोहित तथा प्रकाश की मासिक आय का योग ज्ञात करें | 

SSC MTS 7 August 2019 (Morning)

(a) Rs 40000

(b) Rs 50000

(c) Rs 60000

(d) Rs 42000

Q22. The ratio of two whole numbers is 5 : 7. Which of the following can be their sum?

दो पूर्ण संख्याओं का अनुपात 5 : 7 है | उनका जोड़ निम्न में से क्या हो सकता है ? 

SSC MTS 7 August 2019 (Morning)

(a) 54

(b) 60

(c) 46

(d) 68

Q23. If X2+Y2=100 and X : Y = 4 : 3, then what is the value of X2-Y2?

यदि X2+Y2=100 तथा X : Y = 4 : 3 है, तो X2-Y2का मान क्या होगा? 

SSC MTS 7 August 2019 (Morning)

(a) 18

(b) 28

(c) 36

(d) 24

Q24. If V1:V2 = 1:2 and V1+V2=147, then what is the value of V2-V1.

यदि V1:V2 = 1:2 तथा V1+V2=147 है, तो V2-V1 का मान क्या होगा  ? 

SSC MTS 7 August 2019 (Afternoon)

(a) 48

(b) 56

(c) 98

(d) 49

Q25 Rs 975 is distributed among Anuj, Bharat and Shekhar. The proportion of their shares is 3 : 4 : 8 respectively. What is the share of Bharat?

975 रुपये अनुज, भरत और शेखर के बीच बांटे गए | उनके हिस्सों का अनुपात क्रमशः 3 : 4: 8 था | भरत का हिस्सा ज्ञात करें | 

SSC MTS 7 August 2019 (Afternoon)

(a) Rs 198

(b) Rs 260

(c) Rs 296

(d) Rs 280

Q26. A bag contains 5 rupee, 2 rupee, 1 rupee and 50 paise coins in the proportion 1 : 2 : 3 : 4. If the total amount in the bag is Rs 168, then how many 50 paise coins are there?

एक थैले में 5 रुपये, 2 रुपये, 1 रुपये और 50 पैसे के सिक्के  1 : 2 : 3 : 4 के अनुपात में हैं | यदि थैले में कुल राशि 168 रुपये है, तो 50 पैसे के सिक्कों की संख्या कितनी है ? 

SSC MTS 7 August 2019 (Evening)

(a) 46

(b) 52

(c) 56

(d) 48

Q27. The proportion of the number of students in three classes is 1 : 2 : 3. If 20 students are included in each class, then the proportion becomes 3 : 5 : 7. What was initially the total number of students in the three classes?

तीन कक्षाओं में छात्रों की संख्या का अनुपात 1 : 2 : 3 है | यदि प्रत्येक कक्षा में 20 छात्र शामिल कर लिए जाते हैं, तो यह अनुपात 3 : 5 : 7 हो जाता है | इन तीन कक्षाओं में आरंभ में कितने छात्र थे ? 

SSC MTS 8 August 2019 (Morning)

(a) 200

(b) 280 

(c) 220

(d) 240

Q28. Ravi’s age is 3/5of Shyam’s age. After x years the ratio of the ages of Ravi and Shyam becomes 5 : 7. If initially the sum of their ages is 32, then what is the value of x? 

रवि की उम्र श्याम की उम्र का 3/5भाग है | x वर्ष के बाद, रवि और श्याम की उम्र का अनुपात 5 : 7 हो जाता है | यदि आरंभ में उनकी उम्र का योग 32 था, तो x का मान ज्ञात करें | 

SSC MTS 8 August 2019 (Morning)

(a) 2

(b) 4

(c) 8

(d) 7

Q29. What is the ratio of the mean proportional between 24 and 150 and the third proportional between 12 and 6 √5

24 तथा 150 के मध्यानुपाती और 12 तथा 6 √5 के बीच तीसरे समानुपाती में क्या अनुपात है ? 

SSC MTS 8 August 2019 (Morning)

(a) 2 : 1

(b) 1 : 2

(c) 1 : 4

(d) 4 : 1

Q30. The sum of the present ages of a father and his son is 78 years. After five years, the ratio of their ages becomes 7 : 4. What is the present age (in years) of the father?

पिता तथा पुत्र की वर्तमान आयु का योग 78 वर्ष है | पांच वर्षों के बाद, उनकी उम्र का अनुपात 7 : 4 होगा | पिता की वर्तमान उम्र ( वर्ष में ) कितनी है ? 

SSC MTS 8 August 2019 (Afternoon)

(a) 45

(b) 51

(c) 55

(d) 50

Q31. Three positive numbers are in the proportion 3 : 4 : 6. If the sum of their squares is 244, then what is the largest number?

तीन धनात्मक संख्याएँ 3 : 4 : 6 के अनुपात में हैं | यदि उनके वर्गों का योग 244 है, तो सबसे बड़ी संख्या कौन सी है ? 

SSC MTS 8 August 2019 (Afternoon)

(a) 16

(b) 8

(c) 12

(d) 6

Q32. A bag contains one rupee, 50 paise and 25 paise coins in the proportion 5 : 7 : 9. If the total amount in the bag is Rs430, then how many 25 paise coins are there?

किसी थैले में एक रुपये, 50 पैसे और 25 पैसे के सिक्के 5 : 7 : 9 के अनुपात में हैं | यदि थैले में कुल राशि 430 रुपये है, तो 25 पैसे के कितने सिक्के हैं ? 

SSC MTS 8 August 2019 (Afternoon)

(a) 400

(b) 360

(c) 380

(d) 340

Q33. The present age of a Manoj is twice the sum of the ages of his two children. After 20 years, the age of Manoj will become equal to the sum of the ages of his two children. What is the present age of Manoj?

मनोज की वर्तमान आयु उसके दो बच्चों की उम्र के योग से दोगुनी है | 20 वर्ष के बाद, मनोज की उम्र उसके दोनों बच्चों की उम्र के योग के बराबर हो जायेगी | मनोज की वर्तमान आयु कितनी है ? 

SSC MTS 8 August 2019 (Evening)

(a) 40 years

(b) 30 years

(c) 36 years

(d) 35 years

Q34. The ratio of the age of a father and his son is 3 : 1. If the product of their ages is 432, then what is the sum of their ages?

पिता तथा पुत्र की आयु 3 : 1 के अनुपात में है | यदि उनकी आयु का गुणनफल 432 है, तो उनकी आयु का योग क्या है ? 

SSC MTS 8 August 2019 (Evening)

(a) 36 years

(b) 48 years

(c) 60 years

(d) 54 years

Q35. The ratio of the sum of the salaries of A and B to the difference of their salaries is 11 : 1. The ratio of the sum of the salaries of B and C to the difference of their salaries is also 11 : 1. If A’s salary is the highest and C’s is the lowest then what is B’s salary (in Rs), given that the total of their salaries is Rs18,200?

A और B के वेतन के योग तथा उनके वेतन के अंतर में 11 : 1 का अनुपात है | B और C के वेतन के योग तथा उनके वेतन के अंतर में भी 11 : 1 का ही अनुपात है | यदि A का वेतन सर्वाधिक तथा C का वेतन सबसे कम है, तो B का वेतन ज्ञात करें जब यह दिया हुआ है कि उनके वेतनों का योग 18200 रुपये है | 

SSC MTS 9 August 2019 (Morning)

(a) 8500

(b) 5500

(c) 6000

(d) 7200

Q36. If the ratio of selected to unselected candidates was 14 : 25. If 35 less had applied and 10 less selected, the ratio of selected to unselected would have been 3 : 5. What is the Number of candidates who had applied for a job?

चयनित और गैर-चयनित उम्मीदवारों का अनुपात 14 : 25 है | यदि 35 कम उम्मीदवारों ने आवेदन दिया होता तथा 10 कम चयनित हुए होते, तो चयनित एवं गैर-चयनित उम्मीदवारों का अनुपात 3 : 5 होता |  इस नौकरी के लिए कितने उम्मीदवारों ने आवेदन दिया था ? 

SSC MTS 9 August 2019 (Morning)

(a) 200

(b) 175

(c) 275 

(d) 195

Q37. The employees of three categories A, B and C get their wages in the ratio of 1 : 2 : 3. If they get increment of 5%, 10%, and 15% respectively, then what will be the new ratio of their wages ? 

तीन श्रेणी के कर्मचारी A, B और C 1 : 2 : 3 के अनुपात में मजदूरी प्राप्त करते हैं, यदि वे क्रमश: 5%, 10% एवं 15% की वेतन-वृद्धि प्राप्त करते हैं | उनकी मजदूरियों का नया अनुपात क्या होगा ?

SSC MTS 9 August 2019 (Evening)

(a) 21 : 44 : 69

(b) 7 : 22 : 23

(c) 21 : 22 : 23

(d) 7 : 21 : 23

Q38. There are 1 rupee, 50 paise and 10 paise coins are in a bag in the ratio of 3 : 2 : 3 and make the amount Rs. 25.8. How many 50-paise coins are there in the bag ? 

एक बैग में 3 : 2 : 3 के अनुपात में 1 रुपये, 50 पैसे और 10 पैसे के रूप में रु25.8 की राशि है | बैग में 50 पैसे के कितने सिक्के हैं?                                                                                                                                                            

SSC MTS 9 August 2019 (Evening)

(a) 18

(b) 3

(c) 36

(d) 12

Q39. If 4A = 6B = 5C; then A : B : C is : 

यदि 4A = 6B = 5C; तो A : B : C है-

SSC MTS 13 August 2019 (Morning)

(a) 20 : 15 : 24

(b) 15 : 10 : 12

(c) 15 : 20 : 24

(d) 24 : 20 : 15

Q40. If A:B = 3:4, B:C = 2:3, then the value of A + B : B + C : C + A will be : 

यदि A:B = 3:4, B:C = 2:3 है, तो A + B : B + C : C + A का मान है :

SSC MTS 13 August 2019 (Morning)

(a) 5:6:7

(b) 7:10:9 

(c) 7:5:6

(d) 3:4:6

Q41. Seventy-eight is divided into two parts such that the ratio between four times the first part and five times the second part is 14 : 15. The first part is : 

अठहत्तर को दो भागों में इस प्रकार विभाजित किया जाता है कि पहले भाग के चौगुना और दूसरे भाग के पांच गुना का अनुपात 14:15 है | पहला भाग है :

SSC MTS 13 August 2019 (Morning)

(a) 42

(b) 36

(c) 30

(d) 48

Here are the solutions to the above questions of SSC MTS asked by TCS.

Sol 1. (c)

Let P = 5 unit and Q = 2 unit 

So,

(2P - 3Q) : (3P - 5Q) {2(5) - 3(2)} : {3(5) - 5(2)}

⇒ 4:5

Sol 2.(b)

                             Pawan :  Sunil

Income                        4   :  3

Expenditure                 3   :  2

Savings                    4000 : 6000

Now, 

{(33) - (42)} unit = (36000)-(24000)

1 unit = 10000

Total income of Pawan and Sunil (4+3 = 7 unit) = 710000

 = 70000

Sol 3. (a)

Let U = 5 unit and V = 3 unit 

According to the question 

(5+3) unit = 80

1 unit = 10

(5-3) unit = 10 x 2 = 20 unit 

Sol 4. (a)

Let the salary of Mahesh = 7 unit 

And Salary of Sumit = 4 unit 

According to the question

(7-4) unit = 12000

1 unit = 4000

Salary of sumit = 4 unit = 4 x 4000 = 16000

Sol 5.(d)

                           Ram : Rahim

Income                  4   :  3

Expenditure           3   :  2

Savings              5000 : 5000

Now, 

{(3)-(2)} unit = (3×5000)-(2×5000)

1 unit = 5000

Income of Ram = 4 unit = 4 x 5000 = 20000

Income of Rahim = 3 unit = 3 x 5000 = 15000

Sol 6. (b)

                   First : Second

                      2  :   3

              Second : Third

                     4   :   5

Balancing the ratio for second number

                   First : Second : Third

                     8   :      12     :    15

According to the question 

(8+12+15) unit = 140

1 unit = 4

Second number (12 unit) = 12 x 4 = 48  

Sol 7. (d)

Let the number of 2 rupee coins = 3 unit, the number of 1 rupee coins = 4 unit and the number of 50 paise coins = 5 unit

According to the question 

[2(3) + 1(4) + 0.5(5)] units = 250

1 unit = 20

1 rupee coins = 4 unit = 4 x 20 = 80

Sol 8. (d)

Let A = 2 unit and B = 3 unit

So, B-A = (3-2) unit = 28

 ⇒ A+B = (3+2) unit = 5 x 28 = 140

Sol 9. (d)

Let x = 3 unit, y = 4 unit and z = 5 unit 

According to the question 

(3+4+5) unit = 96

1 unit = 8

z = 5 unit = 5x8 = 40

Sol 10. (d)

Let the total number of boys = 4 unit and the number of girls = 1 unit 

According to the question 

(4+1) unit = 150

1 unit = 30

Number of boys = 4 unit = 4x30 = 120

Number of girls = 1 unit = 30

Mean proportion of number of boys and number of girls =

Sol 11.(c)

                       A   :  B

Income            3   :  4

Expenditure     2   :  3

Savings        4000 : 4000

Now, 

{(3)-(2)} unit = (3×4000)-(2×4000)

1 unit = 4000

Income of B = 4 unit = 4 x 4000 = 16000

Sol 12. (c)

Given, 

x + y = 52                …….(1)

And

x - y = 20                 ………(2)

Add (1) and (2)

2x = 72

⇒x=36

⇒y=52-36=36-20=16

Required ratio = 36 : 16

                        = 9 : 4

Sol 13. (a)

Let the expenditure of A = 5 unit and expenditure of B = 3 unit

According to the question 

12000 - 5unit = 8000 - 3 unit

2 unit = 4000

1 unit = 2000

Required savings = 12000 - 5(2000) = 8000 - 3(2000) = 2000

Sol 14. (d)

Given, 

x+y+z = 360 and x:y:z = 4:3:2

Let x = 4 unit, y = 3 unit and z = 2 unit

According to the question

(4+3+2) unit = 360

1 unit = 40

(y+z-x) = (3+2-4) unit = 40

Sol 15. (d)

Given,

X : Y : Z = 1 : 2 : 3 and X2 +Y2 +Z2 =224

Let X = k, Y = 2k and Z = 3k  

According to the question 

(k2 +(2k)2 +(3k)2  unit = 224

 k2 = 16

⇒ k=4

⇒ (X+Y+Z) = (k+2k+3k) = 6 x 4= 24

Sol 16.(b)

Let the number of students in the classes are 3k, 4k and 5k respectively.

According to the question 

⇒ 15k + 100 = 16k + 80

k=20

Total number of students initially = 3k+4k+5k = 12 x 20 = 240

Sol 17. (c)

Let the numbers are 6 unit and 5 unit.

According to the question

(6+5) unit = 77

⇒ (6-5) unit = 7

Sol 18. (c)

Let X = 13 unit and Y = 12 unit 

According to the question 

(13-12) unit =1 unit = 2

⇒ X = 13x2 = 26

And Y = 12x2 = 24

2X + 3Y2(26)+3(24) = 124

Sol 19. (a)

Let expenditure of A = 2 unit and expenditure of B = 3 unit

According to the question 

2 unit = 8000

1 unit = 4000

3 unit = 3x4000 = 12000

sum of their monthly savings = (12000-8000) + (15000-12000) = 7000

Sol 20. (d)

Let the ages of two persons are 3 unit and 4 unit.

According to the question 

(4-3) unit = 8 years

Sum of their ages = (4+3) unit = 7x8 = 56 years

Sol 21.(b)

                      Mohit  :  Prakash

Income                2   :  3

Expenditure         3   :  5

Savings            5000 : 5000

Now, 

{(2)-(3)} unit = (5×5000)-(3×5000)

1 unit = 10000

Sum of the income of Mohit and Prakash = (2+3) x 10000 = 50000

Sol 22. (b)

Let the two numbers are 5 unit and 7 unit.

Sum of the two numbers = 5+7 = 12 unit. Clearly, their actual sum will be the multiple of 12 and going through options only option B satisfies the condition.

Sol 23. (b)

Given,

X2 +Y2=100 and X : Y = 4 : 3

Let X = 4k and Y = 3k

X2+Y2=(4k)2+(3k)2=25k2

25k2=100

k=2

So, X = 4x2 = 8 and Y = 3x2 = 6

X2-Y2  ⇒82-62= 28

Sol 24.(d)  Let V1 = 1 unit and V2 = 2 unit

According to the question 

V1+V2 = (1+2) unit = 147

1 unit = 49

V1-V2 = (2-1) unit = 49

Sol 25.(b)

Let the shares of Anuj, Bharat and Shekhar are 3 unit, 4 unit and 8 unit.

According to the question 

(3+4+8) unit = 975

1 unit = 65

Bharat’s share = 4 unit = 4x65 = 260

Sol 26.(d)

Let the number of 5 rupee, 2 rupee, 1 rupee and 50 paise coins are 1unit, 2 unit, 3 unit and 4 unit.

According to the question 

[5(1) + 2(2) + 1(3) + 0.5(4)] unit = 168

1 unit = 12

the number of 50 paise coins = 4x12 = 48

Sol 27.(d)

the number of students in three classes is k, 2k and 3k.

According to the question

5k+100=6k+60

k=40

Total number of students in three classes = k+2k+3k = 6x40 = 240

Sol 28.(c)

Let the age of shyam = 5 unit and age of Ravi = 3 unit

According to the question

(5+3) unit = 32

1 unit = 4

Age of Shyam = 5x4 = 20 years and Age of Ravi = 3x4 = 12

Now,

100+5x = 84+7x

Sol 29.(d)

Mean proportion of 24 and 150 =   

the third proportional between 12 and 6√5 =

Required ratio = 60 : 15

                        = 4:1

Sol 30 .(b)

Let the age of father after 5 years = 7x and age of the son after 5 years = 4x.

According to the question 

(7x-5)+(4x-5) = 78

11x-10 = 78

 ⇒ x=8

Present age of father = 7x-5 = 7(8)-5 = 51

Sol 31.(c)

Let the numbers are 3k, 4k and 6k

According to the question

(3k)2 +(4k)2+(6k)2= 244

(61k)2=244

 ⇒ k=2

The largest number = 6k = 6x2 = 12

Sol 32. (b)

Let the number of 1 rupee, 50 paise and 25 paise coins are 5 unit, 7 unit and 9 unit.

[5(1) + 0.50(7) + 0.25(9)] unit = 430

1 unit = 40

Number of 25 paisa coins = 9 x 40 = 360

Sol 33. (a)

Let the age of Manoj = M and sum of the ages of his son = S

According to the question 

M = 2S   ………..(1)

And 

M+20 = S+20+20

Put the value of M from equation (1)

2S+20 = S+40

 ⇒ S= 20

So, age of Manoj = 2S = 2x20 = 40

Sol 34. (b)

Let the age of father = 3k and son = k

According to the question 

3k x k = 432

3k2 =432

 ⇒ k=12

Required sum = 3k+k = 4x12 = 48

Sol 35. (c)

Let A+B = 11 unit      …..(1) 

And A-B = 1 unit       ……(2)

Add (1) and (2)

(A+B) + (A-B) = 11+1 unit

 ⇒A=6unit and B=5unit

Similarly for B+C : B-C = 11:1

 ⇒B=6unit and C=5unit

But value of B must be same so balancing the values for B

A = 36 unit, B = 30 unit and C = 25 unit

According to the question 

(36+30+25) unit = 18200

1 unit = 200

B’s salary = 30 unit = 30x200 = 6000

Sol 36. (d)

Let the selected candidates = 14 unit and the unselected candidates = 25 unit 

According to the question 

117 unit - 105 = 112 unit - 80

1 unit = 5

Total number of candidates = 39 unit = 39x5 = 195

Sol 37. (a)

Let the salary of A = 1 unit, B = 2 unit and C = 3 unit

New salary of A = 1 x 105/100unit

New salary of B = 2 x 110/100unit

New salary of C = 3 x 115/100unit

Required ratio = 1 x 105/100 : 2 x 110/100: 3 x 115/100

= 21 : 44 : 69

Sol 38.(d)

Let the number of 1 rupee, 50 paise and 10 paise coins are 3 unit, 2 unit and 3 unit.

[1(3) + 0.50(2) + 0.10(3)] unit = 25.8

1 unit = 6

Number of 50 paisa coins = 2 x 6 = 12

Sol 39. (b)

Given, 

4A = 6B = 5C

LCM of 4,6 and 5 = 60

 ⇒ A:B:C = 15:10:12

Sol 40. (b)

    A : B

    3 :  4

    B : C

    2 : 3

Balancing the ratio for B

A:B:C

3:4:6

 ⇒ A + B : B + C : C + A = 3+4 : 4+6 : 6+3

= 7 : 10 : 9

Sol 41.(a)

Let the two parts are a and b.

According to the question 

4a/5b= 14/15

 ⇒ a:b=7:6

According to the question

(7+6) unit = 78

1 unit = 6

The first part = 7unit = 7x6 = 42

You may like similar articles on this website 

  1. All GK questions asked by TCS in SSC exams subject wise 
  2. All Reasoning Questions asked by TCS in SSC exams chapter wise
  3. All English Questions asked by TCS in SSC exams Chapter wise 
  4. Ebooks of all TCS questions previous years of all subjects 
  5. SSC CGL Tier 1 Practice papers
  6. SSC CGL Tier 2 Practice papers 

You should follow us on 

Pinnacle Youtube Channel Telegram Channel Whatsapp Facebook Page
Facebook Group Frontier IAS website Frontier IAS Youtube Channel Frontier IAS Facebook page