9817390373,8295688244
Sscglpinnacle Dhaka
ssc test series ad1

History MCQs SSC CGL Tier 1 : Part 21 | Pinnacle Coaching

Validity: 9 Months
What you will get
Course Highlights
  • Based on latest Pattern
  • English Medium eBooks
Click to Bookmark
SSC

History MCQs SSC CGL Tier 1 :: Part 21 | Pinnacle Coaching

History MCQs SSC CGL Tier 1 :: Part 21 | Pinnacle Coaching

Q651. The Gupta era was started by whom?

(a) Ghatotkacha

(b) Srigupta

(c) Chandragupta – 1

(d) Samudragupta

Sol. B

Explanation : The Gupta Empire was an ancient Indian empire, founded by Sri Gupta, which existed at its zenith from approximately 320 to 550 CE and covered much of the Indian subcontinent.

Q652. Which Chola king founded the city of Puhar?

(a) Rajendra Chola

(b) Ellara

(c) Senguttavan

(d) Karikala

Sol. D

Explanation : Karikala Chola king founded the city of Puhar.

Q653. Which Rashtrakuta ruler built the famous Kailash temple of Siva at Ellora?

(a) Dantidurga

(b) Amoghvarsha –I

(c) Krishan-I

(d) Vatsraja

Sol. C

Explanation : The Kailash is one of the largest rock-cut ancient Hindu temples located in Ellora, Maharashtra, India. A megalith carved out of one single rock, it is considered one of the most remarkable cave temples in India because of its size, architecture and sculptural treatment.

Q654. Which Sultan of Delhi established an employment bureau, a charity bureau and a charitable hospital?

(a) Firoz Tughlaq

(b) Mohammad Tughlaq

(c) Alauddin Khilji

(d) Balban

Sol. A

Explanation : Firoz Tughlaq Sultan of Delhi established an employment bureau, a charity bureau and a charitable hospital.

Q655. The Chalukyas established their empire in

(a) The Far South

(b) Malwa

(c) The Deccan

(d) Gujarat

Sol. C

Explanation : The Chalukyas established their empire in the Deccan.

Q656. Morley-Minto Reforms were introduced in which of the following years?

(a) 1909

(b) 1919

(c) 1924

(d) 1935

Sol. A

Explanation : The Indian Councils Act 1909 , commonly known as the Morley-Minto Reforms (or as the Minto-Morley Reforms), was an Act of the Parliament of the United Kingdom that brought about a limited increase in the involvement of Indians in the governance of British India.

Q657. In which region did Birsa Munda operate against the British?

(a) Punjab

(b) Chota Nagpur

(c)Tarai

(d) Manipur

Sol. B

Explanation : Chota Nagpur region Birsa Munda operate against the British.

Q658. The slogan of Quit India Movement was given by

(a)Sardar Patel

(b) Mahatma Gandhi

(c) Subhash Chandra Bose

(d) Pt. Jawaharlal Nehru

Sol. B

Explanation : The Quit India Movement (Hindi: ???? ????? ??????? Bh?rat Chhodho ?ndolan), or the India August Movement (August Kranti), was a civil disobedience movement launched at the Bombay session of the All-India Congress Committee or more simply by Gandhi (Mahatma Gandhi) on 8 August 1942, during World War II, demanding an end.

Q659. Which museum houses the largest collection of Kushan sculptures?

(a) Mathura Museum

(b) Bombay Museum

(c) Madras Museum

(d) Delhi Museum

Sol. A

Explanation : Mathura Museum houses the largest collection of Kushan sculptures.

Q660. During Akbar's reign the Mahabharat was translated into Persian and is known as

(a) Iqbal Namah

(b)RazmNamah

(c)AkbarNamah

(d) Sakinat-ul-Auliya/

Sol. B

Explanation : During Akbar's reign the Mahabharat was translated into Persian and is known as RazmNamah.

Q661. Which British Viceroy is associated with the Partition of Bengal?

(a) Lord Canning

(b) Lord Curzon

(c) Lord Hardinge

(d) Lord Wellesley

Sol. B

Explanation : Partition of Bengal, (1905), division of Bengal carried out by the British viceroy in India, Lord Curzon, despite strong Indian nationalist opposition. It began a transformation of the Indian National Congress from a middle-class pressure group into a nationwide mass movement.

Q662. Who among the following Tomar rulers, is credited with founding the city of Delhi?

(a)Anangapal

(b) Vajrata

(c) Rudrane

(d) Devraja

Sol. A

Explanation : Anangapal Tomar rulers, is credited with founding the city of Delhi.

Q663. Who among the following Mughal emperors, brought about the fall of Sayyid Brothers?

(a) BahadurShah I

(b) Rafi-ud-daulah

(c) ShahJahan II

(d) Muhammad Shah

Sol. D

Explanation : Muhammad Shah Mughal emperors, brought about the fall of Sayyid Brothers.

Q664. Indonesia was a colony of which of the following countries?

(a) Dutch

(b) Spain

(c) Portugal

(d) Belgium

Sol. A

Explanation : The Dutch East Indies (or Netherlands East Indies; Dutch: Nederlands(ch)-Indië; Indonesian: Hindia Belanda) was a Dutch colony. It was formed from the nationalised colonies of the Dutch East India Company, which came under the administration of the Dutch government in 1800.

Q665. Mahavira was born in a Kshatriya clan by the name of

(a) Shakya

(b) Janatrika

(c) Mallas

(d) Lichhavis

Sol. B

Explanation : Mahavira was born in a Kshatriya clan by the name of Janatrika.

Q666. The Virupaksha Temple was built by the

(a) Chalukyas

(b) Pallavas

(c) Vakatakas

(d) Satavahanas

Sol. A

Explanation : The Virupaksha Temple was built by the Chalukyas.

Q667. Who was the Governor-General of India at the time of Revolt of 1857?

(a) Lord Dalhousie

(b) Lord Bentinck

(c) Lord Canning

(d) Lord Lytton

Sol. C

Explanation : Canning, the Governor-General of India during the rebellion. Lord Dalhousie, the Governor-General of India from 1848 to 1856, who devised the Doctrine of Lapse.

Q668. Where is the Bada imambara located?

(a) Agra

(b) Lucknow

(c) Patna

(d) Allahabad

Sol. B

Explanation : The Bada imambara located is Lucknow.

Q669. Gandhiji opposed the Communal Award because he thought this would bring

(a) communal disunity

(b) division in the Hindu Society

(c) economic miseries to India

(d) destruction to handi-crafts

Sol. B

Explanation : Division in the Hindu Society.

Q670. Which of the following authorized the British Government to imprison any person without trial and conviction in a court of law?

(a) Rowlatt Act of 1999

(b) Government of India Act of 1935

(c) Indian Councils Act of 1909/ 1909

(d) Government of India Act of 1919

Sol. A

Explanation : rowlatt Acts, (February 1919), legislation passed by the Imperial Legislative Council, the legislature of British India. The acts allowed certain political cases to be tried without juries and permitted internment of suspects without trial. Their object was to replace the repressive provisions of the wartime Defence of India Act (1915) by a permanent law. They were based on the report of Justice S.A.T. Rowlatt’s committee of 1918.

Q671. Gandhi-Irwin Pact is associated with

(a) Quit India Movement

(b) Civil Disobedience Movement

(c) Non-Cooperation Khilafat Movement

(d) Rowlatt Agitation

Sol. B

Explanation : Gandhi-Irwin Pact is associated with Civil Disobedience Movement.

Q672. Who, among the following was associated with the Ghadar Movement?

(a) Shyamaji Krishnavarma

(b) M. N. Roy

(c) Bhagat Singh

(d)Lala Har Dayal

Sol. D

Explanation : Lala Har Dayal was associated with the Ghadar Movement.

Q673. Which of the following movements was NOT led by Mahatma Gandhi?

(a) Champaran Satyagraha

(b) Wahabi Movement

(c) Non-Cooperation Movement

(d) Civil Disobedience Movement

Sol. B

Explanation : Wahabi Movement was NOT led by Mahatma Gandhi.

Q674. Who said “Give me Blood, I will give you Freedom”?

(a) Subhash Chandra Bose

(b) Lala Lajpat Rai

(c) Bal Gangadhar Tilak

(d) Sardar Vallabh bhai Patel

Sol. A

Explanation : Subhash Chandra Bose said “Give me Blood, I will give you Freedom”.

Q675. Simon Commission was sent by British Parliament to India to review the

(a) progress of English education

(b) social reforms

(c) working of dyarchy

(d) Hindu-Muslim unity

Sol. C

Explanation : Simon Commission was sent by British Parliament to India to review the working of dyarchy.